Ahoj, lepší nadpis mě nenapadl. Malému je 2.5 a pořád má plínky a nemluví. Za poslední 3 dny jsem si vyslechla od různých lidí, že je nějaký opožděný a měla bych s ním někam jít a že je to tím, že se mu nevěnuju. Tak zpytuju svědomí. Před půl rokem jsem byla na operaci a musela dodržovat klidový režim a týden i jen ležet, to byl doma chlap. Jenže ten ráno odjede a večer přijde. Tak jsem malému začala pouštět televizi. Respektive na youtube ty kreslené dětské české písničky. Doteď u nich výská. Ale není to tak, že by si sedl a celý den civěl. U toho jsme stavěli z kostek, házeli tvary do kyblíku, učili se čárat, ale syn je tvrdohlavý. Jak není po jeho, bije hlavou o zem, což je prý tím, že vše povolím a nedám na zadek. Ale u něj je to spíš povaha. Sám a po svém. Knížky si rád prohlíží, ale sám. Miluje paci paci a jak je velký, berany duc, u toho se směje a vydrží dlouho opakovat. Místo civění na telku pobíhá po bytě, venku je k neutahání. Ale ano, cíleně se mu asi nevěnuju a možná i díky té televizi nemluví. Vše si přinese, člověka dovede za ruku, ukáže. Když dělám, že nevím, bije se do hlavy, tak pro klid jdu a podám. Myslíte, že je opravdu tak opožděný ? A nějaká rada jak na to mluvení. Máma řekne, jen když je zle. Spíš vydává změť různých hlásek. Ale mým pokynům rozumí. Jdeme ven a už běží ke dveřím apod.
Mam doma temer totožné dítko. Od 4 měsíců čteme pohadky, na televizi kouka jen vyjimecne (pri nemoci, max hodinku) a stejne moc nemluví. Bez plinky jsme zkouseli několikrát a pokaždé to bylo jen horší - tadeji se snazi pul den zadržet čůrání a vycurani do nocniku byl horor. Věřím, že školka dost pomůže, protože jakmile vidi, že neco delaji jine děti, tak co bylo predtim nemyslitelné, najednou jde.
Co je standardní dítě a co je standardní dospělý?Myslím si,že podle toho jak to popisuješ máš normální dítě.Na ten nocnik nebo rovnou na WC bych už trochu dotlačila....posazovat několikrát za den ,vysvětlovat ,ukazovat,...
A s tím mluvením....syn mluvil před druhými narozeninami a dcera ve 2,5 letech řekla pár slov.Rozmluvila se až ve školce.
Můžeš se pro klid duše objednat na logopedii.
A nemáte v okolí nějakou dětskou skupinu pro matky s dětmi - cvičení, tvoření....to by mu taky mohlo pomoct.
A na kecy ostatních se vykašli.Všichny jsou chytrý když se jedná o cizí dítě....nám už děti odrostli,tak teď poslouchám kecy ohledně psa 🤦😂
S tou TV a mluvením je to blud. Já znam tolik dětí, který koukají na TV od rána do večera a v roce a půl melou ve větách pomalu. A naopak děti, který TV snad nikdy neviděli, a ve třech letech nemluví. To nemá spojitost.
A na vylučování se nedá naučit. Jen některé matky si to myslí a pak nesmyslne machruji, že svoje dítě "naučili na nočník" v roce a půl. Ne, jen měly štěstí, že zrovna jejich dítě k tomu dozrálo brzo. Předpokládám, že na nočník ho posazujes, vysvětlujes, povídáš mu o tom a tak. Pokud ano, víc udělat nemůžeš.
Máš normální dítě.
U nás dcera teda mluví, ale to bouchání hlavy o zem a mlácení se do hlavy dělá taky, hlavně když se nudí a je frustrovaná, je strašne se na to dívat, už se těším až to přejde
Dejte pohlavek těm, kdo říkají, že se dítě vzteká proto, že nedostává na zadek.... a uvidíte, nakolik mají pravdu (a pokud se oni sami nezačnou po facce vztekat, tak vracím svůj pedagogický školní diplom 😉 ).
Říkáte, že "máma" řekne ... jinak slabiky dává? POkud ano, je pravděpodobně úplně v normě. Pokud chcete oporu odborníka, začněte shánět klinického logopeda (ano, pracují s nemluvícími dětmi... a na vstupní yvšetření budete stejně pár měsíců čekat a kolem třetího roku je ideální start).
Ale jinak se hlavně naučte ignorovat všechny ty, kdo přesně vědí, co "už by vaše dítě mělo umět" ... většina z nich si totiž neumí vzpomenout, co v jakém věku uměli sami.
Ono je normální, že se dítě mlátí do hlavy a mlátí do zdi?? By mě zajímalo, kolik času s ním denně strávíte venku, na hřišti, odrážedle, a dětmi, pískoviště..🤔 Chápala bych kdyby byly velká horka nebo mrazy. A televizi jako jim poustite přes den, místo toho aby si hráli venku?
Normální dítě, hele pleny neurychlis, do toho musí sám dozrát a co se týče mluvení, můj nejstarší syn začal mluvit ve 3 a půl roce, po nástupu do školky, donutil ho kolektiv. Mladší mluví tak od 2 let, ale naučil ho to ten starší, aby si mohli povídat mezi sebou :D