Ahoj, 26.11. se mi předčastně o čtyři týdny narodilo miminko a už od začátku bojuju s krmením. Momentálně jsem rada když do ni dostanu 60ml za půl hodiny ☹ už jsem vyzkoušela různé lahve mam, nuk i avent a výsledek pořád stejný. Umělé mléko jsem už taky zkusila změnit(nekojím) už si fakt nevím rady ☹
@fkmartinka mesic neni tolik 😉 ale chapu ze te to nervuje. Dcera byla o 3 mesice, jidlo byl problem. Z lahvi nam nejlip sedla difrax, mela docela mekkou savicku a prisavaci ventil na dne lahve, ale podobne je na tom i mam anticolic, jen ma jiny tvar savicky. Zkus ten difrax. Jinak jeste nekdo radil, ze savicky medela jdou na obycejne sklenele lahve z dm, ale bez ventilu se jim pije hur.
Pri jidle muzes pomoct tim, ze budes prstem pri sani diteti mackat pod bradou, lehce. Melo by to pomoct polykat. Taky jsem musela tohle delat, i u kojeni... mozna pomuze i odstavit na chvili at se nadechne, pokud treba neumi zkombinovat jidlo a dychani, to u dcery byl dlouho problem a musela jsem ji fakt hodne hlidat jestli dycha.
Abych te uklidnila... u nas krmeni bylo tak 40 minut u prsou, zvazit co snedla a dokrmit do pozadovaneho mnozstvi lahvi, to bylo dalsi minimalne 20 minut.
Tak preji at se to brzo spravi a at hezky basti.
Jestli roste a prospívá není příliš spavá, má dostatek počůraných plen neřešila bych to. Moje dcerka (narozená o 6 týdnů dříve) pila 15 a na konci šestinedělí stěží 40, ale prospívala, přibývala, byla úplně v pohodě. Takže pokud nemá jiné zdravotní problémy, neřešila bych to. Na tabulky se vykašlete a řiďte se potřebami miminka. Vy také nejíte každý den stejně a cítíte se dobře. Paní přednostka v porodnici u Apolináře mi před 4 lety řekla věc, která mi zachránila psychickou pohodu - nechte to na miminku. Pokud má dítko normální sací reflex a není natolik nedonošené, že nemá pocit hladu, mohou se násilným překrmováním stát dvě věci - buď jí zničíte záklopku, nebude znát pocit sytosti a hrozí velké riziko obezity, anebo opačný extrém - jídlo miminko znechutíte a to natolik, že ho bude odmítat. V pozdějším věku pak hrozí anorexie a v miminkovském dokrmování sondou.
Od narození to tedy nechávám plně na dcerce, prospívá, je skvělá, zvídavá, někdy se cpe jak nezavřená, někdy jí málo, hlídám jen vhodné složení její stravy, množství je ale plně v její kompetenci.
Krmis co půl hodky neni to moc casto?
Při posledním vážení za týden přibrala 140g, doktorka řekla že přibívá krásně , ale mě v porodnici neustále nutily abych jí káždý den navyšovala dávku o 10ml že už to prostě musí vypít, byla jsem v porodnici týden a poslední den už měla mít těch 60ml minimálně ☹v porodnici jsem kuli tomu byla pořád ve stresu a to mi i zůstalo :(
@terezapetrova púl hodiny jí trvá vypít 60ml ☹
Jo tak. Hele ale v porodnici už nejsi a pldd je spokojena tak to bude snad ok
@fkmartinka Mně tenkrát právě v porodnici takhle vystresovala mladá doktorka, která sloužila u těch nejvíce nedonošených dětiček. Ty totiž nemají pocit hladu a musí se krmit násilím.
Neustále mně nutila navyšovat a dokrmovat. Sestřičky z našeho oddělení ale viděly, že to není třeba a dokonce trošku upravovaly záznamy tak, aby to vše bylo OK. Pak dokonce samy mluvily s přednostkou. Paní přednostka mi tenkrát vše vysvětlila a měly jsme s dcerou individuální plán. Prostě to pust z hlavy, to je to nejlepší, co teď můžeš udělat.
Jestli ti pekne přibývá tak bych to taky nechala na ni, jak píší holky. Jak jsem psala, dokrmovani podle lekaru u nas obcas znamenalo velke zvraceni, videla jsem ze proste tolik nechce, ale co jsem mela delat...
Synovec je taky narozen o mesic driv, a je krmen tedy kojenim, ale jak si rekne. Takze taky nestresuji. Roste taky pekne, takze jestli je dite v poradku, nehrotila bych to 😉
@fkmartinka Tak hlavně to chce se uklidnit 🙂. Miminka mají malinký žaludek, rozhodně bych jí nepřecpávala, zase by to vyhodila nebo by jí bylo zle a jen proto, že sestra v nemocnici říkala. Dej na svůj instinkt. Doktor tvrdí že prosívá a ty vidíš jestli je daří, navíc je o měsíc dříve narozená, tak tím tuplem bych to do ní moc necpala 🙂
Pokud prospívá, neplašila bych, ale u nedonošence bych to zas nepodceňovala. Sama jsem se narodila o měsíc dřív a zrovna do doby, kdy se doporučení lékařů z původního vážení před a po kojení překlopilo ve víru, že si dítě samo vezme, kolik potřebuje. Po týdnu jsem skočila na kapačkách. Prostě u nedonošence to tak úplně neplatí.
Pokud hezky pribira,co pribira,tak bych to hlidala,ale trochu se prizpusobila i prckovi.Mne v porodnici take rikali nekolik veci a pak jsem z toho byla prvni mesice akorat absolutne ve stresu,protoze mala nebyla uplne tabulkova a ja se neskutecne stresovala,ze to neni podle toho,co mi rikali v porodnici.
Takze pokud hezky pribira, nebreci hladem a je v celku spokojene a dr.se libi nabirani vahy,tak delej podle prcka😉
Tak za 14 dnů jsme přibraly 640g a važíme 3440g 🙂
@fkmartinka tak vidis, davej tolik kolik spapa, netrap se tabulkama prospiva vic nez krasne 🙂
Stastna maminka=stastne miminko
@fkmartinka to je nadhera. Syn se narodil 40+3 a 640g za dva tydny rozhodne nenabral 😉
Jednou v nemocnici (na pozorovani kvuli uplne necemu jinemu, ne rustu) jsem ho parkrat pred a po kojeni vazila a pokazde vypil cca tech 60ml. A to mu bylo 7 mesicu 😉) ted jsou mu 2 a pul a je to zdrave stastne dite.
Bud uplne v klidu, roste ti krasne.
@fkmartinka A kolik toho vypije celkem za den? Prospívá? Jestli roste, přibírá, není extrémně spavá nebo nemá propadlou fontanelu, je docela možné, že jí to stačí. Některé děti prostě nejsou tabulkové. My měli nejedlíky dva, byli tedy kojení, ale vypili tak maximálně 2/3 toho, co podle tabulek měli. Jednomu to vydrželo dodnes (šest let), druhý se kolem roka a půl rozežral a je z něj pomalu otesánek. Mladší se narodil plánovaným císařem o týden dřív před termínem a bylo vidět, že by chtěl ještě chrupkat v bříšku. Byl líný sát, pořád usínal. Časem se to zlomilo - ve chvíli, kdy jsem to přestala řešit (něco už nabral a konečně jsem si řekla, že kdyby maličko zhubl, tak už mu to neuškodí - a on začal pít o to víc a bylo po problému.) Vydrž! Však malou určitě kontroluje doktorka a kdyby bylo zle, tak zasáhne. Dokud doktor nevyhrožuje nemocnicí, hoď starosti za hlavu, oni toho ti drobečci zvládnou víc, než si myslíme, jen jim musíme věřit víc než tabulkám!