Nástup do školky a režim mladšího dítěte

billi
8. srp 2015

Krásný den,
v září nastupuje starší syn do školky, tak zvažuju, jak to udělat s režimem mladšího syna. V současnosti to vypadá tak - 6:00 má UM, 8:00 vstáváme, 9:00 svačina, 12:30 odpolední spaní, 16:00 svačina, 19:30 noční spaní.
Přes den spí v postýlce 2-4 hodiny, v kočárku spí jen 30-60 minut.
Jak bude starší ve školce, tak musíme vstávat nejpozději v 6:30, abychom to stíhali, do školky to máme 30 minut chůze a musíme tam být cca v 7:45. Vyzvedávat ho budu po obědě, což znamená, že budeme vycházet v 11:30 z domova a nejdřív ve 12:45 návrat. Je mi jasné, že malý usne už po cestě tam. Teď když se probudí kolem 7:00, tak mi v 11 usíná na klíně - přijde, stoupne ke mně a usne i stojící. Je silně režimové dítě, dokud jsme to takto nezavedli, tak měl večerní několikahodinové hysteráky.
Jak jste to řešily vy a jak vás to ovlivnilo? Je něco, co byste doporučili dělat nebo naopak nedělat?

lv
8. srp 2015

řešili a nevyřešili, prostě jsem pro holku musela, ráno jakbysmet /uf,.vypravování v zimě, s mrzutýma dětma, převlíkání v šatně, jedno zpocený na ruce, řvoucí, druhý šnečím tempem se oblíkající aze mě čůrky potu mi opravdu nechybí/..
holt v těch 6 po mlíku už s ním budeš muset do kočáru, vypravit starší, po obědě to samý, a bude spávat v tom kočáře /a máš po klidu, kdy doma spí/

sara84
8. srp 2015

No a proc budete vyzvedavat po obede? Neni lepsi po spani?Doma spava? Syn mi doma uz nespi, ve skolce usina mezi prvnima.A ze skolky bude unaveny! Spanek mu prospeje, nas byl jinak protivny.A vam uvolni trochu rezim. Jinak bych zacala posouvat casy v rezimu uz ted, nastavi se mu " novy rezim" a starsiho holt asi prevliknete ve skolce, pro urychleni...Taky to mame do skolky cca pul hodky.Pred prazdninama to mimi zvladalo, po prazdninach uvidime 🙂

bajana
8. srp 2015

@sara84 niektore skolky pozaduju, aby si maminky na RD vyzdvihovali dieta po obede (je to teda nepsiane pravidlo, ale je)

@billi asi ti neostane nic ine iba maleho uz nedat po 6:00 spat a tym mu rezim posunut, aby spanok cez den absolvoval v kocarku...a mozno ti neikto poradi lepsie 😉 a nemohol by rano vozit do skolky tatinek?

naomi6
8. srp 2015

@billi Vždycky jsme to nějak zvládli, takže spal po obědě doma, jenže my máme školku 10 minut od baráku. Brávala jsem ho do manducky, rychle pro ni doběhla. Někdy se mi stalo, že usnul ještě než jsem si pro ni šla, tak mi pohlídala sousedka. U nás ve školce ale můžou spát i děti, které mají maminky doma na rd, takže někdy jsem pro ni šla až odoledna. uvidíš sama, zkusíš si to a vychytáš to postupem času, neboj se toho. Spíš budou horší ty nemoci. Držím palce

krystalka
8. srp 2015

Upřímně, pokud bych byla na RD a bylo to jenom trochu možné, tak by si raději starší dítko nechala ještě doma, stejně bude ze začátku asi často nemocný, od něj to bude chytat mladší a budete pořád doma....dala bych ho až jako předškoláka, však mu nic neuteče, menší dítko zatím povyroste, režim se trochu změní a bylo by to možná lepší, než teď.....chodit takhle brzy ráno půl hodiny do školky a ještě menšímu nabourávat zajetý režim....

sedivka
8. srp 2015

@krystalka myslim, ze starsi dite uz kolektiv potrebuje a skolka jim jen prospeje. A myslim, ze se mamince i ulevi, ze bude mit chvili doma i jen jedno dite.

krystalka
8. srp 2015

@sedivka - ale jo, to je taky fakt, i když třeba syn šel do školky až ve 4,5 a nic mu neuteklo....akorát bych se trochu bála, jestli to bude opravdu úleva mít jedno ve školce, když bude muset ráno vypravit obě dvě, pak zase v poledne jít do školky a do toho možná budou víc nemocní....těžko říct....tak případně zrušit tu školku můžou vždycky, kdyby to nefungovalo....

madrilena
8. srp 2015

@krystalka já si osobně myslím, že školka je pro dítě starší 3 let prospěšná a i nemoci se lépe snáší, když je maminka na RD, protože jinak si musí brát volno v práci. Já třeba mám syna do září doma, ale vidím, že se dceři nemůžu tolik věnovat, jak bych chtěla, protože to prostě není možné.

madrilena
8. srp 2015

@krystalka a pak na začátek určitě plánuji chodit pro syna po obědě, aby si zvykl a pak to postupně prodloužím na vyzvedávání po spaní.

billi
autor
8. srp 2015

Je mi jasné, že to jinak nepůjde než, že budeme vstávat hned po mlíku. S tím tak nějak počítám. Ale přemýšlím, jestli má někdo zkušenost, že mu dítě třeba usnulo v kočáru po cestě, takže se znovu najelo na 2 spánky.

@lv v kočáru spí 30 minut a to je pro mě ten největší problém, protože si nedovedu představit, jak to bude fungovat, když usne ve 12, ve 13 už bude vzhůru, jak přežijeme do večera. Jasně, během roku vyroste a zlepší se to, ale první měsíce budou záhul.

@krystalka staršímu budou 4 roky. Když potkáme dítě, tak po něm křičí, ať si s ním jde hrát. Už jsme to odložili loni, letos školku opravdu potřebuje, protože jinak mu děti neseženu.
Navíc jsem letos poslední rok na RD, tak chci, abych ten první rok, kdy bude nejvíc marodit, byla doma a nemusela si brát ošetřovačku.

@sara84 protože první měsíc nám to nedoporučuje ani učitelka a chci to nechat na něm, nechci, aby měl pocit, že se ho zbavuju. No a hlavně během spaní na sebe děti naplivají nejvíc bacilů, čemuž se chci taky trochu vyhnout.

krystalka
8. srp 2015

@billi - to je fakt, s tím spaním a bacily, syn když ve školce onemocněl, tak to bylo téměř vždycky po tom, co ve školce spal (většinou jsme ho vyzvedávali po obědě, spal tam jen výjimečně, když jsme nestíhali, nebo když měl odpoledne ve školce kroužek....)...jinak, když bude malej spát krátkou dobu v poledne, tak třeba si pak ještě zdřímne odpoledne....to se časem usadí, syn přestal přes den spát v necelých 3 letech a taky než se to srovnalo, že je celý den vzhůru, tak to chvíli trvalo...někdy usnul třeba v 17-18h a táhnul to v kuse do rána, někdy si jen zdřímnul chvíli a pak šel spát normálně večer.....

zo_ja
8. srp 2015

@sedivka To je častý názor, ale není vůbec vždycky pravda. Pro mě bylo nejhorší období já těhotná blicí a doma batole. Další těhotenství už bylo mnohem lepší, bavili se spolu, malý potřebovalo jen nakrmit a přebalit. A úplně jsem nesnášela mít doma druhý, když první bylo pryč, protože pořád chtělo něco po mně, společnost, zábavu, kraviny.... Zatímco když jsou spolu, baví se spolu a já jen chystala jídlo a utírala zadek. Takže mě se třeba dost přitížilo vždy, když mi z těch dvou zůstalo doma jen jedno dítě, zvláště tedy to mladší. Ale tahle dvojka se u nás potřebuje navzájem, strašně by se sobě odcizili, kdyby měli být celý den (nebo půlden + spaní = celý den bez sebe), měli jiný zážitky, který nemůžou sdílet... Pro mě to bylo významně jednodušší, když byly obě doma. A přesně, jak píše @krystalka, muset je tehdy budit, mít tu dva nedospaný uřvance, někoho někam táhnout, vypravit se, vrátit se, uvařit a zase mazat pro starší do školky, díky nee. Radši v klídku, ráno pohodička, snídaně, zadělat na oběd nebo mít předpřipraveno pro návrat a s oběma si to užít, s oběma někam vyrazit, pomoci jim vytvářet sourozenecký vztah bylo u nás mnohem lepší.
Ale tak to máme my, někteří sourozenci to mají s sebou jinak a některé maminky mají pocit, že ve 3 letech dítě musí dát do školky, a pro některé děti je to fakt lepší a ten kolektiv potřebujou, vyžadujou a pokud teda mají zájmy, které jim školka naplní a uspokojí, tak směle do toho. Každej ať si to zařídí dle svých potřeb, máme to všichni jinak. Někoho deptá nutnost být v osm ráno na značce, někoho mít doma dvě děti místo jednoho....

billi
autor
8. srp 2015

Taky jsem si chtěla nechat velkého doma, co to půjde, nejsem zastánce školky, ale už ji potřebuje. Přiznávám, že to je pro mě za trest, je 2x denně vláčet přes celé město. Ta svoboda na RD mi vyhovovala víc, ale děti potřebuje, je to takovej trouba, tak se musí obouchat, dokud je čas... Malej je na společné hry ještě moc malej... Takže aspoň to dopoledne.
Po obědě spí i velkej, takže doufám, že to nějak vychytáme a budou po příchodu třeba hodinku spát oba.

terezapetrova
8. srp 2015

@krystalka třeba u nas je neskutečná úleva, ze muzu dat starší do MS a to mame menší jeste hodne malé 🙂

zuzajda20
8. srp 2015

@billi my tohle budeme resit az od prosince,aleuz se toho trosku desim,jak to zvladneme,ale mala uz chodila do miniskolicky loni a ted uz muze do skolky a uz se tam tesi,tak nechci at se doma nudi,kdyz nebudu mit tolik casu.nejhorsi to bude asi rano,stihnout se se dvema vypravit a potom tam bude spat,protoze predstava,ze ji tam v 8 dam,dolezu spocena z ranniho maratonu a za chvili jdu znovu me desi.odpo ji muzu vyzvednout ve tri,tak se potom vsichni spolecne projdeme a uzijeme se odpoledne.

tkanicka
8. srp 2015

já bych to teď hodila za hlavu a řešila režim podle toho, jak to bude třeba první týden. Dcera začala chodit do školky loni, synovi byl necelý rok a půl, v kočárku už dávno odmítal spát, ale ono mu tak nějak nic jinýho nezbylo a spal i v kočárku. Horší to bylo pro dceru, protože ta chtěla jít po obědě spát a já j šmejkala ještě pěšky domů (už bych se nenechala učitelkou umluvit, že si má nejdřív zvykat jen dopoledne), navíc vždycky onemocněla právě, když tam nespala, protože byla přetažená, unavená a bacily se na ní dobře usazovali

sara84
8. srp 2015

@billi ja jsem chodila prvniho pul roku do prace, pak se narodilo mimi.Od zacatku byl na cely den a zvladl to.Kdyz sel po obede, byl pak hodne unaveny, hlavne v zimne! A u nas spi vetsina deti, snad jedno chodi bez spani...a to naplivani bacilu to teda nevim 🙂

billi
autor
8. srp 2015

Přiznám se, že už jsem uvažovala, že by ho tam na 6:30 vozil chlap. Vstal by v 6:00 a v 6:20 by vyjížděli autem. Ale přijde mi to blbý, aby tam byl tak brzy.
Na druhou stranu si nedělám iluze, že do školky bude chodit často. Poslední 2 zimy byl nemocný několik týdnů v kuse ( 4 měsíce a pak "jen" 2 měsíce), takže budeme mít často pauzy.

billi
autor
8. srp 2015

@sara84 o těch bacilech mi říkala naše doktorka a doporučovala mi, abych si ho brala po obědě, dokud můžu, protože máme doma bacilolapky a to oba kluky.

cajomilka
8. srp 2015

Jsem v podobné situaci, zůstávám na RD s mladší dcerou, starší půjde v září do školky. Od začátku máme jasno v tom, že starší bude v školce spát po obědě (samozřejmě pokud to půjde). Už chodila do školičky a pravidelně mi usínala v golfkách cestou domů, takže si nedělám starost, že by školce nespala (doma už ji nedávám spát od 2 let), bude unavená z množství nových podnětů + příklad ostatních dětí atd. Upřímně se těším, až budu doma jen s Májou, konečně si ji trochu užiju, než mi vyroste 😉

terezapetrova
9. srp 2015

@billi zkus úmluvit manžela at ze zacatku rano vodí on, my mame tedy menší o hodne mladší nez vy ale neumím si představit, ze bych hned od zacatku rano Vodila ja, ja se snažím odpoledne vyzvedavat

terezapetrova
9. srp 2015

@billi nicméně od záři budu asi i rano vodit ja a uz ted me to tez děsí..

konidana
9. srp 2015

@billi Pokud bude ráno vstávat skoro ve stejnou dobu, tak ať ho vozí chlap. Zvlášt pokud ho chceš vyzvedávat po obědě. Nebo od začátku nechat ve školce i spát. Podle mne ideální je, když ho ráno odveze muž a ty ho vyzvedneš až po spaní. Brzkým vstáváním bude více unavený, ale třeba ti spí i doma, mě by dítě doma neusnulo a já bych to do večera nepřežila.

blahova_andrea
9. srp 2015

@billi mám podobně staré děti jako ty a vůbec nad tím nepřemýšlím 😅 stejně nic nevykoumám. nějak to bude a přizpůsobíme se tomu. bude to velká změna pro všechny tři. k životu změny patří 😉 já mám teda v plánu syna nechávat ve školce až do odpoledne. ale uvidíme jak se mu tam bude líbit. už rok chce děsně do školky, takže se těší. ale kdo ví co mu může přelítnout pak přes nos a může se to změnit a nebude tam chtít tolik být. takže když už jsem doma, tak to přes koleno lámat nebudu.
@krystalka nesouhlasím. mě se syn doma už viditelně nudí a zlobí. navíc nemám pořádně čas ani na jednoho. aktivity potřebují rozdílné a nedá se nic, protože ten druhý nám to kazí a bojkotuje. míša se do školky strašně těší, kdyby mohl, chodil už dávno. on je společenský a miluje kolektiv. další rok doma už bychom trpěli všichni! nemocem se bohužel vyhnout nedá, s tím se počítá. lépe teď než až jako předškolák, mladší taky do školky a já do práce. takto si stihnou vybudovat trošku imunitu a než půjdu do práce, tak budu doufat, že už nebudou tolik na vše náchylní 😅 ale jako loni jsem to ani nezkoušela, to je fakt. syna by stejně asi nevzali, protože je prosincový a kdyby jo, tak by mi tahal nemoci k novorozenci. to jsem si ty starosti s nemocema ráda posunula. ale letos už ne! 😉 na tu školku se těšíme vlastně už oba 😀

krystalka
9. srp 2015

@konidana - přesně, já jsem taky zjistila, že doma mi po návratu ze školky nebude ani spát (to už nespával ani před nástupem do školky), ale ani odpočívat v klidu....a pak byl navečer vyřízený....takže po čase jsme ho začali nechávat ve školce i na spaní, on sice téměř nikdy neusnul, ale aspoň si lehnul a odpočíval - paní učitelky jim nejdřív četli pohádku, pak pustili pohádku k poslouchání na CD a pak kdo usnul, tak spal, kdo ne, tak si mohl potichu s něčím na lehátku hrát, nebo prohlížet knížku, ale nesměl rušit ostatní....nakonec tam syn sem tam tak jednou dvakrát do měsíce i usnul....ale hlavně si odpočinul a bylo to pak hodně znát, že nebyl protivný....doma by prostě v klidu tu cca hodinu a půl odpočívat nevydržel....

blahova_andrea
9. srp 2015

@billi já si myslím, že pokud ti bude už v 13h vstávat, tak si do večera jistě ještě jednoho šlofíčka dá, ale záleží v kolik zas máte večerku. jako dcera mi některé dny spíš 3x za den a některé jen 1x poo. ráno vstáváme brzy, takže já počítám, že si schrupne pak buď dopo doma a nebo už najede fakt jen na spaní poo a tudíž pokud bude míša spát ve školce, tak pro něj půjdu po spaní obou a pokud ho budu brát poo, že tam nebude chtít být, tak bude monička spát v kočárku. začátky budou těžké, ale ono si pak nějak sedne, neboj.

blahova_andrea
9. srp 2015

@zo_ja souhlasím. každý to má nějak. někdo se řídí tím, co musí kvůli práci. jiný se podřídí čistě potřebám a přáním dětí, když může. ono jednomu dítěti je lépe doma, jinému ve školce. stejně tak jeden rodič má doma raději buď všechny nebo nikoho a druhý je rád, když má chvíli jen jedno 🙂 jsem zvědavá, jak se to nakonec vytříbí u nás 😀

blahova_andrea
9. srp 2015

@tkanicka já si tedy učitelkami do toho vůbec kecat nenechám 😅 dám fakt jen na sebe a děti - syna. je mi jedno, že učitelky budou raději, když si maminky na rd budou brát děti domů poo nebo že jim přijde lepší, aby tam dítě nebylo od začátku celý den. ono některé děti si fakt musí zvykat postupně a ještě mít maminku na čas za zadkem, ale myslím, že pro většinu je lepší jiná verze 😅 já znám své dítě líp jak učitelka, takže se fakt nechci nechat ovlivňovat davem. budu ráda za rady a postřehy, ale přeberu si je v klidu podle svého 😀
@billi jééé, tak to ti marodí hodně i bez školky ☹

krystalka
9. srp 2015

@blahova_andrea - no jo, tak je asi fakt, že s více dětmi je to jiné, když s každým by člověk potřeboval dělat něco jiného....jinak u nás kdyby bylo na něm, tak by do školky vůbec nešel 😉 , děti v té době nijak zvlášť nevyhledával a doma se taky nenudil....ale zase každé dítě je jiné, on je spíš uzavřenější a velké kolektivy dětí moc nemusí....šla jsem do práce na plný úvazek v jeho 3 letech, do školky šel až ve 4,5 a bylo to pro něj tak akorát....mám střídavé směny, takže jsme se u něj v pohodě vystřídali dohromady s manželem a babičkou, já mám volné dny i v týdnu, takže jsme podnikali dost věcí, za celou dobu jsem si nemusela brát ani OČR.....a to býval oba dva roky většinou tak listopad a prosinec téměř celé doma, s krátkými přestávkami....ale nikdy nic vážnějšího, většinou jen velká rýma, jednou za ty dva roky školky měl angínu a pak neštovice....jinak nic....jinak s dětmi se vídal na hřišti a na různých akcích, scházeli jsme se se známými a jejich dětmi, takže bez dětí úplně nebyl....

blahova_andrea
9. srp 2015

@krystalka to je ta povaha, no. já mám fakt společenského divocha. on děti vyloženě vyhledává a touží po nich a trpí, když je jen se mnou a sestřičkou. díky tomu, že ona nám do všeho leze, vše bourá a nenechá v klidu, tak se nudívá, protože s ním nemůžu pořád něco vytvářet. to samé dcerka. když s ní chci chvíli sedět a ukazovat zvířátka nebo stavět kostky, tak nám do toho starší pořád leze a vše dělá a říká za ni, takže ona nemá prostor se rozvíjet sama za sebe. proto tvrdím, že my se těšíme všichni a i přes ty nemoci, vstávání a další "nepříjemnosti" pro nás školka bude přínosem. ale vím, že pro každého to není. někomu fakt stačí ten předškolák a je rád, že víc nemusí. moje mladší sestra školku taky nenáviděla a nechtěla do ní chodit a chudinka musela. je to o povahách dětí a možnostech rodičů, no 😔 měla jsi výhodu v tom, že se měl o malého kdo starat. neznám rodinu, kde by takto tatínek nebo babička fungovali ☹ všichni všude pracují od nevidím do nevidím ☹