Ahoj, mám trošku výčitky, zda-li aktivně trávím dost času s dcerkou. Samozřejmě jsem s ní pořád, ale vařím, uklízím, nakupují apod., času moc nezbývá a malá z toho není zrovna nadsena. Zajímalo by mě, jak to mají ostatní maminky s jedním dítětem v podobném veku. Hrajou si vaše děti sami a bavi je to?
mááme tedy dvouletého, ale myslím, že ot tak nějak je pořád stejně (tedy teď už chodím do práce takže toho času je opravdu málo)
Ale jak píše @arwen_arina chce to rozvrh.
My jsme ráno vždy vstali. pustila sjem mu pohádku ,,aby se rozkoukal´´ oblékla jsem se, pak jeho > buď jsme šli snídat nebo nakoupit do krámu a pak snídat.
Dopoledne se uklízelo, vařilo dělala co je potřeba. Ukízet mi pomáhla nebo koukal - baví ho luxovat takže chvíli držel ,,tyč´´ on chvíli já. Buď si hrál v obýváku nebo jsem mu i dala deku do kuchyně a vařila. Při vaření jsem později když už pořádně chodil dělali blbosti . Hlavně jsem říkala kolo kolo mlýnské a onse točil do kola to je velmi vděčná hra, kterou miluje > já nemusím prakticky nic a on je šťastný ja blecha 😀 > vydrželo mu třeba i 10-15 minut. Nebo jsem mu říkala, kde je ruka, očíčko .... a vlastně jsem ho to učila jen když jsem vařila aby se nějak zabavil a naučil se to 😉.
Pak šel spinkat já buď odpočívala nebo dělala co nemužu sním. Odpolende jsme šli ven (když se stíhalo tak i dopoledne) teď v létě jsem byli celé odpo venku. V zimě né to jsem si pak hráli doma - kostky, vkladačky ... ... Pusitli si písničky a tancovali.
Sny tedy koelm roku a cca do 16-18m měl dva spánky (takže vaření bylo i na ten dopolední cca 30-45 minut spánek) odpo spal také tak 45 minut > u nás se to se spánkem dost měnilo.
Dítě musíš buď se naučit aby si hrálo samo a nebo aby ti pomáhala - udělat z práce zábavu - syn utírla prach na stole já všude kolem. Přivítírání si ho většinou dám do nosítka nebo sedí v jídlení židličce.
Když sbíráme po psech tak on chodí a ukazje kde je ještě ,,blé´´ 🙂.
Já mám roční dcerku a teď jí spíš učím, aby mě pořád neotravovala a hrála si taky sama 😀 Ale přesně jak píšou holky nade mnou, chce to řád. My střídáme chvíle, kdy si hraje sama a já buď uklízím, nebo si třeba odpočívám, jím a tak, s chvílema, kdy si hrajeme spolu. Nejdřív si malá trochu stěžovala, ale teď už nám to krásně funguje. Myslím, že si s ní vyloženě hraju tak hodinu dopoledne, hodinu odpoledne, ale tím myslím opravdu hraju, nepočítám procházku, různé krmení, přebalování, koupání a tak. Jinak jsme samozřejmě spolu celý den, ale já potřebuju taky nějaký čas pro sebe, takže už si zvyká hrát si i sama.
@kaja2016 A co dělá tvoje dítě,když ty vaříš,uklízíš,nakupuješ? Mě dítě u všeho asistuje,takže to bere jako zábavu... Teď už jí jsou skoro 3roky,dokáže si pohrát i sama,ale v roce ne,to vyžadavala 100% pozornost,což jsem jí taky poskytla. Když jsem vařila,seděla v židličce u kuchyňské linky a třeba štrachala v šuplíku,nebo něco míchala,vyndavala prádlo z pračky apod.
Holky nejaky pravidelny rezim vicemene mame, pokud nejdeme nekam na celodenni vylet nebo tak. Spi prez obed hodinu a pul. Vecer usina mezi devatou a desatou a vstava v sedm, v osm (to nam vyhovuje). Jsme spolu vsichni tri chvili v posteli a povidame si. Pak vstaneme, uklizim a pripravuju snidani a snidame. Pak jde manzel v devet do prace, ja sbalim dite a jdeme na prochazku a nakupovat, na zpatecni ceste si pohraje na hristi a budto pak usne cca v 11 ve 12 na zpatecni ceste a prendam ji doma do postylky a nebo neusne a jdeme domu a ja zacinam varit veceri a pro ni obed, prat atd. U neceho asistuje (veseni pradla, utirani prachu), u neceho to nejde (na zidlicce u vareni je to o nervy, je hodne ziva a porad odnekud pada i pri me nejvypjatejsi pozornosti, takze to delam, jen kdyz jsem dostatecne vyspala a v klidu🙂. Tahle faze ji moc nebavi a knuci a dozaduje se pozornosti. Pak se budto vzbudi a jdeme na pisek a nebo jde naopak spat. Pak obvykle jeste jdeme neco dokoupit, co jsem zapomnela, projdeme se, pohrajeme si venku a pak cca od 17 do 20 si hrajeme doma a to je asi ta doba, kdy uz jsem vycerpana a ona za mnou lozi a chce si hrat a ja uz nevim, co bych s ni delala. Pak koupani, pohrani v posteli a spanek. V noci se me teda dvakrat jeste budi na mliko, takze mozna jsem proste jen vycerpana neco vymejslet a manzel volno v praci ma jen, kdyz ja jsem jednou tydne ve skole (vikendy pracuje), takze asi spis to bude o mem vycerpani, nevim. Chodi domu v deset vecer, prichazi, kdyz uz spi. Ja chodim spat mezi desatou a jednou, kdyz je potreba jeste neco dovarit, nebo chci byt s muzem. A jake hry s detma hrajete? Ona je dost bystra a takovy ty bezny veci, paci pacicky, jak je velika, kde mas oci, na schovku atd, hrani si s panenkama, neco podlejzat, neco prelejzat, uz vsechno zna a ty tri hodky v podvecer uz fakt nevim, co bych delala. Sama si pohrat umi, jak dlouho nevim, schvalne si to zkusim zmerit, ale je to taky o jeji nalade, ale kdyz treba varim, porad se mi vesi na nohu, knuci a podobne🙂 Jako je me jasny, ze to je normalni, ale kdyz me proknuci celej den, tak si pak rikam, ze asi neco delam blbe....
@izz76
@listopadka1
@ladyhacek
@arwen_arina
@kaja2016 hele já když už jsem moc unavená a mám toho dost a ona prostě otravuje, tak jí vysvětlím "teď si potřebuju na půl hodinky odpočinout, hraj si sama" a sednu si a třeba si vezmu knížku, něco k jídlu, atd. a nechám jí být. ze začátku nechtěla a prudila dál, tak jsem jí čas od času pohladila a znova vysvětlila, že teď si má hrát sama, já odpočívám. Zpočátku vydržela kňourat třeba deset minut, ale pak toho nechala a fakt si šla hrát. Teď už to chápe dobře a fakt mi dá pokoj, občas si přijde pro pohlazení, usmání nebo tak, ale nechává mě být. Důležité v tom je fakt nepovolit a nejít k ní dřív jen proto, že fňuká (samozřejmě něco jiného je, když třeba spadne, to je jasné).
Možná, že děláš "blbě" jednu věc - když dlouho otravuje, tak k ní jdeš, možná někdy ano a někdy ne, když to zrovna nejde. Pak v tom nemá jasno a má pocit, že tím kňouráním nakonec dosáhne svého. Zkus jí prostě pořád vysvětlovat, že teď to nejde, dej jí jasně vědět, že třeba až to dovaříš, tak si budete hrát, a nepovol. Myslím, že v tomhle věku už je dítě docela schopné tohle pochopit a zabavit se samo aspoň na chvíli. Já už čekám další a rozhodně jí chci naučit, že kolem ní nemůžu skákat celý den, jinak bychom to nevydrželi nikdo.
Jo a třeba v židličce jí nenechávám, když vařím nebo uklízím, tak prostě leze kolem, krámuje ve skříňkách, kouká se, co dělám, a je docela spokojená.
@listopadka1 hm, hm, taky to zkousim, ji vysvetlit, ale je fakt, ze nakonec nekdy polevim, nekdy ne. Mozna opravdu v tom ma zmatek. U toho vareni tedy nepovoluju, to ani nemuzu. I kdyz je fakt, ze treba prilohu dodelavam take az vecer, protoze uz mi prijde, ze to je dlouhe. Ale ja teda nekdy u te plotny stojim i dve hodiny s prestavkama, tak proto. Diky za tip. Jojo, my prave chceme taky druhe.
@listopadka1 mluvis mi z duse🙂
Ja myslim, ze neni mozne aktivne travit s ditetem cely den, je nutne se mu venovat, samozrejme, ale co nejdriv ho ucit, aby si vyhralo samo. Ja mam osmimesicni a ma nastaveny denni rozvrh, kde ma dost casu pro samostatnou hru. Dite se zabavi samo, kdyz k tomu dostane prostor, prilezitost a prostredky🙂 a dnes existuji natolik poutave hracky, ze deti zabavi na dost dlouhou dobu. Zpocatku to chce ukazat diteti,jak na to, a pak nechat cas a klid,at muze zkoumat a objevovat samo🙂