Ahoj 🙂 Inspirovana diskusi o otravne 5 lete holce zakladam tuto diskusi.
Hodne se tam psalo, ze od 5 let chodi deti normalne samy ven, od. 1. tridy samy do skoly. Urcite zalezi na miste bydliste. Ani tak ne mesto vs. vesnice. I ve meste mas spoustu ctvrti, kde to spis evokuje tu vesnici. A vesnice umi byt rusna a neosobni. Tak v nejake klidnejsi uzavrene lokalite asi jo, treba se starsim sourozencem (ne zcela bez dozoru), to dite pustit.
V jine souvislosti se tam natuklo, ze drive bylo mene aut. Tak to je pro me prave i vysvetleni, proc drive decka vice litala sama po venku, byl maly provoz.
U znamych to je ruzne, ale spis je to teda takove protektivnejsi, a deti samy nechodi.
Urcite neznam nikoho, kdo necha 5 lete dite samotne chodit po venku.
Diky za nazory a zkusenosti, vsechny nas to drive ci pozdeji ceka 🙂
Já jsem z Prahy a moje 10-ti letá chodí sama až tento rok. 8-mi letou pustím samotnou jen se ségrou, nebo s kamarádkou na cestu do školy. Ale já mám většinu času HO, takže to nebylo nutné. Kdybych musela být denně v 8h v práci, tak by asi klíče na krk dostala mnohem dřív.
Praha (okraj) - začal chodit ven v 5 letech "sám" spolu s ostatními stejně starými dětmi🙂 (je jich asi 18 v partě z okolí, věk od 4-8 let) Můžou se pohybovat na dvou ulicích (OZ), kde na jednu vidíme z okna, na druhé vždy po domluvě hlídkuje alespoň jeden rodič. Velká silnice tady není, jsme u lesa. Kontrolujeme každých 30 min a máme kontakty na všechny rodiny z obou ulic, na whatsappu máme skupinu. Děti mohou na zahrady rodin, které to dovolí. Nikdy nebyl problém, všichni si tu tykáme a děti se se všemi znají🙂 Do školy ho ale samotného nepustím, to musíme mhd a na to mi přijde v Praze ještě malý. Starší tady jezdí sami od cca 8 let.
@pavlinar jsem té druhé diskuze. Syn(nyní 5 let) chodí ven se starší ségrou(nyní 7 let) dlouho. Dcerka od září chodí do 1.třídy do/ze školy sama přes 3 silnice. Mají hodinky s gps,když něco potřebují,tak volají.chodíme od malinka jednou a tou samou cestou.
@pavlinar dcera od šesti let sama venku i do školy. Bydlíme na sídlišti. Je to o důvěře, kterou dítěti dáš.
jinak podle mě je to hodně i o tom dítěti - pokud má trochu zodpovědnosti a zná okolí a lidi, nechodí úplně samo a nikde se ti netoulá, dodržuje co si domluvíte..tak je to pak jednodušší než neřízené střely, které v 5 vypustíš a utečou ti neznámo kam, neohlásí se a nikdo je hodinu nevidí.. My synovi plánujeme koupit i gps hodinky, ať máme ještě trochu víc té kontroly, protože jistota je jistota... ale jinak je v tomto fajn a drží se na místech, která domluvíme (kontrolujeme) ... podle mě je důležité jim předat trošku té samostatnosti i v tomto, za určitých podmínek a ne úplně bez dohledu samozřejmě.
Starší až od 4 třídy jezdí autobusem do školy do města a zpět. Ze školy na kroužky chodí od 2 třídy. Mladší to má jednoduší, že má doprovod.
Bydlíme na malém městě, máme holčičku, které budou v září 4 roky. Tu samozřejmě samotnou ještě nikam nepustim, ale už chce lítat s dětmi ze školky na hřišti. Chodím tedy všude s ní a odpoledne defacto hlídám celou školku, děti 5, 6 let už jsou venku sami. Ale já když to kolikrát vidím, bála bych se🙈.
Sami do školy od 1. třídy. Ven zhruba v tomto věku taky, ale jen v těsné blízkosti domu. Dál třeba na chvilku, nechala jsem dítě na hřišti, zašla do obchodu nakoupit, po cestě z obchodu jsem na hřiště zase přišla. Nebo mohlo dítě na hřiště samo, já tam za cca 20 - 30 minut dorazila za ním. Takhle jsme pomalu učili zhruba od těch 6 let a čas i vzdálenosti prodlužovali. Jde o sídliště v Brně. Jinak na vesnici se sestřenicí nebo bratrancem to bylo v podstatě podobně, nejdřív si hrávali na ulici, pak mohli do přiměřené vzdálenosti sami.
Syn má 8 a sam nechodi, max ho pošlu přes ulici do obchodu, ale on je takové pometlo, letí a nekouka kolem, kolikrát vleze do sinice, i když jdu s nim 🙄 taky v okolí nikoho poradně neznáme, děti jeho věku tu moc nevidím, buď velké nebo chodí s rodici, je teda fakt ze ačkoliv je to klidná ctvrt, tak se tu pohybují občas individua, kus odtud je nechutna ubytovna, teď jsou všude ukrajinci, z těch sama nemám dobry pocit, když jdu a kus ode mě se dohadují na ulici. Ale třeba synovo spoluzacka jezdí sama autobusem přes cele město od první třídy takže fakt záleží na dítěti no a čtvrti.
U nás v ulici (na vesnici) děti lítají s kamarády po venku od těch 5 let, můžou být jen ve dvou ulicích a různě po sousedech. Se sousedkou si pak případně voláme, když je delší dobu nevidíme… ona má lepší výhled, tak je většinou někde zahlédne.
Včera jsem syna (téměř 9) poprvé vezla za kamarády na hřiště , které je 2km dále. Byl tam 2h a měl u sebe mobil. A je to lepší než aby dělali furt bordel u nás 😅 ale jinak ikdyz je to o nervy někdy, člověk chce klid, tak je to fajn. Aspoň se děti zabavi a nečumi do mobilu
Bydlime v Praze, klidna vilova ctvrt - ale doprava je tu i tak velka. Dcera na konci druhe tridy, rano do skoly porad vodim nicmene obcas kdyz nestiham, tak jde domu sama. Odpoledne ji pustim okolo baraku, ale sama nikam po ulici nejde. Samotnou bych ji venku jeste nenechala
Naopak na chate - polosamota, kde za den projede jedno auto - beha po okoli i s mladsimi sourozenci. Beha tam s nimi i trileta a vubec se o ne nebojim
Dcera sama venku od 6 let, syn od 4 (bez starší ségry). Podmínku měli, že musí dosáhnout na zvonek , což syn vyřešil tím, že si přinesl cihlu a řekl, že už dosáhne. Do školy chodily sami hned od 1 třídy , někdy během září. Odpoledne jsem je vyzvedávala asi do jara, pak už koncem 1.třídy chodily taky samy. Menší město 2 silnice, z toho jedna hlavní a asi necelý kilometr pěšky. Syn chodil sám domů už ze školky (6,5 roku mu bylo) 😅. Vyzvedla jsem ho, a když nechtěl jít se mnou pro ségru nebo nakupovat tak šel sám před barák na hřiště , kde na mě čekal. Cca od 9 let dojedou a i sami dojdou k babičce do Prahy přímým vlakem, ale i přestupním (přece nepojedu až za půl hodiny mami🙄😂)
@konidana ono záleží na prostředí, tady je krom lesu nad námi (kam taky všude nemůžou, tam je uprostřed cyklostezka, kde jezdí na kolech někteří blbouni jak na závodech a fakt nebrzdí) + dole Vltava asi 15 min cesty (chodit tam taky nesmí, ale už tu byla situace právě s jedním 4 letým chlapečkem, který se odpojil a byl u vody sám a to musel přejít už i velkou silnici).. ta Praha je v tomto horší v tom, že u nás je sice klídek, ale kdyby přešli jinam, tak už to zas tak v pohodě nebude=) takže já fakt kontroluju, jestli se neodpojil a je tam, kde má být...v té velké skupině dětí zatím nejsem 100% přesvědčená, že se všichni navzájem uhlídají🙂 za rok to zas bude jinak třeba 🙂
@konidana jojo, já vyrůstala v malém městě na Moravě, kde jsme ráno řekli mámě "čau" a viděla nás nejdřív na oběd a pak až na večeři :D tuším nám bylo tak 6-7 a brali jsme s sebou sourozence od 4 let... a bylo to skvělé=) silnice tam byly, les tam byl, přehrada taky...a žijeme :D taky bych si to pro syna moc přála, ale asi to tu bude s nějakýma omezeníma, dokud nebude trochu větší:/
Ven chodí sami tak od 7 let. Ale jen na dvůr. Do školy taky od pololetí 1 a 2 třídy. Tak od 10 už jsou úplně samostatní co se týká pohybu po městě.
Mám dvě děti malinke sama netuším jaké to bude až budou chtít být takhle samostatne,ale já vyrostla ve městě na olomouckém sídlišti a od 7 let sem trávila čas jen venku v 8 jsem měla procestovanou tramvají celou Olomouc. Domu jsem chodila až po 17 hodině kdy se vraceli rodiče z práce v létě v 21 hodin samozřejmě za každodenních výprasku. Skončilo to ale v 10ti letech kdy jsme se přestěhovali do malého města. Doteď nechápu že jsem to přežila bez úhony 😂😂😂
Ta moje dcera oslaví na konci října 5 let, a už lítá měsíc na sídlišti sama s ostatními dětmi ze “sidliskeho gangu” přijde vždy jen pro pití, jídlo, kolo atd. Instrukce ze ma dávat pozor na auta dostala, a s cítila lidma nikam nechodit, má dovoleno byt jen na dvou hřištích kde na ni vidím. Věřím ji a důvěřují, hodinky bych časem chtěla pořídit.
Ale je třeba dodat, že bydlíme na malém městě.
Před panelakem nebo za panelakem cca od 5 let, ale musela jsem na ní vidět. Na hřiště o pár metrů dál mohla sama až cca od 8 , je přes sídlištní silnici a panelák takže tam vůbec nevidím . A od 10,5 let začala starší dcera jezdit sama na kroužek , mladší ještě doprovazim a příští rok asi taky budu . Ta to ještě asi zvládat sama nebude.
Do školy a ze školy do vedlejší vesnice od půlky první třídy . Sama před barák na náves, na kopec v zimě cca od 6 let . Z města z kroužku busem ( cca 7km ) nebo po městě k babičce do práce od 2. třídy .
Teď aspoň jednou za měsíc chodí ven s holkama do vedlejší vesnice . Zatím nikdo nezaloval 😁
Syn po dvoře běhá běžně sám, 3 roky .
Bydlíme na vesnici. Před barákem nám jezdí hlavně traktory 😁
@pavlinar Dcera ma sest a syn skoro pet. Chodi ven spolu a sami. Ale mame pravidla - jen kolem domu a nesmi na cestu. Bydlíme ale na vesnici v mensi bytovce a za barakem máme svoji zahradu a pergolu, kde travi vetsinu casu, takze na ne hezky vidim nebo je slysim. Od zari jde do skoly, tu mame hned naproti jen pres cestu, takze sama bude asi taky chodit brzo...
Syn chodí ven sám ode 4 let ...bydlíme na vsi, nutno říct, že z okna na něj perfektně vidím ( bydlíme na návsi), takže mám přehled kde je a co dělá. Když chce jít někam jinam, přijde mi to ohlásit. Většinou jsou v partě o 5 dětech, nejstarší má 10 let, tak ta je hlídá. Sousedi pouštěli ven 2 letyho kluka se 4 letou ségrou, což mi teda přišlo trošku nezodpovědný. 😅
Až bude syn chodit do školy, bude jezdit školním autobusem žáky sám. Párkrát ho zaučíne a bude. 👍 Horší bude za jeho nedochvilnost, že mám trošku strach, aby mu furt neujizdel autobus 😁
Mno moje dcerka (ale neplanovane bez dovoleni) sla poptve sama ven kdyz ji bylo 2 a pul! 🤣 A pak cca od 3 a pul jsem ji obcas pustila at jde sama ven na nasi ulici (mala klidna slepa ulicka v nejklidnejsi casti nejklidnejsihi predmesti), kde meli ob 2 domy na strome pred barakem houpacku, tak se tam chodila houpat nebo kreslit kridama na chodnik - takze treba na 15 minut. Ale ted je ji 4 a pul, bydlime v Praze u hlavni silnice a tady ji jeste minimalne rok (spis dva) samotnou nepustim.
Syn začal chodit sám ven s klukama až teď, v 9ti letech.
Do školy sam chodí, má ji 5 minut od baráku.
Tak ja mam deti 5 a 8 a ani jedno nikam nechodi samo😂😂 ja nevim.. me neprijde, ze jde o duveru v to dite, ale o tom, ze ho mize nekdo capnout do auta.. ja teda porad i odvadim do skol(k)y ze skol(k)y… ani by me nenapadlo je nechat jit samotne.. ani tu 8letou a to ma skolu 4 minuty pesky… ja jsem asi moc srab
U našich se pohybuje i mimo zahradu (pyšně chodí kolečko cca 500m) sama. U nás sama ve městě nechodí. Je jí 7. Příští rok se doufám odhodlame, aby zvládla cestu do školy a domů.