Maminky dvou dětí v domácí péči (domskolacku). Kolik hodin denně spíte?

kaja2016
21. čer 2020

Ptam se proto, ze od narozeni druhe dcery opravdu nic nestiham - je pravda, ze cela pece o deti a vetsina domacnosti je na me (vetsi nakupy ted dela muz a i si vetsinou sam vecer uvari). Ale je pravda, ze jsem zvykla mit doma uklizeno, navareno, napeceno a starsi dceri se venovat maximalne, tzn.venkovni aktivity, domaci tvoreni, kamaradi a mit tak 2 hodinky denne na sebe. Tak me zajima, je-li moje predstava, ze se dokazu venovat plne obema detem a jeste stihnout domacnost realna, nebo to pujde jen na ukor spanku - coz se me posledni dobou fakt deje....

pajamo
22. čer 2020

Dneska zatím 4,5h 😁 ale to opravdu nedobrovolně, malý je vzhůru od 5. Tak všechno jde když se chce, záleží jak spí děti, kolik tobě to trvá atd. Na starší mám čas fakt málo, jako si sni sednout a něco děláte to leda až usně mladší, ale zase už nemám energii. Mimino spí přes den po 30 min a to toho fakt moc nestihnu.
Záleží v kolik chodíš spát , já občas i v 8 😅

altalia
22. čer 2020

Pri beznem provozu bez mimoradnych udalosti tak 8hod denne 🙂 (3 skolni deti, domacnost, dum a hobby farma k tomu 🙂, na vse 80% casu sama, muz pracovne na cestach 🙂 Ono to jde uprimne, dost veci pomahaji uz deti se mnou, kdyz byly mensi, bylo to horsi, cim vetsi, tim vice casu 🙂

malenka3
22. čer 2020

Děti 4,5 roku a 7 měsíců, spánek tak 5 hodin denně kvůli kojení v noci co hodinu a vstávání v 5, ale malý spánek není kvůli tomu, abych stíhala doma. Doma to jakžtakž uklizené je, vařím, peču, ale zapojuje se hodně manžel, bez toho by to nešlo, aby to nebylo na úkor dětí. Hodně se střídáme ve věnování se starší dceři, mladší přes den spí max 2x hodinu.
Doporučuji snížit si laťku očekávání, některé věci prostě na čas omezit. Starší se nemůžu věnovat tak, jak bych chtěla, ale vzhledem k miminku to musím prostě přijmout jako fakt. Co jde, dělat se starší, střídat se s mužem, prostě se smířit s tím, že to nebude jako dřív, ale bude to jiný. Pro mě je aktuálně nejhorší ten nedostatek spánku, mám to tak 4x až 5x po hodině a to je teda masakr.
Jinak čas pro mě? To je pasé, max hodinu na masáž jednou za měsíc, nebo hodinu, když doběhnu sama bez dětí do krámu 😂, kamarádi bez dětí je sci-fi.

lida9
22. čer 2020

tak asi budes muset neco vypustit z uklidu/vareni/aktivit... nebo zapojit starsi (pokud ma vek)... muze taky zacit delat veci sama a nemusis s ni ,,vsechno ,, podnikat a vymyslet zabaveni na kazdou minutu dne... mysli taky na sebe, at se ti to nasazeni nepodepise na zdravi!

bramarfi
22. čer 2020

@kaja2016 Pokud chci mít vše tak, jak mám pocit, ze by to mělo být, jde to na úkor spánku plus nulový volný čas. Já se rozhodla, ze to takhle ale nechci, stačí, ze čtyři roky nespim víc než pět hodin.

kakba
22. čer 2020

2 deti(5a 2 roky)prace, domacnost, zahrada, muj sport a jeste jumping. Denne spim v jednom tahu od 10 do 6hod. Manzel chodi normalne do prace a 3x do tydne jeho konicky.

kaja2016
autor
22. čer 2020

@bramarfi Hm☹ Tos me sice nepotesila, ale jsem aspom rada, ze nejsem nejaka neschopna.-) Budu to mit stejne.-)

kaja2016
autor
22. čer 2020

@lida9 No ona aktualne kouka cele dopo na telku a to opravdu jen uvarim, zakladni uklid ( jakoze vyperu, ustelu, uvarim) a obstaram novorozene. Mam jeste nejake zarizovani mimo domacnost, tak to taky vezme cas. No a ta telka hlavne se me nelibi. Jsou ji 4. Ona se vsim pomaha, ale sama zvladne jen zanest drobky, peci o sebe ( jakoze se oblekne, umeje, ucese), ale uklid treba pod dphledem zatim. No rikala jsem si uz ze by so treba uz i zvladla sama udelat cast snidane a tak. Do lednicky uz si dojde a tak... Ale budeme to musim poresit urcite skolkoi od zari. Rada bych i privydelek z domova.

malenka3
22. čer 2020

@kaja2016 hele, já mám taky čtyřletou. Obědy vařit takové, abych co nejmíň stála v kuchyni, dnes zbytek ze včerejšího oběda. A s čtyřletou dnes dopoledne povlíkáme, ona je nadšená, zvládne sama svléknout všechno povlečení, vyluxuje matrace, já mezitím povlíknu. Pere pračka, až to budu věšet, holka si bude hrát sama, už to umí občas. A mimino? To mi tady pobíhá po zemi, pokaždé jí dám jinou věc na hraní, občas nakojim, občas pochovám a je to úplně na pohodu. No a žehlení povlečení nechávám už asi půl roku na odbornících. Za těch pár korun mi to fakt stojí.

kakba
22. čer 2020

@kaja2016 Myslim, ze jde jen o to, si to dobre nastavit. A zda nestihas tedka tak privydelek bude jeste vetsi peklo, nez to mas tedka.

kaja2016
autor
22. čer 2020

@kakba No prave😁 Ale mas pravdu, treba si to sedne a treba jen potrebuju se v tom zorientovat, asi jako s prvnim ditetem...

kaja2016
autor
22. čer 2020

@malenka3 Hm, hm. Jo to ona taky pomaha s tim co pises...Ona treba rada vesi prave... Ja teda navic odsavam a krmim z lahvi a trochu stizene podminky s tim, ze starsi dite blbe ji, takze jednak slozitejsi vyber s jidlem, varenim a jeste si k ni vezsinou od pulky jidla musim sednout a sklidnit ji, aby se jeste trosku dodlabla... Asi si to sedne.-)

barulina
Autor odpověď smazal
Zobraz
barulina
22. čer 2020

Asi 7 v noci

tynka9
23. čer 2020

Podle mě se čtyřletou už se dá kupu věcí domluvit a dělat na pohodu... mám doma 2,5 roku chlapečka a 14 měsíců holčičku. Uznávám, že z úklidu jsem trochu polevit musela, ale pořád máme jakž takž poklizeno, uvařeno, upečeno, staršímu bych se mohla věnovat víc, ale podle mě je dobré, když zažije a zvykne si, že ne vždy má 100% pozornost, že se musí občas zabavit i sám a sourozenec ho určitě obohatil moc 😉 Jinak občas jde práce nebo můj oddech na úkor spánku, většinou chodím spát kolem půlnoci, malá se do rána tak 4x vzbudí a vstává před sedmou...

lida9
29. čer 2020

@kaja2016 nejak nechapu, ze v uvodnim prispevku pises, ze se dceri snazis venovat maximalne a ted zas ze cele dopoledne kouka na telku?! kdyz se ti to nelibi tak ji vypni, klidne vyhod pojistku z rozvadece, aby si ji nepustila a hotovo... 4leta muze s tebou uz delat prakticky vse i pohrat si chvilku sama...

kaja2016
autor
30. čer 2020

@lida9 ???? Dopo kouka na telku, protoze odsavam, chovam a krmim placici novorozene! Koukat na telku nebo sedet a sama si hrat je za me to stejne. Je zkratka sama, to bylo pointa. Tvuj prispevek nechapu, mas novorozene a 4 lete dite doma?

ai30
30. čer 2020

@kaja2016 Fakt ti prijde, ze pasivni cumeni na telku a samostatna hra jsou dve uplne stejne veci?

kaja2016
autor
30. čer 2020

@ai30 tvl, prispevky tohoto typu fakt miluju. Me jde o to, ze nemam na dceru cas a je hodne sama - nechodi do skolky, takze to povazuju za problem. Nejake moralisticke soudy od anonymni uzivatelky na tema: Jsi strasna matka, protoze jsi v sestinedeli dovolila zapnout na tri hodiny denne decko! si strc "za klobouk"🙄😡 A jinak ad tva otazka: Ano, myslim si, ze nektere porady na decku jsou opravdu podnetnejsi a daji 4letakovi vic, nez kdyz si samo hraje s cesaci hlavou nebo si lakuje nehty.

lida9
1. črc 2020

@kaja2016 mozna se budes divit, ale mam aktualne 3.5leteho syna, 3 mesicni dceru, jednoho stareho pejska a 2mesicni stene a do toho pracuji (mam vlastni projekcni firmu), bydlime na vesnici v baraku - takze to take zabere cas.... v jednom ze svych prispevku si psala, ze se ti ,, ta telka hlavne nelibi,, tak nevim proc se ted rozcilujes na @ai30, ktera ma mimochodem pravdu, ze telka vs. samostatna hra, kterou si dite musi vymyslet, jsou faakt neporovnatelne...

prejeta_zaba
1. črc 2020

Jsem z tvých příspěvků dost zmatená - domškolačku, ale máš čtyřletou. Jsi zvyklá se plně věnovat, ale dopoledne tráví celé u televize. 🤷‍♀️ Ale k otázce tedy, mám čtyřleté a rok a půl staré dítě - spím už celkem pravidelně 6 hodin a vyhovuje mi to. Od 21 do 1 existuju sama. Dodělávám resty, připravuju na zítra, jsem s manželem, někdy je čas i na mě. S dětmi jsem celé dny vesměs sama, televizi nemají nikdy, párkrát do měsíce 20 minut hraje starší na mobilu. Dny prokládám tak, aby se střídaly větší aktivity a udržovací dny. Tedy výlety, návštěvy, velké procházky, to jsme většinou pryč celý den a další den třeba s nimi velmi rychle uklidím, jdeme jen někde kolem domu ven, nákup, v mezičasech dovařím oběd a reším prádlo. Jsou jim vzácnější hračky. Peču, myju nádobí, vysávám a chystám oběd tak, že buď starší pomáhá, ale fakt vyžaduji, aby pomáhal a ne mařil práci (už toho i dost pomůže) a nebo ať si v tu chvíli jde po svém - trvám na tom, že jim nebudu otročit, ráda si s nimi hraju a tvořím, ale ne, že to bude 14 hodin denně a do toho ty povinnosti. Zkoušela jsem po večerech pracovat, ale to nešlo. I když vyžadovalo to plně soustředění, což o půlnoci opravdu nedávám.

prejeta_zaba
1. črc 2020

@kaja2016 a nebuď toxická na ty poznámky k televizi. Novorozeně je úplně v klidu. Buď spí, nebo je u prsa. U toho můžeš se starší číst, dělat motorické úkoly, lego, cokoliv kromě sportování. Nevím, co na tom celé dopoledne řešíš. 🙄 Až ti bude menší všude stoupat, padat a kramařit, případně utíkat opačným směrem, to jsou jiné nároky na pozornost (a úklid a nervy). 👍

madbetka
1. črc 2020

@kaja2016 Mám doma tři děti. Nejstarší má za měsíc 3 roky, prostřední 1r10m a nejmenší 3m. Televize u nás běží ráno necelou hodinku (kouzelná školka+něco málo potom). Nejstarší si bez problémů pohraje sama, prostřední taktéž (příp.si hrají spolu). Mám uklizeno, uvařeno, hrajeme si, chodíme denně ven, často zpíváme s klavírem, malujeme, čteme...Uklízí se mnou, vaří se mnou...Miminko se teď ve vedrech kojí skoro pořád, navíc přes den zrovna moc nespí. Do toho mám momentálně zkouškové a učím se. Spím denně kolem 7h.
Takže jo, asi je to reálné, když to jde se třemi 🙂

Ale televizi teda taky nepovažuji za věnování se dítěti, samostatná hra je pro něj mnohem prospěšnější 🙂

antoinet
1. črc 2020

Já mám tři děti, aktuálně je jim 2, 4 a 6 let a začátky s miminky byly náročné, to jsem ale prostě rezignovala na to, co nebylo nutné (osobní koníčky, perfektně uklizeno) a snažila si zase užívat to, co se už nevrátí. S brigádou bych taky nespěchala.
S miminkem se dá krásně věnovat dalšímu dítěti, třeba číst, až časem z něj bude záškodník 🙂
Kvůli telce se vztekej, jak chceš, sama připouštíš, že to je hloupost, tak to zkuste jinak. Jsou i zajímavější hračky než česací hlava, zkuste třeba puzzle, lego, pastelky atd. 🙂

kaja2016
autor
1. črc 2020

No damy opravdu me mrzi, ze jste se takto chytly televize. Moje dite je 4 lete, jsem zvykla se ji plne venovat, mam doma 4 tydenni novorozene, prispevek jsem psala asi pred tydnem. Psala jsem sem, protoze najednou jsem nemohla byt 24/7 s jednim ditete, ktere bylo zvykle na absolutni pozornost ( tudiz nee na televizi) a hledala nejake podnety jak si to nastavit - coz od me poznamky o televizi ustalo a zacaly prednasky.-).Jste sikovne, ze nemate dojem, ze vase starsi deti peci o miminka stradaji, ja ten dojem mam. Jak jsem psala mozna i proto, ze moje novorozene neni u prsa, ale je na vyzive a odsavani, coz je casove narocnejsi a kdo to nezazil asi nepochopi, mozna proto, ze jsme zkratka te pece zvykla davat moji starsi vice nez vy. Dokonce me vadi i to novorozene odlozir do postylky a nechat tam spat - to jsem se starsi take nebyla zvykla - byla jsem porad s ni, mela jsem ji v nositku a podobne. Zkratka jsme zvykla byt s detmi stale. Televizi do narozeni mladsi jsme tez poustely, nevidim v ni problem, zarazi me, ze vy ano, ja na ni taky koukam, ovsem vybiram si porady na ktere koukam ja a dcera zas na co kouka ona. Pasivme u nas nebezi. Predevsim ji bavi naucne a vytvarne porady a nasledne podle toho vedeme diskuze a nebo neco vyrobi. Jinak dcerka ma vysoke iq adekvatni k veku cca 7mi leteho ditete (potvrzeno nyni poradnou z duvodu asistenta kvuli zdrav.problemu), tudiz potrebuje podnety, uci se, hracky jakekoliv ji nebavi a to bez me pozornosti - je zvykla se mnou cist, sama plne jeste necte, delat ruzne ukoly, ucit se a samotnou ji to zkratka nebavi. I kdyz jsme posledni tyden uz opet cca 8 hodin denne venku, kde si hraje s jinymi detmi, ta stejne mam pocit, ze ji davam malo - mene nez drive. Takze tak... Jak rikam, jste sikovne, ze venujete 2 - 3 detem stejne pozornosti jako drive jednomu, ja to tedy nedokazu a mam dojem, ze stradaji obe, coz je ale asi normalni a realne...

kaja2016
autor
1. črc 2020

@antoinet Jinak dceru puzzle ani lego nebavi...

kaja2016
autor
1. črc 2020

@madbetka Ano, dcera hraje na kytaru, ja taky, zpivame, samostatna hra je hra o samote, asi bude bavit introverta, extroverta ne...

lida9
2. črc 2020

@kaja2016 jenze ona ta ,,nuda,, je leckdy pro dite prave prospesna, musi si vymyslet svuj svet zabavy🙂 a je jedno jestli jsou diteti 4 nebo 7let a s introvertem/extrovertem to nema nic spolecneh... je na to napsanych hodne clanku, treba zde : https://www.ditezeskatulky.cz/kdyz-se-deti-nudi/

madbetka
2. črc 2020

@kaja2016 Samostatná hra je důležitá pro všechny děti. Občas máme pocit, že když dítě necháme samotné v pokoji, tak se mu nevěnujeme a dostatečně ho nerozvíjíme, ale opak je pravdou. Dítě musí zažít nudu, aby se naučilo si s ní poradit. Samostatná hra rozvíjí představivost a tvořivost dítěte, samostatnost, nutí ho, aby se chvíli staralo samo o sebe a vymyslelo, co ho bude bavit. A je to pro něj opravdu velmi potřebné 🙂
Televize ji nenechá moc přemýšlet. Jasně, dozví se tam spoustu nových věcí, ale pro takhle malé dítě je stejně lepší, aby tu televizi sledovalo s někým, protože tam často spoustě věcí nerozumí a potřebuje se doptat. Navíc je tam všeho naopak až moc a zbytečně to dítě přehlcuje. Nenutí dítě moc přemýšlet, tvořit, reagovat.
U nás se na televizi samozřejmě taky kouká, souhlasím, že některé pořady na Déčku jsou fakt moc hezké. Ale rozhodně není pravda, že je to pro dítě přínosnější než samostatná hra.

tynka9
2. črc 2020

@kaja2016 neber to prosím jako útok, ale ve chvíli, kdy máš víc než jedno dítě, tak je přeci logické a jasné, že se nemůžeš staršímu/oběma věnovat na 150%. Ta pozornost se musí dělit a nejde to jinak. To bys musela mít jedináčky... A myslím, že tu žádná maminka nepsala, že je Superman, který se dokáže rozčtvrtit, a každá část se věnuje jednomu dítěti 24/7. Já jsem taky občas 2 letému pustila televizi, když mimčo začalo víc vnímat a nedokázala usnout ve chvíli, kdy kolem poletoval bráška, a televize staršího zaujala alespoň na těch 10 min, než jsem uspala miminko... tak jsem z toho nemela radost, do té doby jí skoro neviděl, ale v tu chvíli to nešlo jinak. Ale to byla pustená chvilku... jinak souhlasím s holkama, že koukání na televizi a hraní si o samotě není srovnatelné... hraní podporuje fantazii určitě víc. Zkus se smířit sama se sebou a s novým stavem vaší rodiny... že není nutné být stále ve všem 100%, že není nic špatného nechat miminko spát v postýlce (a to říkám jako dost kontaktní rodič), že není špatné nechat chvilku starší holčičku hrát si samotnou a vymyslet blbiny...