Opožděný psychomotorický vývoj (17m) - máte zkušenosti?

urtica
16. srp 2016

Dobrý den,
ráda bych se poradila s maminkami jejichž děti se nevyvíjely úplně tabulkově. Jsem si vědoma toho, že každé dítko je jiné, nicméně pochybnosti občas zahlodají, proto by mě zajímaly Vaše zkušenosti.
Pokusím se stručně popsat naši situaci. Dcerka se narodila v 38+0, porod byl zdlouhavý (32 hodin) a dcera prodělala po narození poměrně těžkou novorozeneckou žloutenku (podstoupila fototerapii, ale hodnoty byly prý v rozmezí, kdy se již zvažuje krevní transfuze).

Ve třech měsících nepásla koníky - z toho důvodu jsme byli odesláni na rehabilitace, kde jí byla dg hypotonie. Nikoliv centrální nervová nebo mozková hypotonie, ale údajně pouze novorozenecká hypotonie - s tím, že je to čistě motorická věc, která se upraví časem.
Posléze jsme s ní docházeli na kontroly a občas se přiučili nějaký cvik - Vojtovku jsme necvičili. Dcerka začla pořádně pást až v 5. měsíci, plazit se v 10. a lézt na začátku 11. měsíce. Nyní je jí 17 měsíců a převážně leze nebo chodí kolem nábytku (stromů, laviček - prostě kolem opory). Do samostatné chůze se pustila asi před 14 dny, ale minulý týden onemocněla a zřejmě ji to hodilo kousek zpátky - nyní opět z velké části převážně leze.
Co se týká psychického vývoje - "paci paci" a "jak jsi veliká" dělá cca od roka, s "papa" má problém doteď - většinou začne mávat asi minutu poté, co ten, komu mávala, odešel. Kostky staví cca od 13. měsíce. Ukazuje nesměle od konce 14. měsíce, vehmentně a na všechno pak asi od 16. měsíce. Poměrně dost ignoruje předvádění zvířátek- umí udělat (s naším velkým úsilím) ptáčka, lva, rybu, koně a králíčka, ale psa, kočku, ovce, kozu, kohouta apod. nezvládá a většinou se snaží schovat knížku se zvířátky, abych se jí na to vůbec naptala 🙂.
Zhruba měsíc užívá vědomě čtyři slova: "Táta" "máma" "ňam" a "brm brm", jinak nic.
Během našich návštěv rehabilitací dr dvakrát zvažovala , zda nás odeslat na neurologii (kvůli zvýšené dráždivosti), ale vždy si to rozmyslela a nikde jsme nebyli. Přesto mě občas napadá, zda to přece jen nebyla chyba, zda je dcerka ok. Máte někdo podobnou zkušenost? Předem díky za případné reakce.

japona
16. srp 2016

@urtica Podle me je příliš brzo na jakekoliv závěry. Znám děti, které vw dvou letech mluvily plynne dvěma jazyky i deti, které ve třech neřekly ani slovo.. a všechny jsou zcela normální a srovnaly se..

urtica
autor
16. srp 2016

@japona Ano, díky, taky v podobných diskuzích píšu maminkám to stejné 🙂 , znám chlapečka, který začal mluvit ve třech letech a je úplně Ok 🙂, na druhou stranu mám ve svém okolí také tři děti s PAS, tak občas zapochybuji, zda bych to neměla nějak víc řešit...nebo zda to zatím opravdu nechat...

tamarila
16. srp 2016

Ještě jí není ani rok a půl, a začíná se samostatnou chůzí, snaží se něco říci, ukazuje, napodobuje a dle schovávaní knížky i dobře chápe situaci. Podle popisu jde o zdravou tabulkovou holčičku 🙂 Můj syn bude mít za měsíc dva a slovíčka teprve teď začaly. Vím že máš kolem sebe i děti co umí víc, ale to nic neznamená. Starší dcera před druhým rokem plynule mluvila, uměla barvy a kreslila postavy ( teda takový ty hlavy s čárkama jako ruce a nohy). U syna mi toto přijde jako fata morgana :D Teď jsou ji čtyři a je jako prumerne čtyřleté dítě. Proste měla vývoj v zacatku rychlý a pak se zpomalil, jiné děti začínají pozvolna ale ty "rychlíky" dohoní.

terezapetrova
17. srp 2016

@urtica celkem by me zajimalo co to je novorozenecká hypotonie, mam dite s hypotonii bojující temer 5 let ale o tomhle jsem v životě neslyšela. Jinak dle mého mas normalni dite..

karlajasmine
17. srp 2016

@urtica znám mnoho dětí, kteří mluvili až ve dvou letech.. Dle mého názoru mas zdravou holčičku 🙂

salenas
17. srp 2016

@urtica moje tchýně učitelka vždycky říkala : tyhle děti poslouchají, ukládají si to a pak teprve začnou mluvit a to tak, že by byl člověk rád za chvilku ticha 🙂

patrusa
17. srp 2016

@urtica muj syn ve dvou letech mluvil ve vetach. Dceri je 21 mesicu a na mluveni uplne kasle. Zviratka ignoruje, zvlada pri rikance ukazovat rukama.
Kamaradce tacaly obe deti chodit az v 18 mesicich, obe narozene v terminu bez jakychkoli zdravotnich problemu.

Budte v klidu. Vse se nauci 🙂

misule55
17. srp 2016

Ja mam 16 mesicni ditko a nepouziva ani jedno slovo, vsechny zviratka a veci jsou brmmm, je fakt, ze hezky beha a manualne je moc sikovny, ald mluvit proste nevhce. Ja bxvh to nehrotila, za mesic jdete na 18 prohlidku, tak se poptej dr., ale podle me je v pohode, vsechno to dozene 😃

urtica
autor
17. srp 2016

@terezapetrova
@karlajasmine
@salenas
@patrusa
@misule55

Všem moc děkuji za reakce! Takže by to mohlo být - jak s nadsázkou říká můj muž: "Dcerka je Ok, ale mamča blázní...🙂!"

@terezapetrova Novor. hypotonie - taky přesně netuším - ten pojem jsem nenašla ani na netu, ale v poradně to pužívali dost běžně. Bylo mi řečeno, že je to zřejmě následek enormně vysokých hodnot bilirubinu při n. žloutence.
Držím palce, ať se boj daří a dítko Vám prospívá.

japona
17. srp 2016

@urtica Přečetla jsem si úvod ještě jednou a podle me je holčička v pohodě. Nektera zvířátka neumím ani ja🙂)

(Viz. "..Poměrně dost ignoruje předvádění zvířátek- umí udělat (s naším velkým úsilím) ptáčka, lva, rybu, koně a králíčka, ale psa, kočku, ovce, kozu, kohouta apod. nezvládá a většinou se snaží schovat knížku se zvířátky, abych se jí na to vůbec naptala..")

lv
17. srp 2016

je to samé, jako bys psala o mojí mladší dceři..pozdě koníci, hypotonie, přitom chytrá, jen ty fyzické věci přicházely na hranicích normy..chodit začala v 16m. Se závěry bych počkala na prohlídku v 18m, podle mě je v pohodě, jen prostě není žádný rychlík.
/a má to trochu výhodu, když ti chodí 10měsíční dítě, neví, nezná rizika a vleze všude, starší je přece jen o fous rozumnější, téměř nepadá a podobně/.

terezapetrova
17. srp 2016

@urtica hm tak to je zajimavy my měli tez dost žloutenku ale problémy byly uz před narozenim nekdy mi prijde, ze doktori spis tipujou, no mozna jim nekdy nic jiného nezbyva 🙂 mimochodem jak prosim dela ryba, ted jsem to tady cetla a sama nevim 🙂

urtica
autor
17. srp 2016

@terezapetrova S tím tipováním máte možná pravdu - já měla taky pocit, že tam chodíme spíš kvůli sledování (se cvičením nás opravdu zatěžovali minimálně) - že oni sami nevěděli, zda to bude něco vážnějšího nebo ne.
Ryba otvírá a zavírá pusu - jako kdybyste říkala "ba", ale nic neřeknete 🙂.

@lv u nás bych právě řekla, že i ta psychika je trošku na hranici normy (mluvení ani tak nemyslím - tam vím, že je to rozmezí široké) - ale třeba ukazování na konci 14 m, dělání zvířátek apod.
S padáním jsme si bohužel taky užili, protože Lucka se začla podél nábytku stavět prakticky hned, co začla lézt - ale tím jak byla nezpevněná, ochablá a ještě na to fyzicky neměla, tak z toho byly hodně ošklivé pády na týl.

@japona No, lva, kterého nikdy neviděla, dělá krásně, ale denně tu potkáme na procházce 20 štěkajících psů, já taky štěkám a vyju do zblbnutí - a neprosto bez účinku 🙂.

zabzulka
17. srp 2016

@urtica naprosto Vás chápu, mám synka /zítra 16.měs./..nechodí, jen obchází nábytek. Zatím se nepouští do žádných samostatných akcí 🙂 paci paci, jak je veliký z něho dostávám jen s velkým úsilím, občas se předvede, když má náladu. Nemává, to z něj prostě nevydoluju. Neukazuje..Předvádím mu obrázky, ukazuju jak blázen, nic. Přitom rozumí, když říkám "kde je kočka/pes/letadlo", hledá danou věc, dívá se kam ukazuju, když po něm chci věci, které ho baví tak to je v pohodě. Občas na mou žádost ukáže, kde má nos a tím to končí. Jsem někdy úplně zoufalá, říká se neporovnávat, ale známe to.

zabzulka
17. srp 2016

Ještě se naučil říkat ham na jídlo, aktuální úspěch posledních dnů😃

girafka
17. srp 2016

Ahoj,ja mam dva syny.Mladsimu bude 15 mesicu.Zviratka napodobuje maximalne psa (udela ha) a zopakuje po mne rybu..ukazovani v knizkach ho nebavi.Zato chodi od desatyho mesice,miluje behani s brachou,rad se sam krmi,rozumi "povelum"odnes to do kose,vrat to tam,kdes to vzal..atd..A je uplne normalni.Kazde ditko dela neco jinyho..Starsi syn ve 3 a pul hrozne spatne mluvi..ve vetach skoro vubec..zato beha jak cert,ze mu nestacim,skace splha,udrzi se houpat na rukach..Je na posouzeni doktoru,co je a neni uz normalni
A vzdy se radsi v tomto pripade zeptat dvou. Podle popisu si myslim,ze mas naprosto normalni holcicku

urtica
autor
17. srp 2016

@zabzulka Máte pravdu, někdy je neporovnávání těžké...včera jsme se potkaly s roční holčičkou, která celkem "válela", tak mě znovu nahlodal červíček pochybnosti, zda je ten náš drobek v pořádku 🙂.
"když po něm chci věci, které ho baví tak to je v pohodě" - To znám 😀.
@girafka Děkuji!

citun
17. srp 2016

@urtica Všechny naše děti měly nějaký skluz ve vývoji. Buď byly předčasně narozené a nebo syn, který měl reflux, nemohl vůbec pást koníky, protože pořád zvracel a dlouho nedržel hlavičku. Opravdu vše dokonale dohnaly! 😀
Ale jestli v tobě hlodá červíček pochybností, nech se objednat na neurologii, ať máš klid. 😉

izz76
17. srp 2016

@urtica Máš úplně normální dítě,chůze trochu později,ale v normě...vše ostatní co popisuješ jsou běžné schopnosti 17měsíčního dítěte. 🙂

samaber
17. srp 2016

Dle mě je vše v normě a zbytečně plasis

vopi001
17. srp 2016

Řekla bych, že dítko je v normálním vývoji. Jen mi maminky, jsme v očekávání prvního krůčku, prvního slova 🙂 ..... chce to trpělivost. Můj syn má také hypotonii, ve 3 měsících nepásl koníky. Dokonce strašili, že nebude do dvou let chodit atd. To mě tenkrát dostalo. Museli jsme cvičit Vojtovku. Bylo to dost náročné, ale vyplatilo se. V půl roce pásl koníky ukázkově a pak jsme se nastačili divit. Za 14 dní přešel z plazení na kolínka, pak si stoupl a obcházel nábytek. To trvalo asi 4 měsíce a v roce a dvou dnech se sám rozeběhl do prostoru. Vždy měl období, jako by vývoj stál a pak přišla vlna, kdy se posouval mílovými kroky. Hlavně klid a nesrovnávat s okolím.

urtica
autor
17. srp 2016

@vopi001 To je právě to - vy jste cvičili Vojtovku...a pak jste se posouvali skokově...na roce jste chodili - což je zcela "tabulkové" - a je to přesně opak naší situace.

U nás se nic moc necvičilo - rozhodně ne Vojtovka, malou spíš jen tak sledovali a žádné skoky u ní nikdy neproběhli - naopak - ke každému posunu se propracovává poměrně dlouho (např. - leze od začátku ledna, první samostatné krůčky v prostoru proběhly až před pár dny, stále ale z 90% leze).
Pochopte - mně nejde o srovnávání jako takové - pokud budu mít jistotu, že je dcerka Ok, bude mi úplně šumák, že sousedovic Verunka chodí v 9 měsících a naše v 19...jde mi spíš o ty pochybnosti ohledně jejího zdraví - třeba i o ty, zda se neměla cvičit zmiňovaná Vojtovka...ale převážná většina maminek zde se shoduje na tom, že je to Ok, že možná trošku hrabe spíš mně 🙂 - tak budu věřit 🙂.

merunkova
17. srp 2016

@urtica Já myslím, že důležité je to, že vývoj dítěte postupuje, je jedno, jak dlouho mu vše trvá. Můj syn se narodil v 36 týdnu, v půl roce jsem zaznamenala zpožďování, ale rhb mi zpětně dle mnou natočených videí řekla, že to bylo patrno již ve 3 měsících.Dnes již vím, že to bylo následkem očkování, velmi často právě očkování zpomaluje psych. vývoj u dětí, ale Dr to moc neřeší.Můj syn se v 10 měsících začal plazit a to dělal i v 17 měsících a nikdo to neřešil...byl hypotonický, ležel jak placka a nebo se jen plazil....Tomu odpovídal i psychický vývoj, byl na úrovni ležícího dítěte, logicky. Sama jsem si pak našla rhb a začala cvičit vojtovku.Pak bylo vidět, jak se to posouvá, začal lézt, pak si sedal a později si stoupnul, byla jsem šťastná.Dlouho obcházel a pak začal sám chodit myslím ve 2 letech. Ale vše šlo pomaleji, např. chůze do schodů., ze schodů, mluvení....Dnes je mu 8 a je to chytrý kluk, nemá žádné problémy. Nedej se vykolejit, dej na svůj instinkt a pokud se dítě posouvá, věř mu, není kam spěchat a hlavně se vykašli na tabulky, jen to stresuje, vím o čem mluvím.Bude to dobré, uvidíš 🙂

urtica
autor
17. srp 2016

@merunkova Děkuji moc! Očko to u nás nezpůsobilo - odkládala jsem (problémy registrovány už ve třech měsících, první dávku očko ale dostala až na půl roce), má zatím pouze Infanrix Hib v 2+1.

merunkova
17. srp 2016

@urtica Tak ale nemůžeš vědět, že to očkování v půl roce to nezhoršilo, právě poku byly problémy, očkovat se nemělo, ach jo, ti doktoři jsou děsní....ale to máš jedno, hlavně dbej teď na to, že pokud není PMV úplně OK, tak bych už neočkovala, měl by to Dr respektovat.Já syna naposled očkovala ve 2 letech a od té doby ne a problém s tím nemám. Pokud ti nemůžou zaručit 100% , že dítě se po očkování nezhorší, tak tě k tomu ani nutit nemůžou.

urtica
autor
17. srp 2016

@merunkova Děkuji. Očko by asi bylo na samostatnou diskuzi a nemá smysl se tu do toho pouštět, nicméně můj osobní názor je ten, že u nás konkrétně očko situaci nezhoršilo - resp. jsem nevypozorovala žádný propad.

tegilb
30. srp 2016

U nás to jde vše nějak samo, neresime tabulky, co nás napadne to malyho učíme a kolikrát nás překvapí že na něco přijde sám 🙂 u nás asi funguje že se to moc neřeší a učíme postupně v klidu, nočník synovi zatim nic neříká tak nenutime, narozen 38+2 2.9. mu bude 16.mesicu 🙂

tegilb
30. srp 2016

V7 a půl měsíci se začal stavět, 8 a půl seděl, 15dni před 1.rokem vyběhl 🙂 něco povídá ale zatím si nepokecame :D paci paci, papa, jak je veliký jen když se mu chce, ukazuje, přinese si pití, reaguje na ham jídlo, baf baf a hledá psa, traktor, auto a autobus a kouká kde co jede. Rodiče jsou spokojený 🙂

janka283
30. srp 2016

@urtica mě to přijde jako úplně normální dítě. Opravdu. 😉

urtica
autor
30. srp 2016

@tegilb
@janka283 Holky, moc děkuju - od položení dotazu jsem se už trochu uklidnila 🙂. Dcerka byla přes prázdniny dvakrát nemocná, tak myslím, že i to ji trochu hodilo zpátky - teď se zas krapet pohla kupředu.. 🙂
@tegilb Já jsem to, čemu se říká úzkostná matka (+ mám ve svém okolí tři případy PAS) - závidím Vám přístup "neřeším" 🙂, nikdy jsem to nedokázala...