Miminko se neusmívá při sociálním kontaktu - 4 měsíce

alinea
17. říj 2015

Ahojda, moje holčička se narodila předčasně. Pozítří končí třetí měsíc korigovaného věku, začíná čtvrtý. Jinak je jí 5 měsíců - bez korekce o dva měsíce. Mám o ní obavy. Na konci třetího měsíce nesleduje hračku, usměje se - jen pokud se cítí dobře ale při kontaktu s námi nikdy, stále se dívá jakoby mimo - nesleduje obličej. Mám podezření, zda jsme se nepotkali s autismem. Poraďte prosím, děkuji za názor.

guinea
17. říj 2015

@alinea Myslím, že maluješ dost předčasně čerta na zeď. Mám chlapečka, kterému je 3 a půl měsíce a cíleně sledovat hračky začal teprv před pár týdny, do té doby ho nejvíc zajímala látková plenka, kterou rád cucá (plenka na cucání je jeho top hračka pořád). Obličeje začal sledovat dříve, ale narodil se v termínu. V tvém případě bych pomalejší vývoj přičítala tomu předčasnému porodu, holčička to určitě dožene. Ale určitě neuškodí nechat se někde překontrolovat, abys měla klid 🙂

monunkaaa
17. říj 2015

Ahojda,taky bych to pricitala tomu,ze se narodila predcasne. A kazde mimi je jine,nektere chodi driv,nrktere dyl. A uplne stejne to muze byt s usmevy,reakcemi na hracku.. jak ocicka? Ma zkontrolovana,kdyz je predcasne?

partyzanka91
17. říj 2015

@alinea: no já co slyšela o autismu tak ten se začíná projevovat až tak ve 2 až třech letech. Třeba je to skutečně kvůli tomu předčasnému narození. Míša se usmívala sice brzo ale asi ne na nás i když čučela na mě a docela dlouze už pár dní po narození.

mogwaika
17. říj 2015

@alinea co oční vada? Malou jsme nechali testovat už v osmi měsících, kvůli oční vadě bratra. Ten neudržoval oční kontakt, vrážel do futer atd, má astigmatismus a pět dioptrií. A možná Tě trošku zklamu, v pěti měsících Tě všichni Dr. pošlou někam, že jsi hysterická - my jsme u mlaďocha dostali podezření taky takhle brzy a diagnostikovali ho až nedávno, tj. 4 roky a 3 měsíce po tom, co jsme řekli svojí domněnku pediatře, neustále to sváděla na oči, věk, období vzdoru apod. Pokud mohu něco doporučit, zažádej si o odklad MMR, alespoň na dva roky. U nás s každým očkováním nastalo období pekla, velký regres ve vývoji.

molindule
18. říj 2015

@alinea Ahoj, syn se narodil o 10 týdnů dřív. V psychomotorickém vývoji je lehce opožděný i proti korigovanému věku, dle lékařky je to ale běžné, potřebuje trošku víc času. Rodila jsem v Podolí, nevím, jak je to v jiných porodnicích, když se miminko narodí předčasně, ale malý je v Podolí dál v péči dětské lékařky v rizikové poradně, jezdíme tam cca každých 5 - 6 týdnů a co 2 týdny na rehabilitaci. Nedonošená miminka se přece jen více sledují, nikdy žádný lékař nebagatelizoval mé obavy. Kdyby se lékařům něco nezdálo v pořádků, udělají neurologické vyšetření. Jinak co se týká očkování jak psala @mogwaika, taky mám zkušenost s regresí vývoje po očkování. Potvrdila mi to i lékařka. pro imunitu miminka je to veliký zásah a veškerou energii tělo věnuje tomu, aby se s tím vyrovnalo, a na vývoji je to znát. Otázka ale je, jestli je u původně nedonošeného miminka žádoucí očkování odkládat...