Opožděný vývoj. Máte někdo podobnou zkušenost?

without
8. čer 2020

Dobrý den, potřebuji se poradit, protože jinak mi z toho hrabne. Mám dvě dcery, jednovajecne dvojčata. Nyní mají 21 měsíců, ale protože jsou o 3 měsíce dřív narozené, tak jak kdyby jim bylo 19 měsíců. Holky nereagují na povely "dej, přines".. Za reaguji když je vyslikam na "ruce nahoru" nebo bez do pokojíčku nebo když zarvu "ne", že něco nesmí. . Holky si nehrají s kostkami, vkladackama apod. , jen všechno boří a rozkládají. A málo mluví - táta, máma, ne, jo, papa, dede, baba, a někdy (am) jako ham. Nepoznávají zvířátka,. Začneme od 1.7. Chodit k dětskému psychologovi. Umí udělat, papa, paci paci, Indiana, prosím prosím. Ukazují prstem ale jen někdy. Jedná už reaguje na jméno, jedná velmi málo. Někdy mám pocit, že mi vůbec nerozumí. Oční kontakt máme. Ale v dotazníku na PAS jsme vyšli blbě. Jenže podle mě autismus to nebude. S detmi nemají problém. Strašně mě štve, že mi nerozumí. Máte s tím někdo zkušenost? Většinou všude čtu, že nemluví, ale rozumí. U nás nemluví a nerozumí. Sluch by měly mít ok, po porodu je kontrolovali... Ale mají horší vidění a brýle budou mít až od října.

martt
8. čer 2020

@without A víš jistě, že ti opravdu nerozumí? Třeba jen rozumět nechtějí. Mám syna, kterýmu je teda ted 4 roky. Do 2,5 let absolutně nemluvil max. tata,máma, babi a dede u toho končil. Když jsem po něm chtěla, aby ukázal zvířátka tak vubec nebo dělal blbiny, že ukazoval špatné zvířátko. Na víc jsem vypozorovala, že když mu něco říkám, tak sice rozumí co po něm chci ale dělal "že nerozumí". Na třech letech, když nastoupil do školky se vše změnilo, mluví krásně dokonce tak ze tu pusu vůbec nezavře, je šikovný normální kluk. Naopak můj starší 8 lety syn, který má diagnózu PAS, tak jako 2 leté ditko byl šikovný mluvil, rozuměl co mu říkám, ale zas měl špatný sociální kontakt a další věci. DIagnistkovali mu to až cca na 5 letech s tím, že mu ty diagnózy rok od roku mění.

ivis_b
8. čer 2020

@without no k ostatnímu moc neporadím, ale nechala bych zkontrolovat ouška - to, že slyšely po porodu, neznamená, že dobře slyší teď. Se synem jsme vloni (na necelých 3 letech) byli na orl, spíš preventivně, protože v zimě měl zánět ucha a s doktorem se známe, tak že prý až bude úplně zdravý, změříme ouška. A vyšlo to tak, že měl 30% sluchu pryč. V té době už dobře mluvil atd., ale často se stávalo, že se pořád ptal - cos řikala?? Byl to asi dozvuk nějaké virozy (byť mi v té době přišel úplně zdravý), za dva měsíce už měl výsledek dobrý, ale původně to vypadalo, že mu budou brát nosní mandli - u děti s ní je často spojen právě horší sluch. Tak bych možná tímhle začala, i když se ti to třeba nezdá pravděpodobné. Jinak myslím, že holky jsou ještě malinké, že na mluvení mají čas. na 19m syn nemluvil, pak to šlo rychle, ve dvou letech mluvil ve větách. A taky dlouho všechno jen bořil, já musela stavět a on boural (kostky, písek, všechno), až mě s tím už štval. Dneska staví z lega jak divej, nejsou mu ani čtyři a sám podle návodu krásně postaví auta, policejní stanici atd. z lega pro děti od šesti let. Klidně někam zajdi, ať máš klid, ale zbytečně se tím předem nenervuj, jsou to ještě prťata.

without
autor
8. čer 2020

@martt nejsem si jistá, popravdě.. Protože když jde o dobrotu, domluvím se vždy, občas mě překvapí a udělají co chci a pak zase bojkot.. Nevím, každopádně sociálně jsou otevřené všem až moc, je jim jedno který cizí pan na ně začne mluvit 😆 občas na jednu volám a volám a nic.. A pak dělá něco, co nemá, já za kricim a hned se otočí.. Jinak na zvuky reaguje, na písničky tancuji, zvuk sáčku od krupek slyší až za dveřmi... Snad to dozenou. Děkuji za podporu.

without
autor
8. čer 2020

@ivis_b děkuji za podporu.. Ty ouška zkusíme taky..

martt
8. čer 2020

@without Nemáš za co. Ono se zdá, že jsou děti malé, ale už v tomhle věku dokáží být pěkně "vyčůrany". U mladšího syna to bylo přesně, jak říkáš. Když jsem rekla, že mám dobrotu hned přiběhl i přes celý byt, ale třeba jsem chtěla po nem před spaním, že jdeme uklidit hračky, tak "dělal, že neslysi, nebo neví co po něm chci". 🤣🤣

without
autor
8. čer 2020

@martt jo to je ono.. Když chce Zuzka, haze míček nebo kostky do kyblíku, ale když chci aby se mnou uklizela kostky, tak bez šance. Alice zase dělá, že mě ani nevidí.. Když nechtějí jist, tak lžička litá všude a dělají, že neumí a když je milované rizoto, tak jedi skoro úplně sami a slušně.. Občas udělají něco, co mě překvapí a pak 10x nic..

meronym
9. čer 2020

@without Ja myslim, ze jste si sama odpovedela. Dcerky se vyviji normalne, sve dovednosti ale pouzivaji pouze kdyz se jim to hodi/maji naladu. Syn (3,5r.) to zkousi do dnes. Kdyz se mu nechce uklizet/umyvat ruce/doplnte cokoli, tvrdi, ze to neumi 😀

without
autor
9. čer 2020

@meronym tak kéž by to bylo tak, protože jak jsou dvě, mám pocit, že mi z toho odejdou nervy, ne poslouchají, nereagují, teď mi začal i odpor u jídla.. Do toho nemluví... Všichni se na ně dívají a říkají normálně vycurane.. Já mám strach, abych něco nezanedbala..

cilkat
11. čer 2020

Z těch odpovědi mi přijde, že máš doma dvě malé vycuranky, které tím, že jsou od malička dvě, si mnohem více můžou dovolit být jen ve vlastním světě a na okolí kašlat, když od něj zrovna nic nepotřebují samy.

without
autor
11. čer 2020

@cilkat jo i můj muž si to myslí, že potřebuji čas a že je i rozmazlujeme, tak snad je to jen to. Děkuji za odpověď a podporu.

levandule_k
11. čer 2020

To, že nepoznají zvířátka, nemůže to souviset s tím, že blbě vidí a ta vada ještě není korigovaná?

without
autor
12. čer 2020

@levandule_k může... Ale jistá si tím nejsem

levandule_k
12. čer 2020

@without mně by se bez brýlí od určité vzdálenosti také blbě poznávali zvířata, ale samozřejmě závisí, jakou mají vadu

without
autor
13. čer 2020

@levandule_k mají astigmatismus, jedná slabší, ale druhá má 2.5 dioptrie.. Má to i jejich táta a ten tvrdí, že to můžou mít rozmazané jemne..

bielanevesta
13. čer 2020

@without napadá ma VÝVOJOVÁ DYSFÁZIE. Ak nerozumejú, ťažko môžu adekvátne reagovať. Ak vyšiel zle dotazník na 18 m, ešte neznamená, že majú PAS. Práve VD môže mať niektoré znaky zhodné s PAS. 😉
Mám staršiu dcéru(13) s VD a veľmi zlým porozumením, tak viem, o čom hovorím.
Psychológ je určite dobrý začiatok a nebolo by ani úplne odveci obrátiť sa na dobrého klinického logopéda. 😉 Držím palce.

bielanevesta
13. čer 2020

@without tiež som sa na dcéru napočúvala, že je lenivá, nevychovaná, hluchá... A rady ako aby som jej nevyhovela, keď si nepovie sama(že ono ju to prinúti), že jej mám viac čítať, viac sa s ňou rozprávať...

without
autor
14. čer 2020

@bielanevesta tohle mě taky napadlo, proto máme už termín u dětského psychologa a pokud to tak bude určitě začneme navštěvovat i logopeda. Můžu se zeptat jak to dcerka zvládá? Je to velký boj?

klarak12
10. lis 2023

@without dobrý den, mohu se zeptat, jak jste na tom teď ?Dekuji