Dobrý den, zajímalo by mě, od kdy vás začalo vaše dítko oslovovat? (Mami, mámo, máma, maminko, nebo jakkoliv jinak). Synovi budou za necelý měsíc 2 roky a nijak mě ještě neoslovuje 😃 Takže když cokoliv chce, tak si buď pro mě přijde nebo na mě zařve 😄 Manželovi “táta” říká, ale já jsem zatím nic 😁 Tak mě zajímají vaše zkušenosti 😊 Děkuju moc 😊
Starší těsně před tím druhým rokem (ale proto, že mu nešlo M), mladší ještě před rokem.
@lentilka0123 Kolem dvou let. Docela dlouho vystačil s "máma", cíleně jsem ho učila "mami", ale to naskočilo až tak ve 2,5 letech. Ale syn je v řeči pozadu oproti vrstevníkům v okolí, víc ve větách se rozmluvil až teď ve 3,5 letech. 🤷♀️
Staršího si nepamatuju, mladší tak od roka a čtvrt, možná roka a půl. Teď mu jsou čerstvě dva roky a mluví opravdu nádherně, někdy jsem jen máma, někdy maminka. Po starším dítěti s VD je tohle dítě v mluvení za odměnu, už teď zvládá mluvit v jednoduchých větách, odmlouvá a háže první vtípky. Pro mě neskutečný. Starší na tom byl podobně až tak o dva roky později a i tak na tom byl s mluvením hůř...
Starší vysokofunkcni autista, začal 'mami ' pouzivat asi až v šesti letech (do té doby používal "máma " jako označení mě, ale neoslovoval )... Mladší, porucha řeči spíš artikulacni... Ve dvou letech mě oslovoval "nam" ... ale zřetelně tím oslovoval.
@lentilka0123 mladší dcera od roku, ta mluvila a oslovovala velmi brzy a starší dcera má dysfazii, tak ta až ve 3,5 letech.