Noční počůrávání. Řešil někdo u 4 a půlletého dítěte?

errol4388
22. zář 2024

Zdravím všechny. Včera mě nahlodala tchýně a tak mi to nedá a chci se zeptat, zda někdo z vás řešil noční počůrávání u 4,5letého dítěte. Přes den je syn bez plenek od roka, ale v noci se jich nemůžeme zbavit. Celé léto jsem zkoušela odplenkovat, ale prakticky denně jsem prala povlečení... Na pětileté prohlídce samozřejmě budu konzultovat s doktorkou. Syn je nedonošený, ale zdravý a droboučký (108cm ale je jen 15kg), navíc má hodně tvrdý spánek, což jsou podle mně všechno důvody, proč se v noci počůrává. Já mu chci dát čas, vždycky měl u všeho své tempo, ale jak už jsem psala na začátku, tchýně to neustále řeší a už mně tím dost znejistěla.

rnika
22. zář 2024

@errol4388 Do pěti úplně v klidu... Můj nejstarší na noc odložil plenu v 5 letech a 3 měsících. Můj nejmladší má teď 5 let a měsíc a na noc ji ještě má , dokud to nedozraje v hlave- nic se s tím neudělás, bohužel. ( dodám, že oba mají VD - vývojovou dysfazii).

me_druhe_ja
22. zář 2024

@errol4388 noční pocuravani je fakt úplně něco jinýho a fakt těžký pro neurologicky systém. Do šesti let se to vůbec neřeší. Pak se pro jistotu dělá kontrola na urologii a tak. Ale fakt není neobvyklé, když se občas pocuraji i třeba osmi, devítileté děti. Jako jasně, třeba jednou za tři měsíce, ale stát se může. Je to fakt hodně náročné ovládnout.
Takže žádnej stres, je to normální. Uvidíš za rok. 🙂

errol4388
autor
22. zář 2024

@rnika
@me_druhe_ja
Moc vám oběma děkuji za reakci. Přesně tohle uklidnění a ujištění jsem potřebovala 😉. Sice jsem si četla články na internetu, ale přeci jen osobní zkušeností z praxe jsou nejlepší. Ještě jednou děkuji

lencaa11
22. zář 2024

@errol4388 úplně v pohodě dítě do 7 let ma nárok než přesně jeho systém v hlavičce se to naučí potom max bych zašla na nefrologii kdyby to bylo 7+ at víte že je vše ok ...

jaja01k
22. zář 2024

Můj syn se taky dlouho v noci počůrával, do 6 let to bylo pravidelně každou noc. Plenu odmítal, takže jsem denně převlékala postel. Byli jsme i na vyšetření na urologii, vše v pořádku. On to má prostě tak, že se mu chce čůrat hodinu po usnutí, takže dlouho trvalo než se dokázal z toho tvrdého spánku probudit. Teď už se vzbudí, ale kolikrát v polospánku bloudí po bytě a netrefí na záchod.

cherie24
22. zář 2024

@errol4388 řešili jsme teď i ve školce. Mám čerstvě pěti letou. Dcera má teda ADHD, takže má velmi tvrdý spánek, ani ji to nevzbudí, že je mokrá. 🤦 Bez plínek je jinak od roka a půl. Doktorka nám řekla, že se to řeší přes nefrologa a případně léky až od ukončeného 5. roku. Takže až v 6 letech. Do školky jsme nakoupili kalhotky a nepropustné pyžamo s všitými savými vložkami, aby si nepřipadala mezi dětmi trapně, že se počůrává nebo má plínu a necháváme zatím být. Snad do toho dozraje. Doporučili nám ale rybí olej (omega kyseliny) na podporu dozrávání nervové soustavy.

martulka88
22. zář 2024

@errol4388 Já začínám lehce být nervózní, že náš 2,5leťák na spánek má plenku. Ve 2 jsme odplenkovali defakto během 3 dnů, ale ta noc velký špatný. Ale když se vzbudí a uvědomí si, že chce čůrat, tak vyšiluje, že do plenky se nevyčůrá ani náhodou. Umí to i udržet, než se vyčůrá. Po obědě, když jde spát, dostane taky plenu a povětšinou počůraná. Když někde jedeme a usne v autě, nikdy se nepočůral. Synovec na noc měl někdy ještě okolo 4,5let plenky. U nás je malý jako já - v noci pije a pokud bych ho budila na nočník, tak bude mít problém usnout (to máme opět stejně).

majaveja
22. zář 2024

Přesně, jak psali i ostatní, do 5 - 6 let úplně v pohodě, je to celkem běžné. Synovi je také 4,5 a neřeším (respektive ničím to stejně pravděpodobne neuspíšíš). Jediné, co s tím dělám, je, že cca 3 - 4 hodiny po usnutí ho každý den posazuju na nočník, aby se vyčural. Sice spí fakt tvrdě, takže na tom nočníku spíš leží, podpírám ho a čurá v polospánku, kdybych ho dala na nočník treba už 2 hodiny po usnutí, tak spí tak tvrdě, že by se ani nevyčural. Do rána pak vydrží. Jestli to tchýni uklidní, jsem psycholožka a přesně ten postup, co dělám doma, bych doporučila i jiným 🙂.

goldenova
22. zář 2024

@martulka88 Ježišmarja, dva a půl let a v noci se počůrává, no proboha🙂 Řeší se tady pětileté děti. A jak dámy psaly, do pěti let mozek dítěte neprodukuje hormon, který dá dítěti implus, že se má probudit. Nevím, proč dítě do čehokoli tlačit, pokud to evidentně nefunguje a víme, dle lékařských studií, že jsou jisté vývojové fáze a nemusíme hysterčit.

errol4388
autor
22. zář 2024

@majaveja přesně takhle to mám s naším synem také. Budím ho kolem půlnoci a posazuji na nočník, protože dřív se neprobere dostatečně, aby se vyčůral.
Ještě jednou všem moc děkuji za reakce a podporu

martulka88
22. zář 2024

@goldenova A kdo píše o tom, že ho do něčeho nutíme?! Ba naopak nejedeme dle tabulek, jak by jela doktorka. Pouze jsem podotkla, že jsem ale z toho nervózní, abychom nic nepodcenili, nic víc 😉

petulkadodo
22. zář 2024

@errol4388 Je to úplně v klidu. Já věřím, že každé dítě k tomu dozraje a nemá cenu to tlačit. Syn odložil přes den plenu až po 3. narozeninách, na kakání ve 3,5 a na spaní ji odložil před pár dny, je mu 4 a 2 měsíce. Ze dne na den najednou začala být suchá plena. Bála jsem se na tříleté prohlídce, co řekne doktorka, ale i podle ní přes den by se mělo dítě odplenkovat do 5, na noc do šesti. Závody maminek v odplenkovávání jsou šílená věc, která nemá žádný racionální smysl.

mafulin
22. zář 2024

Řešila to kamarádka. Syn se jí pocuraval do 7 let. Ne každou noc, ale často. Všechna vyšetření v pořádku. Prostě spal tak tvrde, že ho to nevzbudilo..

jija
22. zář 2024

@majaveja přesně tohle mi dělali rodiče 😞a nedoporučuji to. Měla jsem pak noční nehody ještě na nižším stupni. Sama před sebou jsem se strašně styděla a do dneška mám panickou hrůzu že se v noci počůrám. Nedokážu spát celou noc a každou noc vstávám asi 3-4x a jdu na záchod. Svým dětem jsem to nikdy nedělala. Radši jsem denně převlíkala než toto. Když není člověk probuzený a přitom se má vyčůrat tak pak tělo nechápe proč by to nemělo dělat i nadále

me_druhe_ja
22. zář 2024

@mafulin Ano, moje kamarádka má dceru a ta se taky počůravala každou noc snad do 8 let, do 7 stopro. Všechna vyšetření byla OK. A pak to přestalo postupně....

me_druhe_ja
22. zář 2024

@petulkadodo Tohle je takovej dost ceskej nešvar: závody matek, aby děti všechno uměly co nejdřív a ony se mohly chlubit, jak jsou úžasné, že ony to děti naučily a ostatní ne. 😀
Tady ve Francii tohle nikdo neřeší: plinky, dudlíky, kočárky....🙂

me_druhe_ja
22. zář 2024

@jija Já tohle taky silně nedoporučuju a nikdy bych to svým dětem neudělala. Já teda z toho nemám až takový trauma jako ty, ale o když z dětství moc vzpomínek nemám, tak si pamatuju moc dobře, jak mě tata tahal z teplé postele, dali mě na nočník, já nevěděla která bije, byla mě zima, chtěla jsem spát a musela sem se prostě vyčurat. Tohle je fakt brutální za mě.... Raději převlékat nebo prostě plenka až do doby, než bude delší dobu suchá. Takhle jsem to dělala s dcerou: odvážila jsem se jí dát bez plenky na noc až když byla skoro 2 měsíce sucha. 🙂 bylo jí tři a čtvrt cca. Teď je to půl roku a ani jedna noční nehoda. Většinou spí až do rána a když potřebuje, vzbudí se, zavolá na mě a jdem spolu na záchod. Sama se boji v noci. 🙂

majaveja
23. zář 2024

@jija To, co popisuješ, je něco, co by také bylo dobré zpracovat společně s psychologem. Je škoda, aby ti dětské "trauma" ovlivňovalo zbytek života. Je to o vnímavost k vlastnímu dítěti. Můj syn je s tím v pohodě, nedávám ho nikam do zimy, on sám spí odkrytý, v pokoji je 21 - 23 stupňů, povídám mu u toho tiše a klidně "posadím tě na nočník, vyčuráš se, ano?" A on mi na to kýve a pak řekne "hotovo". Položím ho a spí. O dost nepříjemnější, konkrétně pro něj, by bylo, aby měl téměř v pěti letech plenku nebo aby se ráno vzbudil počuraný. Když se to stane, nikdo mu to nevyčítá, říkám mu, že to je v pohodě, ale stejně je na něm vidět, že se za to stydí (možná mu něco řekl starší brácha, to nevím). A jinak prát po každé noci peřinu, povlečení, prostěradlo, kolikrát i polštář a plyšáky, to bych naprosto upřímně nedala.

majaveja
23. zář 2024

@me_druhe_ja Jinak ty píšeš třeba o holčině, která se počurávala ještě v osmi...umíš si představit, ji dávat v osmi plenku? To už by bylo dost nepříjemné i pro ni...i u ní předpokládám, že by jí bylo milejší, aby ji rodiče kolem půlnoci vzbudili na čurání.

somalicats
23. zář 2024

@majaveja
@errol4388 Noční buzení se u těch dětí opravdu nedoporučuje. Ten nervový systém k tomu dozraje. Doporučuje se upravit pitný režim - tj. večer už nedávat pít, případně pít jen po douškách například když jsou vedra, a největší příjem tekutin směřovat do dopoledních a odpoledních hodin, navečer už utlumovat.

A jestli chceš, @errol4388, i praktickou zkušenost, tak z mých 5 dětí se jedna dcera v noci počůrávala až do 5 let, přestalo to krátce po 5. narozeninách. Přitom přes den se sama odplenkovala na roce a třičtvrtě.

@majaveja pokud se dítě počůrává déle, tak se s ním o tom už dá mluvit. A je na rodičích, aby mu vysvětlili, že mít v takovém případě noční plenu není žádná ostuda. Dcera (mimochodem zrovna ta, která se počůrávala až do 5 let) má spolužačku, která má toto omezení ještě nyní, v 11 letech. Občas přespává u nás, jezdí na školy v přírodě, na tábory. Je to o normální komunikaci, prostě si přiveze plenu, ráno sundá, zabalí a vyhodí. Její maminka to normálně vykomunikovala se školou, mě na to upozornila před první přespávačkou. Vše bez problému. Jsou děti, co mají diabetes, jsou děti, co se v noci pomočují. Není jich moc, ale jsou a není to nic, za co by se měly ony nebo rodiče stydět.

somalicats
23. zář 2024

@errol4388 Tady si počti a dej případně přečíst i babičkám, pokud rejou:
https://www.mudrmilkovicova.cz/l/to-chce-klid-p...

majaveja
23. zář 2024

@somalicats "Už se to nedoporučuje" ... znamená, že to nedoporučuje ta jedna konkrétní doktorka, na jejíž článek jsi poslala odkaz? Nemyslím to útočně, ráda si rozšířím obzory 🙂. Jinak v tom článku to noční buzení podle mě popisuje jako úplnou kovbojku... nařízení budíka, buzení celé rodiny... my spíme všichni dohromady, žádný budík si nenařizuju, ale když se v noci syn začne trochu vrtět ze spaní (REM fáze - lehčí fáze spánku), už mě to celkem spolehlivě vzbudí...někdy je to kolem půlnoci, někdy třeba až ve dvě hodiny. Ani druhý syn, ani manžel, ani zvířata se tím opravdu nevzbudí (kromě křečka, ale ten je vzhůru celou noc 🙂). Jak jsem psala, je to o vnímavosti vůči vlastnímu dítěti. A není to jen o tom buzení, je to i o postupném přenášení zodpovědnosti, třeba když se počurá, že si ráno může samo odnést prádlo na vyprání do pračky, vybrat si čisté pyžamo navečer, prostě aby mělo pocit, že nad tou situací přebírá kontrolu. Cítím, že mému synovi vyhovuje tento postup. Pro někoho jiného může být v pohodě mít v osmi letech plenku. Nemyslím si ale, že by to vedlo k vyřešení enurézy - jak píše mimochodem v článku i ta doktorka - dítě pak na plenku spoléhá a nic ho nenutí, aby se budilo.

somalicats
23. zář 2024

@majaveja Nedoporučuje to samozřejmě více lékařů, tenhle konkrétní odkaz jsem dala proto, že se mi líbí styl toho sepsání. Mimochodem i já jsem lékařka, jen ne pediatr.
To, že se Tvoje dítě nevzbudí při tom přenášení na záchod, je spíš výjimka, dost často se ty děti budí, jsou v polospánku protivné a dokážou opravdu vzbudit spolunocležníky (my mimochodem taky spíme s dětmi, takže vím, o čem píšu).
Co se plenky na noc týče, vkládáš do mého textu něco, co jsem tam nepsala. Já jsem psala, že mít plenku na noc není ostuda. Nepsala jsem, že se to tak má řešit doma. ALe ty starší děti už většinou jezdí na hromadné akce jako ŠvP, tábory, a tam opravdu nelze praktikovat to, že si bude každé ráno přepírat postel. Stejně jako v rámci přespávaček u spolužáků/spolužaček. Takže doma klidně bez pleny, s chráničem matrace (jo, taky jsem prala, vím moc dobře, o čem to je, v pěti letech jsem už noční plenu dceři doma nedávala), ale je fajn s dítětem mluvit i o tom, že když někam pojede, mít plenu není ostuda a je to mimo domov vhodné.

kolibricek36
23. zář 2024

@errol4388 já tedy teď odplenkovala 5,5 letou- upozorním má VD. Taky nedonosena. Pro jistotu jsem se vybavila položkami, jako mají v DD. Nechtělo se mi furt prevlikat. A ejhle to šlo- síce asi 3x všeho všudy nehoda, ale 3 týdny jsem moc nespala, protože jsem ji budila na curani co2 hodiny pak co 3.... nakonec to pochopila a už si šla sama - jelikož nezhasina tak vím že byla na WC.
Takže bych opravdu počkala- případně bych dávala doplňky stravy na výživu mozku.

me_druhe_ja
23. zář 2024

@majaveja Dovedu si to představit. Dneska existují pro větší děti plenkové kalhotky, které si klidně nasadí dítě samo. A jsou s obrázkema, ani to nevypadá jako plinka. 😀 a není to žádná ostuda, proč by se mělo dítě cítit blbě. Jsou to dospělí, který dětem vkládají do hlavy, že tohle a tohle je ostuda. Děti na to sami nepřijdou. Takže je to o přístupu rodičů, jak to dítěti vysvětlí. Kdyby za mnou třeba přišla dcera za dva, tři roky, proč má její kamarádka plinku na noc, tak ji normálně řeknu, že prostě někteří z nás potřebují víc času, že někomu trvají určité věci déle, že je to naprosto v pořádku a že jednou to taky všechno zvládne. Pokud rodiče před dětma mluví o takových dětech jako že "fuj a ostuda" pak to ty děti budou šířit dál.

majaveja
23. zář 2024

@me_druhe_ja Právě, to máš naprostou pravdu. Jenže to by k tomu museli všichni rodiče přistupovat stejně. Nevím, jak je to ve Francii, ale tady (nebo alespoň u nás na malém městě) se bohužel stále najde spousta rodičů, kteří se na to budou dívat skrz prsty a budou o takovém dítěti mluvit nehezky a snadno to může sklouznout k šikaně (ale to samozřejmě může sklouznout i když se to dítě bez plenky na školním výletě počurá).

korin
23. zář 2024

U syna jsme to taky "řešili" v tomto věku, dozrál a je to v pohodě od necelých 6 let.