Ahoj holky, jdu si k vám snad pro uklidnění. Dcera bude mít rok. Zatím se jen plazi, učí se šikmý sed a umí se postavit na 4, přeleze překážku. Jinak statečně sbírá drobky, podá mi, co chci. Sama si vkládá do pusy kousky jídla, umí paci a takové hry, žvatlá několik druhů slabik a rozumí, co jí říkám ( v rámci možností samozřejmě). Používá i první slovo. Jinak je úplně zdravá. A teď k věci. Byly Vaše děti také líné a potom to dohnaly? Mám strach, že to má nějakou fyziologickou podstatu. Ještě hůř jsem šílená strachy. Chodíme teď cvičit na rehabilitaci. Všude k ní zatím přistupují tak, že má slabý střed těla. Pediatr ani na rhb nic neříkali, že by měl být problém... Měli jste také " opožděné" děti a bylo všechno v pořádku?
mě teda nijak pozadu nepříjde, prostě normální roční dítě a zkusila bych jí tolik nepozorovat, každé dítě je jinak šikovné, ne všichni jsou opoždění...
@maxulekapcule já jsem to právě nechala na malé, ale je fakt. Že ona se dobrovolně nepohne, když nemusí...
@veritanas Aha, no my jsme necvicili vubec, odmitla jsem to. Syn se dokonce prohybal do luku, vyresila jsem to kojeneckym plavanim. Jeden kurz a prohybani bylo pryc. Tak uvidis, kazda mamka vi, co je proto jeji male nejlepsi
@maxulekapcule 🙂 máte můj obdiv. Já nedokážu nechat věci plynout a nezasahovat do toho. Jen doufám, aby bylo všechno v pořádku.
Tak to měla posoudit pediatra, kdy zajít poprvé na rehabko, ne aby dr. na rhb sprdávala vás. Oslabený střed těla je velmi častý a kvůli němu pak děti nelezou, nevstávají, nechodí (a nepasou). Dcera měla v 3-4m oslabené bříško, tak jsme cvičily a rychle to dohnala, břišáky potom měla luxusní (a chodila nadprůměrně brzo).
Co teď děláte za cvičení? Jak na tom byla předtím - s pasením, chytáním nožiček na zádech, otáčení apod?
@veritanas A pohybuje se souměrně, levá a pravá strana? To plazení je jinak bezchybné? Jakou má postavu (štíhlá/baculatá, velká hlava/malá hlava, dlouhé/krátké končetiny)? Ony i ty proporce určí, jak dobře jim to půjde (dcera byla tenkrát hubená s velkou hlavou, takže měla dost problémy, pak přibrala a vše šlo lépe... známé syn měl dlouhé tělo a krátké nohy, takže měl těžiště jinde a hůř se mu lezlo).
My se tenkrát učili nějako jako "reflexivní plazení" nebo jak se tomu říká, prostě jednu nohu pokrčenou, jednu ruku dopředu a jednu dozadu a držet tak, to prý bylo nějak na to břicho (ale možná jen "naše" břicho, možná to není automatický cvik pro každého). U vás je teď mým laický okem důležité naučit být na kolenou (na 4) a nějaké to přelézání, to se břicho a střed těla krásně vytrénují. A potom, až bude chodit, tak co nejvíce být v terénu, do kopců, z kopců (to radili i nám). Táhnutí zády je dost časté (taky jsme měli).
@daasqua právě, že je hodně dlouhá a hubená. Navíc preferuje pravou stranu, odráží se pravou nohou. Když ji vysvléknu do plenky, tak tak podivně leze po předloktí a tam střídá nohy ( nechce, aby jí to studilo). Máme všude složené deky a překážky, tak se snaží. Snažím se jí držet na 4 a trénovat šikmý sed, ale ona vždycky začne řvát, jak není po jejím...
@veritanas Jo,to oni dost řvou, když je nutíme do cvičení, to je běžné 🙂 Chceme po nich, aby zapojovali svaly, na které nejsou zvyklé a které jim tolik nejdou. Musí se odnaučit špatné svaly a naučit nové.
Jedině mě napadlo zkusit říci na rehab, zda nejsou potřeba i jiné cviky. Jen motivování a učení šikmého sedu mi přijde málo, čekala bych i něco na odnaučení preferování pravé strany, na reflexivní plazení (aby se naučila obě nohy a ruce souměrně při plazení). Nebo zkusit i jiné metody (Bobath, Vojtovka-pokud to není toto...). Víc bych se do toho prostě opřela, ať si správné postupy zafixuje co nejdřív.
Syn se do roka jen plazil, seděl jen na kolenou nebo mezi koleny. Což se moc jako sed nedá brát. Ale obcházel nábytek. V roce začal lézt po 4, něco málo po roce si sedl klasicky na zadek. Chodili jsme na rehabky od 10.měsíců a cvičili Vojtovku. To jsme chodili dva měsíce. Pak už nebylo třeba. Ale šlo to těžce. Začal chodit na konci 14.měsíce. Krom Vojtovky jsme zkoušeli i cvičit na míči nebo overballu.
Hele klid... proti tabulkám je pomalejší, ale co píšeš, jen v pohybu. A pokud umí přelézt překážku, tak vlastně ne o tolik. V roce a půl muže být klidně všechno v normě. Je fajn, že jste začali cvičit, ale zbytečně bych netlačila na pilu a neplašila.
Starší syn byl/je hypotonický taky. Má teda taky vývojovou disfazii, ale poměrně úspěšně z obojího vyrůstá (teď je předškolák). Holt třeba s kolem stále není kamarád, ale bez toho se dá žít.
@veritanas jeeee,mám dva kluky. Martin má 13 let.... Linej byl už v břiše, seděl v roce,nelezl vůbec , chodil v 15 měsících. Adam je mu 9 byl to samé,chodil na rozhraní 14 a 15 měsíce...
Oba hoši jsou zdraví , jen linejsi děti...sport nemají rádi,mají horší jemnou motoriku,strasne písmo....ale to má dnes skoro každej kluk. Intelektové je Martin lepší průměr,Adam spíše slabší a pomalejší.... Ale z kolektivu nijak nevybočují... Normální děti. Věřím že u tebe je to stejné.
@cilkat fakt je, že je pohodarka. Skoro vůbec neřve... Jako k pohybu jí motivujeme fakt hodně, řekla bych, vždy se jí s manželem věnujeme a vymyslíme jí nějaké úkoly. Jenže vždycky, když jí dáme do šikmého sedu při cvičení, začne řvát, protože se jí to nelíbí...a hned si lehne. ☹️☹️
@veritanas Bud v klidu, syn si sam sedl az v 13ti mesicich, chodit zacal az v 16ti mesicich. Je mu pet a je uplne normalni. Tyhle tabulky me strasne stvou