Ahoj maminky. 🙂
Jdu si pro radu..... Dcerka 7 měsíců má stále nepravidelný režim...každý den je u nás jiný. Budí se pokaždé v jinou dobu, baští taky tak, že nejsem schopná říct zda bude obědvat v 11, 12 nebo v jednu a vlastně i to spaní je na prd. Je den kdy vstaneme v půl 7 a v 8 už chce jít zas spinkat, spinká třeba do 12h a jiný den zas vstane v 6 a spát za celý den nejde....zkoušela jsem jí každý den ráno budit v 6 na stejno s naší starší dcerkou, aby si pohrali v posteli-to taky moc nefungovalo. Někdy vzbudit nešla, jindy ano. Když už vstávala 3týdny pravidelně v 6, myslela jsem si, že se nějak rytmus sám zaběhne,ale opak je pravdou-každý den byl jiný.... Manžel navrhoval, abych jí každý den bez ohledu na únavu a jídlo dávala spinkat po obědě v pravidelnou dobu...někdy to prošlo-poležela si 20min. v klidu a pak se zvedala z kočárku jindy křičí jakmile jí jen položím, protože není unavená na spánek.Od tohoto jsem upustila. Nechci jí nechat řvát.Nemám na to žaludek.....a takto je to od narození.
Otázka zní- lze nějak naučit pravidelný režim? Nebo je to i povaha miminka- je narozena ve znamení ryb.
PS: večer už zvladame +- jít ve stejnou dobu do hajan a to i kdyz není KO, tak zvládne hajat a neplakat...v noci se budí tak 2x na kojení a někdy hodku dvě povídá a jindy se uspí u prsa...
Budu moc ráda za nějaký nápad jak tomu trošičku dát řád. Díky za pomoc.
Hanka
@hanicka_langova
Hm, hm, akorat tohle zrovna resim. Dcera bude mit sedm mesicu. Taky jsem myslela, ze se to pokusim nejak zpravidelnit, ale kdyz to tu ctu. Navic ja take nejakym smyslem pro pravidelnost neoplyvam, takze me to castecne i vyhovuje. Zacala jsem teda tim, ze jsem dala postylku na pevno do loznice a chci koupit chuvicky. Driv jsem ji mela na koleckach kdekoliv, kde jsem potrebovala, ale mala zacala byt docela "budiva"...Jinak ja uz asi mesic, jak je dcera unavena (vecer, kdykoliv prez den), - projevuje se to tak, ze zacne knikata a hlad nema - tak ji soupnu do nositka a jdu neco delat a pak jen koukam, ze spi. Vecer teda se to snazim zpravidelnit na osmou hodinu, a cetla jsem, ze se doporucuje venovat se klidnejsim aktivitam cca dve hodiny pred spanim a to musim potvrdit, ze na ni funguje...Jinak me v noci driv spala fakt dobre, max. se probouzela cca trech hodinach na jidlo a hned usla, ale ted se to taky trosku zhorsilo a snadneji se vzbudi a pak ma treba problem usnout, jednou uz jsem ji musela soupnout do nositka a jednou me vstavala ve 4 rano. Ale porad asi v pohode. Jinak me vstava cca 5:30 - 6:30, vyjmecne 7-8 (po ockovani, kdyz v noci nemuze spat, atd.) a prez den pak naspi zbyvajici 4 hodiny. Chodim s ni v nositku ven aspon jednou denne. Venku me spi tak hodinku a doma treba i tri. Jako muj aktualni zaver je, nechat to byt, zas tak hrozny to neni a prizpusobit se. 😉 Asi jsem te moc nepotesila, vid 😉
@hanih takže jste tomu nechala volný průběh...tedy tak že jste nechala holčičku ať si to řídí dle svého? Nebo jste na něčem trvala? Mám rodičák jen na 2 roky, tak se už začínám trošku obávat zda to vůbec dáme...přeci jen starší dcerka byla jak orloj...věděla jsem že vstane v půl šestý v kolik bude chtít papat a spinkat...kdy je nejlepší si hrát a kdy jít ven...přiznám se že to bylo o dost snazší i pro mě. Mám ráda nějaký řád, ale nelpim na něm, ale toto je bezvládí 😀
@kaja2016 nu mě snad ani nejde o moje pohodlí, že budu vědět kdy bude papat atp. Ale spíš o to, že i ona sama je u toho někdy dost urvana...teď jsme měli nedávno nějaký moribundus a 5dni vstávala +- stejně, papala i spinkala a bylo to úplně jiný dítko. Veselejší, odpocinutejsi. I líp jedla atp. Proto to zjišťuji jestli se tomu dá nějak pomoci.
Naše malá to má taky každý den jinak. je ji 9m a odjakziva jde spat, když je unavena, papka, když ma hlad,a vstává, když vstává... když se ji do toho pokouším zasahovat, je oheň na střeše. Premysela jsem, proč nějaký řád nechce přijmout, a došla k závěru, ze onen řád je jen produktem mého myšlení, a pro ni je to přirozeně jinak, tak nezasahuji, vlastně to vubec žádný problém není.😊
@hanicka_langova Me prijde, ze treba moje dcera je hodne citliva a rekneme "emocne nestabilni". Ma rada hodne vjemu, v nejaky krizi jsem se mrkla detailneji na ADHD a byl tam odkaz na nadane deti a tam me to doslo. Nevim, jestli je nadana nebo ne, ale proste potrebuje hodne vjemu. Takze treba u jidla ji zapnu telku a dam do ruky chrastitko a hned je to lepsi. Myslim si, ze to neni nic spatnyho, co by se melo nejak menit, ale jak pises podporit to uklidneni. Ja bych v tom pokracovala, kdyz to funguje. Jako ja treba trpela, kdyz ji v jednu chvili doslo, ze ma hlad a za deset sekund uz rvala hlady🙂 Ale ona proste takova je...Hodne ji vyhovuje, kdyz uz leze a stoji, ze si kdeco poda, kdekam doleze, ma lepsi pocit a uklidnuje ji to...Na to jsem prisla ale az casem, ze jeji povaze proste novorozenecka odkazanost na matku nevyhovuje...ale krizicky mam teda porad🙂
@hanicka_langova Jestli můžu radit, dělej si vše podle sebe. Ty máš režim a dítě se přizpůsobuje Tobě-nemyslím být venku do 22hod-myslím normální režim odpovídající dítěti rámcově.Můj syn je také Ryba. Ačkoliv byl třetí a také možná proto, že v roce a 9 měsících se mu narodila sestra, na podobné problémy si nevzpomínám. Naopak se mi zdá, že byl nejvíce přizpůsobivý. Dcerka je hodně malá, u takových dětí jsme většinou tak po 9. hodině vyráželi na procházku, kde spala, doma potom jedly předkrm, byli jsme chvíli doma a odpol. zase ven. Pravda je, že protože u nás je dětí 5, tak ten nejmladší se po 6.hodině budil hlukem-ač jsem zavírala dveře-režim byl dán ostatními. Myslím, že do nástupu do škol. zařízení se to ustálí, nebo si prostě zvykne, když jde už ve 2 letech.Takže myslím, že pomoci tomu můžeš vlastním dodržovaným režimem.
My mame doma taky nerada...ji a spi podle potreby, zaden den neni stejny. A to ma 1,5. Neresim to. Nechci aby plakal, tak proc uspavat,kdyz neni unaveny...Dnes uz si rekne, odvede si me za ruku do loznice a ukaze- ty tady a tricko.to tam a je jasno 🙂 a vecer po 8 znasnu velke. Je s nami v obyvaku a az chce, tak.si lehce a v klidu usne,jen ho prenesu. Bez kriku, stresu. Starsi.pravy opak. V 8 musi.lezet v posteli a pak je spokojeny!
@kika_21 to s tím mým režimem mě nenapadlo..Díky za tip.
@veg asi máš pravdu. Pro mimi je nepodstatné něco stíhat...dyť oni potřebuji papkat a spinkat kdy se jim to hodí a ne kdy se to hodí matce 😀 Ale přiznám se sobecky, že bych ráda věděla kdy půjde hajat abych alespoň jednou za čas mohla jít jezdit na koni....🙂
@hanicka_langova Nechala jsem tomu volný průběh. Je fakt, že jsem se snažila a snažím, aby tak od sedmi večer už byla v klidu (což mi teda dost kazí manžel, který chodí mezi šestou a půl sedmou domů a chce si dceru taky užít). Jinak jsem se hodně snažila vnímat, co dcera zrovna chce a jak na tom je. Takže když začal jevit známky hladu, dala jsem jídlo, když jsem viděla, že se jí chce spát, šlo se do kočárku nebo do nosítka a z něj do postýlky. Přiznávám, byla to trochu anarchie, ale dceři tak bylo dobře a tím pádem i mně. Když jsem se pokoušela o režim, byla nešťastná, celý den mrzutá. Teď v roce už jíme i spíme celkem pravidelně, dokonce se nám povedlo posunout dobu usínání z jedenácti večer na cca půl desátou 😀 to je takový můj osobní úspěch 😀
@hanicka_langova A nemuzes jit na toho kone vzit nejak s sebou? Treba do nositka?
@hanicka_langova asi nas ti naši prďolove uci, ze někdy musí jít vše stranou, ze? ale myslím, ze brzy se jim ten rád vytvoří sám, a my budem za všechno ještě vdecnejsi než to kdy bylo 😊
@kaja2016 ja mimčo beru sebou 🙂 ale jsem náročná, chtěla bych se i povozit 😀 od porodu jsem byla asi 10x 😀
@hanih vlastně den nechávám podle ní, pokusy o řád už jsem asi vyčerpala...jen jsem chtěla ještě zkusit zda někdo nemá nějaký tip co jsem ještě nezkoušela....víc hlav víc ví 🙂
@veg máš pravdu! 🙂
@hanicka_langova My to měli podobné. Dcera vzdorovala každému pokusu o režim, každý den byla jindy unavená, jindy měla hlad... Navíc jsem pořád poslouchala, jak je důležité, aby mělo miminko režim. Každopádně z pokusů o režim byla dcera akorát mrzutá. Nějaký režim si začala sama nastavovat až tak v deseti měsících. Teď v roce už chodí spát celkem pravidelně ve stejnou dobu, sice nespí moc dobře, ale to je zas jiné téma. Takže já si myslím, že to chce čas.