Neumím to s 2,5letým. Je to u něj pro tento věk normální?

2. lis 2022

Anonymně, protože tu mám rodinu a stydím se. Poslední měsíc jsem zoufalá. Jen slyším, že je malý divný. Ještě nemluví, jen své zvuky, nosí plenky. U ničeho dlouho nevydrží. Dřív aspoň chvíli stavěl z kostek, teď období boření. Baví ho jen lítat po bytě či venku, mordovat mě. Žádné kreslení, to jsou čmáranice, ani bodovky ani modelína. Vydržel by jen u televize, ale to nechci. Občas dívá na Krtka a zpívánky. Je pro mně těžké zabavit ho aspoň nachvilku. Počítám hodiny, než odpo aspoň na chvíli usne. Jsem z toho zoufalá. Nechci srovnávat, ale vidím, že je asi opravdu jiný. Nebo nemá je tohle pro ten věk normální?

levandulovy_caj
2. lis 2022

Já myslím, že je to normální...
Takhle malé děti běžně u ničeho dlouho nevydrží, proto taky třeba i pohádky pro nejmenší trvají cca jen 5minut.
Každou chvilku musí dělat něco jiného.
Nehledě na neustálou potřebu mojí asistence 🙂

jahodi
2. lis 2022

obzvlášť u kluka je to podle mě úplně normál. Málo kluků rádo kreslí.

Moje holka přestala nosit plíny asi ve 2r 4m, takže opět u kluka dle mě úplně normál. A to (ne)mluvení taky. Já bych se držela jen doporučení doktorky, pokud na tříleté prohlídce shledá nějaký problém, a to je za chvilku.

jako_mala_holka
2. lis 2022

Před chvílí mi zrovna malá skákala po zádech, co chvíli řve a huláká 🙄😄 pak si zapnula pohádku a chvilku očekávám klid, obě jsme nachlazené a já ve 33tt a je to boj o každý den s ní... Asi na půl hodinky jsem jí nalákala do postele na knížky, ale i u toho se začala vztekat, takže konec, 5 minut vydržela u kostek, kreslení mi hodila na hlavu... Opravdu se každý den těším, až bude čas jít spát, to jsme tuhé obě dvě...
A sice mluví, ale ne všechno jí hned rozumím, takže taky řev, plenky taky stále nosí, tož to taky poslouchám, že už by neměla, že s tím mám něco dělat, že už má chodit na nočník... Nevím, co s tím mám dělat, když prostě nechce, je tvrdohlavá jak beran, mlátit jí kvůli tomu fakt nebudu 🙄...
Ráno jsem jí pustila ke snídani pohádku, abych v klidu uklidila trochu v kuchyni, no než jsem uklidila kuchyň, mohla jsem uklízet obývák... A tak pořád dokola, někdy jsem fakt vyčerpaná, hlavně teď jak jsme obě protivné z té rýmy...
Neboj, nejsi v tom sama 😁

jako_mala_holka
2. lis 2022

@jahodi u nás asi i u holky, za týden 2r a 5m a nočník v nedohlednu, k tomu je u nás i boj o dudlík, vždycky už už ho má jen na spaní a pak zas nějaké blbé období a chce ho... Ale možná to souvisí i s růstem zubů, klube se poslední a když nemá dudlík, tak kouše do všeho kolem sebe, cpe si prsty a ruce do pusy... Snad to brzy přejde

moonulka
2. lis 2022

Úplně normální dítě. 😊 Dcera má 2,5 a je na tom dost podobně, jen teda mluvit umí velmi dobře. Plínky stále nosí, i když na nočník si tak jednou za 1-2 dny řekne už půl roku. 🤷‍♀️ Je to třeštidlo, lítá od jednoho k druhému. Ale dost si vydrží hrát třeba s kuchyňkou. Pak jsme jí z velké krabice udělali auto - vyřezali okna, dveře, udělali volant co se otáčí, tak s tím ji baví jezdit. Taky si k němu bere fixy a kreslíme blinkry, volant, páčky, zpětné zrcátka... Tak jestli má rád auta, tak tip, co by ho mohlo třeba zabavit. 😊 Ale u většiny aktivit stejně vyžaduje, ať si hraju s ní, ale mám ještě měsíční miminko, tak to ne vždy jde.

jana_zofie
2. lis 2022

Hele... Moje holka je v okoli povazovana za mimoradne sikovnou a taky nekresli. Jen cmaranice. A vybarvovat takx nic. Ale lepi nalepky, to ji bavi. A razitka. Plenky prestala ve skoro 2,5 letech. Podle me to neni tak tragicke. Hlavne ze je vesely. A i kdyby nakonec neco, tak co z toho? Budes ho mit min rada? Jisteze ne. Pracovala bys s nim jinak. Ale je fakt brzo a podle me jeste ok. Pokud doktorka nic nerika, vunec bych se tim netrapila.

michaela666
2. lis 2022

Já čmáranice považuji za kreslení. Já něco nakreslím ( asi jako 6 leté dítě) a ona mi to počmárá, jakože taky kreslí. 😃 Nejlépe malou zabaví prstové barvičky, u těch jako jediných vydrží sama sedět i hodinu. Jestli ti nevadí mega bordel, drhnutí dítěte a půl hodina uklízení navíc, tak vyzkoušej.

Podle popisu mi jiný určitě nepřijde, normální chování na svůj věk.

jako_mala_holka
2. lis 2022

Ano, super jsou nálepky, u nich sice musím taky asistovat, ale má to ráda... A pak takové pevné omalovánky, jednotlivé papíry jakoby, a maluje se na to vodou, zkusím prohledat co to je za značku... To jsou super věci

klokanka31
2. lis 2022

Normální dítě 😊 naše teď bude mít 2 a půl, nočník nic, mluvení nic moc, to spíš furt máma, táta, baf baf, mňam mňam atd,už se teda stane že najednou řekne normální slovo,ale minimálně. Ráda kreslí, vybarvuje omalovánky, staví puzzle a kostky, ALE u všeho musím asistovat, a má teď blbý období že u všeho vydrží jen chvíli a letí na další 🙄

honatko092
2. lis 2022

@jako_mala_holka To jsem ráda, že v tom nejsme sami. My jsme se synem taky oba totálně nachlazení...a já mám 10 dnů do porodu, takže super 👍🏻 Doufám, že se tady brzo nepobijeme 😂😂😂

gbp
2. lis 2022

ja bych chtela jen k tomu kresleni rict, ze vyvojove je to zcela normalni. nejprve deti delaji cmaranice, zjistuji souvislosti mezi pohybem a stopou, kterou tim udelaji - je to tzv. bezobsazna cmaranice. dalsi vyvojovy kroj je cmaranice, kterou dite pojmenovava. udela cmaranici a rekne to jsem ja, nebo cokoli jineho. obdobi tzv. hlavonozcu je mezi 3-4 rokem. je to takova ta hlava a z ni rovnou ruce a nohy. moje dcera kresli hodne, hodne maluje, modeluje, urcite uz tak nejmin rok (ted ma 2,5) a taky dela jen cmaranice s obsahem. ona teda i abnormalne hodne mluvi, ale nejvic ji jde delat bordel. naprosto apokalypticky bordel 🙈 vytaha vsechno a hrozne rychle. a normalne si zatim taky nehraje. s hrackama myslim. nocnik teda umi (plinu ma na spani). ja sem ji odplenkovala indianskou metodou ve dvou letech. ale u kluku bych vse ocekavala pozdeji, vsichni rikaj, ze jsou pomalejsi. dokazu si predstavit, ze je to o nervy 🤦🏼‍♀️

me_druhe_ja
2. lis 2022

Normální dítě. 🙂 Plinky můžou přijít klidně ze dne na den, na to má ještě čas. Mluvení taky, kdyžtak pak pomůže školka, logoped. To, že u ničeho nevydrží, je úplně ale úplně běžné. Tak malé děti fakt vydrží jednu činnost Max jednotky minut. A že nemaluje? Nebo jen čmáranice? Tak ho to asi nebaví. Nemusí mít na malování talent. Někdo je druhej Picasso a pak jsou tu lidi, jako já, co bez přehánění nakreslí max domek a člověk stylem kulatá noha a čáry jako ruce a nohy. Mě malování nebavilo odjakziva, už ve školce jsem to nesnášela...

martinka_33
2. lis 2022

Moje nejmladší ďíte na to bude zřejme podobne, má na všechno hoooooodně času, v roce a čtvrt chodit? Proč jako. Napodobovat zvuky, říkat první slůvka? Nezájem. Pít cokoliv jiného než mateřské mléko? Fuuuuj.
Starší děti byly tryskomyši, musim si holt zvykat...

jako_mala_holka
2. lis 2022

@gbp tak to už jsme tam, co ten cmaranec i pojmenuje, často kreslí šneky 😄

veronicka89
2. lis 2022

Tak se nenut s nim nic delat...delej co chces ty a uzpusob to s nim...

Mas rada hrady ? Udelejte si vylet na hrad ...
Chodis rada do lesa chodte do lesa ...

Ty nemusis sedet a šislat na neho a vymyslet slozite rozvijejici hry...

jako_mala_holka
2. lis 2022

@honatko092 držím palce 😄 a přeju porod co nejvíc v pohodě 🍀

jjasmina
2. lis 2022

teda ja na odplenkovani malé se vrhla dost aktivně po 2. narozeninách, jako ve 2 letech to jsou vždy jen čmáranice a asistuju u všeho, Mě se to zdá fakt normálni.Jinak u male ted bodujo nalepovaci sešity, lego, vaření, bumchems. .

michelle_01
2. lis 2022

Muj ma za chvili taky 2 a pul. Je bez plen od 2, na to byl moc sikovny, ale mluva je katastrofa 😁 Nastesti obdobi neustaleho monotonniho huceni presla a ted mluvi eseje svym mimonskym jazykem a snazi se uz opakovat slova. Skoro kazde dopoledne skacem po hristich, lanovych hradech, pisku.. Byt s nim doma, asi bych se zblaznila z vymysleni aktivit. Doma vse rozhaze, kostky rozkope, od jednoho k druhemu.

janinasm
5. lis 2022

Zeptám se-jak jiný máš na mysli? To že litá,skáče atd je normální. Pleny neřeš. To jen dneska je taková doba že jakmile má dítě pleny ve dvou letech je to špatně. Blbost! Každej dítě do něčeho nutí a v dospělosti bude mít každý druhý dítě nějakou neurózu. Takže s plenkách klid. Co se týká mluvy-to jedine by mě trochu znejistilo. Sleduj vývoj řeči a když do třech let nic nepřijde,rřeš to. Může být dysfatik, mít ADHD. Cokoliv no. Držím palce!