Kouše své vrstevníky bez důvodu

klarisa6
31. bře 2016

Ahojky, prosím poraďte, už začínám být zoufalá... mám 2-letou dcerku, která kouše své vrstevníky na potkání ☹ ...Už když jí byl cca 1 rok a začali jsme chodit na hřiště, aby byla mezi dětmi, jsme se u ní setkali s tím, že ona bez důvodu kousne do tváře, ruky, břicha, někdy až do krve ☹ ...netušíme proč to dělá, co jí k tomu vede, zatím nám to neumí říct. Stačí jen když kolem nás na ulici projde dítě a ona se hned na něj vrhá. Opravdu nechápu důvod, jinak je hodná, nikdo jí neubližuje, doma se nekoušeme, ani náš malý pes jí neubližuje. Doktorka nám řekla, že z toho vyroste. Utekla zima, utekl rok a nic se u ní nezměnilo, stále utočí na své vrstevníky. Chci, aby byla mezi dětmi, ale po kousacím incidentu, jí plácneme přes pusu, přes zadek, pokáráme a odcházíme. Pomalu začínám mít hrůzu venku potkat děti. Máte s tím zkušenosti? Poraďte prosím co dělat? Děkuji.

japona
31. bře 2016

@klarisa6 Mám zkušenost s kamarádky synkem, kousal deti ze vzteku (když mu např. jiné dítě vzalo hračku, předběhlo ho ve frontě na atrakci, ..), protože neuměl jinak dat najevo, že mu někdo ubližuje. Z toho v cca 2,5 letech vyrostl, když se naučil mluvit. Pak taky kousal dospelaky, protože testoval, co vydrží.. a po jednom vetsim kousnout ho facka od dědečka vyléčila🙂
Co chce kousáním Vaše holčička vyjádřit? Neupozorňuje na sebe ("kousnu dítě a maminka pribehne a bude se mi věnovat")? Nebo žárlí na ostatní deti a chce vás jen pro sebe?

klarisa6
autor
2. dub 2016

@japona Ale v naší situaci jí nikdo neubližuje, nikdo jí nic nebere. Třeba jde prostě jen po ulici a ona se na to dítko silou přilepí a kousne. To právě nevím co tím chce vyjádřit? Já se jí věnuji už jen proto, že vidím, že se k nám nějaké dítě přibližuje, tak už se hned snažím vyhnout další kousací katastrofě. Na dospěláky si netroufá (zatím). Má dcerka je taková živější, neposedí, kamarádí se s každým dospělým, na starší děti je také hodná... ale na své vrstevníky prostě takhle útočí. Vždycky se strašně stydím, když něco takového provede a moc mě to mrzí. Chci to řešit, ale nevím jak... proto hledám rady i tady na koníkovy...

mamina_marcela
24. kvě 2016

Mohla by to dělat v situacích, kdy má pocit, že má málo tvojí pozornosti. Dítěti je jedno, jakým způsobem na sebe upoutá. I když ho v tom okamžiku potrestáš, má tě jen pro sebe. Zkus ty situace rozklíčovat. Dělá to, když s někým mluvíš, věnuješ se jinému dítěti nebo děláš prostě jen nějakou činnost, kdy by mohla mít pocit , že nemá tvojí 100% pozornost?

klarisa6
autor
25. kvě 2016

@mamina_marcela Ahoj. Zatím jsem nepřišla na to, kde je chyba...?... Například : jdeme pěkně po ulici na procházku, ona tlačí před sebou svůj kočárek, já jsem u ní a všímám si jen své dcerky (protože jí už znám). V momentě, kdy kolem nás projde dítě, přibližného věku jako je ona, ihned kočárek opustí a běží k dítěti, pevně ho obejme a zahryzne se. Už jen z toho důvodu, že vím co by mohlo nastat, jí raději držím za ruku a snažím se domlouvat. A ona i přes to se snaží k dítěti, alespoň natáhnout druhou ručičku a chytne třeba jen rukáv dítěte a chce si ho přitáhnout k sobě. Já jí samozřejmě chytnutý rukáv vysoukám z její pevně sevřené pěstičky, aby dítě mohlo odejít... a znovu domlouvám... ale zatím bezvýsledně ☹ ...

mamina_marcela
1. čer 2016

@klarisa6 Pak asi nezbyde nic jiného, než jí kousnout taky. 🙂 Možná, že když za tím bude mít vlastní zkušenost-bude vědět, jak moc to je nepříjemné, přestane. Já jsem to takhle vyřešila před 24 roky a zabralo to. Byla hrozně překvapená. 🙂 Kousnout s citem, ale tak, aby to bolelo.
Domlouvání je k ničemu, když se to v mozku nemůže spojit s ničím konkrétním, pokud to ještě sama neprožila.
Ještě mě tak napadá, jestli tím neprojevuje náklonnost. Potom procvičovat pusinky. 🙂 A zase bych jí ukázala ten rozdíl. 🙂

klarisa6
autor
2. čer 2016

@mamina_marcela To my jsme jí jednou i zkusili kousnout, aby věděla, že je to nepříjemné, ale dětská doktorka nám řekla, že prý to není dobrý nápad, že prý by jí muselo kousnout to kousnuté dítě. Což se tak nestane, protože to kousnuté dítě začne plakat a utíkat k mamince. Taky jsme jí jednou při vysvětlování řekli, ať se tedy kousne sama sebe... a ona se fakt kousla do ruky až tam měla vytlačené zoubky... jsme na ní fakt čuměli, že to udělala... Jojo pusinky, tak to jí říkám stále, stále jí pusinkuji a říkám, že takhle se musí chovat i k dětem, pusinku, malá, ahoj, pohladit.... ale zatím stále bez úspěchu... 😒