Mám doma standardní dítě?

12. srp 2022

Ahoj, lepší nadpis mě nenapadl. Malému je 2.5 a pořád má plínky a nemluví. Za poslední 3 dny jsem si vyslechla od různých lidí, že je nějaký opožděný a měla bych s ním někam jít a že je to tím, že se mu nevěnuju. Tak zpytuju svědomí. Před půl rokem jsem byla na operaci a musela dodržovat klidový režim a týden i jen ležet, to byl doma chlap. Jenže ten ráno odjede a večer přijde. Tak jsem malému začala pouštět televizi. Respektive na youtube ty kreslené dětské české písničky. Doteď u nich výská. Ale není to tak, že by si sedl a celý den civěl. U toho jsme stavěli z kostek, házeli tvary do kyblíku, učili se čárat, ale syn je tvrdohlavý. Jak není po jeho, bije hlavou o zem, což je prý tím, že vše povolím a nedám na zadek. Ale u něj je to spíš povaha. Sám a po svém. Knížky si rád prohlíží, ale sám. Miluje paci paci a jak je velký, berany duc, u toho se směje a vydrží dlouho opakovat. Místo civění na telku pobíhá po bytě, venku je k neutahání. Ale ano, cíleně se mu asi nevěnuju a možná i díky té televizi nemluví. Vše si přinese, člověka dovede za ruku, ukáže. Když dělám, že nevím, bije se do hlavy, tak pro klid jdu a podám. Myslíte, že je opravdu tak opožděný ? A nějaká rada jak na to mluvení. Máma řekne, jen když je zle. Spíš vydává změť různých hlásek. Ale mým pokynům rozumí. Jdeme ven a už běží ke dveřím apod.

krisstina93
12. srp 2022

Normální dítě, hele pleny neurychlis, do toho musí sám dozrát a co se týče mluvení, můj nejstarší syn začal mluvit ve 3 a půl roce, po nástupu do školky, donutil ho kolektiv. Mladší mluví tak od 2 let, ale naučil ho to ten starší, aby si mohli povídat mezi sebou :D

sigyn
12. srp 2022

Mam doma temer totožné dítko. Od 4 měsíců čteme pohadky, na televizi kouka jen vyjimecne (pri nemoci, max hodinku) a stejne moc nemluví. Bez plinky jsme zkouseli několikrát a pokaždé to bylo jen horší - tadeji se snazi pul den zadržet čůrání a vycurani do nocniku byl horor. Věřím, že školka dost pomůže, protože jakmile vidi, že neco delaji jine děti, tak co bylo predtim nemyslitelné, najednou jde.

zmrzlinka
12. srp 2022

Co je standardní dítě a co je standardní dospělý?Myslím si,že podle toho jak to popisuješ máš normální dítě.Na ten nocnik nebo rovnou na WC bych už trochu dotlačila....posazovat několikrát za den ,vysvětlovat ,ukazovat,...
A s tím mluvením....syn mluvil před druhými narozeninami a dcera ve 2,5 letech řekla pár slov.Rozmluvila se až ve školce.
Můžeš se pro klid duše objednat na logopedii.
A nemáte v okolí nějakou dětskou skupinu pro matky s dětmi - cvičení, tvoření....to by mu taky mohlo pomoct.
A na kecy ostatních se vykašli.Všichny jsou chytrý když se jedná o cizí dítě....nám už děti odrostli,tak teď poslouchám kecy ohledně psa 🤦😂

me_druhe_ja
12. srp 2022

S tou TV a mluvením je to blud. Já znam tolik dětí, který koukají na TV od rána do večera a v roce a půl melou ve větách pomalu. A naopak děti, který TV snad nikdy neviděli, a ve třech letech nemluví. To nemá spojitost.
A na vylučování se nedá naučit. Jen některé matky si to myslí a pak nesmyslne machruji, že svoje dítě "naučili na nočník" v roce a půl. Ne, jen měly štěstí, že zrovna jejich dítě k tomu dozrálo brzo. Předpokládám, že na nočník ho posazujes, vysvětlujes, povídáš mu o tom a tak. Pokud ano, víc udělat nemůžeš.
Máš normální dítě.

9radka9
12. srp 2022

U nás dcera teda mluví, ale to bouchání hlavy o zem a mlácení se do hlavy dělá taky, hlavně když se nudí a je frustrovaná, je strašne se na to dívat, už se těším až to přejde

cilkat
12. srp 2022

Dejte pohlavek těm, kdo říkají, že se dítě vzteká proto, že nedostává na zadek.... a uvidíte, nakolik mají pravdu (a pokud se oni sami nezačnou po facce vztekat, tak vracím svůj pedagogický školní diplom 😉 ).
Říkáte, že "máma" řekne ... jinak slabiky dává? POkud ano, je pravděpodobně úplně v normě. Pokud chcete oporu odborníka, začněte shánět klinického logopeda (ano, pracují s nemluvícími dětmi... a na vstupní yvšetření budete stejně pár měsíců čekat a kolem třetího roku je ideální start).
Ale jinak se hlavně naučte ignorovat všechny ty, kdo přesně vědí, co "už by vaše dítě mělo umět" ... většina z nich si totiž neumí vzpomenout, co v jakém věku uměli sami.

mydlova
12. srp 2022

Ono je normální, že se dítě mlátí do hlavy a mlátí do zdi?? By mě zajímalo, kolik času s ním denně strávíte venku, na hřišti, odrážedle, a dětmi, pískoviště..🤔 Chápala bych kdyby byly velká horka nebo mrazy. A televizi jako jim poustite přes den, místo toho aby si hráli venku?