(Ne)plenky, počurávání - dcerka 25 měsíců

jujatko
17. zář 2016

Dcerce byly v červnu dva roky. V květnu jsem ji začala nechávat bez plenky. Prvních 14 dní ani jedna nehoda, sama chodila na nočník. Až jsem se začala trochu radovat, že to snad není ani možné, že bychom měly takové "štěstí". Pak jako když utne a od té doby je to střídavě oblačno a zataženo. Pár dní se povedlo, že jsem převlíkala jen jednou denně, ale jinak je to cca 4x denně. Je mi jasné, že prvních 14 dní to pro ní byla novinka, tak si to hlídala atd. Všichni mi říkali, že 14 dní budou nehody a pak to bude OK. Ale už to trvá 4 měsíce. Není to tak, že by to celé pustila do gatí. Ale většinou si trochu "učůrne" a pak letí na nočník, někdy ani na nočník neletí a je jí to celkem jedno, že je v mokrým. Neustále se jí ptám. Vyjímečně pak na nočník jde, většinou zavrtí hlavou, že se jí nechce a do minuty má mokré leginky. Nějaké dávání na nočník každou půl hodinu u nás nefunguje. Dcerka si na nočník sedne jen, když chce sama. Když jsem se jí snažila dávat často na nočník, tak se prostě propne jak luk a nesedne si. Nechci na ní být zlá, hubovat atd., aby neměla ještě strach. Někdy tedy trochu zvýšim hlas (když se jí zeptám, zavrtí hlavou a do minuty je mokrá). Hodně chválím, když se jí podaří vyčůrat vše do nočníku. Když má plenku (když někam jedeme - vyjimečně), tak si neřekne vůbec (nebo jen opravdu hodně vyjimečně). Bydlíme v baráku, celé léto lítala venku, bylo víceméně teplo, tak jsem doufala, že do podzimu nějak vypilujeme, ale je to tak nějak pořád stejný. A já nyní vlastně nevím, co dál. Přeci jen bude zima a nedokáži si představit, že budeme někde venku na procházce, malá se počůrá a já ji nechám v tom mokrým, než dojdeme domů - protože to by bylo víceméně furt. V létě měla hodně sukýnky, tak jsem ji vždy sundala jen kalhotky a byla nahata. Je mi jasné, že každé dítko má svůj čas, ale nevím, zda začít dávat na ven plenu - to mám strach, že si nebude říkat vůbec (jako je tomu nyní, když má plenu) a když ji nechám bez pleny, tak bude pořád počůraná. Omlouvám se za román 🙂

lv
17. zář 2016

ven bych ji dávala, doma ne

jujatko
autor
17. zář 2016

@lv zapomněla jsem napsat, že venku trávíme hodně času, takže to by vlastně znamenalo, že bude mít plenku skoro celý den ☹. Kdyby byla venku 2 hodiny, denně, tak to neřeším. Ale takhle nevim. Nehci ji dávat furt plenku, ale nechci aby byla v mokrém - tak asi nebudeme chodit ven 🙂 🙂. Stále doufám v nějaký tip, radu, která by mohla zabrat. Ale je mi jasné, že nic takového neexistuje a hold skončíme zpátky na plence a třeba jí to v té hlaviččce samo docvakne.

budilinka
17. zář 2016

Řeším podobný problém s dcerkou. Také jí byly v červnu 2 roky... Vysazovat ji po půlhodinách na nočník je nemožné. Sama si, že se ji chce čůrat, neřekne. Velkou potřebu na nočník jakž takž zvládá. Když se počůrá do kalhotek a legin, nijak zvlášť jí nevadí být v mokrém. Vím, že spousta dětí v tomto věku je již dávno bez plen nebo je mají jenom na noc. Ja jsem se s tím smířila, že prostě každé dítě je jiné a po několika neúspěšných pokusech, kdy nefungovalo to ani ono, to zkusím dcerku odplenkovat zase za nějakou dobu. Mást ji tak, abych jí doma plenu nedávala a na ven ano, nebudu. Držím pěsti, ať jste taky brzy bez plen 😉

tilee
17. zář 2016

Ja bych pockala,evidentne neni pripravena byt bez plenek. Pockejte treba mesic az dva a zase zkuste. A nebo druha moznost,zkusit indianskou metodu a plenku ji proste nedat nikde. Ani venku.

jujatko
autor
17. zář 2016

@budilinka Asi to u nas dopadne stejne. Na velkou chodi na nocnik uz dlouho.Ona chodi sama na nocnik i curat, ale vetsinou az pote, kdy ma cvrnknuto v gatích.

jujatko
autor
17. zář 2016

@budilinka Já právě doufala, že to do zimy zvládneme, protože pokud ji to v hlavičce nedocvakne samo, tak bych odplenkovávala zase až za rok v létě.

veri0007
17. zář 2016

@jujatko také teď bojujeme. Malé budou za 2 týdny dva ročky. První pokus nevyšel. Teď máme druhý pokus, který trvá už asi 2-3 týdny. Zdá se mi, že je to lepší a lkepší, jsou dny, kdy se povede i nepočůrat se mimo nočník, pak je ale zase den, kdy i 4x převlíkám. Druhý pokus jsem začala s motivací na nálepky. Za každý úspěch si mohla na nočníček nalepit obrázek. Bylo to však nepraktické na mytí a dceru to brzy omrzelo, naučila se navíc nálepky slepovat dolů. Také si musí na nočník sednout dobrovolně, jinak jí tam neudržím. Motivuji jí různými hračkami, nalepováním nálepek do časopisů, někdy i pohádkou prasátko peppa (což asi není úplně ok, ale zabírá to - dám max 2 díly). Od dnešního dne máme metodu odměn za každý úspěch tři lentilky. Tuto odměnu pochopila velmi rychle😀 Vypadá to, že by to mohlo uspět, tak uvidím...

0508
17. zář 2016

Já myslím, že už dost chápe, co to znamená, zvlášť když paní psala, že to pochopila během 14cti dní. Ale je jí plína pohodlnější. Ta naše to pochopila až po 10ti dnech a po cca 2 týdnech to zvládala. Do té doby jsem doma lítala s hadrem. Doma si řekne krásně - učili jsme jí říkat bobo, když se jí chce čůrat nebo na velkou, protože vím, že to slovo řekne. A když jsme venku, tak ji pro jistotu hlídám a dávám ji třeba hodinu co hodinu a řeknu jí ať se vyčůra a ona se vyčůrá. Stávalo se nám taky, že v zápalu hry si na to nevzpomněla a bylo to v kalhotách...a vůbec jí nevadilo, že je mokrá...

tilee
17. zář 2016

My malou zvladli odplenkovat az v 27m,tak to znam. Fakt pomohlo pockat a netlacit na pilu. Kazdopadne za me indianska metoda super. Ale nekdy fakt neskodi pockat a netrapit sebe a dite. Na dceru jsme tlacili a bylo to zbytecne. Az byla pripravena,tak se to naucila hned a az na vzacne vyjimky uplne bez nehod

budilinka
17. zář 2016

@jujatko Ja jsem též myslela, že to klapne teď v létě... ale zkoušet to až zase za rok mi přijde dlouho... Navic v zimě je to sice blbý počurat se do více vrstev oblečení, ale zase se tolik času v zimě venku netráví...

vercik83
17. zář 2016

Máme to na chlup stejné, plenu zatím vracet nehodlám. Uvidíme, až bude fakt zima zia. Přemýšlím spíš o trěninkových kalhotkách, u kterých se dá vyměňovat savě jádro - značka katyvbaby. Pokukněte.

budilinka
17. zář 2016

@vercik83 diky za tip 🙂

jujatko
autor
17. zář 2016

@vercik83 Děkuji za tip. My měli treninkove kalhotky, ale takove, co jadro menit neslo. Koupila jsem jich 5, ale to bylo tak na jeden den ☹. Ale s tim vymenitelnym jadrem bych mohla koupit na tu zimu.

jujatko
autor
17. zář 2016

@budilinka To jo, ale my jsme i v zimě venku dopoledne i odpoledne. A když se mi pokaždé počůrá, tak druhý den nemá co na sebe ☹. Přeci jen mam jen jednu kombinezu a jedny oteplovaky 🙂

jujatko
autor
17. zář 2016

@tilee Děkuji. Ano, vidím to stejně. Asi jsem možná i potřebovala slyšet, že to není jen u nás. Ze všech stran slyším, jak během 14 dní bylo odplenkováno a u nás už to trvá ty 4 měsíce. Ona ví, co má dělat a kam, protože když se jí podaří vyčůrat se do nočníku a kalhotky sjou suché, tak mi hrdě ukazuje suché kalhotky. Ale hold asi většinou v ten moment zapomene a ujede ji to do kalhotek a pak až letí na nočník. Kamarádky malé budou v únoru dva a ta si nesedne ani na nočník, ani na záchod a bez plíny nedá ani ránu. Jinak bych řekla, že v ostatních věcech je docela napřed, ale nočník prý není kamarád.

jujatko
autor
17. zář 2016

@0508 Ta naše můra se prostě nevyčůrá, když ji řeknu. Ráda ybch ji právě dávala třeba co půl hodku, ale když řekně, že ne, tak s ní nehne ani stádo volů a prostě si nedřepne 🙂

jujatko
autor
17. zář 2016

@veri0007 Super, naše malá na motivace moc neni - nebo jsem ještě nepřišla na to, čím ji motivovat. Klasicky prostě hodně chválím, tleskáme. Sladké nejí, na pohádky nekouká. Ale čím víc nad tím uvažuji, tak tím víc docházím k názoru, že asi ještě není 100% připravená. Ale plínku jí asi úplně vracet na doma nechci. Přeci jen 4 měsíce bez plíny. Tak mi přijde líto to zahodit - i když úspěch se nekonal 🙂. Zkusím asi ty treninkove kalhotky na ven a doma bez plíny a uvidíme. Blbý je, že v kombineze nepoznam, ze ma ucurnuto - na leginkach to vidim hned 🙂.

veri0007
17. zář 2016

@jujatko o tréninkovkách nejsem moc informovaná, nicméně nepříjde mi to jako ideální řešení... Malou jsem os mala látkovala a příjde mi to velmi podobné jen s malou savostí oproti norm. látkovkám... Na mě to působí jako z bláta do louže... Ale třeba se pletu 😉 Nějaká motivace na ní být musí být, na něco příjdeš.... Ale je fakt, že 4 měsíce jsou dost ... Jinak pochvaly a tleskání u nás moc smysl nemá, naše malá je na tvrdý obchod, čůrání za lentilku 😀

jujatko
autor
17. zář 2016

@veri0007 Tak naše asi tak "vypočítavá" není 🙂. Lentilky nejí - to by neprošlo. Jde vidět, že ji samotnou potěší, když se jí to povede. Sama si tleská, točí se pak dokola 🙂. U těch treninkových kalhotek - asi jde spíše o to, že dítě nemá pocit, že má plenu, ale myslí si, že má normální kalhotky. A když to trochu pustí, tak oblečení zůstane suché.

tilee
18. zář 2016

@jujatko neboj,ono se to podda. Neves hlavu,ona pak bude raz na raz bez plenek ani nebudes vedet jak. Cim vic budes tlacit na pilu,tim vic ji to znechutis. My to tak bohuzel delali a trapili jsme se vsichni. Uvidis,ze kdyz bude chtit,tak to zvladne i v zime. Ale je mi jasne,ze v zime je to horsi nez v lete. Leto je na to ideal. Ale nekdy to hold nejde na signal.

luciksima
18. zář 2016

u nás to vyšlo minulý rok na zářítéž,ale naší malé došlo samo to čůrání na nočník doma to šlo jo občas nehoda,ale venku nechtěla čůrat dlouho bud to držela až domů a když ne počůrala se pořád jsem venku jen převlíkala no jednoho dne jsem jí názorně ukázala jak se venku čůrá a šup 2 den už to zkusila sama 😀 tak moc držím palce at to vychytáte dokud není ještě moc zima 🙂

jujatko
autor
18. zář 2016

@luciksima Děkuji. Ona venku čůrá sama. Málokdy chce, abych ji držela. To začala hned sama si dřepat.

jujatko
autor
18. zář 2016

@tilee Děkuji. Hlavu nevěším a určitě nechci tlačit na pilu. Právě proto ji ani nehubuji a jen chválím, když se zadaří.

luciksima
18. zář 2016

@jujatko aha tak to ju tak snad to brzy vypiluje a bude bez nehod držím palce!