Na pravé noze stojí jen na špičce

srdickova
7. kvě 2015

Ahoj maminky,chtěla bych od vás podpořit a poradit. Malá začala v 10m si sama stoupat k nabytku a na leve nižičce stojí pěkně na celé plošce ale na pravé jen na špičce. I když jde tak kulhá protože jednu má pěkně rovno a druhou na špičce. Nepouživála ani chodítko ani hopsadlo a nevím, jak ji to idnaučit. Byla jsem u Dr,na ortopedii,na chirurgii,u fyzio a na masaži a nic nepomaha. Když se zapomene,stoupne si s oporou na obě ale zaokamžik okamžite stoupne na špičcku. Teď má 14m a sama si do prostoru nestoupne jen lozí po kolenách. A to jak drak rychle. Normalně pěkněplazila a pak lozila po 4 a pak jen na kolenech a to ji zustalo. Ted nevim,jakjito odnaučit aby tak nekulhala pořád,nemá pak stadilitu a přepadává. děkuji moc předem. tady je odkaz na video jak poslední dva dny chodí sama:

https://www.youtube.com/watch?v=dLxHtRgzzk8
evcounek
7. kvě 2015

Co zkusit koupit botičky? My teda po špičkách nechodili, ale chodili jsme na rehabku (placatá hlavička) a když ukázala v 10 m jak obchází nábytek tak nám hned nakázala pevné botky. Prý kvůli měkkým nožkám aby se naučila správně stát a chodit.

gepe
7. kvě 2015

@srdickova nase mlada mela tendenci chodit komplet na spickach a vyvracela jeden kotnik. Tak jsme ji na doma koupili kotnikove sandalky s pevnym opatkem, aby mela fixovane tapky do spravnych uhlu.
https://www.modrykonik.cz/blog/gepe/album/plano...
Stridali jsme to i na boso aby nebyla stale v botkach, a pomohlo to. Stavela se u nabytku kolem 11mesice, rozchodila pekne cca 14-15m. Je fakt, ze jsme ji nijak nepomahali, nevodili, nedavali na odrezadlo, ci choditka atd. Nozicky jsou ok a tape od zacatku jak dospela 🙂

werunqa
7. kvě 2015

Ahoj,moje dcera si začala stoupat kráce po 7. měsíci a stála oběma nohama na špičkách.Někde jsem četla,že to tak ze začátku dělají,pak už stoupala celou plochou nožky.
Syn začal stoupat taky krátce po 7. měsíci,ale ten teda rovnou na celou plošku nohy.
Já bych zkusila dát botičky.Dceři jsem je dala na to chození kolem nábytku a synovi je dám také..
Vím,že někteří doktoři říkají,že je lepší nechat nožku na boso a někdo zase doporučuje zpevnit botičkama..tak je to na tobě 🙂

srdickova
autor
7. kvě 2015

@werunqa
@gepe
@evcounek holky,dekuji ale papucky na doma ma s pevnou patou na snurky a na ven ma attipas boticky.takze chodi na boso,v puncochacich,ponozkach i botickach ale uz nejaky mesic tak chodi.

gepe
7. kvě 2015

@srdickova neni zac. Ono to chce nejen pevny opatek, ale i kotnik.. primo detske ortopedicke botky typu prave napr Veleta, Pegres, Fare. A pokud mozno ne na tkanicky, ty si deti rady rozvazuji a noha neni uz tak v botce fixovana. A podrazku sice trosku ohebnou, ale pevnou. U me kdysi pediatra taky zachranila nohy jako male pred operaci tim, ze jsem do 4 let nosila boticky i backurky obracene, tj levou na prave a pravou na leve. Nohy se mi srovnaly a dosud zadny problem ci vada apod. 🙂
Rada sama chodim na boso, vim, ze je to i ted moderni, ale..
Chtela jsi poradit, tak jsme napsaly, jak jsme to poresily a pomohlo to, nic vic 😉

pistalinda35
7. kvě 2015

@srdickova za sebe ti radim, abys davala pevne boty i doma. My ted koupili boty od Protetiky. Mame podobny (horsi problém)... Kajovi je 16m. Když ma boty je na spickach, jinak bez bot stoji na ohnutych prstech. Poslouchala jsem detskou MUDr i ortopedicku, at mu nedavam boty a nespecham na nej. Dopadlo to katastrofalne. Ma to ohnute stani zazite ☹ bohudik jsme se díky period.horeckam dostali do nemocnice na Karlove, kde zacali rovnou resit i jeho nozicky. Byli jsme na neurologii, ortopedii a dali nam doporuceni na specialni detskou ortopedii. 2x tydne chodime na RhB na Karlov a denne s nim cvicim doma. Je to zahul. Zlepseni po 3mes. aspoň trochu... Běh na dlouhou trat

zo_ja
7. kvě 2015

Doporučuju naopak změnit zažité mechanismy myšlení a boty rozhodně NEDÁVAT!
Více tady http://www.nohynaboso.cz/onohach/
http://www.nohynaboso.cz/obotach/
a zagoogli případně. Trvalo mi rok změnit myšlení, ale stačilo chvíli pozorovat batolata děti do 3 let na hřišti, jak se který hýbe, kdo jak divně chodí, vidět rozdíl v pohybu a chůzi vlastních dětí v tomhle věku a to jen třeba rozdíl noha bosá, noha s ponožkou, natož v botech. Prohlídla jsem si deformity svých vlastních nohou, změnila boty, a přesně vím, které věci který parametr boty způsobuje, jednu nohu díky tomu mám skoro mrtvou. Plus deformity páteře, které to způsobuje. (Tvrdila jsem opak, než jsem si odpozorovala pár lidí atp.)

Dítě obouvat co nejmíň do přiměřeně velkých bot, dostatečný nadměrek na délku, a právě i na šířku - což je problém, boty nízké, pokud to jde, a hlavně měkkou a ohebnou podrážku. Nechceme, aby dítě mělo nožky jako v sádře, ale aby jimi žilo, hýbalo atp.
Národy, které chodí neobuté, nemají problém s pohybovým aparátem přeci.
Léto před námi, různé povrchy udělají svoje, tráva, písek, oblázky jsou přeci na chození super.

Pevné boty už prakticky nesnesu, a už vůbec nesnesu boty, které mě tlačí v prstech - častý problém.
Děti si jednoznačně vybírají ty, které jsou nejměkčí a nejširší (mají širší nožky) a vyzouvají se, jak jen to jde. Jedno dítě nesnese ani moc ponožky.
A nejsou kvůli tomu nemocné ani jiné problémy. Naopak, když vidím jejich nohu a svoji a manželovu, tak je jasné, jak by dopadly. Děkuji, tohle týrání nechci. Halux, kladívkové prsty, mrtvé prsty, prsty, s kterými nejde vědomě pohnout, to vážně není normální.

gepe
8. kvě 2015

@zo_ja zazite zastarale mechanismy? Pokud je spravne vybrana bota, tak rozhodne ty katastroficke scenare ktere jsi vypsala nezpusobi. Diteti ma boty vybirat rodic a to kvalitni v obchode, kde tomu opravdu rozumi a ne jen tak ledabyle kdekoliv neli pres eshop, kterych je ted habadej.
Chuze na boso je prospesna ano, venku v lete, kaminky, klaciky atd. Je vsak nesmysl, ze pokud ma dite pevnou botku, spravne vybranou - sirka nohy, vyska nartu, delka nohy, neni rozhodne pravda, ze by dite melo nohu fixovanou jako v sadre, natoz aby si ji nicilo, ci s ni nemohlo hybat.

pistalinda35
8. kvě 2015

@zo_ja ja jsem dlouho nechavala naboso a jak to dopadlo! Tvoje rady se nehodí pro každé dítě. Kdybych já nechala dál naboso, tak bude Kája mít problémy do dospělosti!

dasara
8. kvě 2015

@zo_ja docela by mě, na základě Tvého příspěvku, zajímal názor na mou neteř (23 měsíců). Jak je možné dle Tvého příspěvku, že chodí sále po špičkách dodnes, a to chodí celou dobu naboso? Na ven samozřejmě boty má. Já si nemyslím, že je to zdravé! Vždyť bude mít zkrácené šlachy a velké potíže v dospělosti. Neber to, prosím, jako provokaci, já chci jen znát názor dle Tvého názoru - chodit naboso. Můj bratranec kvůli zkráceným šlachám byl dokonce na docela bolestivé operaci. Také chodil od mala po špičkách.

@srdickova vám bych doporučila jediné - pevné kožené první botky. Ty papučky, které máte pro malou, nejsou vhodné.

kajalka
8. kvě 2015

@dasara Jde o to rozlišit, zda má dítě vrozený problém a nebo to dělá z rozmaru. Naprostá většina dětí se rodí s úplně zdravým pohybovým aparátem, až civilizace z nás udělá v podstatě mrzáky. A ano - patří tam i výběr naprosto nevhodné obuvi.

dasara
8. kvě 2015

@kajalka s nevhodnou obuví to chápu. Teď nastává otázka, jak řešit její problém? Já si myslím, že v téměř dvou letech už je pozdě. Osobně si myslím, že pomůže buď rehabilitace nebo sakra pevná obuv, která ji naučí chodit po celých nožkách. Tady ale zůstává otázka, zda by se k tomu nevrátila po sundání těch pevných botiček. A zda je to vrozený problém - to opravdu netuším. Totiž, když byla miminko, nebyla "jiná", neměla nějaký problém. Moje dcera měla vrozenou pohybovou vadu nožiček, proto jsem si dala záležet při výběru botiček. Dnes nemá absolutně žádný problém. Samozřejmě jsem s ní jako s miminkem chodila na rehabilitaci

kajalka
8. kvě 2015

@dasara Moje dítě taky chodívá po špičkách, ale vím, že to dělá z rozmaru. Podle fotek jsem tak chodívala taky. Takže u něj to neřeším, zvlášť, když ho vidím běhat úplně normálně.
Co se neteře týče, obrátla bych se asi na specializovaný rehabilitační pracoviště, např. v Čelákovicích se tím zabývají.

dasara
8. kvě 2015

@kajalka díky za názor 🙂 Hezký den

jamia
8. kvě 2015

@zo_ja Národy, které chodí naboso, nemají problémy s pohybovým aparátem zejména proto, že nesedí 8 hodin denně u kompu + 4 u televize.

kajalka
8. kvě 2015

@jamia Samozřejmě, že to k tomu patří, ale nejdůležitější je mít kvalitní základ. Dům taky nepostavíš na bahně, stejně tak tělo, pokud staví od malička na dysbalancích, bude mít hodně velké problémy. A je to neustále opomíjené či zlehčované, přitom kvalitní pohybový aparát je naprostý základ troufám si říct většiny procesů v našem těle.

gepe
8. kvě 2015

@kajalka to vsak neznamena, ze pokud ma dite ci vseobecne clovek kvalitni obuv, ze si nici nohy a tim i ovlivnuje fce pohyboveho aparatu.
Ano, u stavejiciho se batolete je treba rozlisovat, zda dite to dela, protoze tak chce, ci to dela z duvodu, spatne fce nozky. Chuze na boso je pro vsechny prospesna, jen to chce vseho s mirou. Nejsme preci v Africe, ci pralese, abychom meli dostatecne dobre podlozi pro stalou chuzi na boso 🙂
Disbalance nevznikaji casto proto, ze dite nechodi na boso, ale diky spatne obuvi jak jsi take zminila a ze tech kramu je hodne.
Strucne, mame shodny nazor, jen se domnivam, ze prvotne rodic muze sam vyloucit zda jde o vrozeny/vyvojovy problem, ci dite testuje sve telo a zkouma jeho fce i moznosti tim, ze nasadi kvalitni botky a uvidi co nozka/nozky na to. Pokud detekuje problem, tak resit a ne tim, ze koupi boty napr u deichmana.

werunqa
8. kvě 2015

@srdickova
my měli nějaké kožené,česká ruční vyroba, ověřená značka,ale tu už si nevzpomenu,přeci je to jen nějaký ten rok zpátky 🙂

pistalinda35
8. kvě 2015
gepe
8. kvě 2015

@pistalinda35 @werunqa podobne od Sazavanu jsou i od Velety a je to ceska obuv, stejne jako i napr jiz zminovany Pegres ci Fare 😉

werunqa
10. kvě 2015

@pistalinda35
nene není

mix23
12. bře 2018

Dobrý den,chci se zeptat,jestli se chození u vaší dcerky nakonec spravilo? Malá mi chodí úplně stejně.byli jsme již u spousty dr a nic nezjistili. Teď budeme chodit na rehabilitace,tak snad se to zlepší.díky za odpověď 😊

mimiveru
12. bře 2018

Malá to dělala také, od MUDr. nařízeno koupit pevné, kožené capáčky a nohu ji utáhnout a za pár dní chodila i naboso normálně 🙂 myslím, že jsme měli první kožené capáčky od Pegres.

srdickova
autor
13. bře 2018

Dobry den, ano za dva mesice se naucila po obou nozkach stejne. Pediat nam na to nic nerekl,taky jsme obesla doktory a nakonec jeden den se postavila pekne. Potrebovala zjistit,ze nespadne kdyz se na obe postavi stejne. Davala jsem ji pak pevne boticky a nohy ma v poradku. Kupuji ale obuv jen opravdu kvalitn
@mix23

mix23
13. bře 2018

@srdickova děkuji moc za odpověď ☺ tak snad to u nás bude podobné.zatím obchází nábytek,ale pořád je ta jedna nožka na špičce.teď pár dní se mi zdá,že občas dostoupne.tak snad se to zlepší. ano botičky určitě kvalitní jsou potřeba i u nás dle dr,takže má.moc děkuji.

mix23
13. bře 2018

@mimiveru taky moc děkuji za odpověď.už jsem trochu klidnější ☺ botičky taky dávám kvalitní.

ivuska1986
13. bře 2018

Ahojky, tak tohle presne resi ted ma kamaradka, holčičce je 16 mesicu, ctyri mesice masirovala po kolenou, pak zacala stat jen na spickach, byla u neurolozky, ta ji rekla, ze je to skryta neurologicka vada, nikdo na to drive neprisel, protože se vyvijela normálně. Dvakrat tydne chodi na rehabky a čtyřikrát denně cvičí s maloi vojtovku-dost masakr, mala se furt brání😰 tak prejem at jste na tom lepe

mix23
13. bře 2018

@ivuska1986 díky za reakci. Tak malá je prý neurologicky v pořádku. Tak uvidíme jak se to bude vyvíjet.rehabky budeme mít taky.ale byl nám právě doporučen bobath koncept,protože přesně jak píšete,dcera je už velká a u vojtovky by se bránila.tohle by mělo být lepší formou pro ni.jinak právě u nás vývoj doteď taky zcela úplně normální. Držím palce kamarádce a její dcerce. Určitě je to pro ně také náročné, jako pro nás. Klidně ať mi napíše do sz,kdyby chtěla si popovídat ☺ budu ráda

ivuska1986
13. bře 2018

@mix23 urcite vyřídím. No,bude to asi náročné období. Držím palecky, at je malá co nejdříve o.k.