Může 2,5leté holčičce každodenní docházka do MŠ uškodit?

tyf
14. zář 2015

Ahoj, mám takové dilema a doufám, že tady najdu podobné zkušenosti. Mám dvě děti, 6 měsíců a holčičku 2,5 roku. Už od první rodičovské jsem z domova pracovala na poloviční úvazek, měla jsem fungující babičku, takže to celkem nebyl problém. Teď mi skončila MD a musím začít zase pracovat, není to z nudy nebo z kariérních ambicí, ale žijeme v Praze, náklady vysoké + nějaké resty z minulosti, takže si nemůžeme dovolit žít jen z jednoho platu a rodičovské. Se dvěma dětmi je to už všechno ale mnohem komplikovanější, navíc hlídací babička má teď dost starostí sama se sebou kvůli zdravotním problémům, takže na ní nemůžu spoléhat. ROzhodli jsme se, že zkusíme dát starší dceru do soukromé školky, nejen kvůli času, ale aby se naučila fungovat v kolektivu, osamostatnila se a měla aktivitu, hlavně přes tu zimu. Zatím tam byla třikrát a nějaké velké nadšení se nekonalo, pofňukávala tam, ale vyloženě nějaké hysterické scény nedělala. Mají tam jen málo dětí, hodně se dceři věnují, pomáhají jí se záchodem, s jídlem atd, takže péči opravdu má. Ale jak píšu, že by se jí tam vyloženě líbilo a těšila se tam to teda ne. Bavili jsme se o tom s učitelkou a ta mi řekla, že by jí samozřejmě pomohlo, kdyby mohla chodit každý den, že by si zvykla a nebyl to pro ní pak zas takový šok, když má několikadenní pauzu. Udělali mi dobrou cenu, když bude chodit každé dopoledne cca od 8 do 12.30 a jsem z toho nadšená, protože budu mít víc času na práci a vyšší výdělek mi pokryje náklady na školku. Ale pořád ve mně samozřejmě hlodá pochybnost, jestli to není moc kruté jí dávat do školky denně, když ještě ani není ve školkovém věku. Mám strach abych jí nějak netraumatizovala, už teď po třech návštěvách se mi zdá, že se venku nějak straní dětí. Na druhou stranu jsou to jen 4 hodiny denně, pohraje si, naobědvá se a já pro ní zase přijedu. Má možnost zvyknout si na kolektiv dětí a režim v příjemném komorním prostředí soukromé školky, kde se těm prckům opravdu věnují. Nevím, jsem rozhodnutá to alespoň zkusit, ale nevím, kde bude ta hranice kdy si ještě nezvykla a kdy už je nějaký problém. Mám strach, abych v ní něco nezlomila, nezměnila její povahu k horšímu, nebo vztah k ostatním dětem. Můžete mi napsat svou zkušenost s podobnou situací? Myslíte si, že by jí opravdu každodenní docházka mohla uškodit? Nebo si zbytečně dělám starosti?

janarka
14. zář 2015

Ahoj, já bych se toho vůbec nebála. Každodenní kratší docházka je opravdu lepší než nepravidelná. Děti si na to lépe zvykají a mají nějaký režim. Mám tři děti a oba kluci chodili do soukromé školky od jejich roku a půl. Nejmladší tam půjde v roce a půl také. Nikdy s tím nebyl problém, kluci se do školky těšili, neplakali a nemyslím si, že by je to nějak poznamenalo. Naopak, já si v práci odpočinula (ze začátku 50% úvazek, od 2 let 80%) a pak jsem si dětí víc užila. V zahraničí chodí do práce téměř po porodu a všichni považují za samozřejmé, že jsou děti někde v jeslích. V Čechách se to moc řeší...

sara84
14. zář 2015

Ano denne je to lepsi! Zvykne si na rad! Syn taky nejak extra rad ze zacatku nechodil, ale vzdy kdyz byl tyden,dva v kuse,tak bylo vse ok, prisla delsi nemoc ,byl doma, a zase jsme byli na zacatku! Za me radeji denne, nez par krat v tydnu.I ve skolce,holcicky, co chodily jen nekdy,tak plakaly..ty deti si udelaji partu,a kdo tam neni denne,ten se spatne chyta..

leandre
14. zář 2015

Ahoj,
s dětmi vyloženě nemám zkušenost s chozením od 2,5 let. Dcera i syn šli klasicky od tří let. Ale vím, že kdyby dcerka mohla, tak těch 2,5 jsem viděla, že mezi děti potřebuje. Je hodně společenská a mezi dětmi její dobře, teď je jí 5 let a ve školce problémy nemá. Někdy je také smutná, že si s ní někdo nehraje a hraje si sama. U nás by byl tedy i problém, že je koncem srpna a školka přes léto moc není. Tak že šla od 3 let a po týdnu už musela spát každý den. Ty máš možnost jí brát po obědě, co je určitě super. A časem třeba jí občas dáte i spát. Syn tedy byl ze školky unavený, bylo toho tam hodně nového, takže pak mi usínal po 18 hodině večer, dcera tam už spala, takže chodila spát doma po 20 hodině. Já být tebou, tak si nic nevyčítám a klidně jí do školky dám a jak píše Sára nade mnou, každý den je nejlepší.

princikovi
14. zář 2015

Dcerka začala chodí do školky a ještě jí nebylo ani dva a půl. Nejprve na hodinu denně, cca po týdnu na dopoledne. A po 4 měsících i do odpoledne. Do školky se těšila a chtěla chodit sama i když manželka byla na rodičovské. Někdy trochu fňukala, ale učitelka říkala, že jakmile žena odešla byla v pohodě. Teď chodí do jiné školky a na tu první si vzpomíná a myslím, že to byl jen přínos. 😉

tyf
autor
14. zář 2015

Děkuju, mně spíš znervózňuje, že se jí tam zatím nechce, když jsem jí řekla, že zítra půjdeme, tak plakala a je smutná. Vím, že to je asi normální, ale jak jsem psala, nevím do jaké míry potom nějakou nevůli chodit mám považovat za normální a co už může být příznak nějakého ..........traumatu 🙂 Taky vždycky měla ráda kolektiv a děti, proto mě překvapuje, že se jí tam nechce a když tam je, je vesměs pořád jen s učitelkami. Ale zase byla tam teprve 3x, z toho asi nemůžu vyvozovat žádné závěry..........

japona
14. zář 2015

@tyf Ve 2,5letech je na školku akorát. Ale po třech návštěvách je to stále ještě nove. Bezne se adaptuji dítka tak 14 dni. Zkuste ji vyprávět, že skolka je super, že tam jsou kamarádi, nove hračky. Proste se ji pokusit pozitivne nalaladit. Nerikat, že tam musí byt (i když je to pravda🙂).

klaarka
14. zář 2015

Ahoj, já bych se toho taky nebála. Doufám, že mi vezmou syna ve 2,5 letech. Maminky to berou hůř než dítka. Překonáte to a bude pohoda.

buldrik
20. zář 2015

@tyf
jak casto tam ted chodi ? U nas v soukrome skolce doporucuji alespon dvakrat tydne. Prvnich par navstev je takzvane adaptacnich - treba kdyz tam byla poprve, prvni hodinku jsem tam s ni byla ja a pak hodinku byla sama ... podruhe uz byla sama, ale jen na 3 hodinky ..

jinak nam ve skolce ucitelky rikaji, ze rodice to nesou mnohem hur nez deti .. Rodice prijdou, mimco/dite place, rodice vystresovany .. ale jen co se zaklapnou dvere + 2 minuty tak 90% deti se uklidni a je v pohode 🙂

Jinak v hromade zemi chodi deti do miniskolicek uz v par mesici (Cesko je tezka vyjimka), takze to by musela byt traumatizovana vetsina sveta. Nase mala chodi od 4 mesicu.

Kdyz jdes treba malou vyzvednout, zkus ji chvilku pozorovat, nez si te vsimne. Mozna budes hodne prekvapena, jak je v pohode. Ale je fakt, ze tri navstevy je jeste dost malo na to delat nejake zavery.