Odnaučování dudlíku. Jak a v kolika letech jste odnaučovali?

26. kvě 2024

Ahoj dceři bude rok. Jak a v kolika letech jste odnaučovaly dudlík?

blondynka400
26. kvě 2024

Přes den ho neměly od roku (to bylo easy), na spaní cca od 2 let, když už jsem jim to mohla vysvětlit a dohodly jsme se. Ale i tak to byl boj 🙂

palja
26. kvě 2024

U první dcery ve 2,5 letech a druhá ve 2 letech. Ta najednou nosila dudlíky a pořád celý den kvůli nim řvala, že se jí ztratily apod, celý den se neřešilo nic jiného než dudlík. Tak jsem se naštvala a sebrala jsem jí je a bylo vyřešeno. Po dudlíku se ptala jen den a pak už ne. Ani jsem si nemyslela, že to bude tak jednoduché.

konidana
26. kvě 2024

V roce jsem odstavila, protoze jsem musela akutne na par dni do nemocnice, a manzel klukovi zaroven sebral i dudlik. Mel ho jen na spani. Za dva dny jsem se vratila a batole v pohode bez kozy i bez dudliku🙂

95newmommy2020
26. kvě 2024

Ještě jsem neodnaučila (4,5 roku) 😁 Necháváme tomu volný průběh.

pampeliska1313
26. kvě 2024

Hmmm v necelych dvou letech. Zkoušela jsem dřív alw to vydrželo asi tři týdny a pak přišla krize a neslo to, povolila jsem. Ale v necelých dvou letech to šlo krasne. Jeden spanek měl a druhej už ne a ani si na nej nevzpomnel. Už proste měl jiný asociace.) tím jsem začínala u v tom roce cca, kdy byl ten měsíc bez nej. Proste místo dudliku jsem mu začala zpívat. A byl to děs, ale uspal se. Pamatuju si, ze pak jsem mu dudlík vrátila kvůli sobě, často plakal přes den i v noci a já na tom taky nebyla nejlíp.) někdo radí ustrihnout savicku, ze jako dítě pochopí, ze mu to k ničemu už není, to u nás neprošlo, proste musel dozrát.)

michaela666
26. kvě 2024

U nás to s ustřiženou savičkou šlo krásně, ale až po 2 roce. Nejdřív jen špičku - to si všimla že je něco špatně. Druhý den jsem ustřihla víc a nechala ho v postýlce. Jak ho našla, přišla abych ho opravila protože je rozbitý. Když neopravila maminka, zkusila ještě tatínka a pak řekla, že rozbitý dudlík jí nechutná a vyhodila ho do koše. První 2 noci hledala, protože dudlík byl jen na spaní, ale pak už si nevzpomněla.
Ale úplně si nemyslím, že roční dítě tohle pochopí a nebude se dožadovat nového dudlíku.

pampeliska1313
26. kvě 2024

@michaela666 souhlas. Já tehdy četla co šlo, tohle byla doporucovana rada (v kombinaci s tim ze jako kolem roku dudlík pryč ) i se povedlo na ten cca měsíc, i když to bylo těžkých par dni u uspavani, pak jako dobrý, ale.. před tím druhým rokem ale úplně v pohodě. Zároveň se určitě najde maminka, který se to takhle kolem toho roku povedlo, že bych to asi nezavrhovala úplně, že to 100% nejde, ale taky si myslím, že to spíš většina dětí nepobere a bude hledat.

maja050812
26. kvě 2024

@michaela666 také jsme takhle odnaučili. Dcera měla 2,5 roku a slo to rychle dvě noci hledala a potom už si nevzpomněla. U ročního dítka bych dudlík asi nechala pokud ho vyžaduje.

kacka1994
26. kvě 2024

po druhych narozkach obe deti dobrovolne odevzdali dudlik za okno pro skritka, ktery dudliky sbira a dal jim za to darecek, nejakou hracku 🙂 Ten mladsi chtel nekolik noci zkouset bez dudliku, jestli to zvladne 🙂 Jinak predtim uz ho mel jen na spani 🙂 Nechtela jsem strihat, nebo ho vzit, rozhodl se sam, neplakal ani jednou 🙂 A to vidi denne dudlik u mladsi sestry 🙂

rosalindamelinda
26. kvě 2024

@95newmommy2020 Tak to je ale nezodpovědný rodičovský přístup. Dudlík má dítě mít maximálně do věku 3 let. Dítě 1-3 roky je batole, takže max v batolecím věku. Od 3 let je dítě v předškolním věku a již dudlík mít nemá. Měla bys dítěti dudlík hned sebrat.

te_reza
26. kvě 2024

Asi ve 2 letech. Ustřihla jsem ho. Měla ho jenom na usnutí, během noci ho vyplivla. Asi měsíc to nebylo na spaní nic moc, ale zvykla si.

michaela666
26. kvě 2024

@rosalindamelinda Znám 6 letá dvojčata s dudlíkem a dětská i zubař jsou s tím v pohodě. Jakékoliv snahy o sebrání/ odnaučení nesly psychicky hodně zle. Dokonce řešeno i s psychologem a i ten radí nezasahovat jim do toho. 🤷 Každé dítě je jiné, takže bych to hned neodsuzovala.

martulka88
26. kvě 2024

Do necelého roka kdykoliv (možná 9-10.měsíc), v roce a půl sebrán - hlavně proto, že v roce už měl všechny zuby a nechtěli jsme mu je ničit, ikdyž měl speciální pro zoubky. První noc řev, takže po 2 hodinách vrácen. Druhý den ho už nedostal.

lenkalubina
26. kvě 2024

Nechala jsem do roku. Pak jsem ho ustřihla a prostě se pokazil🤷‍♀️🤣 bylo to v pohodě

me_druhe_ja
26. kvě 2024

@rosalindamelinda Ale prosím tě....

me_druhe_ja
26. kvě 2024

Obě moje děti měli dudlík. Obě do nějakýho roku téměř neomezene....pak zhruba do dvou na spaní a "krizové situace". A pak už opravdu jen na spaní. Staršímu jsem vzala dudlík ted v únoru, měl 4 a čtvrt. Už jsem viděla, že ho naopak spíš ruší než pomáhá. Nicméně on není zdravý, takže tam mi to bylo fakt jedno i kdyby ho měl stále. Dcera má teď tři a čtvrt, zdravá, a dudlík na spaní pořád má. Ale ve školce spí bez. Vůbec to nehrotim, nechávám to ní. Sama si řekne.
Dudlík prostě funguje jako náhražka kojení: v tomhle věku je to jen o tom uklidnění, uspání...a dlouhokojici ženy jsou pomalu považovány za nadmatky a za to dudlíkovy děti jsou matky haneny už tak od roku a půl. A přitom stejný princip. 🤷

me_druhe_ja
26. kvě 2024

@michaela666 tady ve Francii je to běžné. A nikdo se nad tím nepozastavuje. To jen Češi a Slováci mají tendenci všechno hrotit
🙂

te_reza
27. kvě 2024

Asi bych tady netvrdila, jak je dudlík bůhví do kdy v pohodě a že se vlastně nic neděje. Dudlík je závislost jako každá jiná. Navíc jsou děti, kterým tu zuby skutečně zku*ví. Můžou i pak blbě mluvit. Mě na zrušení dudlíku zubařka upozorňovala dost brzy, ať se dudlíku popř.láhve zbavíme co nejdřív. V kombinaci s jinými faktory se rovnátek jen tak nezbaví.

blondynka400
27. kvě 2024

@te_reza ono nejde ani tak o zuby, ale o deformaci patra. V konečném důsledku je to ale to samé, výsledek je stejný, tedy to co píšeš.

michaela666
27. kvě 2024

@te_reza Určitým způsobem máš pravdu. Na druhou stranu konkrétně v tom případě co znám osobně jsou jen dvě varianty - nechat jim dudlík nebo řešit několikahodinové hysterické záchvaty, kdy to poslouchá dalších 13 bytů sousedů + počůrávání.
Je to extrémní situace, ale radši bych od malička šetřila na rovnátka, než tohle.

te_reza
27. kvě 2024

@michaela666 promiň, ale pokud nemá dítě xy vývojových vad a zdravotních problémů, tak ti nevydrží řvát celé dny a noci, týdny a měsíce. A šetřit na rovnátka? Ty vole to je vůbec úlet. Dudlík děcku nevezmeš, protože chudinka a rovnátka co? Myslíš si, že to je bůhví jak příjemný?

hanka_12345
27. kvě 2024

Ja hlavně nechápu nektery matky co dudlik daji tak nejak automaticky protoze dite rovna se dudlik, zejo.
Pochopim u ubrecenych a deti kde je nejaky problem. Ale cpat miminu dudlik a hned si ho pribalit do tasky do porodnice, uz jen proto, ze proste miminu se dudlik dava, je na hlavu.
Ja mam obe deti bez dudliku a jsem za to vdecna. To odnaucovani musi byt kolikrat se strasnym tyjatrem

rosalindamelinda
27. kvě 2024

@te_reza Naprosto souhlasím a děkuji za skvělý příspěvek!!! Každá maminka by si měla tento text dobře přečíst a zamyslet se nad tím.
Dudlík je nutné dítěti sebrat do 3 let věku a tečka. Tohle neokecáte. Fakt přemýšlejte dámy? Copak se vodí děti do mateřské školy s dudlíkem??? No nevodí. Kdo bude obhajovat tuhle blbost? Další pádný argument je vývoj zubů a patra, není co řešit.

@me_druhe_ja Jak ale prosím tě? Tyjo, nechápu proč někdo chce nechávat malému dítěti dudlík do Bůhví kolika let a ještě popírá všechny pádné důvody pro jeho odebrání.
A jak tady ve Francii? Ty kráso 😀 Hele milá zlatá pleteš si státy ne? Běž na francouzské mateřské forum a nechoď na české stránky, když nás tady chceš shazovat. Vůbec nás nezajímá co je v nějaké Francii běžné 😝 Nazdar

michaela666
27. kvě 2024

@te_reza Když mu ho vezmeš a začne si cucat palec tak s tím taky nic neuděláš. Prostě k tomu musí dozrát protože ano, dudlík je určitý druh dětské závislosti.

@rosalindamelinda Do školky s ním nechodí, před odchodem ho odevzdají na své místo. Jenže po příchodu ze školky je to první věc, co hledají a minimálně hodinu s ním chodí. Pomáhá jim to zpracovat co ve školce prožily. Fyzicky jsou zdravé, mentálně na nich nic krom toho dudlíku nepozorují.
Jediné co vím, tak maminka zkusila úplně všechno až se z toho tlaku okolí psychicky zhroutila.
Ano, je to nestandardní, ale za mě jsou horší věci než dudlík.

te_reza
27. kvě 2024

@michaela666 hele, já úplně nejedu dnešní vlnu, že dítě musí ke všemu dozrát. Samozřejmě, že děcku neuřízneš palec, když na to přijde, ale ten dudlík jako rodič prostě eliminovat můžeš. A čím dřív, tím líp, protože eliminuješ to blbý okolo. Čím dýl se zlozvyk drží, tím hůř se ho potom vzdává.

marketa1218
28. kvě 2024

@95newmommy2020 jsem ráda, že nejsme sami 😀

hanka_12345
28. kvě 2024

@michaela666 je to zavislost to ano ale rodic ji vytvoril. To decko samo od sebe nepujde do drogerky pro dudliky

hanka_12345
28. kvě 2024

@me_druhe_ja a taky mozna Francouzi na to serou? taky moznost.
Tohle miluju- cesi vse hroti a cesi jsou takovi a cesi jsou makovi a cesi jsou nejblbejsi.

Takhle to prece nemuzes rict
Dudlik dyl jak do 2 je proste spatne.
Taky bys mohla dudat do 30.
Ve Francii dudají do 30 a jen cesi to moc hrotí

Asi tak bych to s nadhledem rekla

valelinka
29. kvě 2024

Starsi syn, hrozný závislák na dudlíku, nešlo nám vůbec odnaucit, měl na spaní i přes den a zbavil sejej až po třetím roce 🙈. Stydím se, ale opravdu to byl děs. Teď mu je osm a teda má fakt špatnou vyslovnost. Souvislost? Nevím...
Mladší: jeli jsme v autě, měl dva roky a dva měsíce a prokousl si jej. Desila jsem se noci, ale vzal to jako fakt, že je dudlík rozbitý a tvářil se jak kdyby jej nikdy neměl. Mluvi líp než starší 🙈. Ale jinak zuby mají oba krásné, navzdory.

aklin
29. kvě 2024

Dceři jsem dudana vzala přes den v 6 měsících a v 18 měsících na noc. Pár dní krize, ale zvládla to bez něj hladce.