Nevýchovné maminky. Najdu tady?

cekypetra
17. pro 2020

Ahoj,

najdu tady nejake maminky, kterym je blizka Nevychova?

Hezky adventni cas vsem,
Petra

lenatko91
17. pro 2020

Ahoj, určitě podle nevýchovy nejedu na 100%, ale vždy sleduju jejich webináře apod. a beru si z ní to, s čím vnitřně souhlasím 🙂

patypresdevaty
17. pro 2020

Ano, zde 🙂
V Nevýchovných skupinách na FB nás je ale mnohem víc...

budilucka
17. pro 2020

Tu 🙋‍♀️ V kurzu nejsem, ale jinak mě to nadchlo a snažím se na sobě stále pracovat.

normalnimatka
17. pro 2020

je tady skupinka, můžeš se přidat;)

westie
17. pro 2020

Taky se pridavam🙂

cekypetra
autor
18. pro 2020

Super, dekuji holky. Netusila jsem, ze tu nevychovna skupinka je. Uz jsem pozadala o prijeti. Ja jsem tedy kurz neabsolvovala, ale sleduji webinare a blog a beru si z toho, co mi vyhovuje a zkousim, co u nas funguje. Ja jsem typ, nebo se alespon snazim byt, respektujiciho rodice. Nesnasim straseni a fyzicke tresty, ale 100pro nevychovna nejsem. Mam dve uzasne, ale celkem narocne deti, takze nervy nekdy ujedou. Proto rada ctu, jak to funguje jinde, jak jinde, podobne ladeni rodice, resi narocnejsi situace s detmi.

puhelin
18. pro 2020

@cekypetra Jeste se muzes podivat na Dovychovat. Nam s manzelem Nevychova nesedela, ale v Dovychovat jsme se nasli.

westie
18. pro 2020

@puhelin A muzu se zeptat na rozdily? Za dovychovat stoji muj znamy, ktereho si vazim a verim, ze to ma hlavu a patu, a proto by me zajimalo, v cem je to jine. V nevychove jsme se s manzelem docela nasli, tak si rikam, jestli by dalsi kurz mel pro nas smysl.

merope
18. pro 2020

Mně ta holka z té Nevýchovy absolutně nesedne. Bližší je mi třeba Montessori a podobné koncepty. Ale přijde mi, že vše má prostě jednoho jmenovatele - nebuzerovat mláďata a dávat jim volnost. Možná mi na té Nevýchově prostě nesedne, jak automaticky očekává, jak všichni děláme všechno úplně blbě a jak ten její koncept je tak zásadně jiný. Přitom mi přijde, že plno věcí, co říká, je prostě samozřejmých a nechápu, jak si může myslet, že si někdo myslí, že se to má dělat jinak - natož velkému publiku říkat, jak to dělají určitě jinak a špatně.

Dovychovat jsem potkala nedávno a přišlo mi to lepší než Nevýchova.

puhelin
18. pro 2020

@westie Nam se v Dovychovat libi hlavne to vnimani odlisnych pristupu k holcicce a ke chlapeckovi. A taky ze to vse reknou na plnou pusu. Jeste me napada, ze z Nevychovy jsem mela pocit, ze se detem musi vse vysvetlovat uz od prvnich krucku, kdezto v Dovychovat rikaji, ze do cca 2 let nema vysvetlovani smysl, kdyz je jeste malo pravdepodobne, ze to pochopi. Ale uz si to z Nevychovy vse nepamatuju, kdyz mela dcera necele 2 roky, prestala jsem to sledovat. Jestli i Nevychova vnima odlisne pristup ke chlapeckovi a k holcicce, tak se omlouvam, ale kdyz se mi narodil syn, abych si udekala predstavu o odlisnosti pristupu k obema mym detem, uz jsem Nevychovu nesledovala.

jannis81
18. pro 2020

Já se taky řadím mezi respektujici rodiče, ale nejvic mi sedí Výchova bez poražených, kde se pracuje i s aspekty vnitřního dítěte rodiče. Pokud si rodič zpracuje některé emoční bloky, je schopen lépe porozumět emocím svého dítěte. Podle mě nejde změnit výchovný přístup a přitom být stejná. Pak by to bylo na úkor sebe, abych vyšla vstříc dítěti. Je to jízda ta výchova.
Sleduji i Nevychovu, ale neoslovuje mě natolik, abych pořídila kurz.

eviicka
18. pro 2020

@merope nojo jenže když nevzbudí v lidech pocit viny, tak si jich tolik nezaplatí ten kurz... ☹ tahle manipulace mi na Nevýchově vadí.

Jinak Nevýchova, alespoň co jsem si všimla v základní bezplatné verzi, nedělá rozdíly mezi chlapec x dívka, vlastně vůbec se tam nepracuje s temperamentem a povahovými rysy, což mi tam docela chybí.

Děkuju za tip na Dovychovat.

merope
18. pro 2020

@eviicka No, mě to právě odrazuje natolik, že si nezaplatím kurz, i kdyby mě zajímal. Ale třeba jí to vychází, no...

piskle89
18. pro 2020

Ještě se můžete kouknout na Teorii typů. Já jsem Nevýhodu sledovala. Některé principy se mi líbí, ale něco mi taky nesedí. A to hlavně to, že "to" bezpodmínečně platí pro všechny. Neplatí. Ano, můj syn je třeba ten typ dítěte, se kterým se opravdu dá na spoustě věcech domluvit. Nevychova mi pomohla v tom, jak řešit konflikt, jak tomu předcházet. I půjčování hraček.
Ale před několika měsíci jsem přečetla knihu Nejsou stejné od Šarky Mikové. Začala jsem sledovat její webináře. A líbí se mi to, že ona zohledňuje, že každé dítě je jiné a každé dítě se jinak projevuje. V mnoha věcech mi to opět otevřelo oči, pomohlo mi to.
A před nedávnem jsem začala koukat i na webináře Dovychovat a tam se mi moc líbí ten rozdíl kluk/holka.

Takže za mě..je super se zajímat, ale asi tak jako od každého to, co nám sedí. A jak bylo už tady zmíněno...všude jde hlavně o komunikaci s dítětem, o respektování jeho potřeb atd.

zelenaesmolda
18. pro 2020

@cekypetra
Sleduju nevychovu

pipi_puncocha
18. pro 2020

Taky zastávám kontaktní a respektující výchovu, Nevýchovu sleduju jen zdarma přístupná videa a články, taky mi styl Katky úplně nesedí a nelíbí se mi to přílišné hraní na city, doporučení předem, ať si připravíme kapesníky atd.😳 to samé Dovychovat mě neoslovilo natolik, abych zakoupila kurz, ale ze všeho si něco vezmu a ráda si to poslechnu. Moc se mi líbí knížka Vychováváme děti a rosteme s nimi, pak jsem četla ještě Koncept kontinua, Respektovat a být respektován a chystám se na tu teorii typů. Ocenila bych klidně doporučení na nějakou aktivní facebookovou skupinku, ráda bych našla i podobně smýšlející maminky v okolí, jestli se třeba nepořádají nějaké setkání, aktivity pro děti. 🙂

darinka84
18. pro 2020

Začala jsem nevychovou a nyní sledujeme dovychovat... Přijde mi to jasnější a stručnejsi.. Nevychova videa jsou dost dlouhá a ty příběhy roztahane... Pro bezdetne nebo s jedním miminkem to bylo super.. Teď už bych to nestíhala.. A přijde mi fajn, rozdíl výchova holky a kluka, což splňuje dovychovat

e_v_k_a83
19. pro 2020

Jen se zeptam, kdyz tu jsou Nevychovanci, na neco cemu nerozumim a trosku me to vadi. Ale treba jsem to nepochopila... Kdyz treba dite nekam leze nebo dela neco, co je pro nej nebezpečné. Nemam říct nedelej to ale napr. ja se bojím, ze... Vadi mi to, že ho omezuju svym strachem vlastne. Kdybych byla nejaka uzkostna, mohla bych pořád rikat, ze se bojím a verim, ze by to dobry pristup pro nej nebyl taky. Jak to je v ramci Nevychovy chapano? Je opravdu omezeni ditete vlastnimi strachy, předpoklady apod.(prijde mi jako vydirani) v poradku oproti napr. větě :Neskakej z klouzacky, mohla bys spadnout?

alicie_k
19. pro 2020

Kurz Nevýchovy jsem si zaplatila a teď i lituju... ta paní mi je čím dál míň sympatická, hrozně všechno "obaluje" a nesnaží se nic zestručnit. A na syna navíc nezabírá, což by ona určitě řekka, že zabírá na každé dítě. Mám doma i knihu Teorie typů, ale je to na mě natolik komplikované že nevím kam syna zařadit a jak ho tedy vychovat. Investovala jsem zkrátka do spousty knih a stále si se synem nevím rady ☹

merope
19. pro 2020

@e_v_k_a83 Já si pamatuji jedno hlavní a klíčové - nepoužívat negaci (ale to nemám z Nevýchovy, ale z Montessori). Takže volám "drž se". Ta tvoje věta je příliš složitá na dítě věku, kde bych chápala, že bude skákat / padat z klouzačky.

Jinak dítě ví, že oheň "pálí" - opět místo nesahej, spálíš se, jenom ukážu a řeknu "pálí". Mrně má necelé 2 roky. Ono to snad z nějaké psychologie je, že když řekneš "nesahej" oni si odnesou šílenou chuť si sáhnout. Když řekneš: "Opatrně, pálí." tak je to pozitivní sdělení (a jo, občas si sáhne, aby se přesvědčil 😀 ... včera si tuším zase sáhl na hořák od sporáku, aby si ověřil, že po vypnutí plynu je horký - ale velmi opatrně, takže krom toho, že ječel a říkal "pálí" + po zchlazení už nic, usuzuji, že si byl sáhnout, zatímco jsem slívala těstoviny).

merope
19. pro 2020

@e_v_k_a83 Jo a to mi vlastně na té nevýchově vadí nejvíc pro malé děti - že vše tak okecává a vysvětluje, že malé dítě z toho musí mít hlavu jak pátrací balón a stejně nepochopit podstatu sdělení. I mně lidi říkají, že věci moc okecávám - a to na ta sdělení Nevýchovy fakt nemám.

patypresdevaty
19. pro 2020

@e_v_k_a83 no tak ono v první řadě se máš právě zamyslet, jestli vůbec ho v tu chvíli omezovat. Někdy z nás to "pozor, dávej bacha" vyklouzne tak nějak samo, přitom vlastně o nic nejde, protože už to treba dítě mnohokrát dělalo a moc dobře ví. No a něco jako "bojím se, že..." bych používala opravdu jen v těch situacích, kde chci dát najevo, že mi to přijde hodně nebezpečné, že se opravdu bojím. Jindy se to dá vyjádřit i jinak, bez toho strachu, třeba: "vidím, že lezeš na tu zeď. je mokrá, mohlo by to klouzat, vidíš?". Prostě nejet jak kafemlejnek pořád dvě naučené formulace, ale postupně si v tom najít svoji přirozenost.
Navíc, když sem tam řekneš úplně normálně "ne, nedělej to", nic se nestane. Tam jde o to, abys to neříkala stokrát denně, to už to dítě potom vyignoruje 🙂

patypresdevaty
19. pro 2020

No jinak já taky nejedu nevychovne na sto procent - jednak ne se vším absolutně souznim, a pak taky nejsem dokonalá a mám okamžiky a dny, kdy jsem těžce výchovná 🙂 Ale myslím si, že i tak mi to hodně dalo.
No a co se týká kurzu - oproti webinarum zdarma to zas tolik nového nedá, ALE jako ohromný přínos vidím přístup do soukromých (tajných) nevychovnych skupin. Je pro mě strašně inspirativní cist, jak jiné nevychovne maminky řeší různé situace. A navíc - když přijdu s vlastním problémem, vím, že mě tam nikdo nesetře, neodbyde, že se mi dostane rady plné pochopení, respektu atd. To je na tom to nejvíc 👍

pipi_puncocha
19. pro 2020

@patypresdevaty bylo by super, kdyby šlo koupit jen vstup do té skupinky 🙂 občas bych takovou platformu fakt ocenila.

patypresdevaty
19. pro 2020

@pipi_puncocha tak ono jde trochu i o to, aby tam byli fakt jen ti, kteří kurzem prošli a tudíž se dá celkem předpokládat, že nebudou prudit, budou reagovat s respektem atd.
Kdoví, jak by to tam vypadalo, kdyby si to mohl zaplatit kdokoliv.
Ale chápu 🙂

alicie_k
19. pro 2020

@patypresdevaty no na to fórum jsem se taky celkem těšila, v kurzu jsem, ale musí být absolvovaná nějaká část prý...