Od kdy vás dítě začalo oslovovat?

lentilka0123
7. srp 2024

Dobrý den, zajímalo by mě, od kdy vás začalo vaše dítko oslovovat? (Mami, mámo, máma, maminko, nebo jakkoliv jinak). Synovi budou za necelý měsíc 2 roky a nijak mě ještě neoslovuje 😃 Takže když cokoliv chce, tak si buď pro mě přijde nebo na mě zařve 😄 Manželovi “táta” říká, ale já jsem zatím nic 😁 Tak mě zajímají vaše zkušenosti 😊 Děkuju moc 😊

palja
7. srp 2024

@lentilka0123 mladší dcera od roku, ta mluvila a oslovovala velmi brzy a starší dcera má dysfazii, tak ta až ve 3,5 letech.

veru181
7. srp 2024

Starší těsně před tím druhým rokem (ale proto, že mu nešlo M), mladší ještě před rokem.

emillyhk
7. srp 2024

@lentilka0123 Kolem dvou let. Docela dlouho vystačil s "máma", cíleně jsem ho učila "mami", ale to naskočilo až tak ve 2,5 letech. Ale syn je v řeči pozadu oproti vrstevníkům v okolí, víc ve větách se rozmluvil až teď ve 3,5 letech. 🤷‍♀️

journals
7. srp 2024

Staršího si nepamatuju, mladší tak od roka a čtvrt, možná roka a půl. Teď mu jsou čerstvě dva roky a mluví opravdu nádherně, někdy jsem jen máma, někdy maminka. Po starším dítěti s VD je tohle dítě v mluvení za odměnu, už teď zvládá mluvit v jednoduchých větách, odmlouvá a háže první vtípky. Pro mě neskutečný. Starší na tom byl podobně až tak o dva roky později a i tak na tom byl s mluvením hůř...

cilkat
8. srp 2024

Starší vysokofunkcni autista, začal 'mami ' pouzivat asi až v šesti letech (do té doby používal "máma " jako označení mě, ale neoslovoval )... Mladší, porucha řeči spíš artikulacni... Ve dvou letech mě oslovoval "nam" ... ale zřetelně tím oslovoval.