Odplenkování. Je to normální, že to trvá tolik měsíců a bez pokroku?

jeklik
21. srp 2024

Ahoj maminky,
mám 2,5 letého chlapečka, před pár měsíci (cca 2-3) překonal odpor k nočníku a začal ho doma používat. Používá ho tedy zatím pouze na malou potřebu, na velkou potřebuje plenku. Probíhá to tak, že po bytě chodí pouze v tričku (dole hambatej), nočník ví, kde má a když potřebuje jde se sám vyčůrat, na záchod jít nechce.
Nakoupili jsme boxerky, ale jakmile mu je dám, tak mi do toho čůrá a stále nechápe, že to není plenka.. za ráno v boxerkach jsme převlekali co 10 minut, jenom si "ucvrnkaval", na nočník nechtěl.. Nevím jak dál, abych mu neudelala nějaký blok.. jestli zatlačit na pilu a nebo naopak nechat tomu volný průběh.. léto bude pryč a my pořád neudělali ten další krok. Je to normální, že to trvá tolik měsíců bez posunu?
Jen dodám, že malej mluví, o všechno, co potřebuje si řekne, jen o tomhle mluvit nechce🙂

jana_zofie
21. srp 2024

@jeklik malej po odplenkovani bojkotoval jakykoli pokus o slipy ci boxerky. Dva mesice chodil v kratasech/kalhotach naostro. Ted bere oboje.

nagojka
21. srp 2024

Měli jsme to úplně stejně..nahatej si krásné sám došel aniz by něco řekl ale jakmile měl něco na sobě bylo hotovo...trvalo to asi dva měsíce než k tomu došel...a přišlo to samo že si sám řekl že chce čůrat...zkus mu to mokré třeba chvíli nechat a ukázat mu to jak to vypadá atd..nás málej se to naučil a teď ve 3 letéch se začal pocuravat ..taky čekám že to zase přejde ale už to trvá docela dlouho

me_druhe_ja
21. srp 2024

Dcera to měla podobně. 🙂 začala chodit sama od sebe na nočník, když měla cca 2 roky a 4 měsíce. Ale jenom nahá. Jakmile jsme ji oblikla, počůrala se. Trvalo to dva az tři měsíce. Neřešila jsem to a normálně dostávala na ven plenku. To bylo v létě. Šla v září do školky v tomhle stavu. Plenku jsem ji nedala. A od toho dne se nikdy nepocurala..😀

isabel95
21. srp 2024

Dávala jsem rovnou u začátku kalhotky a asi nejlepší volba 4 dny a byla bez nehod a nemusela jsem řešit zda a jak to pak udělat 🙂 první 2 dny to zkoumala že to není plenka a že ji to vadí a pak už to bylo na pohodu 🙂

miryp
21. srp 2024

V tomto věku se ti klidně může stát, že začne nočník znovu odmítat a bude si čůrat po nohách. Z toho, jak reaguje na gaťky, je zcela evidentní, že to v tom mozečku ještě není správně propojené. Rozhodně na něj netlačte, je to kontraproduktivní. Syn do 2 let a 9 měsíců naprosto nulová šance na odplenkování a pak ze dne na den přišel, sdělil mi, že plenu nechce a začal chodit na záchod. Naprosto bez stresu. Najednou se to v tom mozku všechno propojilo.

hennrietta
22. srp 2024

Dcera to měla kolem 2 let. Když byla nahatá došla si, ale jakmile na sobě měla kalhotky, volné šortky nebo legíny, tak se počůrala. Doma nahatá a na ven plínka. Pak měla asi měsíc, dva období, kdy plínku vyžadovala i přes den a nechtěla být bez ní. Dala jsem jí ji.
Pak z ničeho nic jsme se domluvily, že je velká holka a plínky jsou pro miminka. Fungovalo to.
Od 2,5 let je bez plenky a nehoda sem tam. Při vztekání jsem věděla zcela jistě, že se počůrá, nebo když se do něčeho zabrala a pak se jednou počůrala v autosedačce, když usnula.
Bude mít zanedlouho 3 a už dlouho žádnou nehodu neměla a naučila se už i na velkou.
Nechala jsem to v podstatě na ní a netlačila jsem.