Ahoj, mozna jste nekdy meli podobne pocity jako ja, proto bych rada slysela nazor. Mam 5M dcerku a tak v prumeru jednou tydne zustava na cca 2-3 hodiny s manzelem, kdyz jedu k lekari nebo zaridit neco, kam ji vzit nemuzu. Vzdy strasne specham, abych byla doma asap, stejne mam ale vycitky, ze nejsem s ni. Je to za vas ok nebo to muze narusit vztah s ditetem? Jde mi predevsim o bezpecnou vztahovou vazbu. Diky.
@nika110818 myslím, že pro mimčo je horší vystresovaná máma se zbytečnými výčitkami, pokud nepláče, tak bych se nebála (a to říkám já, která jsem s dětmi prakticky non stop - no vlastně možná právě proto... je fajn, když má dítě i jiné podněty).
@nika110818 mám dvě dcery, u obou jsem od šestinedělí částečně pracovala 2-3 odpoledne v týdnu, byly s manželem, mléko odstrikane. Teď mají 4 a půl a 2 roky, pracuju trochu víc, následky nepozoruji 😊s tatínkem mají krásný vztah a na mě nezanevřely 😄
Od dětí jsem takto občas odcházela zcela bez výčitek. I kojené dítě dvě hodiny zvládne. Malá je se svým tátou, neodkládáš ji k popelnicím 😉
Od všech tří jsem se skoro nehla 7 měsíců, kojila jsem furt a žádný nevzal flašku. Ale jakmile to šlo, ráda jsem je nechala hlídat babičkou, taťkou. 2-3h jsou úplně ok. Na vazbu to vliv nemá. Jedině pozitivní, směrem k otci.
Mám chlapečka 5,5 měsíce. Je to třetí dítě v řadě, momentálně už nekojim. Když muzu odjet na nákup, a vrátit se za pár hodin, je to pro mě jako moc pěkná dovolená. V jeho třech měsících jsem byla na 4 dny hospitalizovaná, neviděli jsme se vůbec, s manželem to zvládli krásně, a že by se to nějak podepsalo na našem vztahu? Je to stejný maminky mazel, jako ti dva starší 😉
@nika110818 studovala jsem dálkové VŠ, byla jsem pryč ob týden téměř celý pátek a sobotu. U dcery od 8 měsíců, kdy jsem začala, u syna téměř od narození, i když tam jsem si hodně vybírala, na jakou přednášku půjdu, takže jsem bývala pryč třeba na 2 hodiny, pak s ním, pak zase na chvíli. Hlavně kvůli kojení to ani jinak nešlo. Vazby narušené rozhodně nemáme 🙂
Když mu byly 4 měsíce byla jsem na týden v nemocnici. Taky jsem se bála jak prase, že mě odvrhne. Ale ne, je to mazel a mamanek. Je mu 21 měsíců. 🙂)) A na takovyhle úseky (par hodin v týdnu) chodím často a dobrovolně. ☺️ Já si oddechnu, a manžel má radost, ze si to uzijou spolu.
@nika110818 Já ještě během šestinedělí musela 1-2x týdně k doktorovi, malý byl s manželem nebo spal, ani si nevšiml, že tam nejsem. Pokud to jde, 1x týdně k nám jezdí moje mamka a bere ho na cca 2hod. procházku. Zhruba od 5m bere manžel o víkendu na pár hodin malého ke svým rodičům. Jedu s nimi málokdy a je tam v pohodě,po mamince ani nevzdychne. Podle mě je fajn, když může dítě strávit pár hodin bez maminky 😉
ja teda nevim jedna se o 2 hodiny,ty nechodis treba nakoupit?Vy co jste se od nich nehly,jste treba nebyly v obchode za tu dobu,samy?Ja mam tydenni miminko musela jsem k lekari a do obchodu,taky jsem spechala,byla jsem pryc hodinu a musela jsem to zaridit,ale preci nezalezu do nory a tam nebudu cekat do dospelosti😉
Neboj, bezpečná vztahová vazba se nenaruší, když půlroční dítě bude trávit čas se svým otcem. 😉
Podle mě je to naopak dobré, já nechávala malou normálně s taťkou, po narození u něho byla i na bonding (u mě to nešlo), každý večer ji uspává (a já zase přes den), mají spolu krásný vztah a jsem za to moc ráda... Naopak znám spoustu dětí, které tátu nechtějí, jen máma máma, u táty brečí a nechtějí s ním být... Přijde mi to dost škoda, mrzelo by mě to 🙂 navíc dvě hodinky jsou jak nic, to s mimčem nechodí třeba sám na procházku, nejdeš k doktorovi atd?
Vzhledem k tomu, že mám manžela, který časově nezvládá udělat nákup tak jsem musela jet na tu chvíli ho pohlídala babička, později byl u jedné i na dýl. Já to tak chtěla, protože v rodině jsme měli příklad chlapečka, který do 3 let nebyl s nikým jiným než s maminkou a i když měl být s tatínkem tak strašně řval a tohle já jsem opravdu nechtěla. Malý mě má rád, ale je strašně rád když může i u babiček a já tak mám chvíli klid.
Manžel dceru brával na 2 hodinové procházky v kočárku naprosto běžně a efekt to mělo jen takový, že dcera ví, že má dva rodiče. ne jen jednoho. 😉
Bezpečná vztahová vazba? Tvl, matka je fakt někdy diagnóza 🙂
Špatné jsou hlavně ty tvé výčitky. Co jsem kde četla, tak naopak pravidelný kontakt s otcem v raném věku zmenšuje dopady separační úzkosti později. Já od cca 7 měsíců malého chodila na jedno dopoledne v týdnu do práce a bylo to podle všeho dosti skvělé rozhodnutí - sama jsem se dostala hodně do klidu, nestresovala jsem se a kluci si k sobě hledali vztah mnohem líp než "s mámou za zadkem".
Syn má 3 měsíce a už několikrát se stalo, že jsem ho nakojila, dala na hlídání (babičky nebo přítel) a šla pryč (lékař, manikúra, kosmetika). Malý většinou celou dobu spal, ani nevěděl, že jsem pryč a já jsem si úžasně oddychla 😄
Nezlob se, ale přesně takto vznikají z matek uzlíčky nervů, který končí v lepším případě u psychologa, v horším s flaškou v ruce.
Je naprosto normální, že i ty potřebuješ občas odejít, něco si vyřídit, zajít si někam sama. Je mu 5 měsíců, už to není novorozenec a dvě hodiny s tatínkem vydrží. Otec se o miminko postará úplně normálně jako ty, nedělej z něj nemohoucího, a normálně odejdi.
@irmamala muzu se zeptat, proc hned utocis? Treba zakladatelka se svymi rodici dobre vztahy nema a chce to pro sve dite jinak, co je na tom divneho? Treba meho manzela hlidaly jako maleho velmi casto babicky, jeho matka chodila po zabave, vztahy maji narusene (z jeho strany) dodnes.
@digklariska Já třeba děti brala vždycky všude s sebou. Chlap byl denně do vecera v práci, babičky pracující a daleko. Takže děti jsem měla u sebe u doktora, na úřadech i na nákupy. Nevidím v tom nejmenší problém... ale samozřejmě, když má autorka dotazu tu možnost, tak je určitě pohodlnější jít bez děti a myslím, že za tři hodiny dítě jistotu určitě neztratí. Však jak by se cítily děti třeba v Anglii, Francii atd., kde je mateřská jen pár tydnu/měsíců... to by se musely cítit ohrožené všechny🙂
@irmamala jako ujete nerikam, ze to neni, ale zakladatelka nemuze za to, ze ma tyhle pocity. Taky jsem je mela, byly hrozne silne, opravdu jsem se klepala nedockavosti, kdy se uz budu moct vratit k miminu (a ze mi nedelalo dobre byt s nim nonstop asi psat nemusim, asi jsem to sama vedela, ale nemohla jsem si pomoct).
Jinak ano, dite naopak benefituje ze vztahu s otcem a matka (potazmo cela rodina) je rozhodne spokojenejsi ve chvili, kdy si prestane tyto “absence” vycitat a prida si tam obcas i neco pro sve poteseni, ne jen ze musela neco vyridit🙂.
@majaveja vis, co rikal profesor Matejcek? Ze jesle jsou zarizeni pro rodice, deti by si je nikdy samy nevybraly, zatimco skolky by deti vytvorily i bez dospelych, skolky jsou pro deti. Myslim, ze vedel, o cem mluvi. To, ze to tak jine zeme maji nutne neznamena, ze je to spravne...klidne bych rekla i, ze to neznamena, ze to nema nasledky. Samozrejme tenkrat to byly celodenni jesle, byly i celotydenni.
jedine naruseni mi prijde v tve hlave - srovnej si to... treba i za pomoci nejakych odborniku...
Katastrofa.. Je jen otázkou času, kdy začne otci říkat matko a duševně zmrzačená se bude pachtit životem s podobným osudem.. Chudák mimino
@nika110818 já od dceřiných 9 měsíců chodim na vikend na brigadu.ze zacatku to bylo tezke odejit od ni ( pro mne,pro ni vubec) na nás vztah to nemá vliv, spíš je to lepší protože jak pisi holky nade mnou malá nemá vystresovanou a vynervovanou maminku ( na brigade prijdu na jiný myslenky " odpocinu si" ) malá má podle mně lepší vztah se svým tatinkem
@nika110818 asi nenarušuje, ale já kojila a prvně sme bez sebe byli až po roce někdy