Období vzdoru. Jak byste se zachovaly Vy?

joselinne
21. čer 2020

Ahoj, strašně by mě zajímal názor někoho nestraného.
S manželem máme 2,5 letou dceru (kozoroh - znamení na ni opravdu sedí). A teď je v tom období kdy "já sama", "já už umím", ale taky "neposlouchá" nebo nevím jak to nazvat. Teď neustále řešíme bačkory, jde na chodbu či přebíhá k babičce přes chodbu a samozřejmě bez bačkor. Už půl rokuji "tloukneme" do hlavy že když odchází z našeho bytu musí mít bačkory /venku boty.
Manžel je pro abych ji už za to potrestala jenže já jsem zásadně proti tomuto stylu trestů v podobě placnout po prdeli atp... Nepřijde mi to jako nejlepší způsob. Samozřejmě vysvětluji že my taky Nosíme na chodbě backory/venku boty nebo že se teď na zahradě nemůže svleknout že je zima atp. Jsem s piš pro komunikaci, chci aby mi věřila že to co říkám je pravda a ne jen to že to tak má dělat (nadsázka) ale i tak je to dítě, je to osobnosta ne cvicena opice která bude dělat to co já teď hned chci, (když skočí do kaluže přeci ji za to hned nezmlatim nee, upozorním že když tam skočí tak bude mokrá a budeme muset jít domů) .dcera hodně chápe, dost věcem rozumí ale je to palice dubová a když nechce tak s ní nehne ani 100 volů a v tu chvíli ji mám trestat.... Jak by jste se u těchto situací zachovaly, pořád by jste domlouvala nebo už opravdu vytrestali...
Nevím jestli to co píšu dává smysl 😂

eithelwing
21. čer 2020

Tak já trestám, ale fyzické tresty jen omezeně.
Třeba například ty backory... Jop, domluva. Pokud je jasné, že dcera ví, co se po ní chce, ale nerespektuje to, přišel by trest. Napr. nemůže jít na chodbu. Bez backor to nepujde.
Snažím se, aby dcera chapala, že její jednání má své důsledky. Když se jí nechce ráno vstavat a oblékat do jeslí, a ne kvůli jeslím, ale spíš tak nějak z principu, řeknu fajn, lež si ještě chvíli, ale nebude snidane. Rychle se rozmyslí. 🙂

czmony
21. čer 2020

Netrestala bych, taky jsem pro domluvu a nastavení si svých hranic. Vysvětlovat proč musí mít bačkory, když si je nevezme, tak co jí hrozí, (špinavé ponožky/nohy, studené nohy) když nebude nosit bačkory/boty tak nejít ven či chodbu a zatím si stát, ať pláče, to je normlani jen buďte u ní a znova vysvětlíte. Ale fyzické tresty bych nedělala, dítě poslechne, ale ze strachu. Tak jako když budete "lhát" dítě zjistí, že to co říkáte, nemyslíte vážně a nebude "poslouchat", protože zjistí, že to říkáte jen tak. Jinak vysvětlovat a nastavit si své hranice, aby věděla co smí a co už ne. To je z mého pohledu, samozřejmě, každý ať dělá jak je zvyklí nebo jak uzná za vhodné.

krupka3
22. čer 2020

Mame stejne starou dceru kozoroha a delame to jako ty, taky fyzicky netrestame, ale vysvetlujeme a nastavujeme hranice slovne.

lolam10
22. čer 2020

Nastavuju hranice placnutim.kdyz neco 10x reknu a furt nic a pak jednou placnu tak vetsinou teprve dojde k pochopeni ze takhle ne...

pasiba
22. čer 2020

Já přestala číst, když bylo psáno, že jsi zásadně proti plácnutí přes zadek. No tak to je úplně jednoduché 😁 rok nebo dva ji to den co den poctivě vysvětluj a jako bonus se jí snaž uplacet sladkostmi

majsina
22. čer 2020

Řeknu... napočítám do 3 a pak plácnu. Většinou stačí to počítání, protože ví, že to myslím vážně a že končí legrace. Počítáni neprotahuju, nepřerušuju...prostě počítám. Oni na to přijdou rychle a to mám syna taky hodně vzpurného... Nevidím důvod proč něco x krát opakovat...to bych celý den nedělala nic jiného než prosila at udělá to a to. Asi jsem strašná matka 😀.
Samozřejmě toto platí jen v případě, že dítě chápe co se po něm chce a proct a jen zkouší co vydržím a co mu projde.

martt
22. čer 2020

Ja mam dva syny 8 a 4 roky. U staršího stačila domluva vysvětlování. U mladšího jsme šli stejnou cestou bohužel je beran a tvrdohlavi. Takže se vysvětlování míjelo účinkem 1000× jsme mu vysvětlovali jednu věc a stejně šel a po 1001 to udělal. Takže my teď jdeme podle situace pokud jde udělat nějaký kompromis snažíme se domluvit, pokud je situace taková, že to kompromis nemá třeba ty bačkory, tak jdeme 3× a dost. Nebijeme ho ale jdene formou nějakého trestu, nekouká večer na pohadky a pod. Jde o to aby věděl, že každé chování má určitou reakci chova se pěkně, poslouchá dostane odměnu v podobě zmrzliny, výletu, čokolády. Pokud zlobí a neposlouchá nedostává nic, nebo se mu něco zakáže. . K fyzickému trestu jsme se uchýlili jen 2× a to když začal házet kamínky po dětech na hřišti a 3× neposlechl dostal jednu mírenou na zadek a šli jsme domů, po druhé to bylo, když se začal vrtat v eletrice a 10× jsne mu říkali ať se v ní nevrta a on stále tak dostal přes ruce . A od té doby to už neudělal. Na opak mám v okolí maminku má holčičku 7 let , jela výchovu bez trestu, jen vysvětlovala a holka jim začíná prerustat přes hlavu. Nedávno jsem byla svědkem, že ji ta holčička začala kopat a mlátit jen kvůli tomu, že ji maminka rekla ze jdou domu ze hřiště. Podle mne ma vše svoje hranice a pokud nepomáhá domluva a vysvětlování, tak nějaký lehčí trest neuškodí naopak si myslím, že pomůže.

farka
22. čer 2020

Na každé dítě platí něco jiného a potřebuje vytyčit hranice jinak. Na starší dceru (panna) mi stačilo domlouvat, max zvednout hlas a pohrozit prstem, případně dodržet slib že tam nejdeme nebo odejdeme z akce domů. Dostala na zadek jednou, když sebou v obchoďáku švihla na zem a vztekala se kvůli hračce. Ale mladší má teď 26m a je býk. No to je jiný kalibr už od narození. Tam nějaké vysvětlování, domlouvání jde mimo. Ona začala reagovat až když ji opravdu něco bolelo (tahala kočku za ocas a dostala od ní, lezla na stůl a spadla, běhala po mokrém a smekla se), u ní jde o prožitek toho čím ji varujeme, dokud to nezažije nedokáže si to představit. V nejhorších chvílích dostala přes ruce nebo zadek (záměrně háže kameny po autě a nereaguje na slovo). Jak píše
@martt, do určité doby může stačit vysvětlovat, ale chtělo by to se umět situaci a vývoji dítěte přizpůsobit.

suzyz
22. čer 2020

Kazde dite je jine, souhlasim, tak jen moje zkusenost. Mam ctyrletou, cepuji ji celkem dost, rozhodne musi poslouchat. Konkretne backory ale resime dnes a denne 😀 ja mam pocit, ze neni schopna to uplne vzdy dodrzet, ne, ze by nechtela. Takze co se tyka konkretne backor, ze je zapomina, myslim si, ze je to neco trochu jineho, nez kdyz treba zakazes televizi a ona by si ji sama pustila. Je to nepozornost podle mne v tomto veku normalni, proste ji neco nekde zaujme nebo zrovna dostane napad, ze pobezi k babicce a nejake backory si proste neuvedomi. Jednou ji to secvakne, ale hodne rodicu do te doby asi na nejake backory rezignuje 🙂 ja zatim drzim 😀

kaja2016
22. čer 2020

@joselinne Hele, tak ja svoje dite podle nekterych trestuchtivych lidi rozmazluju a vyroste z ni spratek - v praxi nelamu jeji povahu a nazor a napr.vcera chtela jit ven v tenkych satech na raminka a odmitala si vzit mikinu. Tka jsem soupla mikinu do tasky a sly jsme, hned za vchodem si tu mikinu oblikla sama, protoze ji byla zima a rekla mi, ze jsem mela pravdu. Tak proc si delat nasili, kdyz to jde po dobrem, ze a dite se jeste nauci, ze mama ma nekdy pravdu. S backorama - ona zrejme smysl backor nechape a uprimne - je tam nejakej krome toho, ze si neuspini ponozky? Jako spinavy oblibeny ponozky, ktery uz nejdou vyprat by treba pomohly. Oni deti nejsou hloupy a vetsinou potrebujou, aby prikazy rodicu davaly smysl a podle me je tak dobre pripravis na zivot. Pokud je zlomis, ze budou slepe poslouchat prikazy ze strachu z facky, vyroste z nich urednik.-)

farka
23. čer 2020

@kaja2016 s těmi šaty je to přesně ten příklad, naučí se prožitkem 🙂
neříkám ale, že to jde praktikovat na všechno, někde a někdy prostě nejde vyjít vstříc...

kaja2016
23. čer 2020

@farka To je jasny a je i dobre, kdyz dite dokaze poslechnout na zaklade duvery, ze rodic ma pravdu i kdyz to nedava treba smysl. Ale to se podle me buduje...