Letět nebo neletět s 5měsíčním synem?

mimisekelis
12. kvě 2016

7.dubna se mi narodil syn a uvazujeme o dovolene u more. Asi v zari nekde do recka nebo chorvatska. Urcite letecky, all inclusiv, ale nevime jestli letet letos (synovi bude 5m. nebo az pristi rok... A jak to tak chodi v letadle,kdybychom leteli, ted nebo za rok?

kachnicky
12. kvě 2016

Ja bych asi jela 🙂 Ale musela bych mít mimino kompletně naočkovane 🙂 předci jen jistota je jistota 🙂 A pokud syn zvladá cestovaní, tak není problém 🙂

xleni
12. kvě 2016

Urcitě leťte. My poletíme v říjnu, malý bude mít rok. Puvodne jsme chtěli letět už v březnu, ale nevyšlo to - škoda. Takže urcite ano!!

mimisekelis
autor
12. kvě 2016

Jak to s tak malymi detmi v letadle chodi?

lenula4
12. kvě 2016

V letadle bych se bála tlakových změn, letěla bych spíše kdybych musela. Každopádně kdybyste letěli, tak doporučují během vzletu a přistání kojit. Nebyla bych si také jistá té teplotní změny u moře u tak malého mimča, jestli tam bude moc teplo, může to špatně snášet a Ty budeš mít po dovolené, ale každý reaguje jinak. Co se týče očkování, tak by mělo mít alespoň to základní - hexu. Za mě bych letěla až příští rok, víc si to také užije, už bude nejspíš chodit, může do moře, bude objevovat 🙂

madrilena
12. kvě 2016

Jo, klidně bych letěla.

verena
12. kvě 2016

@lenula4 za mě je noční můra i to chodící dítě, pořád hlídat, aby nešlo do moře. A mazat a hlídat přehřátí... My byli až ve třech letech, strašně se těšil a moc si to užil, a my taky. No ale já asi nejsem ten správný dobrodruh... 🙂

lenula4
12. kvě 2016

@verena Jo to věřím, my se k moři chystáme taky až min. v těch 3 letech, dřív mi to osobně za ty nervy taky nestojí 🙂

pampeklec
12. kvě 2016

V letadle teď nebo za rok to bude stejné - pravděpodobně vás odbaví přednostně, pokud bude místo, dostaneš sedačku "navíc" na dítě, pokud nebude, máš smůlu 🙂 A nebo si jí můžeš samozřejmě koupit. V letadle vám letuška dá speciální pás na dítě, který se připne k tomu tvému a aspoň na vzlet a přistání ho musíš mít připoutané a čelem od sebe (nebo aspoň bokem na kojení). Ideální je za přistání i vzletu kojit, kvůli tlaku v uších. Některé společnosti nabízejí i občerstvení pro miminka, ale určitě si s sebou budeš moct vzít do letadla něco pro něj k jídlu a pití sama.
Osobně mám s cestováním zkušenost, že s menším dítětem je to pohodlnější pro oba (těm malým prostě stačí ke štěstí máma, starší už se nudí a tak). Takhle krátkou trasu bych letěla jen v případě nutnosti, radši bych jela autem, zvlášť s tím starším za rok (kvůli spaní a tak). Nad Evropou se lítá vysoko, takže je tam větší radiace, což taky není pro děti úplně fajn. Rozhodně bych neletěla v noci. Celkově tahle otázka hodně záleží na dítěti, jakou má povahu. Ale v každém případě přežít se to dá vždycky a obvykle to není nijak strašlivé 🙂 Jo a nekupovala bych nic na dlouho dopředu - nikdy nevíš, jestli nebude nemocný a s velkou rýmou nebo něčím horším ti ho do letadla nevezmou.
Co se týče dovolené u moře jak jí popisuješ, nemůžu soudit. Nikdy jsem to nezkoušela... ale děti zvládnou často víc než si myslíme a většinou s nadšením 😉

micaella23
12. kvě 2016

My leteli v 4-5ti m take, musis si vybrat spolecnost, ktera na to je pripravena (dneska asi vsechny) oznamit batole pri koupi letenek, i s kocarem, muzes si vzit sunar, prasek do letadla i vodu do 100ml ale musi se pri odbaveni kus namichat a dat diteti ochutnat pred kontrolou, s konstrukci na kocarek, na kterem jsme meli nacvaknutou autosedacku, jsme sli az pred dvere letadla, tam jsme sedacku vzali a letuska slozene kolecka schovala, vybrali jsme si sedadla vepredu, za vyssi cenu, ale bylo tam hafo mista, dite pri vzletu, pristani a turbulenci musi sedet na tobe, nebo pripoutane v autosedacce, co se uchyti na sedadlo ale s oznacenim ECE R44/03, nebo nápisem This restraint is certified for use in motor and aircraft.musi mit spodek siroky asi 41-42cm vic ne, vodu na mliko ti pripravi letusky, ukazou ti i mista na prebalovani, nejlepsi je vecer odlitat nebo brzo rano kdy to dite prospi. Jinak to bylo v pohode, nebylo se ceho bat, vse podrobne najdes v podminkach dane spolecnosti se kterou poletis, nekde se za mimi plati, jinde ne.. Leteli jsme na Sicilii takzebdoba letu podobna jako do recka, ale ja mam dite flegmouse, chce jen jidlo a pochovat vic ji nezajima🙂 :D

shine2015
12. kvě 2016

S 5ti mes bych asi neletela....cestu zvladne,toho bych se nebala,ale zmeny teplot atd a klimatizace a nasledna ryma....ja bych se rozmyslela.....nechala bych to za rok na kveten cerven...a jela bych na delsi dobu....

My mame deti tri...prostredni letela na 10mes a zvladla to v pohode...k mori poprve starsi 2apul a mladsi 1a pul.....do recka na 2tydny v cervnu a znovu v zari.....po klimacce ryma a zanet stredniho ucha. Doporucuji vzit s sebou kapky do nosu...a leky samozrejme.

Letos mame mimi narozene v rijnu a cestujeme autem....a k mori vahame....ale v zari asi pojedem....

madrilena
12. kvě 2016

@lenula4 I tříleté dítě musíš hlídat, aby se Ti neutopilo v moři. Je jedno, jestli mu jsou dva nebo 4. A přehřátí taktéž musíš hlídat i u tříletého. Jinak i v zemích, kde je moře a vysoké teploty se rodí miminka a kupodivu tohle všechno přežívají :-/. Jako když jdeš v ČR v létě s dítětem k rybníku, tak se ta péče nějak liší od toho, když s ním letíš k moři? Nehledě na to, že to moře je o dost zdravější než český rybník se stojatou vodou.

denousek
12. kvě 2016

já bych s dítětem do roku nejela...

kacca11
12. kvě 2016

Asi bych behem prvniho roku vynechala velke cestovani. Ja osobne, nekdo treba ne.

lenula4
12. kvě 2016

@madrilena Tak samozřejmě, že ho musíš hlídat, kdo říkal že ho do moře nechám jít samotné. A něco jiné je, když se dítě narodí tam kde jsou vysoké teloty a když se narodí v ČR, přehřátí rozhodně tříleté dítě z ČR snáší líp než novorozenec.

apacheee
AMBASADORKA
12. kvě 2016

My byli s ročním,neockovanym a vše v pohodě. S petimesicnim bych asi osobně neletela

aninousek
12. kvě 2016

Letěla jsem s 3měsíčním do Turecka v půlce září a bylo to úžasný celou dovolenou prospal 😎

mimisekelis
autor
12. kvě 2016

A myslite, ze treba letos jet jen autem, treba do chorvatska? A letadlem poradne az za ten rok?

shine2015
12. kvě 2016

@mimisekelis pokud mate dobre auto tak to bych jela....na noc....nase tri deti 4apul,3a pul a pul roku cestu pres celou cr,nemecko,holandsko az di UK.....zastavime na hriste atd...vyjizdime na noc....
Chorvatsko se da zvladnout v pohode 🙂

kachnicky
12. kvě 2016

@mimisekelis Ja třeba jedu v zaří s 10 měsíční do Chorvatska 🙂

teraolli
12. kvě 2016

Loni jsme byli na začátku září s 9ti měsíční holčičkou autem v Itálii a naprosto vpohodě 😉 .

mr_falko
12. kvě 2016

naprosto v klidu bych jela i letela....

nurmisur
12. kvě 2016

Já osobně bych nejela, malým dětem prý nesvědčí změna prostředí dřív než v roce. viz. http://ona.idnes.cz/s-detmi-u-more-0dk-/deti.as... Jde hlavně o změnu teplot a klimatu. Vím jak sama reaguju na dovolené - rýma, opary apod. a mimi je mnohem náchylnější.
Nikomu bych ale nechtěla radit co má a nemá dělat, tohle je jen můj názor🙂

nininka23
12. kvě 2016

My letíme v říjnu, dcerce budou skoro tři a synkovi rok...kupovali jsme letenky v únoru, kdy byl malej ještě hodné ležící miminko....no a když teď vidím jakej je z něj teď divoch, osbně bych raději letěla s pětiměsíčním miminkem než s chodícím ročním batoletem..

karlajasmine
12. kvě 2016

Já bych jela i letela..

kukujda
12. kvě 2016

Neboj, 5 měsíců je ideální, malý ti nebude zdrhat 😀 My letěli už 4x a bylo to bezva, letěla jsem s malým i sama, ale ve dvou je to úplně v pohodě

madrilena
12. kvě 2016

@lenula4 Ten novorozenec narozený v zemi, kde jsou velká horka se může "přehřát" stejně tak jako ten, co přicestuje. Osobně bych neletěla s malým dítětem třeba do Afriky, ale taková Mallorca atd. fakt není problém. Cesta je relativně krátká, podmínky příznivé. Třeba vloni byla taková horka, že bylo úplně jedno, jestli jsi v ČR nebo v jižní Evropě. Tohle fakt nejsou důvody proč nejet.

madrilena
12. kvě 2016

@nurmisur Vidíš a já třeba po dovolené u moře nikdy rýmu neměla a byla jsem celkově zdravější než když dovolená u moře nebyla.

japona
12. kvě 2016

@mimisekelis Po zkušenosti, kdy jsme s ročním dítětem skončili na dovolene u more v nemocnici (akutní bronchitida), bych byla opatrna a takhle male mimino nikam netahala. Je dobre si říct, co to komu přinese? Cesta bude pro dite narocna (čekání na letišti, hluk v letadle, změna tlaku, klimatizace), v destinaci pak riziko prehrati, dale nenulova šance, že diteti pobyt nesedne, bude nevrle, řvat na cely hotel a vy strávíte dovolenou nočním nosenim a přes den spánkem..

japona
12. kvě 2016

Když už dovolenou u more, tak doprucuji raději jet autem. Můžete se přizpůsobit potřebám dítěte a vejde se vám vic věci. Alespoň u nás plati, že čim menší dítě,tím vic krámů🙂

micaella23
12. kvě 2016

Ja nechapu proc ten let odsuzuji ti, co to neabsolvovali.. Sorry. V aute mate taky klimosku a muzete nastydnout, v aute je taky hluk a letadlo pri letu je tichoucky, nemluvim o tom kdyz ridic bude mit x stovek km za sebou, dite zacne rvat a parking bude za 20km to se taky neda tolik soustredit, 10h nacpany bez pohybu ve vajicku,nedejboze ze to nejakej strelec do vas napali, pichnete, fronty atd.. Na letisti pockate max hodinu, pak 3h v letadle a z letadla do taxiku/busiku a sup za 5h jste se vsim vsudy v hotelu. Pokud chce letet je to dost easy oproti autu