Ahoj maminky, chtěla bych s vámi tak nějak prodiskutovat chování mojí holčičky. Dcerka je tak trochu neposeda. Byly jsme na cvičení pro děti od 1-3 let. Byly tam ještě dvě holčičky stejně staré jako ta moje. Pěkně s maminkou "cvičily" (samozřejmě náznakově), za to ta moje tam lítala, vůbec ji nezajímalo kde jsem, tulila se k cizím lidem, takže já tam za ní lítala. Občas mi bylo trapně, když všechny děti s maminkami dělaly kolečko a moje dcerka tam lítala po tělocvičně a já za ní, ale budiž. Můj manžel je tak trochu "hyperaktivní" - nevydrží nic nedělat. Už odmala. Tak si říkám - je to klasický vývoj a je tak zvýdavá nebo může jít o dědičnost? Dá se vůbec odhadnout, zdali dítě bude také hyperaktivní už takto brzy? Má to někdo podobně? Co vaše děti? Vydrží si s něčím delší dobu hrát? Nebo lítaj a hrajou si každou chvilku pořád s něčím jiným?
myslím si že je to povahou dítěte, některé je klidné a sedí třeba u hračky i hodinu a jiné neposedí, taky mám doma neposedné dítě - no spíš trošku takového čerta, nevydrží sedět ani chvilku, furt někde něco vymýšlí. Až donedávna se nevydržela ani dívat na nějakou pohádku pro děti nebo že by seděla u hračky atd. až tak po těch druhých narozeninách si občas pohraje sama s legem nebo plastelínou nebo se spolu díváme na její oblíbené pohádky. Ale taky to není na nějak dlouho, má ráda společnost a většinou ji musí někdo u toho asistovat.
mám kamarádku, která má 10měsíční holčičku (dokonce narozenou skoro o měsíc dřív) a ta už normálně dostala od pediatričky papír, že je hyperaktivní! taky jsem na to koukala... a kamarádce doktorka řekla, že jí (mamince) může napsat akorát tak prášky na nervy :D :D
Ahoj, my máme akční dceru už od miminka... Je to povahou dítěte. To co popisuješ je normální. Je prostě živější. Zkus přijít na cvičení dřív, aby si zvykla na to prostředí a vylítala se před cvičením... Taky vysleduj, kdy řádí nejvíc. Dcera je nejakčnější, když má hlad nebo je unavená. Taky ji to cvičení nemusí bavit. Zkusila bych i jiné kroužky. Jinak ji zabavit střídáním hraček a podnětů na vycházce, aby se unavila. Já jsem u ní do 2 let nikdy nezažila, abychom přišly na pískoviště a ona si tam hodinu a déle hrála... Byla jak torpédo... 🙂 musela jsem udělat trasu - procházka parkem, nakrmit kachny, na klouzačky, na písek a nakoupit a teprve se unavila.
Taky zabírají "sporty". Kupte domů prolézací tunel, minitrampolínu (od 1 roku), odrážedlo a nějaký kočárek nebo vozík ven. Tak se unaví. My jsme chodili i na večerní vycházky...
Dle toho co mám načteno, tak hyperaktivita jako nemoc jde poznat až v předškolním věku. Nechápu, jak to dokážou určit u mimina... Do 3 let se vyvíjí nervová soustava a není tedy všemu konec.
Cca v 1,5 roce už dcera udržela pozornost 5 - 10 minut, např. u pohádky. Ve 2 letech třeba 15-20 minut na houpačce a ve 3 letech si už klidně 1/2 hod. - 1 hodinu s něčím hraje. Pediatrička nám doporučila ve 2,5 letech nástup do školky/jeslí, že ji tam "srovnají". Teď ve 3 letech už to je pohoda proti tomu, co to bylo...
Tak hlavu vzhůru, ať to zvládáte!
Maminkám doporučuji čokoládu, kafíčko a zábavný film! Když je mǎma nervózní, děťátko to vycítí a tím více zlobí ...
Nojo, dítě asi na jaderný pohon - už od narození doteď a to jsou jí skoro tři ... už jsme si dost zvykli, ale stejné nás nepřestává překvapovat 🙂
Snad nečekáš od 13m dítěte, že se aktivně zapojí do nějaké činnosti a bude dělat to, co se má? 😀 Je naprosto normální a buď ráda, že to není tupé dítě, co jen sedí s dudlem v puse a čučí do blba.. 🙂
@novynka to je blbost ne? Jak píše @jancip, tak toto se diagnostikuje daleko později (nevím z vlastní zkušenosti, ale bavila jsem se o tom s jinýma maminkama tady na MK, které říkaly přesně totéž!). Na tu Dr. bych si teda dávala sakra pozor 😖
Koukala jsem tady, jedinec musí mít 6 příznaků z té tabulky, což je u 10m mimča těžké určit: http://www.adehade.cz/diagnostika/diagnostika-a... Je to fakt divný.
dcerka je podle všeho úplně normální, jen je dračice🙂 já mám něco podobného - ale dvojčata. Od tv= dcerky se liší tím, že jsou netykavky, k cizím se netulí, jsou spíš odtažití, jinak v tomhle věku taky nějaké kolečko na cvičení nepřipadalo v úvahu, po jednom cviku kolečko končilo. Já pak s nimi na cvičení ani nechodila, nechtěli k nikomu jinému než ke mně. Teď je jim dva a čtvrt, hodně se toho srovnalo, vydrží i cvičení, hrát si s legem, koukat na krátkou pohádku, číst si se mnou.
@missa2 To, ze dcera je oproti jinym detem aktivni, jeste nemusi, znamenat, ze je hyperaktivni. I kdyz ja sama mam taky zkusenost, ze zive dite dostava automaticky nalepku, ze je hyperaktivni. Takto brzy se to poznat neda. Navic pokud je tatinek podobne aktivni, muze to byt povahovy rys, ktery zdedila.....U nas je to uplne stejne, s tim rozdilem, ze syn bude mit v unoru 3....za sebe doporucuji, bud prestat do takoveho cviceni chodit a najit si krouzek, kde je vice volnych aktivit nez rizenych nebo zacit se na zvysenou aktivitu divat jinak....ze bude napr. Vice kreativni, ze se v zivote neztrati apod.
Přiznám se, že jsem úplně alergická na takovýhle škatulkování dětí. Jen je některý živější a potřebuje víc pozornosti, hned je hyperaktivní. Proč prostě jen nepřijmout dítě takové, jaké je? Ať už je pucivál a nebo má kosmickou rychlost?
@kajalka Tak hyperaktivita (ať už samotná nebo s poruchou pozornosti) je diagnóza vyžadující specifický přístup k postiženému. Je fakt, že ten pojem "hyperaktivita" se používá i u divočejších dětí - spíš v nadsázce. Proto je důležité rozlišovat, jestli někdo jen tak plácne, že má hyperaktivní dítě nebo jestli jde opravdu o neurovývojovou poruchu (kterou si psycholog či psychiatr nesplete s nějakou divokostí). Skutečnou hyperaktivitu ale nelze bagatelizovat, jelikož často vyžaduje nasazení farmakoterapie.
@missa2 Jsou typy dětí, které jsou tzv. pohybové - učí se při pohybu a tzv. statické, které se učí při klidném sledování. Tvoje dítě patří do 1 kategorie, je jich trochu méně, tak chápu tvoje pocity na cvičení, zažila jsem si to také první rok se svým dítětem na kroužku, další rok už to bylo podstatně klidnější. Nenech se znervoznit, vysvětli při případném nepochopení ostatním, jak to je 🙂
Jestli jste byli na cvičení poprvé, tak jí holt víc zajímaly nové prostory a noví lidé... Časem si třeba zvykne a bude se zajímat i o činnost...
Naše malá je taky ďáblík, jde kamkoliv a s kýmkoliv! Trochu mě to děsí, ale doufám, že jí to časem přejde... Rozhodně bych jí nehonila, to mi utíkala o to víc. 😉 Když po ní něco chci, tak se jí snažím nalákat - hele co dělají děti, zkusíme to taky / já ti uteču / pojď se podívat co to tady mají...
Já jsem za živé dítě ráda, lepší než pucek, který se nehne z místa 😎
@missa2 Nemám ráda slovo hyperaktivní. Nemůžeš dceru srovnávat s jinými dětmi, který můžou být v prostředí jim důvěrném mnohem divočejší, než tvoje dcera. Můj doma sedává jako pecka a v mateřském centru řádí jak urvanej ze řetězu, jindy zase v mateřském centru skládá puzzle a doma je lítá jak pometlo. Tvému dítěti je rok, myslím, že ani ostatní maminky si o něm nebudou myslet, že je nevychovaný ani retardovaný. A když jo, tak to jsou kravky. 🙂
Holčičku jsem nenazvala hyperaktivní, akorát manžela a to ještě v uvozovkách 🙂 Podle maminky manžela, se takto manžel v jejím věku choval úplně stejně. Pořád jí utíkal. Do školky to měli rychlou chůzí 30minut, oni tam byli prej za 15min !😀 Tak si spíš myslím, zdali toto nepodědila po manželovi. Jako miminko byla klidná, až co začala lést, chodit tak to s ní začalo takto šít 🙂 Nechtěla bych miminko co jen sedí v koutě, to ne, ale občas nějakou spolupráci bych ráda 😀 Jsem ráda, že nejsem jediná, co má doma akční dítě. Je pravda, že jsme spolu pořád doma, na hřišti jsme byly jen párkrát a na cvičení jednou. Také mě napadlo, že je to tím, že je to pro ní nové. Že třeba až se jí to tam okouká, bude to jiné.. Ráda bych s ní na jiné cvičení, ale bydlíme v malém městě a jsem ráda, že je tady alespoň toto. Aby se dostala mezi děti. Přistěhovala jsem se sem asi před dvěma lety a jediné kamarádky mám z práce, které nemají děti. A ostatní maminky jaksi k sobě nikoho nového nepouští :( Ven chodíme dvakrát. Dopoledne nakoupit a odpoledne na pole aby si chodila. Po silnici se jí bojím nechávat chodit (ikdyž tam projede jedno dvě auta za hodinu).
To je škoda, že nikoho v okolí nemáte... nešlo by se k ostatním "vetřít" aspoň přes děti - jako že si prostě na hřišti vlezete k nim a děti si přirozeně začnou hrát spolu a i maminky se pak kolikrát pustí do řeči... Nebo není tady nějaká koníkovka v okolí? Určitě kdyby měla nějakého kamaráda / kamarádku na tom cvičení, tak by to mohlo vypadat jinak... Ale určitě to bude časem lepší 😉
@mrazulkav Jo, na hřišti si Emča sedí na písečku a spíš kouká, což o to, to nevadí. Jsem raději u ní, aby po někom nehodila písek nebo si sama nějak neublížila. Většinou tam maminky jsou už ve dvou a i když se usmívám a prohodím nějakou větu, většinou absolutně nezájem - povídají si spolu nebo ani nereagují, tak pak ztratím vůbec chuť :-/ Co je to koníkovka v okolí, prosím? 🙂
@missa2 Myslela jsem nějakou maminku tady z modrého koníka, která by bydlela poblíž... občas se tady kamarádky najdou... To je pěkně na pytel, že se jiné maminky nechtějí družit :( já u nás už samotné maminky nebo i babičky párkrát potkala...
Ale dnes jsem na tebe vzpomínala 🙂 Byly jsme cca po půl roce na kurzu plavání. Absolutní nezájem co děláme, jen koukala kde co je. Ještě že tam mi nemohla utíkat 😀
Několikrát jsem už viděla fórum - Hledám maminku z ....
Je na to vyloženě rubrika "společný termín, místo", nebo jestli se dají nějak vyhledat maminky ze stejného regionu... To přesně nevím 😕
Ve 13m si myslím, že není divu, že u ničeho nevydrží 🙂 Naší malé je teď 20m a stejně vydrží u nějaké aktivity jen chvilku. Nedávno se mi stalo něco podobného co tobě, jen s tím rozdílem že na plavání v bazénu, dělala všechno možné mimo cvičení podle instrukcí, taky jsem se chvílema cítila trapně...U vás je dle mého dost brzo usuzovat na hyperaktivní dítě, je zvědavá, navíc je to holčička (říká se, že holky jsou takové akčnější), tak myslím, že je to normální 🙂