Nevyžádané rady. Jaké máte zkušenosti s mluvením do výchovy od rodiny a příbuzných?

zelvinator
11. srp 2021

Chtěla jsem se Vás zeptat, jaké máte zkušenosti s mluvením do výchovy od rodiny a příbuzných? Mám několika měsíčního synka a má problém se spánkem, přes den spí krátce, takže ho zkouším vždy buď doma v náručí nebo venku v kočárku uhoupat a docela nám to funguje. Je pak vyspalý a spokojený. Bohužel teď neusne jinak než houpání, snad je to jen období...zkratím to...od rodiny s manželem neustále slyšíme kecy typu za to si můžete sami, vy jste si ho tak naučili (tak určitě), ať ho necháme vyřvat (to snad nikdy), ať ho posazujeme, že malého málo rozvýjím (ano opravu v 5 měsících nekouká do PC ani na TV) a nechodíme denně do kavárny (taky musím někdy uklidit a uvařit). Co na tom, že jsem s malým aspoň jednou denně venku na vzduchu a dle pediatričky i fyzio je celkově napřed. Prostě když se ohradim je to špatně.

adula000
11. srp 2021

já si rady maximálně vždy vyslechla, ale vždy jsem dělala vše podle sebe a podle svého uvážení, co je pro syna správné.

cherie24
11. srp 2021

@zelvinator ano my třeba velice často slycháme, že by měla malá dostat pořádně na prdel. Že jí mám nechat vyřvat jako miminko, ať se naučí usínat sama nebo ať pochopí, že mám i jiné povinnosti jsem taky slýchala. Já na to nereaguji. Sama nikomu neradím o výchově pokud nejsem tázána, čekala bych to samé i od okolí, ale neděje se tak.

mamikry
11. srp 2021

@zelvinator Jeee, to pust jednim uchem dovnitr a druhym ven. Ja od narozeni prvniho (mam uz tri) porad posloucham, at nenosim, ze si zvykne, at necham vyrvat, at davam betonove boty, ze je mu zima, ze je mu horko, ze ma malo mleka. U vetsich zase, ze by meli kreslit, ze by meli byt denne dve hodiny venku, ze by nemeli stat blizko u televize, ze by nemeli jist pripalenejsi tousty.... 😀

sigyn
11. srp 2021

Ignorovat. Maximálně diplomaticky poděkovat a říct, že si děti budete vychovávat po svém.

jarla
11. srp 2021

jedním uchem tam a druhým ven, neřešit, maximálně důrazně sdělit, že svoje děti si vychovali a do mojeho ať se nepletou, říct jim, že až budeš chtít znít jejich názor, zeptáš se jich na něj, ale že momentálně tě jejich nevyžádaný názor nezajímá, až ti budou zase radit, udělej "tss" a mávni rukou....tohle vše jsem používala já, naštěstí jsem to nemusela používat u rodiny, tam to máme o respektu, ale u různých známých, zjistila jsem, že čím méně se známe, tím více měli potřebu mi "radit", fakt některé lidi nechápu

crejzy
11. srp 2021

Tohle je takový bonus, který dostává každá maminka po narození dítěte a je jedno jestli od rodiny, kamarádek nebo třeba i chytré paní v obchodě. Prostě automaticky s miminkem přichází na řadu Nevyžádané rady. Netrap se tím a dělej to dál podle svého nejlepšího vědomi a svědomí ;)

radkazenklava
11. srp 2021

@zelvinator jak už bylo napsáno, jedním uchem tam a druhým ven...když byl syn miminko, taky jsme si vyslechli nevyžádaných rad hromady...nejvice z chlapovi rodiny...prvně mě to mrzelo, ale teď už je mi to jedno....vyslechnu...nekomentuju...

makovice88
11. srp 2021

@zelvinator Joo to je takovy rodicovsky evergreen 😂 Neudelas nic, maximalne to filtrovat a nereagovat. Nase dite je pry chudak, kdyz ani ve 2 letech nemela poradny kus cokolady. 😀

rejalin
11. srp 2021

Tohle asi zažívá úplně každá. Já se vždycky snažím napoprvé vysvětlit, proč to dělám a proč mi to přijde lepší. Ale pokud to druhá strana odmítá akceptovat, je dobré se pak naučit to ignorovat a jak zaseklý gramofon opakovat " děkuji, ale uděláme to podle sebe" (obdobný úspěch má i to, když na to vůbec nereaguješ a neodpovídáš 😁).
Pokud ti to leze hodně na nervy, můžeš říct i něco ve smyslu "promiň, ale mě ty tvé rady vůbec nezajímají, nech si to pro sebe", pak bys mohla mít klid i na pár měsíců 😁

sirinfirst
11. srp 2021

@zelvinator joo, to zná asi každá. Naštěstí nejbližší rodina respektuje. Ale manželova babička, to je pokladnice perel. Od půl roku první se mne každou návštěvu ptala, jestli jako ještě kojim, a fakt se vydržela dva roky ptát 😀 .. Teď, když jsem děti větší nechápe, proč nejedí sladkosti. Manželovi prý dávala na svačinu sušenky pořád (ještě takové ty nejlevnější), a nic se mu nestalo - tak určitě, jen celý život bojuje s obezitou.. Já osobně nerada radím i na požádání, protože vím, že nejsme úplně standard..

teruteru
11. srp 2021

Souhlasim s vetsinou, jenom tady byl jednou prispevek, jak pani nechala myslim dvoulete dite kopat do auta maminky tady z konika a to bych se neudrzela a radu bych pani toho ditete dala i kdyz by byla nevyzadana 😊. Jinak se ridim heslem zij a nech zit. Rady nedavam a jsem rada, kdyz je nedostavam. Pokud jo, tak podekuji a myslim si sve.

lachtanice86
11. srp 2021

Všem jsem jasně řekla ze o jejich rady nestojím, kdyz to nepochopili, zopakovala jsem to

jaja01k
11. srp 2021

@zelvinator Nauč se to ignorovat, jinak se z toho zblázníš 😀 Na rady okolí nereaguju, jedním uchem tam, druhým ven, maximálně řeknu "hm" a myslím si a dělám svoje.

klokanka31
11. srp 2021

@zelvinator Já poslouchala nevyžádané rady už v těhotenství, po porodu to pokračovalo a pokračuje. Nakonec to už rozbilo i naše vztahy s rodiči, když už se vidíme, tak z mé strany je to z donucení, taková povinná návštěva. Jen ti poradím jedno - nenech si do ničeho kecat. Ať nelituješ jako já.

vikinkav
11. srp 2021

Ja jsem kvuli recem a radam totalne alergicka na manzelovu babicku, bohuzel, ja vim ze ona je uplne jina generace a nemuze za to, ale ja taky ne 😕 A s moji mamkou je to taky narocne, ale to hlavne proto, ze spolu bydlime 😊

aselluska
11. srp 2021

@makovice88 taky jsem slyšela, že je dítě chudák, pokud v roce nedostalo hranolky

aselluska
11. srp 2021

@zelvinator lidi jsou fakt až hnusný v tomto. Vidíš kolik ti tady napsalo maminek, jak dobře tuto situaci zná. U nás naštěstí rodiče nekecají, bojí se. Což je ta lepší varianta. Ale kamarádky. Takový to když porodila o pár měsíců dřív, ví všechno líp. Takže jsem se odřízla a nezájem. Hlavně když je každé dítě jiný. Každé potřebuje něco jiného a každá máma ví nejlíp. Bohužel rodina odříznout nejde no. Mysli si něco o pr**** a trošku se uleví 😏

emillyhk
11. srp 2021

@zelvinator Většinu rad vyslechnu, na ty opravdu mimo se důrazně ohradím, že takto rozhodně ne (slazený čaj ve 4m🤦‍♀️, posazování v 5m, atd.). Rady typu "za nás se to dělalo takhle" vyslechnu i proto, že mě to zajímá (beru to i jako konverzační téma se starší generací 😉), poděkuju a vysvětlím, že my to budeme dělat jinak, protože... Pokud to druhá strana neakceptuje, měním téma. Hodně záleží i kdo se mi snaží radit. Třeba rady od tchána jsou fajn. Nevnucuje, poradí občas, ale vždycky dobře 😊
Pokud jde o usínání při houpání - my to neděláme, protože syn už od miminka nejlíp usíná v klidu v leže. Ale kdyby jediný způsob uspávání bylo houpání, tak houpu taky 😉 Je to miminko, bylo zvyklé na houpání v břiše maminky, takže už se naučené na houpání narodilo. Pokud to nevadí vám rodičům, tak houpejte. Vyřvat bych syna nenechala, naopak v něm budujeme péči a naplňováním jeho potřeb pocit bezpečí = nemusí řvát, maminka je tady... Já si bohužel z dětství odnesla to, že dokud jsem neztropila opravdu scénu, tak si mě mamka nevšímala. Takže jsem později vyváděla vyloženě abych si vynutila jakoukoli pozornost nebo ujištění, že mě má ráda 🤷‍♀️.
Dělejte si to podle sebe, ty jsi s dítětem 24/7, takže nejlíp víš, jaké je a co potřebuje 😊

emillyhk
11. srp 2021

@aselluska U nás tohle potkalo manžela - jeho kamarád má děti dvě, nikdy je nepřebalil, nekoupal, neuspával... Když manželka nakupuje, sedí s dětma v autě, čumí do mobilu a občas mrkne do zrcátka, jestli žijou. Ale od chvíle, kdy jsme jim řekli, že jsem těhotná, tak mému chlapovi uděluje rady a tváří se jakoby sám vychoval dva držitele Nobelovy ceny 🤦‍♀️🙈

zmrzlinka
11. srp 2021

@zelvinator obrn se vůči tomu.Ignoruj to.Takovych rad ještě bude....

jiss
11. srp 2021

Ano. Od těch běžnějších, jako "naučili jste si ho na (doplň dle libosti)" po záhadnější, zvláště od tchýně "moc s ním jezdíte autem" (cože?). Jednou jsem už vybuchla, když mi nezávisle na sobě během asi půl hodiny máti prohlásila ohledně oblečení, že "je mu určitě zima", a babička "že je mu určitě vedro". Měl na sobě celou dobu to stejné, počasí stejné 🤷

aselluska
11. srp 2021

@emillyhk jo to taky známé. I jak se kasají s porodem. Jako by snad rodily oni

zelvinator
autor
12. srp 2021

Moc všem děkuju za sdílení zkušeností a povzbuzení. Koukám, že je to všude dost podobné :( spíš mě mrzí, že se pak kvůli tomu hádáme a úplně zbytečně.

klokanka31
12. srp 2021

@zelvinator A proč to mrzí tebe? Oni si začínají, oni mají problém...

emillyhk
12. srp 2021

@zelvinator Chápu, že tě to mrzí... Já takhle nezvládala rady v těhotenství. Držela jsem dietu kvůli GDM a bylo kolem toho dost hádek s mamkou, ostatní v rodině i třeba kamarádka taky radili úplné nesmysly a mě to neskutečně vyčerpávalo. Párkrát jsem i manželovi brečela, že proč se do mě neustále někdo naváží, když tomu prd rozumí... Hodně pomohlo omezit kontakty. Rozhodně ne odstřihnout, protože prarodiče jsou pro děti přínos, i když jsou občas mimo 😉 Ale najít kompromis mezi přínosem pro dítě a vlastním duševním zdravím.

klokanka31
12. srp 2021

@emillyhk No jak kteří prarodiče. U některých je lepší nebýt v kontaktu.

emillyhk
12. srp 2021

@klokanka31 Jasně, naprosto souhlasím. Někdy jsou ty vztahy vyloženě toxické, nikomu neprospívají a naopak předávají špatný vzorec chování další generaci. Ale troufám si říct, že těch je podstatně méně než těch normálních. Bohužel i my jsme v situaci, kdy jeden z prarodičů začíná být skutečný problém 😟

cila9
13. srp 2021

@emillyhk povídejte mi o tom..před pár dny jsem na toto téma taky založila diskuzi. Doufám, že vám to dobře dopadne. Název toxický vztah se vyloženě hodí na problém naší rodiny s tchýni. A paní zakladatelce jen vzkážu ať houpá dál, nenechává vyplakat (aby měl silné plíce, jak rádi mě) dělá intuitivně všechno co je nejlepší pro dítě. Dávána láska plodí jen další lásku.