Ahoj, syn má 3roky 9měsíců a zajímalo by mě, odkdy jaká pismena má umět vyslovit atd.. Mluví krásně, rozumí mu i cizí, spojuje věty v souvětí, pozná písmenka atd..
Neumí R a Ř ale to myslím je ještě čas a má problém s pismenem T. Když se soustředí tak ho řekne pěkně , ale ve slovech nebo během běžné řeči říká místo T K.
Máme to řešit s dětskou a vyžadovat logopedii, nebo zatím zkoušet doma a nechat mu čas?
Děkuji všem za rady a zkušenosti 🙂
Syn má výslovnost úplně úžasnou. Od 2,5 let začal mluvit s dokonalou výslovností, ale od 3 let se začal zadrhavat v řeči. Dělá to, když je moc nadšený a nebo chce něco říct moc rychle. Vybírá si co nejvíc složitá slova a skládá až zbytečně složité věty i když to lze říct jednoduše. Od května chodíme k logopedce a nelituji, že je to podle nekoho brzo. Prostě jsem to tak cítila.
Dobrý den. Mám syna 3 roky 10 měsíců, kvůli opožděnému vývoji řeči a porozumění chodíme na logopedii od jeho dvou let. Naše paní doktorka říká, že do čtyř let věku dítěte se řeší především kvantita řeči, tedy slovní zásoba. Mnoho písmenek do těch 4 let naskočí samo. Kvalitu výslovnosti prý začneme řešit až po těch čtvrtých narozeninách.
my chodíme na logopedii od tří let - neuměl K, G, ž, š, č, dě, tě, ně (dětská nás poslala kvůli tomu K, že to by už umět měl), ted má pět a začínáme s Ř (na R je dost času do pěti, na Ř do pět a půl)
@monykatvrda tak my ze stejného důvodu jako vy (OVŘ) chodíme až od 4,5. ve 3 nastoupil do školky asi tak s 10 aktivními slovy. Mluvit nechtěl a nepohnul by ho ani heverem. Pak skok dopředu, ve školce se rozmluvil, ale když to zase začalo stagnovat tak jsem ho objednala (v necelých 4 letech) první termín jsme dostali v tech 4,5 a bylo to tedy asi na poslední chvíli, ale ještě dobrý.
@jipe Naše dětská neřešila ani na pětileté prohlídce, že mluví strašně blbě a hrozně se divila, že chodíme na logo🙄
@jipe naše řešila R a Ř až před sedmým rokem a to jsme hned se třetíma narozkama začali chodit.. tak asi záleží jak kde nebo jak to kdo zvládá 🙂
@keksik002 nedáš nic za to, když zajdete na konzultaci 🙂 náš opravdu nemluvil a nemluvil proto, že měl ochablý jazyk, což jsem já ale nevěděla.. první rok jsme v podstatě jen posilovali a rozšiřovali slovní zásobu.. jsem za logopedii moc ráda.. chodila jsem se synem ode třech let a letos na jaře mi vyřadila luxusně mluvící dítě.. všichni kolem zíraj, jak se z huhňálka vyšvihnul v krásně vyslovující dítě 🙂 chodím teď i s pětiletou - chci aby do školy uměla vše jak má 🙂
Já osobně bych si minimálně zmapovala situaci kolem - zda klinické logopedky nabírají nové děti - na hodně místech jsou pořadníky a čekací doba od tří měsíců do jednoho roku. Začni to řešit po čtvrtém roce.