Odplenkování a doma všude koberce. Jak to udělat?

14. čer 2021

Holky, potrebovala bych poradit a prosim nesmejte se mi 🙈😂
Letosni leto bych rada odplenkovala nasi dvouletou. Kamaradka mi rikala o indianske metode a zni to suprove, ale....My mame doma vsude, opravdu vsude krome kuchyne a koupelny, koberce. A ja ted nevim. Kdyz ji nechat litat po byte, louzicky budou vsude, koberce budou smrdet atd. Jak to udelat? Zahradu nemame a na nocnik nechodi, utika z nej a nebo tak rve...🙁

bara88
14. čer 2021

Já teda nevím ale je třeba ji takto odplenkovavat?až bude chodit na nočník nebo na záchod tak ji plenku přestane dávat ale teď bych to neřešila

autor
14. čer 2021

@bara88 Tak rada bych to zkusila, dokud mam relativne dost casu. Az pribude sourozenec, bude to horsi 😁

mimi1004
14. čer 2021

Dítě neodplenkuješ na povel. Pokud nemá zralou nervovou soustavu, budeš mít věčně mokré koberce. Fakt to nechápu. Má dost času.

daasqua
14. čer 2021

Taky máme napůl koberce. Snažila jsem se ji odplenkovat v létě (to jí byly necelé 2) na zahradě, ale chtěla pořád jen čůrat vestoje a nočník bojkotovala. Na podzim jsem se na to vyprdla. Za pár měsíců jsem se jí zeptala a ona najednou souhlasila, sama si sundavala oblečení, sama si sedala na nočník, ukazovala, že chce kalhotky a ne plínku. Nehody téměř nebyly.

autor
14. čer 2021

@mimi1004 Ja preci nepisu, ze to chci na povel 🙄 Chtela jsem to jen zkusit, protoze ji jsou 2, je leto a hezky. Na nocnik jsem ji posazovala od jejich 15 mesicu na doporuceni nefrolozky. A vzdy bez uspechu. A nepoznam, jestli je brzy na odplenkovani, sama jeste nemluvi, takze si nerekne.

bara88
14. čer 2021

A tak pokud ani nechce na nočník tak nechápu jak to chceš zkoušet, jen zbytečně budeš dítě nervovat.

autor
14. čer 2021

@bara88 Tak nektere deti na nocnik nechodi vubec preci ☺️

autor
14. čer 2021

@daasqua Asi to tak taky dopadne a ja jsem s tim v pohode. Jen jsem si rikala, ze leto je na to idealni cas, jen nevim jak na to..

pikl
14. čer 2021

U nás to začalo tím, že jsme děti dávali na nočník v době, kdy byla velká šance úspěchu, takže po spánku. Pak jestli máte zahradu, tak ji můžeš nechat bez plínky tam a třeba zkoušet, jestli si sama řekne. Možná, že to budeš dělat “zbytečně”, ale pokud máš na to čas, tak to může ušetřit třeba 1-2 plínky denně, což je super, obzvlášť, pokud máte jednorázové.

mimi1004
14. čer 2021

@pikl Vždyť píše, že zahradu nemá.

autor
14. čer 2021

@pikl Presne tak, zahradu nemame 🙁 Tam by mi to taky prislo jednodussi..

pikl
14. čer 2021

Aha, to jsem prehledla. Ještě jsou myslím nějaké učící plenky, nemám s tím tedy zkušenost, ale třeba by to stalo za vyzkoušení 🤔

zuzkasim
14. čer 2021

Odplenkovala jsem 3 děti v bytě s koberci, lino bylo jen v malé kuchyni a koupelně, kupodivu bez nehod. Nejdřív jsem vysazovala na nočník po spaní, před koupáním, jakmile se něco podařilo, zkusila jsem i víckrát během dne. Když to nešlo, odložili jsme to na pár týdnů, když to šlo, pokračovala jsem cíleným vysazováním zhruba po hodině... Jakmile dítko pochopilo, bylo vyhráno, ale i tak jsem hlídala a připomínala, ať jde zkusit čurat. Je fakt, že děti se motaly stejně nejvíc v kuchyni. Pamatuju si jednu nehodu, kdy byl zabraný do hry s autíčky, koberec jsem ihned vyčistila.

eithelwing
14. čer 2021

Máme koberce zčásti. No, dcera se tam někdy pocurala, holt jsem drbala a drbala. Ale pokud už bude dcera připravena, je to opravdu otázka tydne. 🙂 Poprvé to u nás nevyslo, 3 dny malá jen probrecela, kazdou chvíli se pocurala. Odlozila jsem to o 2 mesice a na dalsi pokus se to povedlo. 🙂

xxx3d
14. čer 2021

sama ještě nemluví takže si neřekne, na nočník taky nejde, skoro to vypadá, že k němu má odpor
no, takže když nemluví, umí nějak naznačit, že má třeba mokrou plínku, nebo že kadila?
protože jestli ne, tak ještě není její čas, to, že ho máš teď ty je hezký, ale její čas ještě nenadešel, a jestli uspěcháš odplínkování, protože má dva a je léto a v dohledné době přibude sourozenec, tedy miminko s plínkama, máš o "zábavu" postaráno.
navíc, není nic horšího, než uspěchané odplenkování, řešit později zadržování, tedy hlavně zácpu, to není žádný med

já jsem o indiánské metodě taky četla, taky mě nadchla ta možnost, koberce co jsme měli doma jsme dali pryč, protože to šlo, zůstaly nám jen kusové v ložnici, a v předsíni, proč to píšu, totiž, malej měl první náznak toho, že si uvědomuje mokro v plíně chvíli před 18.měsícem, ale měl jet na týden na hory, tak se mi do toho nechtělo pouštět, byla by to jistá komplikace v cizím prostředí hotelového komplexu...no, další náznak byl v jeho dvou letech, kdy ale měla být letní dovolená opět v hotelovém komplexu, tak taky nic, měl tři a plínu měl tedy jen na spaní, jinak chodil na nočník nebo záchod, čurat, do plíny kadil. Podlehla jsem v dobré víře sdělení, že u babi chodí kadit na nočník a rozhodla jsem se, že tedy teď je ta správná doba plíny sebrat úplně. Výsledkem bylo, že chodil kadit na zem, a dlouho to dělal, cca půl roku, byla jsem zoufalá, obrazně třísklala hlavou do zdi, že jsem to uspěchala, jenže... plíny vrátit zpátky by byla chyba, toho jsem se držela a malej zase toho svýho způsobu, kadil na zem, a potom to skončilo. Najednou. Ze dne na den, na velikonoční pondělí mi oznámil, že jde kadit na záchod a od té doby je to všechno o k.

takže to, jak naložíš se svým volným časem a dcerou a plínkama zvaž.
dobrá stránka je https://www.casopispuntik.cz/samoodplenkovani-p...

zuzita15
14. čer 2021

Muzes to nejdriv zkusit venku, jestli si rekne. Kdyz ne, tak to ani nezkousej. Ja se o to pokousela loni v lete, kdy dceri byly v srpnu dva, a meli jsme poch**ny uplne vsechno, vydrzela jsem 5 tydnu. Odlozila jsem, dceri sundala plinu letos v breznu a koberec pocurala asi 2x omylem. Vysazovani na nocnik nepodporuju, nehlede na to, ze moje dcera by se ani nenechala. A ptat se kazdou hodinu? Tak si predstav, ze jste s manzelem treba na veceri a prvni otazka “nechce se ti curat?” A za hodinu “hele milacku a nechce se ti naahodou curat?” A za chvili zase “co curat, nechce se ti?” 🤣🤣 nektery deti pak curani akorat bojkotujou a ja se jim nedivim

zelenaesmolda
14. čer 2021

Taky mame vsude koberce.Holt to proste vzdycky utres a az bude odplenkovana tak das koberce vycistit 🙂

fyii
14. čer 2021

Nemuzes na 14 dni odjet nekam na chatu? Tam by jsi na to mela cas a prostor, tak to vyresila kamaradka a bylo. Ja jsem malou mela,bez plen na den i noc v cca 20 mesicich, sama chtela na hrajici nocnik jako bracha a bez nehod.. za to kluk, presne mesic pred tretima narozeninama si sam sundal plinu a sel curat ven jako velky kluk, od te doby bez plen na den na noc asi o 14 dni dele...u nej to bylo dany tim, ze bylo maly mimino a on chtel byt taky mimino jako segra..proste traged a nepomohlo nic ani uplatky..

amazonkajanik
15. čer 2021

Taky jsme začali indiánskou metodu, ale až když si začal sám sundavat plenu. Je fakt, že na nočník nesedne a občas se netrefí, ale oproti vám máme všude lino. Venku má ještě plenu, páč nepozná rozdíl, jestli ji má,nebo je jen v kalhotách (zkusila jsem mu je včera nechat doma a vycural se do nich)a na noc taky. Takže to chce, aby byla vaše malá připravena. Nebo ji zkuste dávat rovnou na velký záchod. Jinak, než syn pochopil,k čemu nočník je, musel mu to tatínek názorně ukázat 😂

autor
15. čer 2021

@zuzkasim Konecne nekdo kobercovy 😁 Dekuji, to se cte dobre. Tak asi jeste pockam, az na to bude pripravena.

autor
15. čer 2021

@xxx3d Ne, mokrou plenku mi nijak nenaznaci, je ji to jedno. Klidne do ni hodi 💩 a hraje si dal. Je ji uplne jedno, ze v tom sedi..🤦‍♀️
Uspechat to urcite nechci, jen me napadlo to zkusit, jestli se chyti. Vcera jsem po dlooouhe dobe vyndala nocnik, sama si na nej zacala sedat, ale podle me nevi, co tam ma delat. A abych ji tam davala kazdou hodinu, na to asi nemam moral 🙈
Za odkaz dekuji, kouknu se.

autor
15. čer 2021

@zuzita15 To jsi vydrzela jeste celkem dlouho, vzdala bych to driv 😁 Ja prave taky nemam moralku na to, se kazdou chvili ptat a stejne si nejsem jista, jestli me chape. Vcera si tedy na nocnik sedala sama, kdyz jsem se zeptala, jestli nepotrebuje curat, ale asi nevi, co tam ma delat.

autor
15. čer 2021

@zelenaesmolda To je radsi vsude sundam a bude vsude lino 😂 Nechat cistit skoro 100 m ctverecnich kobercu se prodrazi 😂😂

autor
15. čer 2021

@fyii Moznost chaty nemam..Rikam si, ze by to treba mohlo jit, az se narodi mimco, ze uvidi, ze plenky maji jen miminka.

autor
15. čer 2021

@amazonkajanik Na zachod dat jsem jednou zkusila a sileny rev. Pritom vi, ze tam maminka chodi curat (chodi se mnou a splachuje 🙈🙈), ale sama se tam vysadit nenecha.

amazonkajanik
15. čer 2021

Tak ještě není připravena, páč kluk se posadit nechá a to jsem ho nedávno musela držet silou,aby vykonal velkou potřebu a zase ho to bolelo, páč to dlouho zadržoval a to dostává laktulosu, pije až až, jablka a hrušky normálně jí, ale co chodí na nočník, tak tu stolici zadržuje. On i když měl plenu, tak se schovával a musel to vykonat "v soukromí "😊 takže my se potýkáme s tímto problémem ...

prejeta_zaba
15. čer 2021

Můžeš zkusit dávat každých 20 minut, třeba i na záchod, jestli se jí nočník nelíbí, plus bych byla co nejvíc venku, na hřišti ji často zkusila dát vyčůrat někam na trávu. Ať si zvykne, že nemá plínku a až pak ji doma nechat volněji. Ono ta indiánská metoda není až tak zázračná, pokud dítě doteď opravdu 24 hodin s plínou bylo. Jestli nechceš všude utírat měsíc louže, prostě si dopomož, dej nějaký interval a dceru na záchod odveď. Jen tak, ať si na to přichází sama je fakt na zahradu, ne na koberce. 🤷‍♀️

fyii
15. čer 2021

No tak to u nas melo presne opacny efekt😄, kdyz mimino melo plinu tak on ji chtel taky jako mimino...no kazdopadne, to druhy bude rychlejsi, chce vsechno delat stejne jako ten vetsi a pravdou je, ze ty to nezrychlis, to dite samo musi k tomu dozrat. Pak to jde raz naraz..urcite bych si nenechala vsechno zcurat, to at ma pliny radsi o pul roku dele..

kafr
15. čer 2021

Jako pardón, ale ve 2 letech je na odplenkování brzo???? To snad ne🤦 do kolika let chcete ty pokaděné prdelky umývat?! A že nemluví?! No a co! Nějak snad komunikuje 🤦

Nenech se odradit a zkus to! Já nechávala v létě na zahradě (vím, že zahradu nemáš, to nevadí) na ostro, takže v roce a čtvrt zjistila, že existuje nočník, ale vyhráno nebylo. Celý podzim ještě byly nehody, ale plenky už nechtěla. Takže jsem ji dala tepláky a ty to nasály. Definitivní odplenkování bylo v roce a ¾, kdy se šprajcla, že nechce plinku ani na noc.
Ve dvou letech je to úplně akorat.
A na koberec je super toto, je to aktivní pěna:

kafr
15. čer 2021

Jo a ještě hodně pomohlo nevztahoval to na ni, žádné:
Ty ses počůrala. Ty ses pokakala. Vnímala to jako vlastní prohru, zklamala.
Takže:
Pipinka ti neřekla, že chce čůrat?
Není náhodou v prdelce bobek? Pojď se zkusit vykakat. Kam patří bobek?
Do plínky ne, to dělají miminka, ty už jsi velká holka. (Ideálně vyhlídnout mimino v blízkosti a plínky "předat")

Jo, možná se smějete, zní to všelijak, ale ty malé hlavičky si to potřebují nějak přebrat. Do teď se vyměšování dělo samo, najednou zjišťují, že čůrá pipi a kaká prdka (fakt je to pro ně novinka) a navíc se to dá řídit!!! 🙈