Ahoj prosím jaké máte zkušenosti s narušením režimu miminka - především toho večerního ?
V srpnu bude malému 5 měsíců a jdeme na rodinou oslavu a bude se slavit ve velkém - jako každý rok vždy je nějaká událost - letos - narození malého, prarodiče slaví zlatou svatbu a pár dalších věcí se najde................ a rádi bychom tam byli do noci, ale spát se mi tam moc nechce, raději pojedu s malým domů - třeba v 8-9, ale on většinou už po 6 spí.
A příští týden se mám sejít s kamarádkou (tedy moje rodina s její) a rozloučit se > odjíždí na rok do Anglie - a sraz je ve 4, ale my bychom měli být doma už v 5 (podle námi nastaveného režimu> kolem 5 cvičíme Vojtovku, kolem čtvrt na 6 koupání , v půl 6 kojení a po 6 už spinká). Co když mu to o hodinu posunu - vím určitě, že usne v autě - mám ho pak koupat? Co když bude přetažený a neusne???
Jedno řešení je nikam nechodit a věnovat se synovy, ale snad to nebude sobecké, ale to já nechci.......
Děkuji za vaše zkušenosti
Děkuji
obe deti mam naucene na rezim, parkrat jsme to porusili a nic zasadniho se nestalo. Pokud miminko zvykle spat kolem seste, nasla bych klidnejsi misto, kde muzete postavit kocarek, mimco uspat a pokracovat v zabave. Pokud vam usne v aute, uz bych ho nekoupala, jen presunout do postylky.
Miminko to zvladne a vy se potrebujete odreagovat.
@ladyhacek já bych šla a s malým bych pocvičila vojtovku dřív, spaní bych řešila v kočárku. Jeden den, když nebudete koupat, mu neublíží a vy si to užijete. Podle mě je dobré to dělat trochu volněji, na striiktní režim je času dost. V tom srpnu bych to taky nějak zvlášť neřešila, udělala to nejnutnější (pokud bude ještě cvičení) a pak spát do kočárku. Není potřeba to hrotit...
jeden den bez koupání vydrží, stejně by se něměli koupat denně... nechala bych vyspat, tam kde usne, doma přenesla do postýlky a neřešila 🙂
@ladyhacek opravdu koupete denně? Nám říkali v porodnici i dětská Dr., že do půl roku koupat tak jednou za 2-3 dny (ale denně otřít vlhkým hadříkem místa, kde se potí), a když jsem cvičili Vojtovku a malej měl třeba teplotu (od zubů), nebo byl po očkování, tak rozhodně necvičit, takže se domnívám, že vynechat jedno cvičení a jedno koupání by neměl být problém
Tak jsou režimová a nerežimová miminka. Takže těm režimovým to narušení obv. vadí víc a srovnávají se s tím dýl.
Já mám nerežimové děti - to bych se mohla stavět na hlavu - ale zase díky Bohu vždycky věděly, co je noc.
A podstatná poznámka: když máš víc než jedno, zvlášť po sobě, tak se stejně i to miminko holt přizpůsobuje ostatním a klid na spaní nemá a taky se s tím srovná a přizpůsobí se možnostem.
Důležité taky je, jak to bereš Ty, jestli jedeš/potřebuješ jet podle hodinek, časů, máš svý bloky a když je to jinak, seš nervózní a vadí Ti to - přenáší se to na miminko, nebo jestli seš v pohodě a "nějak se to udělá a vyřeší". V rodinách, kde je těch dětí hodně se to zas tak neřeší, to by se nikdy nikdo na žádnou akci nesešel, takže tam nikdo moc neřeší, že malý dítě má s Večerníčkem spát.
Na druhou stranu - dle mé zkušenosti i s nerežimovýma miminkama prostě navečer jsou ukňouraný a potřebují spát, nedělá jim dobře, když je to moc jinak. Myslím však, že hodně záleží na prostředí - jestli usne v kočárku a máš ho tam ke mít a kam dát, tak není problém.
S kamarádkou: pokud usne v autě, jen bych přendala, nekoupání jeden den se vůbec nic neděje.
U nás vykolejení z režimu třeba cestováním - i při jakž takž zachování časů, se projevilo tím, že další 2-3 dny to bylo trochu jinak a hlavně dítko bylo protivný. Pak se srovnalo.
Nebo bys musela dítko nechat tatínkovi a jít s kamarádkou sama, nebo si je nechat poblíž.
Většinou to jde udělat rozumně, tohle nejsou dramatický časy a místa, a zase pro některý děti v urč. věku je lepší se přizpůsobit potřebám dítka. Je potřeba trochu podle vás a dítka.
@ladyhacek ahoj,tak toto poznám strašne dobre,my sme vždy po 7mej hodine kúpali a spali najneskôr v 8 hodin.Vźdy som domluvala návštevy tak aby som o 7 mala už kľud ale nedávno sme museli na svatbu na Moravu a malá spala v aute do 22:00 kým sme dorazili domov,mali sme šťastie ,že z vedra spala ale inak stačí že sa trocha zmení režim a je rozhodená tak na 3 dny dopredu a rve v postieľke aj hodinu vkuse v noci zo vzteku alebo ,že nemože zaspať... ja odkedy som matka kašlem na okolie a riadim sa podľa našich potrieb a je mi jedno čo si kto myslí,inak ale je dobre keď sa malá časom naučí spať aj v iných podmienkach a za iného času ...teraz je ale dobŕe ich nestresovať ak to nie je nutné
Malému je 6 měsíců a cca od 3 měs máme denní režim - před 8 večer koupání, v 8 večeře (dřív mlíko, teď už kaše) a spánek, spí tak do 6ti do rána, v noci už se nebudí.
Teď o víkendu jsme byli z manželem na výletě a kvůli poruše na autě jsme místo v 7 dorazili jsme domů v 10 večer - já histerická, že malej narušenej režim a kdesi cosi, ale on? Uplnej pohodář, jen jsme zaparkovali před barákem, otevřel oči (celou dobu spal), usmál se, doma jsem mu dala kašičku, vykoupali jsme a ve 22.30 ležel v pelechu, tak jsem si říkala, že určitě bude alespoň dýl spát, no ale ono prdlajs, v 6 ráno už se na mě vesele smál z postýlky 😀 takže uplná pohoda, žádná histerie, nic, a to jsem čekala, že bude páč rež má fakt pravidelnej... Takže já bych se toho nebála 🙂
my jsme tohle taky párkrát řešili, když byl Vítek menší ... byl a je dodnes hodně upnutý na režim, ale musím říct, že to vždy proběhlo v pořádku a během 1-2 dnů se zase srovnal podle svého režimu. Určitě to zvládnete v pohodě, a užijte si oslavu.