Nezvladatelné dítě?

luna03
11. lis 2024

Ahoj děvčata, mam dceru 2 roky a 2 měsíce. Je moc šikovná, umi spoustu věcí, všechno chce delat sama a podobně. V tomhle směru problem neni. Problém je v tom ze je šíleně vztekla, ja vim ze je to obdobi vzdoru ale absolutně ji upřímně já osobně nezvládám. Vubec nevim jak s ni pracovat, jak utridis myslenky v sobe. Mam pocit ze v tomhle smeru selhavam. Jsem dusledna i manzel, i okoli, trvame si na svem. Ale mam pocit ze nám holka tak trosku diktuje a řídí zivot 🙂 neposlechne ani za mak, beha si po venku jak chce, za ruku to vůbec. Jak neni po jejim tak je to konec. No a treba v krámě jestli jste nekdy videli takovy to hodne vztekly dite, co rve a mlati sebou o zem a zoufala maminka, ktera absolutně nevi co a ditetem a vy jste si vdzycky rikali, ze tohle nechcete nikdy zazit, tak my to zažíváme denne. Do kosiku to neexistuje, cely nakup ji manzel musi nosit na ruce, protože si neumite ani ve snu představit co dokáže. Za dva tydny se ma narodit druha dcera, deti obe dve jsou chtene, prvni byla dost vztekla jeste pred otěhotněním, takže tim to nebude. Chodi do detske skupinky, obcas, jak maji misto. Tam je hodna-pry. Snad sem dostatecne všechno popsala a chápete o co mi jde. Ze bych mela začít u sebe vim, ale rada bych chtela umet pracovat i s ni. Diky za odpovědi.

amazienka
11. lis 2024

Já už se teda s dětma necrcám. Děláš scény v obchodě? Tak tam nejdeš. Nedáš mi ruku dobrovolně? Drapnu jí sama. A tak podobně.

lv
11. lis 2024

Vydržet, dýchat, vyroste z toho. Dát možnost volby, když to jde (barva trička, culik nebo ne, vybrat cestu ze dvou atp.) pochopení, že se zlobí a vyjadřuje to takto, přehnaně a držet hranice - i za cenu řevu.

kubesovaadelka
11. lis 2024

@luna03 ano, máme to podobně a i mé pochyby jsou stejné jako ty tvé, ale, zmírnila jsem celkem hodně počet zbytečných scén tím, jak píše @lv . Například řeknu ,,jdeme se oblíkat, musíme do školky ( dětská skupina)" a už to začne, scéna, vytékání a protest, ale když to podám jinak, vezmu ji do náruče ke skříni a řeknu ji ať si vybere co chce na sebe do školky,, tak už je to lepší, to samý česání, ať mi podá, jsme chce gumičky a sponky apod. No nakupování je šílený, né že by se válela po zemi že něco chce, ale spíš že tam litá jak neřízená střela, do vozíku nehrozí sednout, pomohlo změnit supermarket, kde dlouho nebyla a tak si není jistá a drží se mě. Bohužel do obchodu semnou musí, neboť tatínek je většinou děsně unavený z práce

cherie24
11. lis 2024

@luna03 moje dcera se mi válela v obchodě v tomhle věku u každé uličky v obchodě. Na přechodě, na ulici, na hřišti, na návštěvě. Mlátila sebou o zem při každé možné příležitosti. Kopala nohama a točila se dokola. 🙂 Taky jsem byla těhotná a ty pohledy a poznámky lidí (i úplně cizích) celé situaci ještě přidávali. Neřešit, stát si za svým, nepolevit. Kde to jde, nech jí prostě vyvztekat. Počkej až se uklidní a pak nějak stručně a jasně vysvětli, že tohle není správné chování a že přes tvé rozhodnutí nejede vlak. Kde to nebylo vhodné, aby se tam válela a ječela, tam jsem prostě dceru popadla a odnesla jinam. Tam počkala až se uklidní a až poté se vrátila. Doporučuji spíš na nějakou dobu tyhle dráždivá místa co nejvíce vynechat. Nemá cenu zahlcovat jí a trápit i tebe. Využít dovoz jídla, hlídání, prostě jí tomu na čas nevystavovat. A nejlepší reakce na okolí je se usmívat. Když lidé vidí dítě na zemi a zoufalou matku, spíš si ještě kopnou a nahodí nějakou hnusnou poznámku. Když tam budeš v klidu stát a usmívat se, nikdo nic říkat nebude. 😉

aktakd
11. lis 2024

@luna03 Tohle je náročný období, už si trochu něco dají vysvětlit, ale spoustu toho je boj. Tipla bych, že to vše ještě souvisí s příchodem sourozence. Já bych třeba dítě do toho obchodu nebrala, pokud vím že je vždy problém. Buď bych dítě nechala doma s manželem a nebo poslala manžela nakoupit.

mourovatakocka
11. lis 2024

Bude dobře 🍀 Obecně se snažím vyvarovat situací, které můžou být problematické, jako u vás ty nákupy. Kromě toho, jak vidím, že se blíží velký špatný, tak odlákávám pozornost, začnu si s ním povídat o něčem úplně jiném. Pak se s mužem na sebe koukáme a říkáme si, to je jen období, ne že mají tak příšernou povahu 😤

luna03
autor
11. lis 2024

@mourovatakocka no jako dala sem priklad ten obchod, ale neni to jen obchod😂 je to všude, všude po světě 😂

mourovatakocka
11. lis 2024

@luna03 Tak minimalizovat svět 😁😜 To bude dobré, zraje nervová soustava, vymezují si hranice a uvědomují vlastní osobnost, chce to jen důslednost a víno, hodně vína.

luna03
autor
12. lis 2024

@mourovatakocka no tak to musim pockat az vyleze az druha, abych si mohla dat vino 🤣

me_druhe_ja
12. lis 2024

@luna03 Dcera je taky velmi komplikovana povaha. V tomhle věku mívala taky šílený hysteraky, válení po zemi běžná praxe. Vůbec se s ní nedalo domluvit. Teď má 3 a 3/4 a furt je hodně tvrdohlavá, ne úplně poslušná, ale už jak je starší, tak lépe věci chápe, víc se jí dají vysvětlit a už tohle válení na zemi neprovozuje. Ale zase má jiný věci. 😀 nicméně je to o dost lepší už....
Takže vydrz, bude lépe. 🙂

mourovatakocka
12. lis 2024

@luna03 No já oba kojila faaakt dlouho, takže jsem měla smolíka. Ale jednou za čas... Každopádně to bude dobré, ono je to pro ně těžké, dobře ví, že se chystá něco nového, určitě bude líp. A jednoho krásného dne budeme s láskou vzpomínat :D

izz76
12. lis 2024

@luna03 Snažit se těm situacím předcházet. Zlobí v obchodě,tak tam nebude chodit. Nakoupit můžeš sama, nebo manžel, velký nákup jednou týdně. Venku neposlouchá,bude sedět v kočáru a vypuštěna bude jen na bezpečném místě. Kdyz se vzteká snažit se byt v klidu, uvědomit si,ze to nedela schválně, neumí to jinak, neumí zpracovat emoce. Vydržet,vyroste z toho.

luna03
autor
12. lis 2024

@me_druhe_ja no, dneska v detsky skupince mi nabidli celodenni dochazku, že je dcera sikovna a hodná holka, ze by s ní neměli problém cely den 🤣🤣🤣 ziram, ale aspon nekde jde videt ze se o neco snazime a aspon ze v přítomnosti cizích lidí, je slušná 🙏

me_druhe_ja
12. lis 2024

@luna03 jo, ve školce je taky andílek😀