Ahoj, mám takovou otázku ohledně věnování se ratolesti...
Teď řešíme, jestli s malou nejsme málo, ma teď dost náročné období, tvrdohlavá jak blázen a poroučí jako král...je jí 4,5 roku...
A k věci...
Vodím do skolky malou prevážně já, na osmou, dělám od 8:30, většinou tedy chodím domů v šest, ale minimálně jeden den krátím a vyzvedávám ji kolem 16té já. dva dny v týdnu vyzvedávaji prarodiče, to jsou ty dny, kdy já chodím domů v 18 a muž jeden den az v noci, druhý jak kdy. Jeden až dva zbývajíci dny z týdne vyzvedává manžel...
Malá je od začatku satan, nespí dřív jak ve 22, takže i když prijdu v 18, nebo po, máme nějaky cas do 22...
Samozřejmě ale rešíme i provozní věci, úklid, večeře, koupačky...nejen hraní....
Víkendy snad můžu říct z 80% společné s malou
No a tedy, není to málo času? Asi zaleží, čím se vyolní, ale přesto....Jak to máte vy u vás?
To je hrozne individualni dle konkretni rodiny. Co mam deti, tak mam zkraceny uvazek, protoze stravit s ditetem 4h za cely den mi prijde malo.
Vy oba chodite na plny uvazek a zrejme k tomu mate duvod - bud vas ta prace bavi a naplnuje, nebo potrebujete penize, nebo oboje... spis si poloz otazku, kdyz mas pocit, ze spolu travite malo casu, co muzes udelat pro to, abyste s dcerou spolu byly vic. Moznosti je plno a zalezi na tobe, jak s nimi nalozis.
Za mě upřímně s malou málo jsi 🤷🏻♀️
Jestli se jí denně věnuješ třeba 2h? To je podle mě sakra málo. Pokud prijdes domu v 18, chodí spát v 22 a mezi tím děláš jiný věci…… nevím no. Osobně by mi to nevyhovovalo a koukala bych po jiné práci. Tohle by mi nevyhovovalo ani s pubertakem co mám doma.
Co chodím do práce, trávím se synem sice míň času, ale o to víc se snažím, aby ten čas byl kvalitní. Dělám na směny, jsou dny, kdy syna vidím jenom ráno (asi dvě hodiny) než ho odvedu do školky. Odpoledne s ním víc času tráví manžel. Já mám volno tak dvě odpoledne týdně, to jsme spolu celé odpoledne. Když se vracím z ranní, tak kolem 18.hodiny, chvilku si pohrajeme, sprcha, večeře a jde se spát. To jsou dny, kdy doma prakticky nic neudělám, ale to je o prioritách, no. 🤷♀️
Ano, často mi někdo předhodí, že bych si měla zkrátit úvazek a být víc doma. Ale zaprvé si to nemůžeme dovolit finančně a za druhé moje práce mě baví a naplňuje, roky na rodičovské pro mě byly dost psychicky náročné...
@elis101 není to málo, není to hodně.... Vůbec se neohlížej na jiný. Každej jsme jinej, každej máme jiný podmínky, jiný potřeby, jinou životní situaci. A taky každý dítě je jiné.
I kdybys byla s dítětem doma 24h doma, dělala mu super cool program tak to z tebe nebude dělat lepší než matku. I když některé si to myslí.😀 navíc je důležitá kvalita, ne kvantita. 🙂
Jinak u nás je školka přesně 9-16:30. Ve středu je volno. Já ještě nepracuju (starší nemocný, po školce a ve středu má terapie a zatim se mi nedaří najít něco na 4 dny v týdnu od 9:30 do 16h a nikdo jinej mi s dětma nemůže pomoct). Takže jsem s dětma zhruba od té půl páté, chodí spát kolem 21h (ráno nepočítám, to jen snídaně a jdem). Plus tři celé dny (středa a víkend). Děti 3 a čtvrt a 4 a půl. Osobně bych brala, kdyby byla školka i ve stredu. 😀
Každý to skloubí, jak umí. Když jsem měla odpolední, tak jsem někdy nedala dceru do školky vůbec, abych s ní mohla trávit čas - to ale záleželo na tom, jak měl směny můj muž, abysme se mohli prostřídat. Ale zas jsem měla někdy i pracovní víkendy. Tak jsme třeba mohli jít jen na nějaký malý výlet v okolí.
@elis101 mne rikala psycholozka, ze staci 20 min denne, ale cas stopro jen pro dite. Kdy delam to, co ona chce, posloucham ji, hraju hru, kterou si rekne, nemam u toho v ruce mobil, neni to vodeni na krouzky, nedelam u toho veceri atd. Zbytek casu jsme spolu, ale vedle sebe, resi se provozni veci, nakupujeme, pomáháme si atd. Primelo me to k zamysleni.
Pracovně to mam obdobne jako vy, chodim take pozde vecer. Opravdu je dulezita kvalita, ne kvantita. Cas straveny s prarodici, ve školce, s tatinkem je velice prinosny, nemejte vycitky!
Jestli přemýšlíte, zda s dcerou jste/nejste málo, asi na tom něco bude...
@lilian2111 no to je právě různé....tána mame společna a je to moc hezké..pak tedy ponděli a útery jsem dlouho,středa vyzvedávám pravidelně někdy kolem půl čtvrté. Čtvrtky a pátky pak podle domluvy s mužem, buď já, nebo většinou on, ale to už tak dlouho v práci nebývám....problém je samozřejmě i ten, ze svou práci fakt miluju a taky oceňuju, ze se nemusím zaobývat domluvou, když jdu s malou k dr, nebk je nemocná-neprijdu ve standartní čas, ale treba jindy, že ráno, když nám ,,nevychází" je vlastně jedno, žepřijdu ještě dýl nez obvykle...prostě si ,,jen" reknu...to mi vnáši do života dost klid....
@exbordelar jako pravě proto to tak trochu řešíme...zajímalo mě proto, jak moc jsme treba mimo standart, jestli tedy nějaký existuje...ale ano, jsem na cely úvazek a práci miluju a taky, jak jsem odpovídala @lilian2111 strasně mě baví ta určitá volnost v domluvě...i když, možná už to není jako dřív, možná jsou teď obecné zamestnavatele milejší?...
@daisymaminka spís jsme zoufalí z jejího chování....hledáme důvod, asi milion už jsme jich probrali....jestlj to vůbec důvod má....no a tohle bylo tak nějak další na seznamu vyčerpaných rodičů...
@elis101 Duvod je ten, ze je to male decko, ktere zkousi hranice a rekla bych, ze pekelne umi vysirat vsechny decka, at uz je s nim mama nonstop nebo jen par hodin 😄 Je to obdobi, ktere k vyvoji patri, a vy ho musite nejak ustat 😀
Ojedineli urcite nejste, znam dost takto pracujicich rodicu, dokonce jedny z mych nejblizsich osob to maji stejne jako ty. Jsou teda obe lekarky, maji jedno dite a svou praci miluji. Nerekla bych, ze by byly spatne mamy.
Ja to mam nastavene jinak, ale to neznamena, ze je to jediny spravny zpusob. Spis se ridte vlastnimi pocity a pokud to jde, tak si treba upravit pracovni dobu. Napr. aby jeden rodic chodil do prace driv a mohl driv vyzvednout holku, a druhy den se vystridat. Aby tam treba nemusela byt do zaviracky, ale jen treba do tri. Tak to tteba delaji jini kamaradi, kdy oba pracuji na plny uvazek a takto se stridaj.
@elis101 u nas deti chysta rano manzel. Ja chodim na 6 do prace aby som mohla 14:30 vypadnut a 14:45 som v skolke, potom skola a o 15:00 sme vsetci doma. A deti okolo 19:00 uz ukladam do postele. 3 poobedia v tyzdni mame kruzky. Starsia dcera 2x tyzdenne gymnastika a ja sa medzitym venujem mladsej. Mladsia ma 1x tyzdenne plavanie, to mam zase "rande" so starsou. Domacnost u nas celkom stada, zahrada kolko krat vyzera ako dzungla ale momentalne je pre mna dolezitejsi cas s detmi. Hovorim si, ze za chvilku uz s mamou uz nebudu chcet travit cas a ja potom budem mat vymazlenu domacnost a zahradu 😅
@elis101 Samozřejmě, chápu že práci miluješ a že je super že nemusíš řešit když přijdeš později ráno nebo máš lékaře. Za mě si to ale bohužel vybere tu daň, že jsi s malou málo… za mě to dostačující není. Nedokážu si představit, že dceru vidím pár hodin denně a je od rána do odpoledne ve školce… ale chápu že někdo to má nastavený jinak. K otázce ohledně chování to může být taky důvod, snaží se na sebe upozornit,… kdo ví. 🙂
Upřímně nechápu, že je to skoro standard, že je dítě skoro do večera ve školce a někde na hlídání a jsem s ním minimálně. No a ještě si to omlouvat tím, že dítěti se stačí věnovat 20minut 😅🙈 pak se nedivím že se tu řeší děti co svým chováním volají o pozornost ….
@lilian2111 a ako to mate nastavene vy?
Mam 3.5r a 5r deti cez tyzden cca od 7:30 su v skolke do takej 15:45-16:00 1x do tyzdna strašia 1hod ma krúžok takže ideme tam a s malým sa za tu hodinku prechádzame po okolí alebo počkáme staršiu v budove. Spat chodia o 20 takže od tej 16-20 som s nimi ale väčšinou majú len voľnú hru teraz cez leto aj bazén na zahrade, na detskom alebo dopravnom ihrisku sme, niekedy spolu zoberieme aj psov na prechádzku a deti idu bicykel/kolobežku. Cez víkend deti vstávajú medzi 6:00-6:30 (tak isto ako do školky) a celý deň sa snažíme tráviť spolu aj s muzom, cez víkend väčšinou doobedu sa snazim s deťmi robiť aj nejaké vzdelávacie aktivity, tvorenie, hrať spoločenské hry alebo ideme do kina, na celodenný výlet atď. A cca 1x v mesiaci sú od piatka do nedele u starých rodičov.
@lauriak Manžel je v práci 7-16, já podnikám ve vlastním a časově si určuju práci sama. Dcera je se mnou z 80% v práci. Kdybych byla zaměstnaná jinde, hledala bych zaměstnání kde bych byla buď na půl úvazek, ranní směny, nebo ranní/noční. Nedělala jsem si děti, abych s nimi byla pár hodin denně. Každý to má nastavený jinak, ale za mě prostě být s dítětem pár hodin za den, nebo se mu aktivně věnovat 20minut je k pláči.
@lilian2111 ono je to snad pre kazdu mamu strasne byt s detmi len par hodin denne. Ale kopu krat nemas na vyber. Ja som pracovala na ciastocny uvazok 7-12, to bola parada. Ale po roku poziciu zrusili a dalsiu na ciastocny uvazok som uz nenasla. Musim robit 8h denne 😑 A tiez som nestastna z toho ako je tento svet nastaveny.
Na druhu stranu kopec zien co nepracuju a nevenuju detom ani 20minut denne na plno. Viem, ze vacsinov zeny lietaju medzi domacnostou, dietatom, mobilom. To je realita. Tiez som si musela denne tych 30 minut 100% len cas pre dieta cielene najist. 🤷🏼♀️
@lilian2111 je úplně v pohodě, že prostě ty cítíš a máš být potřebu být s dítětem téměř nonstop. A můžeš si to dovolit. Je to úplně OK. 🙂 ale každej tvůj příspěvek v podstatě odsuzuje ženy, které nenaplňuje být s dítětem 24/7 a nebo by rády, ale prostě nemají jinou možnost.
Je fajn pochopit, že každej jsme jinej a matky, co chodí do "klasické" práce fakt nejsou horší než ty. A jak už bylo řečeno: znám spoustu matek, co jsou s dětmi doma a často se jim fakt plně nevěnují ani těch 20min. To je realita.
A taky je tu řeč skoro o 5 letem dítěti, ne o ročním batoleti. V tomhle věku už děti čím dál víc vyhledávají vrstevníky. Navíc dítě netráví 12h denně ve školce, ale tráví spoustu času s tatínkem a babičkou a hlavně ten tatínek přece není "méně" než matka. Naopak je to jedině dobře, když děti tráví čas s oběma rodiči. Protože často vidím o model, že matka je sice matka na 150%, ale otec je díky tomu v práci od nevidím do nevidím a a dětma není vůbec.
@me_druhe_ja naprosty souhlas. Ja nych zas treba nezvladla pracovat s ditezem za zadkem. To je lepsi kdyz ma to ditko interakci jinde, treba v ty skolce, a pak se mu muzu zreba i hodinu denne venovat upne naplno a nejsem vyhorela z toho, ze ho mam furt u nohy.
@lilian2111 to je ale presne to, o cem ta psycholozka mluvila - to, ze je s vami dcera v praci neznamena, ze ma vasi plnou pozornost. To je ten cas "vedle sebe". Neni o nic horsi, kdyz je v tu dobu ve skolce. Kazdy si to zaridi podle sveho, to je jasne, jen nepretacejte to, co jsem napsala
@lilian2111 Jezis tady to shamovani 'nedelala jsem si deti aby', to je velka paradicka, za to bys mela dostat klicenku 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Bez se prosimte starat o dite, nedelala sis ho prece, aby cumelo, jak mudrujes na Modrem konikovi 😅
@elis101 Standart neexistuje, plne podepisuju vsechno, co psala @me_druhe_ja. Ten 'satanismus 🙂'v tomto veku je dost normalni, ona se proste potrebuje vymezit, najit sve postaveni v rodine, uz spoustu toho umi sama a ma ted pocit, ze uz vlastne umi vsechno a vy ji do toho nemate co kecat. Zkuste ji v tom jit naproti, dat ji zodpovednost za nektere jeji veci, nechte ji spolurozhodovat (v ramci moznosti) o vecech spolecnych.
A soustredila bych se na kvalitu spolecne straveneho casu, ne kvantitu. Hrejte hry, vyrazte kempovat, proste neco akcniho, kde budete opravdu spolu. Spolecnost je dnes nastavena tak, ze at jako matka delas cokoliv, vzdycky je to spatne, tak tim bych se nejak nestresovala a hledala to, co vyhovuje vasi rodine.
@elis101 Mě by to málo času připadalo, jak pro dítě,tak pro mě jako rodiče. Ale jak se tu psalo, každá rodina je individuální. Samozřejmě může její chování vyplývat z toho, že spolu máte málo času a taky nemusí. Moje 4,5 letá dcera si třeba připadá ve školce odkládaná a často se mě ptá, proč nemůže být se mnou a proč ji tam dávám. Pokud přijde máma domů v 6 a ještě řeší úklid, praní, večeře, koupání, tak z toho dne to dítě z rodičů nic nemá. Pokud máte pocit, že to dcera může těžce nést, řešila bych to někde odborně, ne na modrém koníkovi, kde si každý bude hájit svůj model jako vyhovující ...
@janaaanna 20 minut? To je teda zoufale málo. Za 20 minut mi ani nestihne dcera říct, co dělala ve školce. To nestihneme ani vytáhnout žádnou hru.
@elis101 Absolutně nezáleží na tom, kolik času jsi nebo nejsi v práci. Tady ty kecy mi fakt hýbou žlučí. Každá supermatka, co dělá program dítěti 24/7, ale přitom má čas na bambilion příspěvků na sockách. Ale to jsem odbočila. Nezáleží na tom, kolik času, ale jak kvalitně. Tzn. ne s jedním okem na mobilu, věčně zapnutá tv a půlka pozornosti se věnuje repríze reprízy, ne s nohama v prádelně a rukama v kuchyni. Ale čas na společnou činnost. Pokud víš, že si s dcerou popovídáš, co bylo ve školce (kolik rodičů ani netuší, co tam dítě dělá, to jsem občas překvapená), prohlédnete si knížku, přečtěte pohádku, uděláte spolu pudink na svačinu, zahrajete pexeso atd., pak je to kvalitně strávený čas a je jedno, že to je někdy do půl hodiny. Třeba za těch dvacet minut my dáme dvě hry pexesa nebo jednoho superfarmáře nebo dvě pohádky z knížky. A ten čas má starší jen pro sebe a pro mě. V okolí pozoruju, že hodně se ten společný čas dohání o víkendech a prostě ty běžné dny jsou víc provozní.
@cherie24 taky me to hrozne překvapilo. Ona zduraznovala tu kvalitu, ze mame porad tendenci rikat pockej, jeste tohle, ted musime tohle, vyridim telefon a potom, ted nakoupime, uvarime, zaridime atd. Ale to jsou veci, ktere to dite vlastne nechce. Ze musi mit ten cas, o kterem rozhoduje samo. Pokud kazdy den zvladate hrat s ditetem hru, jste dobra. A pokud to to dite bavi, tak super. Ja to nezvladala, a to mam jen dve deti. Konzultovala jsem to v predskolnim veku, deti v institucich a rodice v praci. Mne zas nekdy prijde, ze ty matky, co jsou porad doma, neumi nechat ty deti jit, mit tu volnost, zazitky bez nich. A pak maji syndrom prazdneho hnizda, protoze vse obetovaly detem. Zadny extrem neni dobry...
To je to vyzdvihovani te perfektni materske v ceske republice ...
Jo 2..3...4 roky super a pak bum ...dite vidi clovek hodinu denne a to jeste pri povinnostech ...
Jak se pise vyse ...zadny extrem neni fajn...
Melo by byt vice a hlavne dostupnejsi hlidani pro mensi deti a zkloubeni to s castecnymi uvazky...
Jsem s ditetem 3 roky :
Cele pondeli
Utery od 13h
Stredu od 17:35
Cely ctvrtek
Patek od 12:30
Sobotu a nedeli 1-2 v mesici 1x den pracuju vetsinou ...ale je s tatinkem kdy jsem v praci
Já jsem taky ta über-matka, co si udělala dítě a teď s ní není 24/7. Nejen že pracuju 7-15:30 (a teď ještě denně hodinu dojížďím, ale je fakt, že obyčejně jdu ve tři z práce), ale ještě mám 5-6x 24h službu. Když sloužím, je dcera s tatínkem a užívaj si to spolu. Když jsem po službě, vyzvedávám ve 12 ze školky a užijeme si to spolu my. O víkendech jsme furt venku, na výletech, v týdnu má dva kroužky (a my to často máme jako čas na společnou procházku). Ale odpoledne hrajeme hry, pexeso, povídáme, chodilme spolu na kafe…
@elis101 no, nase deti byly ve skolce denne 6.30 az 16.30, ale casto stejne nechtely odejit az do zaviracky v 17 h. V patek nekdy sly driv, jak jsme odjizdeli na vikendy. Pres tyden jsem s nima byla 4 dny sama, vikendy cela rodina spolecne i s manzelem. Kazdy si to musi udelat podle sebe. Tak jak to vyhovuje rodicum a i diteti.