Kousání a bití od ostatních dětí. Jak reagujete vy?

26. únor 2023

Milé maminky, zajímá mě, jak svým dětem vysvetlujete, že je ostatní děti koušou/bijou.
Já jsem asi zjistila, ze to vlastně nějak nedokazu sve dvouleté dceři vysvětlit.
Jako první mě napadne, ze je to dite zlobive. Ono ale neni, zejo.
Dam příklad. Včera jsme byly v hernicce. Naše mala si vzala kočárek, který stal v koutě a jezdila si s nim. Okamžitě k ni pribehl chlapeček a začal ji ho rvat z ruky. Jeho maminka pila kafe a nebyla u toho, tak jsem mu rekla, ze moje dcerka ho měla jako první a poprosila jsem ho, ať ji ho nebere. Chlapeček se ho snažil dal vyrvat. Tak jsem ho pevne drzela a nedovolila sem to. Když viděl, ze má smůlu, sel po male pesti. Nastavila jsem mu svoji ruku a malou se snažila pritahnout k sobě. Bohužel ji v jeden rychlý moment ruku vzal a vsi silou do ni kousnul.
Vysvětlovala jsem ji pak, ze chlapeček asi moc ten kočárek chtel půjčit, ale ze to neuměl říct, nic jinyho me nenapadlo.
Jak reagujete vy? Nechci dceru vybizet k tomu, aby násilí vracela zpět, ale zároveň nechci, aby si to nechala libit.
Díky moc za vaše názory. 😊

ele_nka
26. únor 2023

Já bych vzala chlapečka za ruku a dovedla mamince...ale já už jsem na tyhle ženy co si potřebují vypít kafe a ať jejich dítě řeší někdo jiný vyloženě alergická.

autor
26. únor 2023

@ele_nka Já taky. Jako vím, ze každý dite má občas “emoce” 😀 ale doprcic.. Mě jako fakt nebaví běhat dítěti za zadkem někde v hernicce. Ale pokud je ve věku, kdy se proste nemůžu stoprocentně spolehnout na to, ze nikomu (byť omylem) neublizi, tak tam proste budu s ni.
Jako myslela jsem, ze to mamince půjdu říct, ale o chvíli později ten její klouček šel “utocit” na někoho jinyho, ona to viděla, přišla k němu, zatrasla s nim a servala ho, ze “jestli se takhle bude chovat, tak dostane na pr*el.” 🥺 Tak jsem to nechala byt.

palja
26. únor 2023

Přesně. Já bych to taky řešila s maminkou. Dcera měla taky takové období, tak jsem hlídala jako ostříž, aby žádné dítě v herničce nebo na hřišti neplácala. Prostě jsem zakročila dřív než se to stalo, od toho tam jsem. A když chtěla nějakou hračku, co měl někdo jiný, tak jsem jí vysvětlila, že musí počkát, až si holčička pohraje, že to měla první.
Vím, není to odpověď na dotaz, já jsem bývala v té opačné pozici a rozhodně by se mi nelíbilo, kdyby moje dítě někdo bouchal nebo kousal.

ferda90
26. únor 2023

Ahoj, my máme teď období, kdy syn občas nějaké dítě plácne, nebo plácne i nás. Má 2 roky. Dělá to ať je veselý, že si hraje a nebo když je naštvaný. Chodíme na cvičení pro děti a já jsem mu neustále v patách a dávám pozor aby nějaké dítko nebouchl. Když se tak stane, omluvim se mamince i tomu dítku a řeknu Filipkovi, že se to dělat nesmí, ať udělala malá malá, nebo dítko obejme. Když to neudělá sám což se mu moc nechce,vezmu mu ruku a pohladím to dítě jeho rukou sama. A zas prostě chodím za ním a hlídám. Prostě má tkaove období, naštěstí to vidím i u jiných děti, tak jsme ráda, že v tom nejsme sami

kristyn86
26. únor 2023

Deti tohle delaji proto,ze ty situace jeste nezvladnout vyresit jinak a tohle je vlastne jednoduche vyliti si treba vzteku,ale i smutku,nekdy to muze byt i radosti. Coz zde tedy nebylo. Syn jeden cas kousal,na druhou stranu zazil i kousani od jinych. Preslo to. Ale vedela jsem,ze to dela a tak jsem byla furt s nim. Kdyby byla maminka s nim,mohla mu vysvetlit,ze ted kocarek ma holcicka a pak si ho pujci on. Jinak ti poradim,i s cizim ditetem zkousim uzavrit dohodu. At je to v herne nebo na hristi a jde o houpacku,babovicky atd. Velmi mi pomaha veta,ze ted to ma me dite a ze de vystridaji,ze mu to za chvilku taky pujcime a tak. Takze nerikala jsem,ze jsme neco meli prvni a neber na tom. Jinak syn kdyz kousal,tak jsem mu rikala,ze je to osklivy,ze to druheho boli a ze to to zkusime vymyslet spolu jinak. A naopak,kdyz jeho nekdo kousl,tak jsem rekla,ze to je osklivy,ze se to nedela,ze to boli a ze to dite je male a neumi to rict jinak. A zaroven jsem syna pochvalila,ze on je sikovny a on si umi hezky rict. Tohle je nejhorsi cek,jak ty deti nemluvi. Pak to kousani uz prejde. A je skoda,ze tam ta maminka nebyla,protoze jinak by i dcera videla,ze treba dostane vyhubovano a ze se ma omluvit.
Takze jsem nerilala,ze je oskluvy chlapecek nebo zly,ale ze je spatny to,co udelal.

lilian2111
26. únor 2023

Odnesla bych ho matce ať si ho místo kafe hlídá 🤷🏻‍♀️

tinaprofi
26. únor 2023

Bych se na tu matku vyprdla 😁 normalne bych ho capla a postavila do rohu at vychladne 😂 by mohl zacit rvat, aspon by prilakal matku a pak bych byla krasne jedovata 😂

klokanka31
26. únor 2023

Za tohle chování mu neměla ale vyhrožovat a na zadek mu okamžitě dát. Jinak si myslím taky kluka vzít a řešit to s jeho matkou.

klokanka31
26. únor 2023

@kristyn86 Nemůže to být ale i výchovou? Nepřijde mi normální tvrdit že je tohle normální chování. A s tím půjčováním báboviček, když jde dítě na písek, to nemá vlastní? 🤨

ondul
26. únor 2023

Já všecky tydle situace - někdo dělá něco, co se nemá, co se nedělá (Maminko, proč pán přechází na červenou, maminko, proč ten chlapeček může, když já ne... atd.) vysvětluju tak, že my máme odpovědnost pouze sami za sebe a za svoje chování a co a jak dělají ostatní s námi nijak nesouvisí (což v případě, že tvoje dítě je pokousaný, není uplně použitelný). Ale zkrátka bych vysvětlila, že kluk se takhle chová, protože má takový pocity, neumí to zpracovat atp., ale my víme, že se to nedělá, že to je špatný chování, že to dělat nebudeme.

klokanka31
26. únor 2023

@ondul Nebylo by lehčí říct že je to prostě zlobivý dítě?

mourovatakocka
26. únor 2023

Téda, tady je to samá zodpovědná matka 👋
Tak a teď jsem tu ještě já. Se starší jsem neměla problém, s nikým se jako malinká nepřetahovala o hračky, žádný stres. Do herničky jsem si brala knížku. Mladší má jinou povahu, zatím žádný pěstní souboj neproběhl, ale posledně se třeba sápal jedné paní po koláči, taky dobré. Jo a krmíme ho, hlady netrpí. Pokud by něco takového probíhalo a já si toho nevšimla, protože si do herničky chodím vypít čaj, čekat na starší při kroužku a nestojím následně ani jednomu za zadkem, určitě bych chtěla, aby maminka přišla za mnou, že lump něco provedl. Nechtěla bych, aby něco řešila s ním beze mě, tak jako já neřeším nic bez jiné matky. Zvlášť nějaké chytré poznámky o zlobivem dítěti, to je trochu na hlavu, neumí zvládat emoce, proto občas reagují takhle přiblble.
Pokud se dětem kdy stala nějaká nepříjemnost, vysvětlovala jsem, že je třeba jen malý/ještě tomu nerozumí/neumí si říct/neví, co znamená počkat, až bude na řadě apod. Mám takovou teorii, že pokud netrčí kosti a necrčí krev, jde o houby a všechno má řešení.

kristyn86
26. únor 2023

@klokanka31 Nerekla bych,ze je to vychovou. Jaka vychova by smerovala dite k tomu,aby kouslo?Myslim batole tedy. Je to povahou ditete,jeho vyvojem,jeho nedozralou nervovou soustavou,kdy neumi jeste resit samo konflikty. I v dospelosti je nekdo agresivnejsi a druhy plachy.Tohle je proste jednoduchy,primitivni reseni. Delaji to deti prave ve veku rok a pul az dva a pul bych rekla,dokud proste nemluvi. Se symem jsem chodila pravidelne do ruznych hernicek a troufam si rict,ze temer vsude se naslo takovehle dite. Muj syn to parkrat udelal. Ale ja to vedela,ze to u neho hrozi a byla jsem porad s nim,abych tomu predesla. Popripade se omluvila. Naopak i syn zazil,kdy ho deti kously. Bylo to obdobi a delat to prestal. Za prve jsem mu to vysvetlovala. Hodne to pochopil,kdyz ho kousl nekdo jiny. A za druhe,kdyz uz si jakz takz umel neco malo rict. Napr. Ne,moje atd...Pak mam dceru a ta v zivote nikoho nekousla. Tak myslis,ze kazdeho vychovavam jinak? Ne. A kdo ma stesti na prorozene hodne deti,tak chapu,ze pro ne je to nepochopitelne.
Jinak,my chodime na hriste,kde jsou erarni hracky. Tak ty se proste pujcuji. Kdyz jsme sli jinam,braly jsme sve. Ale nemam problem pujcit. Nekdy se stane,ze nekam jdeme a pak treba skoncime na hristi. Napr.ze skolky,z nakupu. A to fakt babovky do prace nenosim. A to i kfyz byly batolatka,tak se proste stalo treba na vylete,ze chteji na hriste.

ferda90
26. únor 2023

@kristyn86 to mi dává docela smysl. My chodíme na cvičení pro děti a třeba to,, bití,, nám lektorka vysvětlovala tak, že to dítě ještě neumí ovládat své emoce, tak proto plácne dítě/dospělého. Nemá ještě vyzralou nervovou soustavu.

kristyn86
26. únor 2023

@ferda90 Ano,je to tak. Ty deti nejsou zly. Neumi fakt jen ovladat sve emoce. Dozrajou a kousat nebudou 😉 Jsem jeste nevidela starsi dite,co by hlodalo do druheho 😀 A ne,nemusi to delat kazde. Dcerka brzy mluvila,uz v roce si rekla Ne,moje. V roce a pul uz se dokazala pohadat nrbo dohodnout.

klokanka31
26. únor 2023

@kristyn86 Když je ale dospělý agresivní, tam se to netoleruje. Nechápu proč u dětí by se to mělo omlouvat nedozrálou nervovou soustavou. Můžou se vztekat, ječet, klidně. Ale někoho mlátit nebo kousat, to prostě ne. Nejsem zastánce fyzických trestů ve výchově, ale pokud dítě někoho praští nebo kousne, pak by na zadek dostat mělo okamžitě.

kristyn86
26. únor 2023

@klokanka31 U dospeleho se to netoleruje,protoze je snad dospely a ma vyzralou centralni nervovou soustavu. Umi mluvit,umi uz zvladat sve emoce. Da se to resit jinak. Snad nebudeme srovnavat dospeleho a batole,ktere se vyviji. Ja ani nerikam,ze by se to melo tolerovat. Nikdy jsem to synovi netolerovala,vzdy to melo nejakou reakci..Nejcasteji jsme odesli a mel po ptakach,coz byl pro neho trest. A dlouho to na neho platilo ze jakmile neco provede na hristi,jde se domu. Kdyz jsem mu ze zavatku davala za to na zadek,tak oroti tomu spis otupel. At si da klidne nekdo svemu diteti za tohle na prdel,me je to jedno. Po prve jsem to tez udelala. Ja treba nejsem proti tomu dite nekdy dostalo na prdel. Ale snazim se ridit tim,ze nasili nebudu resit nasilim.
Takze ja jsem nepsala,aby se to detem promijelo. Ale chtela jsem vysvetlit,PROC to delaji. Proto se to deje jen v urcitem veku. Skolni se uz nekousou ne? Nebo dospely?

autor
26. únor 2023

@klokanka31 Ale tím přeci tomu dítěti ukazuju, ze na násilí se reaguje násilím. A to se mi teda vůbec nelíbí. Naopak si myslím, ze dite nepochopí, ze když je mláceno, nesmí mlátit ostatní.

kristyn86
26. únor 2023

Presne tak,souhlasim s autorkou. Me bijou,je to reakce na to,kdyz se mame neco nelibi,co jsem udelal. A me se ted nelibi,ze ta holcicka ma kocarek a ja ne. Tak ji majznu taky,at vi 😉
I kdyz tady fakt ty deti nepremysli. V popredi jsou primitivni pudy.

klokanka31
26. únor 2023

Na druhou stranu ukážeš dítěti že je normální někoho bouchnout a vyváznout bez trestu.

kristyn86
26. únor 2023

@klokanka31 Bez trestu to dite neni. Trest preci neznamena jen placnuti pres zadek. Ale uz to,jakym tonem mu reknes,ze se tohle nedela,je to osklivy atd,tak uz mu davas mnohem lepsi vysvetleni nez ze dostane pres zadek. Je mu to neprijemne atd.Navic trest i je to,ze si uz tam nebude hrat a jde se domu. Nebo dospely si davaji za trest na prdku?😉
Ale at si to kazdy resi jak chce. Pro me bylo prioritou vysvetlit,PROC to batolata delaji. Coz jsem snad vysvetlila dostatecne a trest at si kazda mama zvoli sama.
Me co by nejvic namichlo,je to,ze ta maminka v prispevku si to dite nehlida.

te_reza
26. únor 2023

Když to je těžký. Já jsem upřímně nesmírně ráda, že holka vyrostla z písku a nebo už si to vyřídí sama, když náhodou zabloudime za barák na hřiště. Když byla malá, byly jsme tam denně a nosili svoje hračky na písek. Samozřejmě holka měla většinou jen lopatku a zbytek si žil svým životem po celém hřišti. Jako až tam jsem pochopila, že nevím, proč se snažím o výchovu: nesmíš brát, ubližovat, musíš poprosit a podobně, když pak přijde smrad, vyrve ji to z ruky a ve vteřině s tím je v prdeli. Moje ňuňu výchova způsobila akorát to, že první dva roky ve školce byla mouchy sežerte si mě a dříví na ní mohli štípat. Do dneška si pamatuju scénku ze hřiště, kdy jsme opět jediný měli hračky, E si s něčím hrála a cizí děcko k ní přišlo a vyrvalo ji to z ruky, ona se na mě jen zoufale podívala. Tak jsem ji řekla, že musí holčičce říct, že to je její, teď si s tím hraje a nechce ji to půjčit. No chudák se tam s ní přetahovala, doprovod to měl úplně v prdeli, byť na celou scénku koukal a tak jsem se prostě nasrala a nahlas řekla:"Elenko, musíš holčičce říct, že TO JE PROSTĚ TVOJE A PŮJČIT JI TO TED NECHCEŠ, TAK AŤ TI TO NEBERE" No sice se na mě všichni podívali jakože nevědí, co si o sobě myslím, ale ženská se probrala a smrada s řevem na celý kolo odtáhla pryč 😂

kristyn86
26. únor 2023

@te_reza Hele,ja klidne cizim detem pujcim babovku. Ale ne na ukor meho ditete,aby mu zbyla jen lopatka 😉 Clovek se to musi naucit. Takze,co je volne,pujcim. Ale co pouzivame nebo v blizke dobe,tak nepujcim. A jsem rada,kdyz nekdo detem taky neco pujcil. Nebo si to vymenili. Nejhorsi na tom jsou ty mamy,co jim je jedno,ze jejich dite okupuje ostatni. Kdyz se deti neumely samy zeptat tak jsem se ptala za ne jestli si muzeme neco pujcit. I kdyz ja nejradsi s detma chodila na hriste,kde je erar a nemusela jsem nic tahat.

klokanka31
26. únor 2023

@kristyn86 A o tom to je především. Že si mámy nehlídají svoje děti. Já ze hřiště znám holku (cca 5let), a ta by si fakt na zadek zasloužila. Jenže tam chodí sama, kdo jsou její rodiče nevíme, takže si holka může zlobit jak chce, a nikdo s tím nic neudělá.

autor
26. únor 2023

@te_reza No přesně. Já učím jak blbec svoje dite, aby dětem nebralo hračky. Milion vysvětlování dennodenne. Jsem ji imrvere za zadkem (jsou ji dva) a furt na ni dávám pozor a vysvetluju do zblbnuti, omlouvám se dětem i jejich maminkam, když si něco chce půjčit, rozuměj bere si to bez dovolení 😀 Tak mě pak fakt ale muže s prominutím nasrat, když přijde fakan, kterej ji všechno sebere a jeho matka má pohodicku.

kristyn86
26. únor 2023

@klokanka31 Ano. Nevim,proc pak ty deti maji. Ja jsem se svymi detmi vzdy byla. Syna jsem hlidala,aby nikomu nic neprovedl a dceru jsem hlidala,aby ji nekdo neco neprovedl 😂 Takze ja jsem zazila obe pozice. Taky jsem si sedla treba na lavicku,ale po ocku jsem hlidala a pripadne konflikty resila.

te_reza
26. únor 2023

@kristyn86 nikdy jsem neměla problém, něco někde půjčit, Elena si taky samozřejmě půjčovala. Ale těch smradů co přijdou, vytrhnou a jdou do prdele bez nějakýho svolení je stále mraky v jakýmkoliv věku. Nestihneš říct ani popel. Já ji vždycky hlídala a příkoří korigovala, ale v popsané situaci už ji byly asi 3 a chtěla jsem, aby se s tím popasovala. No žel, s mojí asi trapnou výchovou chudák sama nepochodila. Díky bohu že už tam nemusím.

zelenaesmolda
26. únor 2023

@klokanka31
tak to je kravina.dite ma vztek,ktery neumi kontrolovat a nechces,aby nekomu ublizovalo.Tak to vyresis tim,ze mu das na zadek,abys mu vysvetlila,ze ublizovat ostatnim nesmi.

kristyn86
26. únor 2023

@te_reza Udelala si to dobre. My vetsinou byvali na hristi sami nebo s kamaradkou a jejimi detmi. Az jsem si rikala,kde jsou nejake deti (Praha).Ale taky samozrejme par zkusenosti s takovymi detmi mam. Ale vic nez ty deti me s..rou ty rodice,co jim je to sumak. Vypusti dite do sveta a postarej se ditko samo. A to jsou i deti na klouzacce,houpacce,co strci. A rodice nikde. Pro me bylo a je slozite treba uhlidat dve deti na velkem hristi,kdy se mi rozbehnou kazde jinam. Ale vzdy se je snazim hlidat a zakrocovat. Uz to tedy jde,je jim 6 a 4 roky.

marimanta
26. únor 2023

@klokanka31 buď ráda, že máš hodné dítě....