Náhlé počůrávání u holčičky. V čem může být chyba?

martina995
3. únor 2020

Zdravím, potřebovala bych poradit. Mám doma holčičku 2,5 roku. Od listopadu je přes den bez plen. Má je jen na spaní. Do teď bylo vše v pořádku, říkala si nebo šla na nočník sama od sebe. Jak na velkou tak na malou. Jenže poslední týden to buď nestíhá nebo zapomíná, netuším, ale začala se počůrávat. Není to pokaždé. Někdy je celý den v pořádku a z toho převlékám 2-3x denně počůrané věci. Ptám se jí, jestli se jí nechce, motivuju ji, ale přesto jsou nehody. Co by jste radily? V čem může být chyba? Dnes se mi počůrala i na gauči. Dostala už i na zadek. bylo to špatně? Domluva nepomáhá. Nemocná ani nachlazená není, pitný režim má normální.

amazonkajanik
3. únor 2020

@martina995 neviděla to u jiného dítěte? Před lety byl takhle problém s neteří. Uměla si říct,všechno v pohodě, ale dcerka od známých si v obchodě stoupla do rohu a tlačila. Za bobek v gatich žádná výtka, tak to ta naše holka začala brát jako normální věc a začala kadit do gati taky.

veronikav31
3. únor 2020

U nás máme to samé, synovi teď budou 2 roky, od 1,5 roku je bez plín,chodil si sám na nočník(sundal si tepláky,trenýrky sám a pak si je i po vyčurání nandal) a teď posledních pár dní je to hrůza,jde na nočník jen když už je trochu počuraný... starší dcerka chodí normálně na záchod,vídáme se se staršími nebo mladšími dětmi, ale ty mají ještě plíny-miminka, takže to nemůže vidět že by byl prcek počuraný

kimh
3. únor 2020

Ahoj také se hlásíme do party, dcera bez pleny, krásne si říkala, teď posledních 14 dní je den kdy je to dobré a pak je schopna si 5 krát za den cvrknout, nikdy se nepocura úplně, ale má prostě cvrklo, takže furt prevlekam, domlouvám, slibuji, vyhrožují i jsem už ji placla, nic nepomáhá.

lucifux
3. únor 2020

Tohle ss mi stalo u syna, byl bez plen, kakat chodil taky na nočník. Zlom nastal, když jsem byla v porodnici. Vrátila jsem se domů a byla jsem zoufalá. U nás to spravil čas a domlouvání. Jen vím, že bitím bych ho nenapravila.

krupka3
3. únor 2020

Od listopadu je podle me docela brzy. U nas byly taky ruzne navratove faze, ktere musely prejit. Osobne radim predevsim trpelivost. Fakt se to nakonec definitivne nauci 🙂

petrasipkova1
3. únor 2020

Muže být proste pristydnuta nebo má hlavička momentálně důležitější věci na myšlení než curani, však se to spraví, ale sakra placat děti za pocurani ?? To je dost mimo, ze vám před těmi děťátky není trapné. Chce to s láskou a trpělivosti.

martina995
autor
3. únor 2020

Všem moc děkuji za vaše skušenosti. 🙂Doma má celkem slušný příklad u staršího brášky, ten je bez plen úplně. Proto to neměla kde vidět. Dnes už mi opravdu ujela ruka a lehce jsem ji placla, za což pyšná nejsem. Jen už se toho naskladalo za poslední dobu strašně moc a toto už je jen tresinka na dortu. Jinak své děti nebiju. Skusim vydržet a znova ji připomínat kde se chodí čůrat. U syna neznám, ten jak se naučil chodit na nocnik tak už se nepocuraval ☹️

lucianely
3. únor 2020

Dceři je necelých 2 a půl roku, bez plen přes den je od června, občas nehoda, když byla zabraná do hraní, od listopadu si postupně přestala říkat, že chce čůrat, hlásila jen kakání, počůraná byla čím dál častěji, občas se mi povedlo ji na nočník posadit, že se vyčůrala do něj, ale když sem se jí ptala většinou řekla, že nechce a za chvilku se počůrala, koncem prosince už jsem byla zoufalá, domluvy, hubování naprosto nepomáhaly. Klidně se počůrala 5x za sebou. Koncem prosince jsem zjistila, že jí rostou poslední stoličky, pořídili jsme nástavec na záchod, řekla jsem jí, že když si řekne, že chce čůrat, bude si moct vybrat samolepku z jedné samolepkové knížky, která se jí moc líbila. Během pár dní si začala říkat, že chce čůrat, důležitě seděla na nočníku a vybírala si kterou samolepku nalepíme na skříňku... Hodně moc jsem ji chválila. Teď už je dva týdny bez nehod, většinou už ale chodí na normální záchod s tím nástavcem, to si hodně oblíbila. Samolepky už nevyžaduje. Uff ale byly to krušné dva měsíce a už jsem přemýšlela, že jí vrátím pleny.

nazka
3. únor 2020

@martina995 my to měli taky tak. Naučila se bez plen, byla několik měsíců bez nehody a bum, najednou se začala pocuravat.trvalo to asi dva týdny a zase to přešlo. A pak se nám to zas vrátilo. Dokonce i na gauči, jak píšeš. A ještě se navíc styděla, tak to tajila.. No a pak to zase přešlo.. Ale jak říkám, když jsme ji začali říkat, že je ostuda, jen se to zhoršilo v tom, že to nehlasila a byla v tom pocuranem.. Tak jsme pak udělali dohodu, že to musí říct, aby ji nebolela pipi a teď musím zaklepat, zas je v pohodě.. A to jí je přes 3.

puhelin
3. únor 2020

Nachlazena neni? Nema ledviny v zanetu?

verunka_korunka
4. únor 2020

@martina995 normalni. Pred mesicem jsme si tim opet prosli :D nevim proc to tak je, ale mely to tak obe holky. Mimochodem holkam se pry hur zadrzuje moc nez klukum. Mozna proto ten rozdil. A teda ja vydrzela bez ujeti, ale manzel to uz nedaval :D a to si myslim, ze vydrzime dost ;) takze se nedivim.

verunka_korunka
4. únor 2020

Jo a museli jsme vratit i plenku na odpoledni spani. Proste to chvili neslo... stejne tak se ji to vysvetlilo, ze nevadi, ze vime ze je sikovna a ze zas bude chodit na zachod ;) bylo ji to vzdy lito ze se pocurala

eithelwing
4. únor 2020

Důvody můžou být různé, člověka to naštve, to chápu.
Ale jak to sama bere dcerka? Mám dceru v podobném věku, nehoda bývá občas, opravdu velmi nahodile, většinou je to díky zabranosti do hry. A většinou to dost sama obreci, takže vidim, že fakt nechtěla, že se proste stalo. Ale u nas to není pravidelné, a tak to neřeším.

acceso
4. únor 2020

Náš syn bude mit v květnu 4 roky. Od dvou let nemá plínky. A mam pocit, že se to učurávaní asi po 10té opět vratilo....Ve školce je v pohodě, ale tam je ženou často. Každopádně teď je doma a včera snad 4 krat. Nechapu to.

cilkat
4. únor 2020

Já bych vsazela fakt na to nachlazení. Občas se ničím jiným neprojeví. Mě se na podzim začal takhle pocuravat ctyrletak - ale jen v situacích, kdy to drncalo (auto, stupátko za kočárem...) Za asi 14 dní to zas samo zmizelo.

janarev
4. únor 2020

My si tím právě procházíme. Syn bude mít za měsíc 3 roky, od 2,5 roku byl úplně bez plen, i v noci, po dvou měsících začal učurávat do slipů a trvá to už 3 měsíce. Nepočurá se úplně, ale udělá jen flek na slipech i teplácích. Když se ho zeptám, proč si neřekl, odpoví nevím. Denně peru patery až šestery tepláky a slipy. Doktorka radí jen trpělivost, že to přejde...

ptacatko01
4. únor 2020

Absolutne nechapu, jak nekdo muze diteti narezat za pocurani se, to je vazne ubohe. Navic diteti, kteremu nejsou ani tri roky a nema z toho poradne rozum. Zamyslete se nad sebou zenske. Dcerku jsem odplenkovala jeste nez ji bylo 2,5. Pres den celkem v pohode v noci obcas nehoda. To jsem resila, ze jsem ji v noci 2x posadila na nocnik, pozdeji jen jednou. Ted ji byli tri, v noci se uz sama na nocnik vzbudi, vetsinou si na nej i sama dojde a pak zase vleze do postylky, nebo me vzbudi abych sla s ni. Ma postylku u nas v loznici a nocnik ma na noc kousek od postylky. Pres den si chodi sama nekdy na nocnik nekdy na zachod s nastavcem, vzdy me jen zavola at ji jdu otrit. Obdobi, kdy byla prakticky odplenkovala bez nehod a najednou se zacala pocuravat mela dve. Vzdy to pocase zase preslo, jen jsem holt musela nekolikrat denne prevlekat mokre, nebo pokakane gate. Jednou to bylo kvuli zanetu mocoveho ustroji. Ono to v tom mozecku musi proste dozrat a tim ze je trestate, se vam akorat sprajcnou a bude trvat mnohem dele nez se to nauci. Jinak ja dobrala nacnuty balik plenek a dalsi jsem proste nekoupila, akorat sem mela hodne prani, protoze nejake ty nehody byly. Trvalo cca tyden nez pochopila ze plenky uz opravdu nedostane a zacala si rikat vcas na nocnik. A samozrejme za kazde uspene vycurani a vykakani do nocniku hodne chvalit, treba i odmenit. Dcerka mi vzdy nadsene bezi rict, jak je sikovna, ze byla na nocnicku. Za neuspech hlavne netrestat, vzdy jen pripomenout, ze se to dela do nocniku ne do katat. Preji brzke uspesne odplenkovani.

knuffel
4. únor 2020

Nechat to plavat, poctivě převlíkat a neřešit. Počkat. 😉

veronikav31
4. únor 2020

@ptacatko01 nezlobte se,když se sejde víc věcí najednou,tak bohužel můžou nervy rupnout.tak nechápu co odsuzujete tazatelku,nic o tom nevíte. ne všechny máme železné nervy,není to omluva,ale tazatelka potřebuje radu a ne výčitky

ptacatko01
4. únor 2020

@veronikav31 radu jsem poskytla, coz zjistite kdyz si prectete celou mou odpoved. A verte ze o tom vim hodne, take mam dite, ktere byva neposlusne, vzdorne, vztekle, tak jak triletaci byvaji. Take dceru plesknu pres zadek, kdyz dela schvalne co vi ze nesmi a dela to i po nekolika upozornenich. Ovsem pokud se dite uci na nocnik, tak fyzicke tresty jsou v tomto pripade absolutne mimo.

veronikav31
5. únor 2020

@ptacatko01 evidentně dítko umí chodit na nočník,teď se vrátilo počurávání,takže se na nočník už neučí,umí to.

drakenn
5. únor 2020

Mě se osvědčila opravdu důslednost v neustálém připomínání na nočník a vysazování. Žádné že k tomu dítě samo dozraje a nechat to na dítěti. Děti se v tomhle velmi podceňují!! Oba mi kluci byli bez plen v 18 měsících. Mladší potom začal ucuravat, ale spravili se to velmi rychle právě tím pripominanim.
Kdyby měly maminy stejny přístup k dozrávání co se týká nástupu do školek, tak by ve školce byly převážně 4,5,6 leté děti, ale 2 a 3 letych velmi poskromnu. To si holt malí (nevyzrálí) uplakanci musí zvyknout a bere se to jako norma. Škoda..

petulik81
5. únor 2020

Taky to tak máme a bylo to tak i u syna, naučil a přes zimu ucuraval, na ven oba dostávali natahovací kalhotkovou plenku, dávám je čůrat I tak ale když si ucvrknou nemusím se bat tak nachlazení v té zimě a na jaře začnu nanovo, syn úderem třetího roku přestal a to i na noc, občas pak nehoda byla ale ve školce nikdy, toto měla I kamarádka u obou děti, jakoby ve třech to tak v hlavičce cvaklo, doufám v to i u dcerky a jak zacne byt jaro a hezky, plenky beru a pokračujeme úplně bez plenky

ptacatko01
5. únor 2020

@veronikav31 pokud se pocurava tak na nocnik vazne neumi, ano chvili to zvladalo ale ted opet nezvlada tudiz se to stale uci, proste to hlavicka jeste nepobira. Ze dite umi na nocnik se da rict az ve chvili, kdy ma nehod minimum napr. jednou dvakrat tydne nestihne vcas dobehnout.

veronikav31
5. únor 2020

@ptacatko01 může to být nárazové a přesto dítě může být bez plen a nevidím v tom problém.kdyz se něco dítě učí nového,něco může na chvilku zapomenout,pak se novou věc naučí a vrací se i zpátky k předchozí naučené věci.takze to,že se znovupocurava nemusí znamenat že se stále učí na nočník.a vzhledem k tomu,že tazatelce dítko chodilo samo jak čůrat tak na velkou-coz vypovídá o tom,že je předpoklad,že to dítě ví co dělá anoc dobře,je vyzrálé.nemusi a podle mě to s učením bez plen nemá nic společného