Odplenkováni ve 20 měsících

evytra
29. dub 2019

Ahoj, malá má zitra 20 mesicu a ja jsem se rozhodla ji odplenkovat. Kakani na nocnik uz zvladame cca pul roku ale toho curani sem se bala. S dcerou uz se da domluvit, panenky davat curat na nocnik a obcas ma prez noc suchou plinu. Dneska jsme zacli, zatim rano prvni uspech vycurani do nocniku a od te doby asi tak 6 krat jinam 😀 vim ze to potrva tak jsem se zasobila cokoladou a snazim se nerozcilovat a vydrzet nepovolit. Jak jste se vy porvali s odplenkovanim ? A jak dlouho to trvalo?

hezz17
29. dub 2019

Dcera za týden 20 měsíců. Na velkou chodí na nočník cca od 10 měsíců. Ne že by si v té dobe řekla, ale poznali jsme na ni když to na ni šlo a posadili na nočník. Od té doby tak já nevím 10x bobek v pline. Ji to tam snad ani pořádně nešlo tlačit... někdy kolem 14m jsem ji začala dávat na nočník po spani. Zase ne že by si řekla ale už chápala, co se tam dela. Teď už si dost často i řekne, ale stejně ji často na nočník posazuju, max po 2hodinach. Už vydrží fakt dlouho. Cca 3 týdny je přes den bez plen.

hezz17
29. dub 2019

Ale pokud se 6x za dopoledne vycura jinde, tak bych to ještě nezkozsela

astyna88
29. dub 2019

Predpokladem odplenkovani je i to,ze dite udrzi vetsi mnozstvi moce. Pokud ucvrnkava,tak je snaha jeste zbytecna. My jsme syna take odplenkovali v jeho 20m, ale tobse fakt vycural a necvknal. A kdyz uz vedle,tak regulerni davka....plno deti ma nocnik spojeny s tim,ze si tam sedne, ucurne, ale vubec nechape co a jak a pak to trva hodne dlouho. Mladsimu je take 20m, ale ten vubecnevi,ktera bije. Vycura se,ale musim ho posadit sama, kdyz ma suchou plenku.

153lenka
29. dub 2019

Malá je od začátku jen na látkových plínách a vadilo jí být v mokrém, tak si hned řekla o přebalení už od malička. Myslím, že díky tomu i rychle pochopila, že lepší je nočník. Na velkou chodí od 8 měsíců (neřekla si, ale když jsem ji posadila, tak se snažila něco vytlačit). A od 14 měsíců si začala říkat i na malou. 2 měsíce to bylo bez nehody, pak začaly růst stoličky a začala ignorovat nočník. To jsem ji převlíkala taky 6x za den. Ale plínky jsem jí nezačala dávat. Říkala jsem si, že když bude chvilku v mokrém, líp pochopí, že na nočníku je to lepší. No, trvalo to asi 2 měsíce! Ale pak ze dne na den si zase říkala. Asi záleží na mamince, jakou má trpělivost s praním. Mě nevadilo prát skoro každý den pračku tepláků a punčocháčů, ale dovedu si představit, že to není pro každého. Proto je asi lepší, to zkoušet přes léto.

veronikav1989
29. dub 2019

Já odplenkovala až v 26 měsících, kdy jsem poznala, že je na to malá připravená. První den jsme měli pár nehod, ale ten druhý už si vše uvědomila a byly cca 3 nehody. Měli jsme v každé místnosti nočník a chodila si sama. První týden 1-2 nehody denně, ale většinou to bylo, když byla zabraná do hraní a pak nestíhala 😉 takže odplenkování byla opravdu rychlovka. U nás bylo důležité najít slovo, kterým si říká na čůrání 🙂)

alcar
29. dub 2019

Tak ja tohle zazivam aktualne u dvouletych dvojcat (to je teprv zabava 😁🙈). Zacala jsem pred tremi tydny a jeste porad se tak 1-2x denne pocuraji do gati. Kakani do nocniku uz celkem zvladaji. Na ven musi mit porad plinu, protoze to je bez sance uhlidat, kdy se jim chce curat. Navic mame recovou barieru, protoze jeste vubec nemluvi. Takze vzdycky jen prijdou, chytnou se v rozkroku a udelaji eee, jakoze chteji na nocnik.
U dcery to slo velmi rychle. Zacala jsem taky ve dvou letech, pocuravala se asi tri dny a od te doby bez jedine nehody. Na noc jsem ji ale odplenkovala az skoro ve trech letech.
Byt tebou, tak jeste par dni zkusim vydrzet a pokud nebude do tydne zlepseni, jeste bych s tim 1-2 mesice pockala.

evytra
autor
29. dub 2019

@astyna88 joo to se fakt vycurala pokazde mega louze 😀

stef9328
29. dub 2019

Od 19mesice jsme bez plinky. Taky od 9mesice chodila na velkou do nocniku a v 19mesice uz se naucila i na malou. Trvalo to presne 3dny,nez pochopila ze curat pouze v nocniku. Jenze my jsme to meli asi slozitejsi,dcera jako mala hooooodne vypila a tim padem i dost casto chodila curat. Preju hodne sil a at se holcicka rychle nauci a mamince usnadnila praci.😊

bayt
29. dub 2019

Já mám problém, že syn chce dělat velkou zásadně ve stoje. Nerad v sedě :( Takže do nočníku se sice vyčůrá, ale zbytek jaksi nejde. Nemá někdo podobný "problém"? Doufám, že do dvou let by byl bez plen....

treasurka
29. dub 2019

@evytra Dcera má taky 20 měsíců. Doma chodí na nočník už něco přes dva měsíce. Prostě jsem sundala plínu, měla mop v pohotovosti a hotovo. Teď má nehodu tak jednou obden, ale spíš že zapomene, když je něčím zaujatá a učůrne. Jen co se oteplí, seberu plenu i naven. Myslím, že hodně pomohlo, že vidí u sourozenců co a jak, ani jsem nic nevysvětlovala, byla do toho celá žhavá 🙂

alcar
29. dub 2019

Holky a umi se vase deti samy svlikat, kdyz chteji na nocnik? U dcery jsem tento problem nemela, svlikala se do tydne sama, i sama od sebe na nocnik sla. Kluci to bojkotujou, nechapou to a snad ani nechteji vubec pochopit, ruce jak ploutvicky, kdyz jim jimi chytnu gate a ukazu. Takze jak je nestihnu svliknout ja, tak se pocuraji do gati. Nevim, jak na ne...

evytra
autor
30. dub 2019

@treasurka a na ven teda plinku davas?

treasurka
30. dub 2019

@evytra Jo, na ven a na spani.

treasurka
30. dub 2019

@evytra Ale jak se otepli, zrusim i tu naven.

bayt
30. dub 2019

@alcar Syn se svlíká, i když nechce na záchod :D Nejradši by chodil pořád nahatej :D V tomto mám asi výhodu.

kata267
30. dub 2019

@evytra ja bych to teda asi nijak nehrotila, 20m je docela I brzo...za me muzu rict jen tolik ze pokud si to dite samo nerekne ze ted chce curat/kadit tak nocnik nema moc cenu, jako abych za ni co pul hodiny litala a posazovala na nocnik co kdyby nahodou?to fakt nepotrebuju takovy "odplenkovani" toje podle me obtezujici pro vsechny...dcera zacala chodit na nocnik neco po 2narozeninach a fakt stylem ze si rekne a nemusim ji sledovat, nehody za ten rok bych sppcitala na jedne ruce....

martiniquest
30. dub 2019

Já odplínkování neřešila vůbec. Syn byl vůči všem pokusům o posazení na nočník zcela rezistentní. Od rodiny jsem si vyslechla už v roce a půl, že by měl chodit na nočník. Byl to dobrý trénink udržení si svých hranic. A minulý týden se nám sám z ničeho nic odplínkoval. Sundal kalhoty a šel na nočník. Od té doby bez nehody, plínky dostává jako pojistku na noc. Na nočník chodí zcela sám a po akci jen hlásí. Jsou mu 2 roky a 8 měsíců. Jsem moc ráda, že jsem to nechala na něm a nezatěžovala nás naprosto zbytečným stresem.
Ano, pro řadu českých matek jsem líná a možná nezodpovědná. Je mi to ale jedno. Důvěřuji sobě a svému dítěti a dělám v souladu s našimi potřebami. V zahraničí je zcela normální, že se na děti netlačí a odplenkují se sami zpravidla do třetího roku.

alcar
30. dub 2019

@bayt no to teda jo. Ti moji leda tak fusekle. 😂

oveckaluky
30. dub 2019

@kata267 U nás to bylo taky tak. Doufám, že dvojkám to taky tak půjde. Je jim 8 měsíců a neumím si představit, že bych je vysazovala na nočník...

oveckaluky
30. dub 2019

@martiniquest Nejste líná ani nezodpovědná, jste Máma, záměrně s velkým M. Děti si k tomu dojdou 😘

muhehehe
30. dub 2019

dceru jsem odplenkovala taky ve 20 měsících a trvalo to jeden den. Předchozí chození na nočník stylem ,,vyčůrat do nočníku a pak zpět do pleny" nemělo žádný postup dopředu, tak jsem pleny jeden den prostě zrušila úplně a navždy. když se počůrala do tepláků nebo na koberec, tak jsem jí řekla, že tam se přece nečůrá, že se čůrá do nočníku. V průběhu dne byly loužičky jak to přišlo, večer jí to secvaklo a od té doby byla přes den bez plen i bez nehod, říkala si sama. na noc jsem nechala plenu ještě asi do dvou let, spala hrozně tvrdě... ale pak už to taky chtělo nějak zrušit, a řešila jsem to nějakou dobu tak, že jsem ji o půlnoci prostě vytáhla z postýlky a šoupla na nočník, malá se vyčůrala a pak spala dál. je to jen zkušenost, nikoliv univerzální recept... ale myslím si, že to je dobrá metoda, sebrat pleny ze dne na den (pokud tedy dítě ví, k čemu je nočník), děti nemají v hlavě zmatek. Kdybych tehdy neuspěla, zkusila bych to asi stejným způsobem znovu třeba za měsíc.

muhehehe
30. dub 2019

Ps- ještě doplním že žádné slzičky ani stresy okolo toho nebyly a ano, já osobně považuju nechávání odplenkování čistě na dítěti za lenost, drtivá většina dětí do dvou let s tím podle mne nemá žádný problém, pokud máma není líná (pardon za to slovo, ale fakt se mi nechce to nějak kulantně popisovat jinak, aby se někdo neurazil). Je to dovednost jako jakákoliv jiná. Jako ježdění na odrážedle, lezení po žebříku, malování kolečka pastelkou, říkání jednotlivých slov nebo jedení lžící. Nic ze jmenovaného napoprvé taky nedopadá nejlíp, ale nikomu nepřijde divné to dítě učit, něco pro to dělat... tak mi pak hlava nebere proč se ohánět nějakýma stresíkama a důvěrou ve vlastní schopnosti dítěte zrovna v případě základních hygienických návyků.

oveckaluky
30. dub 2019

@muhehehe Chodit, sedět, to taky musíte dítě učit, protože už má "věk" na to, že by s tím nemělo mít problém? Ne, k tomu by si mělo dojít samo. Je snad chození na nočník něco jiného? To je jako kdybyste o někom řekla, že dítě, které na roce a něco ještě samo nechodí, má línou mámu... je to totéž, obojí se přece musí naučit.

muhehehe
30. dub 2019

@oveckaluky Ano, myslím si, že to je z podstaty věci něco jiného ;)

kittyy17
30. dub 2019

Starší syn začal chodit na nočník sám od sebe. Jednou večer byl po koupání nahatý, a šel si sednout a vyčůrat. Měl tehdy 22 měsíců. Neříkal že chce jít curat, prostě si šel sám sednout. Bohužel si sedal v oblečení, tak jsem ho nechala doma nahatého. po týdnu jsem schovala nočník a naučila ho na záchod, tam si musel říct 😉

kittyy17
30. dub 2019

Mladší syn má 2r 5m. Venku se náhle zastaví a hlásí: Míša čůrá. Doma čůrá do tepláků. Čekám na teplejší počasí, nechám ho s holým zadkem...
Když jsou oblečení, mají pocit plinky a nedávají pozor. Chce to nechat nahaté jen v tričku, aby si vypěstovali návyk na nočník, potom půjdou automaticky ...

oveckaluky
30. dub 2019

@muhehehe to se pletete 😉

martiniquest
30. dub 2019

@oveckaluky Ovecko, kazdy ma svoji pravdu a ma na ni plne pravo. Je zcela v poradku mit vlastni nazor, i kdyz nemusi souznit s nazory okoli. Jen je dulezite zit to, cemu clovek z hloubi srdce veri. Proto me nemuze urazit, ze me nekdo oznaci za linou, protoze ja vim co, jak a proc se deje.

153lenka
30. dub 2019

Nedá mi to a musím taky zareagovat. Nechávat odplenkování čistě jen na dítěti je mi proti srsti. Myslím, že většina dětí do 2 let to zvládne bez plínek v pohodě, chce to jen začít. Nemusí s tím být spojen žádný stres, jak tady bylo zmíněno. Když se dítě počurá, nikdo ho nebije, nekárá. Jen prostě řekně, že příště do nočníku. To je opravdu tak stresující? Radši budu nějaký ten týden prát počurané oblečení, než nechávat dítě v nacucaných plínách do skoro 3 let. Mě by teda nebylo příjemné být non stop v plínách několik let.

kata267
30. dub 2019

Ale to neni o tom ze dite prijde a dobrovolne tu plenu da pryc, ja jsem ji ju taky vzala ale uz mela rozum to.pobrat,univerzalni vek na to neexistuje nekdo driv nekdo pozdeji, kazda matka vidi jak na t to dite je.....a ja se teda hlasim k tem "linym" matkam, radsi budu davat o par mesicu dele plenu nez prat za den 20 procuranych teplaku a neustale tepovat koberce, sedacku a, postel 😀