O výchově - Dovychovat, videa, knihy apod. Pomohlo Vám?

optimistic
3. zář 2024

Dobrý den, jaký názor máte na Dovychovat? Pomohla vám nějaká kniha nebo online video o výchově - a teď nemyslím jen Dovychovat ale i jiné. Syn má 2 roky a potřebovala bych nějaký impulz, jak vše nastavit a dodat domovu trochu řád. Děkuji.

queenp
3. zář 2024

@optimistic Zakoupila jsem kurz Nevýchova - fajn princip a myšlenka, ale to provedení no, přišlo mi to takový sluníčkový a paní Králová mi nesedí osobností. Dovychovat- tam mám zakoupený 2 kurzy - období vzdoru a jak řešit konflikty mezi dětmi a jsem z toho nadšená. Skvělé odkomunikováno, uvedeno hodně příkladů a situací a jak je řešit a na našeho tvrdohlavýho tříleťáka to funguje až koukám jak snadno. Pak je fajn kniha Maličkosti od Jiřího Haldy.

lenerka1
3. zář 2024

Nevychova, dovychovat, teorie typů...teoretický základ mám skvělý, když jsem v pohodě, tak mi to jde, uvedené principy fungují, děti šlapou, ale při nevyspání, stresu sklouzávám do starého nastavení, tam by byl fajn placený kurz dovychovat, ale co si budeme, zatím nejsou finance.

amazienka
3. zář 2024

Skvělá je i Lidmila Pekařová. Ta se s tím ne*ere 😅
Hlavně je důležité nastavit pevné hranice, bez nich to nejde.

patypresdevaty
3. zář 2024

Jasný, zrovna Dovychovat je super. Pro začátek mrkni na podcasty - ty jsou zdarma, na různá témata a můžeš si udělat obrázek, jestli Ti ten styl a obsah sedne.
Dříve jsem četla i Nevýchovu, snad jsem měla zaplacený i nějaký kurz, z toho se dá určitě taky něco vytáhnout...
No a pak je super Teorie typů, ale to zatím spíš abys určila svůj typ (a brala třeba víc ohled na svoje potřeby), u dítěte určíš typ spíš až později. Ale pak je to pecka

cilkat
3. zář 2024

Holky, fakt vám Dovychovat sedí? Znám jen veřejně dostupná videa a ani ty systematicky, ale... já se s ním prostě rozchazim v ty základní myšlence, že kluci od určitého věku rebeluji proti mámě jen proto, že je žena. (Ok, možná snadno prepinam do mužského stilu výchovy, ale... Prostě mi tohle přijde ponižující a nezvládnu ho poslouchat dál. )

mysh_me
3. zář 2024

@cilkat ja taky videla jen par nahodnych videi, a ten pristup mi pripada vylozene sexisticky. Cela ta premisa ze holcicky jsou takove a kluci makovi a proto se s nima musi jednat apriori jinak, mi je brutalne proti srsti. Vzdyt to ani nezohlednuje povahu, ze kazdy muze byt jiny, a nepatrit do tech jejich skatulek. A to ze ta “chlapska” energie ma byt jako ze o tom, ze chlapecek bude zachranovat chudinku neschopnou mamu a musi mit pocit, ze ona potrebuje jeho pomoc… to je takovy to, jak zena nemuze otevrit sama sklenici, i kdyz by to dokazala, ale musi ji dat otevrit chlapovi, aby se necitil min chlapem 😯🤯 ne, tohle do deti fakt hustit nehodlam 😣

patypresdevaty
3. zář 2024

@cilkat to jsi asi špatně pochopila. Oni nerebelují proti máme, s tou jsou většinou kluci ok (pokud tam není opravdu nějaký zásadní problém). Problém nastává u dospělých mužů vůči jejich partnerkám. Když na ně máma například v dětství často řve, pořád je za něco kibicuje, říká jim častěji než je zdrávo "nesmíš, musíš", jseš moc takovej/makovej, do toho je tímhle způsobem sekýrují i další ženy (babičky, učitelky....), tak pak v dospělosti mohou mít problém unést emoce partnerky, jsou nevšímaví vůči jejím požadavkům (protože se v dětství naučili ten neustálý proud požadavků vypouštět) apod. Děje se to na nevědomé úrovni, stejně jako se na ní děje spousta dalších věcí ať se vám to líbí nebo ne.
A není to tím, že by mámy byly horší než tátové nebo něco.... Je to prostě tím, že máma je většinou tou primárně pečující osobou, většina učitelek jsou taky ženy atd. Takže ten proud požadavků, zákazů, nálepek atd. jde častěji od nich než od mužů
@mysh_me To, co píšeš, rozhodně není něco, o čem by mluvil Studnička, to máš asi taky špatně pochopené/překroucené. Právě naopak tam mluví o tom, že je to pro vývoj špatně, když chlapeček vyrůstá v roli "zachránce mámy" (z různých důvodů)

lenerka1
3. zář 2024

@cilkat Jo sedí, když se na to clověk podívá s otevřenou myslí, odhodí svoje bolístky a různé ochranné programy, tak to dává velký smysl...a nejvíc je to vidět na manželovi, který byl vychováván k poslušnosti ženě a jako hodný chlapeček nerebeloval 😁 Já ale vidím základní myšlenku v tom, že kluci a holky, aby vyrostli ve spokojené, šťastné, vyrovnané dospělé, to mají v některých ohledech jinak, což jako máma obou pohlaví můžu podepsat, no a k tomu se přidá různost na základě povah či typů, tam zase čerpáme z teorie typů.

patypresdevaty
3. zář 2024

@mysh_me a s tím, že jsou potřeba ženské a mužské vzory, nemůžu než souhlasit. Nakonec i můj manžel je tak trochu "nedozrálý" a na terapii, na kterou už chodí třetím rokem, postupně došel k tomu, že to je mimo jiné tím, že jeho rodiče měli do velké míry prohozenou mužskou a ženskou roli (a ne - není to o tom, jestli víc vaří maminka nebo tatínek a kdo z nich myje auto; ale o tom, kdo je ten laskavější, víc pečující, milující bez podmínek a kdo je ten, který více nastavuje hranice, je přísnější, je vzorem dodržování slibů atd). Takže ačkoliv měl doma vzor, kde táta nejen vydělával, ale i pomáhal s dětmi, vařil, vodil je na některé kroužky atd., sám ten vzor nepřevzal, protože celkové nastavení bylo doma takové, že "hlava rodiny" byla máma a táta byl z jeho (nevědomého) pohledu "málo chlap" a tedy nevědomě tento vzor nepovažoval za hodný následování. Docela dost jsme s tím tedy bojovali a mně dlouho nešlo do hlavy, proč se manžel doma nezapojuje do péče o domácnost a děti, když doma ten vzor měl. No a nakonec jsem to pochopila, když jsem to slyšela v Dovychovat a on k tomu nezávisle na tom došel v té terapii...

cilkat
3. zář 2024

@patypresdevaty
@lenerka1
@mysh_me
Díky holky. já na jednu stranu uznávám, že soudím z dost omezeného vzorku videí, na druhou stranu mě přijdou fakt toxický a s tím, z kolika stran na něj slyším chválu, mě to děsí.
Ale holt každýmu sedne něco.

patypresdevaty
3. zář 2024

@cilkat opravdu na tom nic desivyho není 🙂 naopak to dává smysl

pipi_puncocha
3. zář 2024

Já jsem si Dovychovat zaplatila členství na půl roku (3750kč/6 měsíců) a opravdu v tom podrobném to vyznívá jinak, než v krátkých videích zdarma. Koupila jsem si to hlavně kvůli práci na sobě a nácviku komunikačních technik, ale i videa o výchově jsou přínosná.

elesse
3. zář 2024

Ze vseho co jsem sledovala nebo mela kurz je pro me jen Vladka Bartakova. Zadny slunickovy kecy, proste mama ctyr kluku a psycholozka