Mile maminky,jsem uz zoufala..a asi potrebuji uklidnit,psychicky podporit,zda to ma nebo mela take nektera z vas u svych deticek.. Syn 20 mesicu,plazi asi od 10 m,lozi od 12 m,od 15 m se sam postavi,od 18 m obchazi nabytek,chodi se zidli nebo s aktivnim choditkem,ktere tlaci pred sebou..jo a asi od 16 mesice jezdi bravurne na odrazedle..jinak nic..od 16 m jsme chodili na rehabilitaci,ta je ted ukoncena,ze to chce zkratka jen cas..holky zlate,kdy uz se dockam?☹((
Tak ja nechodila do dvou let. 🙂 ale,myslim si,ze priblem u vas muze byt ta opora. Ja bych mu vsechny chodici pomucky na par dni schovala. Pokud to s nimi zvlada,zvladne I sam. Jen se boji pustit,dle toho,co rikate.
@islaisova vojta se cvičí až do dospělého věku pokud to je nutné, já se synem cvičila do jeho dvou let. Můj syn začal chodit až ve 22 měs. ale měl neurologický nález. Zkusila bych mu tu oporu vzít jen tak na zkoušku...jinak to chce spíš radu fyzioterapeuta. Já byla nervozní když druhý zdravý synek začal sám bez opory chodit až v 17 měsících.
@islaisova když má opožděný motorický vývoj byli jste u neurologa? zjistili něco? já jsem syna hodně motivovala tak že jsem s ním chodila a držela ho za spinu,v pase, ne za ruce, odrážedlo taky měl, s tím hodně chodil, jednoho dnes se sám pustil a krásně se rozchodil a ani nijak nezakopával nebo nebyl nemotorný ale pravidelně jsem s ním cvičila.
@islaisova po těch mých zkušenostech bych asi vyčkala do druhé roku a pak to začala řešit, nvím zda zase začínat cvičit vojtu když jste ho asi ani pořádně necvičili ale já bych se poradila ještě s nějakou jinou fyzio.než kam jste chodili. tady na MK je eficenka a když tak najít jinde.
@islaisova Chápu tvoje pocity, spíš to vypadá na to, že se opravdu bojí, než že by měl nějaký funkční problém. Moje dcera se taky bála, začala chodit až v 17 měsících poté, co jsem ji začala vodit za ruce. Sice se to nemá dělat, ale řekla jsem si, že když ji za ty ruce nebudu tahat, tak se snad nic nestane, když vzpřímená je už dlouho. Hezky se tak osmělila a do dvou týdnů už capkala sama.
syn začal léze po čtyřech a chodit sám až v 18 měsících. do té doby lítal v chodítku. stoupl si sám v postýlce až v 16 měsících. od 18 měsíce lítá sám a leze po výškách. třeba ten váš má jenom svoje pomalejší tempo. ten můj ve dvou letech zase nechce vůbec mluvit. maximálně mručí, piští nebo mama, ham ham, mamama a víc z něj nedostanu. dejte mu ještě chvilku čas a zkuste chodit za jednu ruku.
@islaisova starší si stoupla v 10 měsících, myslela jsem, že bude brzo chodit, ale jí trvalo ještě půl roku, než se sama pustila do prostoru. Asi bych taky omezila to chodítko, lákala ho na malé vzdálenosti,např. když stojí u stolu, tak jít kousek dál, aby se mu "nevyplatilo" jít na čtyři, ale musel k tobě udělat 2- 3 krůčky. nebo jsme si ji posílali s m, že jsme seděli naproti sobě a ona mezi námi chodila, nejdřív taky 2 - 3 krůčky a pak jsme vzdálenost zvětšovali. Měla z toho hroznou radost. 🙂
Pokud jste chodili na rehabku a podle nich je v pořádku, chce to jen čas. Ale chápu, že okolí a divné pohledy musí být otravné. 😒
@islaisova kdy byla RHB ukončena? cvičili jste jenom vojtu nebo i něco jiného?