Ahoj maminky,
ráda bych poprosila maminky, které mají podobnou zkušenost.
Syn 7let, 1.třída
Neustále bojujeme s okusovaním věcí. V penále měním po pár týdnech pastelky, tužky, protože všechny konce kouše.
Vím, že jde o zlozvyk. Ale už mi docházejí nápady jak proti tomu bojovat. Zkoušela jsem motivovat dárkem, když vydrží tužky neokousané, bez úspěchu. Nechat ho zaplatit z jeho kasičky nové pastelky, také bez úspěchu. Neznám ani příčinu proč to dělá, není to jen stresem, dělá to i z nudy (když je doma), když se na něco těší a samozřejmě nejvíce ve škole.
Kouše např i rukavice, nakrcaky, zipy u bundy apod. 🤦♀️
Myslíte, že je na čase řešit s dětskou dr, případně s psychologem? Bojím se, aby si tím nezničil třeba zuby.
Kousal věci i dříve, když byl malý, ale teď bych řekla, že s nástupem do školy se to ještě zhoršilo.
Děkuji za názory
Některé děti a potom i dospělí mají silnou orální fixaci. Dospělí nejčastěji koušou nehty pak. Teď s tím asi nic moc extra neuděláš....časem si to zacne víc kontrolovat, teď je bohužel ještě dítě....
Já mám děti ještě malé (3 a 2 roky), ale oba mají taky silnou orální fixaci.... Nenadělám nic...
tyjo já dceři tedy nekontroluji penál tak, abych věděla jak vypadají tužky 😲 a nevím jestli bych považovala za nutné je měnit, pokud jsou delší než dejme tomu 12 cm....
Jinak mě jen napadá, dcera jak jsou pro ní ty nové znalosti těžké, tak jednou držela na ruce svou čelenku na vlasy a snažila se něco přečíst... a najednou Křup, prostě jak dělala pro ní těžkou věc, tak si s tím "hrála" tak intenzivně, že ji zlomila...
Zakazování nepomůže, je to prostě pomůcka k odbourání vnitřního napětí... Ale jde to zkusit přesměrovat. Možná třeba na něco z téhle stránky: https://www.kousak.com/
Může v tom být vnitřní stres. Tak to aspoň mám já. Léta jsem to brala, že si ukusuji nehty. Pak jsem se soustředila na to, abych si je neokusovala a stejně pořád fakt hnusné konce prstů - zjistila jsem, že kdykoli jsem nervózní (úplně z čehokoli), tak jsem si nehty vyloženě "rvala" nehtová lůžka. Teda... vlastně to dělám pořád, i když se sem-tam snažím soustředit, ale dělám to vyloženě podvědomě. Dá se na to zkusit soustředit - nemá na sebe třeba přehnané nároky?
Já za sebe můžu napsat... Pamatuju si dodnes, jak mamka na mě neustále hučela, je je možné, že mám ohlodané pouzdro 🤣 já hlavně pastelky, tužky... Ostatní mi nechutnalo 🤣 Delala jsem to tuším až někdy do 8. třídy dokonce. Mě bavilo jakoby "ohlodat" ten vrch, s tím, že ono to dřevo nasalo sliny asi, a bylo takové "mokré" a s "příchutí" když to tak blbě už napíšu 🤣 pak přišla devítka, a ani jednou jsem nic neukousala. Dělala jsem to pořád. Při soustředění, nudě, ve stresu... Dneska uz by mě to ani ve snu nenapadlo udělat... Sama nad tím koulim oči, že proč jsem to dělala. Ale v tu dobu, to bylo takové to "moje". 😅 A nemyslím si, že bych byla nějaký tele, diagnóza, nebo tak něco...
Já taky kousala tužky. Pak mi mamka koupila nějaké pastelky, co okusovat nešly. Tak jsem kousala roh lavice. Pak mamce učitelka ukazovala normálně ohlodanej roh ode mě 😹 kousala jsem si i nehty 😬 nepomohlo nic. Tužky jsem přestala kousat asi ve 4.třídě, nehty až když jsem se chtěla začít líbit a mít nehty hezké.
Prostřední dcera je jako tvůj syn, 7 let, 1.třída a vše okousané. Tužky, pastelky, i konce pera Tornádo. I nehty kouše. A taky nic nepomáhá, ale jelikož si pamatuju na sebe, tak to neřeším a věřím, že z toho vyroste.
U nás totiž čím víc na to mamka upozorňovala a hubovala, tím víc jsem to dělala. I trička jsem kousala, to samé dcera. Ta už s tím naštěstí přestala, protože oblečení po ní dáváme holčičce od kamarádů a dcera jí chce nechávat oblečení v hezkém stavu, takže to už nekouše.
Musela jsem si to přečíst 2x, fakt bys ho hnala proto k dr 🤔 zkusit ti můžeš, ale věřím že hlídat bude dál, dokud nedozraje sám k tomu že to dělat nebude. Tak si hloda no, asi jo to uklidňuje 🤷♀️ syn skoro 15 a při testech taky ukusuje tuzky.. Malej 3 roky teď kouše nehet jen 1, sere mě to ale neupozornuju na to aby nezačal hlodat i ten zbytek. Já bych ho nechala prostě žít a ať si hloda no, já na tom nevidím nic proč by musel k psychousovi. Však ho to přejede. Já si kousala nehty strašně dlouho a máma dělala doslova psi kusy abych přestala, od trestu, placani prez ruku, hnusný H laku co mi měli nechutnat atd.. Přitom stačilo dát mi pokoj a nechat život plynout, jednou mi někdo řekl že mám nehezky ruce na dámu a už to bylo, od té doby mám překrásný pesteny ruce. Ve škole jsem hlodala tužky, nehty, cucala vlasy.. No na kazajku 😄
@niikca Dobrý večer, zkuste si přečíst o pomůcce KryptoBite kousák. Mám ji vyfocenou v nabídce na bazárku, abyste si udělala představu, jak to vypadá. Chodili jsme na logopedii a tak jsme jich vyzkoušeli víc druhů. Maminky si to dost chváily i právě pro "kousavé" děti.
Lucie
Já jsem tužky ve škole také kousala, cca do té třetí třídy. A pak jsem přestala 🤷♀️ bylo to prostě uklidňující, to proslintane dřevo se dalo pěkně kousat (jo, dneska si říkám fuj 😂). Pokud nemá nějaké problémy ve škole nebo tak, tak bych na něj netlačila, akorát se ti ještě sekne.
Jinak manžel má tenhle zlozvyk dodnes. Když pracuje u pc, tak si cumlá tkaničky od mikiny řetízek, kabel od sluchátek.. jednou jsem nechala na stole dřevěnou jehlici do vlasů, to mě nasral 😄 ale jinak je naprosto normální, mezi lidmi to nedělá..
Kdyby mamka mela menit moje pastelky, tak zbankrotuje. Jako nevim, jestli vas uklidnim, protoze zuby jsou uplne v pohode. Ale nehty si kousu dodnes a tuzku obcas taky, ale ne moc. Presto na propisce par zubu vzdycky najdu. Tam ani nevim, kdy to delam. Neni to moc kousani, ale vzhledem k tomu, ze pracuju v potencialne infekcnim provozu nic moc zlozvyk, no. Ale kousala jsem tuzky, propisky, nehty i na nohou, rukavy od pyzama, lemy vystrihu u mikin a ram patrove postele. Jakoze nekecam. Tu puldruheho centaku hrubou desku jsem postupem casu zkratila o centak dolu. Zuby jsou cajk. Ale jak rikam, nehty a obcasna propiska mi zbyly. Kdyz jsem ve stresu nebo se naopak na neco tesim, pripadne nad necim premyslim, tak je to dost zle...
buď ho to uklidňuje když je nervózní, nebo mu nejde se soustředit. Ale tenkrát když jsem chodila na základku tam jednomu klukovi tužky namáčeli do něčeho hořkého aby se toho zbavil a pomohlo to. Ale moc neporadím co to bylo, byla jsem také dítě.