Mluvení. Jak to děti naučit?

evasmidova0019
8. říj 2020

Maminky, jak jste naučili děti mluvit? Ano hloupá otázka, ale synovi budou tři roky a umí říct jen : mami, babi, táta. Syn rozumí, ukazuje prstíkem. Každý den se mu věnuji říkám a ukazuji v knížce obrázky, venku říkám kde co je přes den s ním mluvím. Ale výsledek žádný otec mě říká, že jsem neschopná matka, že neumím ani dítě naučit mluvit. Děkuji za různé typi a nápady jak ho naučit aby se rozmluvil. 🙂

klokanka31
8. říj 2020

@evasmidova0019 Já myslím že dítě se učí za pochodu, takže na něj jen hodně mluvit. Protože dítě se prý snaží opakovat slova po rodičích. Otázkou je, jestli neumí mluvit, nebo jen nechce. Manželův kolega má syna, taky si mysleli že neumí mluvit. Šli s ním nakonec k psychologovi, a závěr byl překvapivý - on mluvit umí, ale jen se mu nechce. Takhle jim to doktor vysvětlil. Mám pocit že klukovi je už asi 8,a trvá to prý stále...

kacenka115
8. říj 2020

@evasmidova0019 co k tomu přidat četbu? 🙂 Jinak prostě mluvit, komentovat vše co děláte. Taky to nemusí být ve vás, ale syn může mít nějakou poruchu a nebo taky je v tomhle směru trošku pomalejší a nic mu není. Určitě bych se o tom poradila na 3 leté prohlídce.

m.e.l
8. říj 2020

Pan otec jeste zije? (u nas by uz byl zakopan).Tak at ho to nauci. . . Jinak muj syn do dvou let a cca 4 mesicu mel par slov, pak se rozhodl zacit mluvit a od te doby pusu nezavrel (ted ve 2 letech a 9 mesicich). Mluveni souvisi za prve s jemnou motorikou a za druhé s dozranim recoveho centra. . . .A pak take s tim zda ma potrebu neco sdelovat. Nas mladej ji ma hodne velkou. 😂😂😂

palja
8. říj 2020

@evasmidova0019 tak tohle řeším taky. Dceři bude 2,5 rozumí všemu a říká jen mama, mamo, táta, tato, mňam, toto, co je toto. Dala jsem ji na dva dny v týdnu do soukromé školky, tam jsou stejně staré děti a musí se s nimi dorozumet, už pochytila pár slov. Od nás některé věci vůbec nebere, ale co přišla ze školky, tak si po sobě uklízí, vrací dětem půjčené věci na hřišti a dokáže se rozdělit. Před tím se jen vztekala, že je všechno její.

klokanka31
8. říj 2020

@m.e.l 😂😂😂😂

m.e.l
8. říj 2020

@palja Jo, skolka u mladsiho asi taky hodne hrala roli, ma o osm let starsiho nemluviciho brasku s postizenim, takze od nej pochytil znaky tudiz proc by se snazil mluvit, kdyz stacilo pochytit gesta brachy? 😂

xxx3d
8. říj 2020

Ta poznámka otce o tom, že jsi neschopná že ani neumíš syna naučit mluvit mě rozesmála, ty se jí taky zasměj, nenech se tím rozhodit, a hlavně vytočit a tím pádem zintenzivnit "tlak" na dítě, aby už začalo mluvit. Malej to může celkově tu situaci vnímat, a pravděpodobně i vnímá a může to být jeden z důvodů, proč nemluví.
Pokud vyloučím nějaké poruchy, tak bych se zaměřila na to, jak si psala, že syn rozumí, ukazuje prstíkem, tak to zkus zaonačit, aby mu "nestačilo" jen ukazovat, aby byl motivovanej k tomu to něco, co si běžně ukáže, říct, pojmenovat, jestli mi rozumíš.
Za chvíli jdeš na tříletou k pediatře, když nic jiného, tak to můžeš probrat s ní.
Hlavně se nestresuj, přeneseš to na něj a k ničemu moc to nebude.
Mysli na to, že jsi skvělá máma, že máš skvělý dítě a dejte si čas.

mourovatakocka
8. říj 2020

@evasmidova0019 Otec je debil, promiň.
Jestli má pasivní slovní zásobu v pořádku, rozumí ti, tak je to snad jen otázka času, než se rozmluví. Pokud nechodí do školky, vy dva si spolu porozumíte, pak je možné, že nemá velkou motivaci normálně mluvit a vystačí si s ukazováním. Dcera taky dlouho pořádně nemluvila, teď to postupně dohání a je každý týden lepší. Napadá mě jen zkoušet různé ukazovat, chválit, když by zkoušel opakovat, i čem si spolu povídáte. U nás na nová slova občas pomáhalo, když je slyšela i od někoho jiného. Pokud se nebude lepšit, určitě si nech poradit od pediatry. Říká se, že kolem třetích narozenin se děti rozmluví "přes noc", prostě skokově, třeba to tak bude a pár týdnů i u vás a jen si línější mladý muž dává načas 😀

listopadka1
8. říj 2020

Dcerka nemluvila do tří let, říkala jen pár slov a jinak pištěla, taky jsem si zoufala, jak jsem matka na nic (ale kdyby mi to někdo řekl, tak ho přerazim - pozdravuj tatínka), četla jsem jí, ukazovala, povídala, nic... Kolem třetích narozenin najednou sama začala a tak během 14 dnů mluvila ve větách, skloňovala, prostě komplet řeč. špatně vyslovovala teda, trvalo nějakou dobu, než jí začali rozumět i cizí lidi, ale mluvila.

adel2507
8. říj 2020

Syn se rozmluvil až skoro ve 4 letech.🙂
Taky jsem z toho už byla zoufalá, ale manžel na tom prý byl stejně a bylo nám řečeno, že je to dědičné. Ještě ve 3 letech jenom ukazoval a používal jen pár svých výrazů. Ale jak je psáno výš, během pár týdnů se rozkecal tak, že jsme se nestačili divit.😀
Pokud vám chlapeček rozumí a všechno je jinak v pořádku, určitě se rozmluví. Asi se mu ještě nechce.🙂

evasmidova0019
autor
8. říj 2020

Děkuji, všem za odpověďi a povzbuzení 😊 Tak snad se nám to dítě naše taky brzo rozmluví.

fyii
9. říj 2020

@evasmidova0019 ahoj, to same jsme meli my. Klukovi byli uz tri a porad tak nejak nic, rozumel moc dobre, ale sam linej si rict. V lednu sel pak do skolky a pozvolna zacal mluvit. Ted ma 4 a mele od rana hned mluvil ve vetach. Nekdy jsem zrala na 3 ibalginy jak mu furt jede klapacka. Zlomilo se to tak kolem 3,5 r. Otec je stejny material jak u nas koukam😉, chce to klid a pevne nervy. Na kluka normalne mluv a dej mu cas. Ve skolce maji dokonce skoro 5 lety a ty toho moc nenamluvi a pry zatim neni co resit.

jansovad
9. říj 2020

na hřišti, třeba na houpačce, řeknu, že znovu pohoupu, když řekne to a to
nebo před hraním, chce si se mnou něco hrát, tak řeknu, že bych chtěla pár minut cvičit mluvení a pak si zahrajeme. Obvykle spolupracuje.

veru181
10. říj 2020

Zatím to nemám vyzkoušené, ale kamarádka doporučovala "donutit" si dítě říct, co chce, ne mu to rovnou podat, když na to ukáže. Že prý často děti ta slova znají, ale nemají je potřebu používat, protože ukážou, naznačí a dostanou, co chtějí 🙂

sasui1
10. říj 2020

Krome toho ze nedas vec hned kdyz ukaze ale az si rekne tak treba u nas pomohlo ze jsem mluvit prestala...🤭 Mluvila jsem a popisovala tak moc az nebyl cas na jeho slova 😁 takze i to treba muzes zkusit ze ho pustis ke slovu 🤭
Jinak z reci otce bych byla uplne klidna 😒 ptz ten by se taky mel naucit kdy zavrit pusu 🤨

lulucina1
10. říj 2020

Také čekám až se syn rozmluví ;) jsou mu 3 roky a 2 měsíce. Začal chodit teďka do soukromé školky na dvě dopoledne a přijde mi ze i o prázdninách se toho hodně naučil např. stříhat nůžkami, lip maluje a jako kdyby tak nějak vyrostl a začal chápat víc věcí. Takže mluvení čekám každým dnem 😀
Přijde mi, ze je frustrovanej z toho, ze mu občas nerozumíme, ze chce mluvit. Teď už i občas zkouší opakovat slova, předtím to nechtěl ani zkusit. Možná ho motivuje i mladší sestra (1rok), mluvím k dceři, aby něco řekla, zopakovala a syn to také zkouší. Jinak čteme už od miminka různé knížky, předčítání, leporela, už dlouho a pořad ho baví velké obrázkové knížky (jaro, léto, podzim, zima a noc) a také zpívání, básničky, říkadla... Určitě bych na něj netlačila a věřila 🙂

fresshinka
13. říj 2020

Ja sem každý den cetla ráno malému knihy od Svojtka. Opravdu každý den porad dokola. Pořád mu říkám cely den co dělám atd. (Například při oblékání ponožek sem říkala: "ponozku na nozku" delali sme z toho srandu a malému se to libilo). Hodne si oblíbil říkanky při aktivitách. (Houpačka-houpy houby kocka snědla kroupy) Maly umi mluvit vety a říkanky v 1.5 roku. Buh vi jestli je to jeho osobnost, nebo sme ho takhle naučili 🤷‍♀️

pratensis
13. říj 2020

Náš mladší se začal rozmlouvat až po třetích narozeninách, do té doby říkal jen máma. Pak se krásně rozmluvil, ale pořád mu není spousta věcí rozumět. Logopedie nás nemine. Starší syn začal plynule mluvit, ještě mu nebyly dva roky. Všichni ho chválili... a ejhle, v květnu mu bylo šest a ještě pořád neumí l, r a ř. Chodí na logopedii, teprve před půl rokem se naučil k (do té doby říkal místo toho t). Oba kluci jsou ukecaní a pusy nezastaví. Oběma čteme, poslouchají mluvené slovo, vyprávíme, kreslíme a rozvíjíme jemnou motoriku (která je s rozvojem řeči propojená). Víc dělat nejde, jen vytrvat. Tím chci jen ukázat, jak hrozně individuální to je a že i brzy se rozmluvivší dítě nemusí být bez dalších řečových problémů.