Mluvení dvou a půlletých dětí. Jak na tom jsou vaše děti?

kikisa311
31. kvě 2022

Zdravím holky ráda bych se zeptala jak sou na tom vaše děti s řečí? Dcerka aktivně používá kolem stovky slov ale nechce moc skládat věty. Jediné co slouží je mami pojď, nebo včera řekla mami pojď spinkat tátou..a teď mě poslední dobou překvapila že se naučila barvy. I pojmenovat. Sice zkomoleně ale rozumíme jí 😁... tak jen pro představu mě zajímá jak to mají druzí...

mishulka26
31. kvě 2022

Synovi budou za mesic 3 ve vetach jeste nemluvi maximalne spoji 3 slova.

jirovapa
31. kvě 2022

@kikisa311 to je různé. První dcera mluvila ve 2,5 letech podobně jako ta vaše. Pořádně se rozmluvila až ve školce. Do té doby říkala maximálně krátké věty podobné jako ,,mami poď, kde je táta, tam je haf” apod. Druhá dcera říká celé věty, umí zpaměti říkanky, písničky, barvy jí nedělají problém a plus se snaží počítat (do školky ještě nechodí, budou jí 3 v říjnu).

me_druhe_ja
31. kvě 2022

2,5 roku a nemluví. Počítám-li i citoslovce, zvuky zvířat a první slabiky od některých slov, dostanu se na 10-15 "slov".

krisstina93
31. kvě 2022

Starší syn nemluvil vůbec (max jednoslovně a taková základní slova- máma, táta, papat, různé citoslovce a zvuky zvířat). Mladší už mluvil v kratších větách, má mnohem větší slovní zásobu. Ale nejspíš to bude tím, že se učí od toho staršího.

gracinka7
31. kvě 2022

@kikisa311 můj mladší ve dvou letech mluvil hodně, od tří let začal říkat r.
Některé děti začínají později. Nestresuj se. Ono to přijde.

mia_von_prag
31. kvě 2022

V 2,5 hovoril max 5 slov +citoslovce.
V 2r8m nastupil do škôlky, do 2 týždňov opakoval všetko. Najprv dvojslabicne, teraz trojslabicne slova. Najprv len podstatne mena, teraz přidal pridavne mena, cislovky, zamena, obcas predložku a velmi pribudli slovesa. Vetu povie tak 3 - 4 slovnú. Nie vzdy ma spravne poradie, niekedy bez slovesa. Za tie 2 mesiace brutalny pokrok.

daasqua
31. kvě 2022

Moje dcera ve 2,5r ještě pořád nemluvila (jen svou řečí dlouhá souvětí), začala po 3r, věty většinou bez skloňování a předložek, nyní pilujeme jednotlivé hlásky, slovní zásobu měla vždy velkou, jen jazyk byl tenkrát ještě líný. Kamarádky syn začal mluvit kousek po 1 roku (šel do školičky) a ve 2 letech uměl vyprávět dlouhé pohádky a krásné věty. Zrovna řeč je hrozně-mega-hyper-super individální. Hlavní je, že se to pořád časem zlepšuje. Můžete třeba mrknout na net, v jakém věku se děti "naučí" jaké hlásky a to nenápadně pilovat, aby se zlepšila výslovnost. Třeba R a Ř se většina naučí kolem 6 let. Věty naskočí určitě samy, to by se řešilo až po 3r.

konidana
31. kvě 2022

@krisstina93 u nás to bylo naopak, dcerka začínala mluvit v 1,5 roce, ve 2 letech už vyprávěla v souvětích, a mladší do 3 let jen pár slov🙄😂

malenka3
31. kvě 2022

Dvou a půl letá má v řeči zhruba půlroční skluz, chodíme s ní na logopedii, ale skládá slova neskutečně, klidně 5 dohromady. Akorát jí moc nerozumíme, protože ta řeč je zatím ještě mizerná 🙈 a logopedka mi minule říkala, že u takhle malých dětí stačí skládat dvě slova, že tři a víc je dovednost starších dětí, takže buď v klidu.

martiniquest
31. kvě 2022

Holka 2r5m, sklada vety, umi basnicky, pisnicky. Syn v tomto veku umel par slov.

sirinfirst
31. kvě 2022

Obě první děti začaly mluvit velmi brzy, ve dvou a půl určitě mluvily v rozvitých větách. Ale nejstarší hodně dlouho šišlala, chodili jsme víc než rok na logopedii. Mladší naštěstí asi logopedii pochytil od ní a od 4 a půl mluví úplně dobře. Sama jsem zvědavá, jak to bude s nejmladší.

kikisa311
autor
31. kvě 2022

@gracinka7 😉 já vím a snažím se nestressovat ale někdy to nejde...no a právě to R dcerka umí už krásné. Třeba rrryby, nebo rak i traktor s r řekne srozumitelně 😁

jaja01k
31. kvě 2022

Náš starší ve 2,5 letech používal asi 5 slov, rozmluvil se až před 3. narozeninami a od té doby tu pusu nezavře a mluví hezky. Mladší mluvil od 2 let ve větách, teď je mu 7 a pořád chodíme na logopedii, protože mu není vůbec rozumět.

kikisa311
autor
31. kvě 2022

@jaja01k vidíte. To by člověk ani neřekl, že dítě které bylo pozadu předčí dítě které bylo napřed. Ale už sem o tom četla několikrát že to bylo jako u vás. Dlouho nic a pak rovnou věty a už pusu nezavřelo. Jako dcerka mele pořád celý den, snaží se opakovat i to co nemá 🤫. Sice žádné básničky, říkanky, ale snahu má 😁

gracinka7
31. kvě 2022

@kikisa311 znám chlapečka, co do tří let řekl akorát máma, brm aevo jako haf. Teď mu bude 3,5 a žvaní jako o život 🙈

kikisa311
autor
31. kvě 2022

@gracinka7 🙈 je pravda že u dětí někdy nastane velký skok během chvilky. A pak se nestačíme divit😁

jjasmina
31. kvě 2022

@kikisa311 malá nepoužívá věty a slovní spojeni jen cojeto a kde je, v únoru ji byl 2r

lady742
31. kvě 2022

Každé dítě je individuální,nejstarší syn a nejmladší dcera mluvíli před druhým rokem i v souvětích,dcera dokáže zazpívat i písničku,tak od 22m,prostřední se rozmluvil kolem 2,5 roku a do 6let jsme chodili na logo,takže asi tak

jane46
31. kvě 2022

Obe deti v tomhle veku rekly max mama (to bylo skoro vsechno), par patvaru a citoslovce... To byly zlate casy a klid 😆 (a ja blba... protoze jsem mela nervy, proc nemluvi). A ted pusu nezavrou cely dlouhy den... Jo a syn je ten ",zacal mluvit ve vetach ze dne na den"

fazolkazuzka
31. kvě 2022

Beru to tak, že každé dítě je ve všem úplně. Naše 20 mesicni dcera umí hlavně těžší slova jako kartáček, krokodýl, pezina je hrozně ukecana. 2 slova da dohromady. Ví že když mluví tak ji rozumíme a podle toho dokážeme úžasné fungovat ale zase je pomalejší v jiných věcech.

werik153
3. čer 2022

Mladší syn má 2 roky a 3 měsíce a používá věty běžně,, maminko nalej mi prosím pití - děkuji,,
,, já chci jít ven, pojď dej boty,,
,, nechci spinkat koukat na pohádku,, atd...
Starší syn začal takto mluvit až ve 3,5 letech a to jsem se mu věnovala daleko víc, než mladšímu.

ruzovyjednorozec77
3. čer 2022

Moji kluci mluvil od roka ve větách. Ted starší ve 4 ani nemá žádné zkomoleniny. Jediné, co neumí je R. Ale jinak vše..tříletý ma problém ještě s K, ale věty taky od roka (nemyslím přesně 12m, ale někdy v průběhu toho roku prostě). Ale třeba od kámošky mladej taky ve 4 mluví stridme, věty krátké... Bude to různé 🙂

kristynkal
3. čer 2022

Syn 3,5 let ma opozdeny vyvoj reci. Slov rekne tak kolem 20. V zari jde do skolky a dle doktora by mu to velmi melo pomoci. Tak uvidime.

pipi_puncocha
3. čer 2022

Syn ve dvou letech nemluvil téměř vůbec, pár slov jako máma, táta, brmbrm, haf. Okolí se někdy už podivovalo, že nemluví, my jsme neřešili vůbec.

Teď má dva a půl a mluví ve větách, skloňuje, počítá do 10, pozná všechny barvy... Mluví i v noci. Když nemluví, tak zpívá, nebo recituje básničky. Nechápu, že to vzalo takový rychlý spád. Pořád nic a teď se nestačím divit. Dneska mě vzbudil se slovy: Maminko vstávat, je krásné slunečné ráno. (Nechápu, kde to bere).

sonisek
3. čer 2022

Má dvojčata,páreček,minulý týden měly 3r. Slov používají hodně,ale mají svou řeč. Větu neřeknou. Byli jsme na tříleté prohlidce a už jsme dostali zadanku na logopedii. Tak preventivně. Beztak všichni říkají,že až nastoupí do školky,tak se rozmluví. Se synem jsem chodila na logopedii až od 5ti let,ale ten zas neuměl pořádně L atd.

belmonka
3. čer 2022

@kikisa311 kdyz mu bylo 2 r a 4 m zacal mluvit ve vetach. Ted uz odvypravi pomalu celej den ukecanek nas 😃 Hodne pomohlo mluvit knizky v primych vetach. Ale urcite verim, ze je to individualni celkove a kazde dite ma svuj cas ☺️🖐️✨

westie
3. čer 2022

Dcera 2,75 mluvi ve slozitych souvetich a pouziva abstraktni vyrazy. Starsi syn mluvil ve vetach az okolo trech let. Ale to ti vlastne nijak nepomuze, stejne jako kdyz ti nekdo napise, ze jeho dite skoro nemluvi.
Spis bych dala na svoji intuici a pripadne praktickou doktorku. Mas ty sama pocit, ze je tam nejaky problem? Ma treba tvuj syn dostatek prilezitosti komunikovat s cizimi lidmi (deti, dospeli)? Treba u nas to hodne pomohlo - deti treba musely vic premyslet, jsk co rict, aby jim cizi clovek rozumel - rodice vetsinou bez priblemu rozumi i jednoslovnym vetam, ale cizimu uz to musi dite rict jinak.