Kluk, 4 roky - počůrávaní. Poradíte, prosím?

lucie0205
24. zář 2022

Ahoj holky. Prosím o radu. Syn čerstvě 4 roky.
Od 1,5 let bez plin. Vzbudil se šel se vyčurat a zpět do postele.
Měl patrovou postel a začal se počůrávat. Odůvodnil to tím, že se mu nechce z postele po schodech.
Koupili jsme novou Ikea Hemmes. 2 dny klid. A nanovo. Chodí spát v 19 hod. V 22 vzbudím, jdeme čůrat. Do 22 hod. Sme Ok. Pak peklo. Počůrá se do rána i 3x. Když jdu v vzbudím třeba v 1 že jdeme čurat, řev amok stojí u wc a nic !!! Zaleze do pelechu a do 15 min počůráno.
Omezili jsme příjem tekutin od 17 hod. U večeře max půl hrnečku neslazeného čaje. Stejně nepomohlo.
Prosím o radu či názor jak se toho zbavit. Sem unavená z denního praní, převlíkaní, desinfikovaní matrace.
Děkuji za pomoc a přeju hezký a klidný den.

zelenaesmolda
24. zář 2022

Nebudit,tohle ti rekne kazdy pediatr.Do 6 let je pocuravani naprosto normalni,musi dozrat nervova soustava.
Jak by ses citila ty,kdyby te nekdo nekolikrat za noc probudil at jdes na wc?Asi bys taky byla pekne vztekla.Navic prerusovany spanek je nejhorsi,musi byt rano strasne utahany.

jjasmina
24. zář 2022

@lucie0205 dát plinku a nebudit proboha a nedávat pít od 17h? /to jako vážně proboha???

kristyn86
24. zář 2022

A vis jiste,ze to dela proto,ze se mu nechce dojit na wc? Jestli by nebylo dobre jit za doktorkou s moci. Aby nemel zanet nebo neco s ledvinami. Me se syn zacal pocuravat v noci v 5 letech. Ne tolikrat za noc. Vetsinou 1x. Pindika mel tedy trochu cervenyho. Dostal masticku. Doporucila mi,aby se sel vycurat tesne pred spanim. Par dni jsem ho mela davat vycurat kolem pulnoci. Jinak pit prubezne cely den,aby nepil hodne vecer,cozbu vas nepije. A nedavat pit vecer dzus,kolove napoje a cerny caj. To je mocopudny. Ovocny caj nevim...Do 10 dni se to srovnalo. A jestli to u vas nebude zdravotni,tak nevim. Vymyslet na neho neco. Nevymyslela bych trest,ale spis pozitivni motivaci. Neco ve stylu,ze kdyz se mu dneska podari se nepocurat,tak bude xy. U nas plati davat treba do kalendare samolepky nebo razitka. A treba za 3 razitka/samolepky dostane velkou samolepku nebo to muze byt sladkost,vylet,hracka...co u vas frci...U syna jsme takto zvladli spoustu veci,mame to od specialni pedagozky. Pak to casem vysumi....

zelenaesmolda
24. zář 2022

@kristyn86
podle me je blbost odmenovat za neco co nema sanci ovlivnit.

jannym
24. zář 2022

Pokud byl v pohode a nejakou dobu ted neni - zajit za dr s moci a nechat vysetrit, pokud budou vysledky ok, muze reagovat na nejakou zmenu, ktera mu mize zpusobovat nepohodu (ani si ji nemusi byt vedom, projevuje se behem spanku, kdy se s ni snazi poprat), u syna jsem zaznamenala regres podobneho razu okolo 3 let, kdy delal velke vyvojove pokroky v socialni a komunikacni rovine. Ale nejdriv jsme sly za dr s moci aby se vyloucil zanet.

lucie0205
autor
24. zář 2022

@zelenaesmolda budim prave ze na doporučení MUDr.

kristyn86
24. zář 2022

@zelenaesmolda Pokud to dela schvalne,jak pise autorka,tak to ovlivnit jde. Psala,ze chlapecek rikal ze se mu nechce z postele....Samozrejme nemyslim davat odmenu tam,kde je to ze zdravotniho duvodu (zanet) nebo psychickeho razu.

veronikav31
24. zář 2022

@zelenaesmolda tak v tomto nemůžu souhlasit. syn je od 15m bez plíny přes den, od 2 let bez plíny na noc, měsíc sucho a pak to začalo. hrůza, děs, několikrát za noc vše pročůráno, od pediatričky jsme dostali doporučení psát mikční kartu-co vypije,co vyčurá a ejhle zjistili jsme že pije přes den málo, tudíž chodí málo přes den čurat a v noci když spí tvrdě tak ho to nevzdubí. chvilku to bylo v pohodě a pak na novo,tak nás poslala na ultrazvuk ledvin a bohužel diagnoza zněla pro nás jasně, bez jedné ledviny, pokud bych se řídila vašimi radami,tak nic nevíme doteď. Chodíme na nefrologii, naštěstí jak syn roste, tak roste ledvina, doporučení doktorky, pokud je bez plíny dlouho tak v noci budit, protože k tomu se váže i problém že má menší močový měchýř, takže přes den je to v pohodě,ale v noci když usne natvrdo,tak si občas neuvědomí, že potřebuje čurat, někdy je hůř, někdy lépe. Do 5 let to primář na dětské neurologii neřeší, po 5 roce už jo.Vzhledem k tomu,že synovi je 4,5 roku, občas se vzbudí,občas ne, tak čekám až mu bude 5 let. Jo a jinak já se budím v noci několikrát na wc,klidně i po 2 hodinách.

@lucie0205 Doporučuji odnést moč pediatričce na testy, když budou v pořádku, tak ultrazvuk ledvin, může být prochladnutý. Ale na nic nečekejte a raději si oběhněte vyšetření než pak litovat,

veronikav31
24. zář 2022

@jjasmina u nás je syn bez noční plíny od 2 let, teď má 4,5 roku a to samé, to mu ji mám vrátit??? tenhle předpotopní názor nechápu....proboha

domix147
24. zář 2022

@lucie0205, vsetko robis spravne, nerozumiem. Dcere po zavedeni tych pravidiel to skoncilo. Ine ale jr ked bol bez pleinok a zacalo to opat.
caste mocenie je aj u cukrovky, skuste dat vysrtrit.neschudol,nie je stale smadny?

kristyn86
24. zář 2022

@veronikav31 Naprosto souhlasim 👍

domix147
24. zář 2022

Ano ako pise Veronika aj prechladnuty moze byt a zapal nejaky, ze ma caste nutkanie na mocenie.

zelenaesmolda
24. zář 2022

@lucie0205
tak by si mudr mela asi trosku updatovat znalosti,buzeni v noci se davno nedoporucuje protoze mozek si zvykne a pak se dite pocura i kdyz ho nevzbudis.

veruuu_kubesovic
24. zář 2022

@lucie0205
buď to dělá schválně ,nebo může mít zánět, nebo za tím bude právě to buzení v noci na WC...Mám 4leťáka, který pije úplně normálně do té doby než jde spát, pak se jde vyčůrat, přečteme pohádku, znovu se jde pro jistotu vyčůrat, plínku na noc měl teda mnohem delší dobu na noc, ano musí mozek dozrát a já teda nebudím...proč? protože když mu řekneš jdeme čůrat tak polospící mozek sepne na "čůrej" a už to jede...

veronikav31
24. zář 2022

@zelenaesmolda no, nevím,ale v tom případě by se měli dovzdelavat i primáři a doktoři v nemocnici a ne zrovna v jedné, protože radu na buzení v případě že dítě je bez plin na noc delší dobu jsem od nich taky dostala.jinak bych chtěla vidět dítě, které je delší dobu bez plin na noc jak mu to vysvětlit,že zrovna teď musí pliny musí na noc mit 🤦 a pak mu je zase brát.

veronikav31
24. zář 2022

@veruuu_kubesovic a co když se pocurava v noci starší 5-6 let? Mám 7 letou neteř a bohužel se taky v noci pocurava, ne vždy,ale třeba týden v měsíci ano. Má dostat znovu plinu??

montmirail
24. zář 2022

Pokud jde o praktičnost, kupte čurací (učící)sukénku. Dá se i ušít. Ochrání postel. Pleny bych nedávala.

veruuu_kubesovic
24. zář 2022

@veronikav31 já nic nepíšu o vrácení plíny...

xxx3d
24. zář 2022

já bych zašla za pediatrou, aby se vyloučil zdravotní problém.
do té doby bych použila podložku na matraci, případně přistoupila k nějakým plenkovým kalhotkám na noc, tady je to s otazníkem... protože, co když je příčinou nesprávné odplenkování, každopádně
tu patrovou postel měl už jako malý, když normálně chodil na nočník, záchod?
protože je možný, že spouštěčem je změna, ta postel, nový pokoj, sourozenec, prostě něco je jinak u vás doma, pak se vrátit k modelu, jak kdybys ho odplenkovávala, a čekat, než dozraje nervová soustava.

ta opatření, jakože míň pití, častěji budit na wc, to je pro zdravé dítě docela teror, v případě zdravotních komplikací to má svoje opodstatnění, ale to se řídí konkrétním dítětem a konkrétním lékařským doporučením.

palja
24. zář 2022

@lucie0205 napřed by se měl vyloučit zdravotní problém - záněty, reflux, cukrovka a jiné. Známé se takhle začal pocuravat kluk a zjistili mu cukrovku.

merope
24. zář 2022

@lucie0205 Tak za mě a to hlavně - ve 4 letech je noční počůrávání ještě poměrně normální záležitost. Tady vidím jediný problém to, že už byl v noci bez plen a s tou postelí se počůrávat začal (taky se občas v noci vzbudím a vlastně se mi "nechce" vstávat z postele, jsem v takovém polospánku a nejsem schopná se budit naplno - já jsem zjistila, že když se mi v noci chce na záchod, začnu se ze spaní kousat do prstu a to mě vzbudí).

Pokud nepomáhá dávat pití nejpozději v 17 hodin, pak už jen maličko a zvládne se s tímto počůrat i 3x za noc, tak tam je něco dost nezdravého. Zkusila bych opětovně navštívit pediatričku s tím, že to nepomáhá a je třeba řešit. 1x za noc počůrání, to bych ještě tak brala, ale zdravé dítě tohoto věku 4x (poprvé ve 22) prostě čůrat nepotřebuje. Tam nějaký z problémů bude.

gryfis
24. zář 2022

Já mám třeba syna - 8 let a večer se mi taky počůrá. Všechna vyšetření v pořádku, nepomohlo nic- buzení, léky, úprava režimu, pozitivní motivace... prostě spí tvrdě a nedozrál do toho.. takže plenka na noc..

prejeta_zaba
24. zář 2022

Nemá nějakou velkou změnu? Školka, nový sourozenec, stěhování...? Může to být reakce na stres.

jjasmina
25. zář 2022

@veronikav31 tak v tomhle věku se to snad řeší s odbornikem ne

jjasmina
25. zář 2022

@veronikav31 to vám řekne většina, až bude plena suchá tak zase sundat nebo můžete denně prevlikat... To je na vás, hezký den

veronikav31
25. zář 2022

@jjasmina dle názoru jejich doktora k tomu musí mozek dozrát. Já se synem chodím jinam. Díky za se radu,plinu si syn potajmu sundal vecer sám,netrvalo to dva,tři dny,ale tři týdny.vim že má menší moč.mechyr díky vyšetření.a násilím se řevem mu ji dávat díky o to nemám zájem a hlavně bysme nepřišli na to že nemá jen jednu ledvinu,přijít na to 6,7 letech by pro nás i pro něj bylo horší,raději budu denně prát a vysvětlovat

goovana
25. zář 2022

@lucie0205 taky se přikláním k názoru odnést moč pediatričce
Může to být opravdu zdravotní problém

westie
25. zář 2022

Pridam se k nazoru, ze nejdriv potrebujes vyloucit zdravotni problem. Ja osobne mam treba zkusenost s tim, ze jsem se pocuravala, nez to bylo vyreseno operaci nekdy ve 4 letech. Nevim, jak se to resi ted, ale chci tim rict, ze to nemusi byt jen zanet nebo prochladnuti.
A k te prakticnosti - delaji se velke nepromokave podlozky (podobne tem prevalovacim), mas ji na prosteradle, dobre se na ni spi, da se zastrcit pod matraci, aby nekrcila a muze ti to zachranit spoustu situaci, kdybys musela jinak prat. A na matraci pod prosteradlo se dela ochranny povlak, taky v nepropustne variante, aby se nenicila matrace. Muzes si tak usetrit spoustu prace a nervu, protoze to muze byt otazka jeste na tydny a mesice, nez to ustane. A kdyz budes vedet, ze s tim mas mene prace, budes treba i klidnejsi a snaz najdete pricinu.

merope
25. zář 2022

@gryfis Já si pamatuji, že jsem s tím měla obří problémy na táboře, když mi bylo sedm. A mamka mě budila ještě docela dlouho - plus teda snad celý první stupeň v noci navigovala na záchod (jsem vstala, ale v podstatě spala - vím, že mě "sbírala" třeba v koupelně a podobně. A tuším se mi "nehoda" stávala sem-tam i mnohem později. Mimochodem naposledy někdy snad už skoro v dospělosti - se mi zdálo, že jsem vstala a šla na záchod a sedím na záchodě. Ale teda tam jsem se probrala jakmile jsem pak začala být vlhká, zastavila a utíkala na záchod. Jsem schopná spát opravdu dost tvrdě.

exbordelar
25. zář 2022

U toho nočního počůrávání, kdy dítě už je dlouho odplenkováno, může být příčinou stres. My dospělí těm jeho vnitřním dramatům nemusíme rozumět, ale to děcko některé věci bere až příliš vážně a podvědomě se tím trápí. Když bylo mému synovi kolem pěti šesti let, tak jsme doma řešili nějaké nepříjemné věci a ačkoliv jsme se snažili, aby to děti zasáhlo co nejmíň, stejně to syn vnímal. A počůrával se i několikrát za noc. Od doby, kdy jsme ten problém vyřešili a doma byla zase pohoda, tak jako když utne a s počůráváním přestal.
Když jsem četla ten váš příběh, tak bych řekla, že to dítko je ve stresu už jenom z toho, jak to vlastně zřejmě pořád řešíte - a nemyslím to nijak zle. To je jasné, že to řešit chcete a děláte pro to maximum. Ale to děcko to jako stresující faktor vnímat může: Nesmí pít po 17h, vyčůrej se před spaním, několikrát za noc vzbudit a čůrat., naštvané pohledy, že ve tři ráno už ZASE musí maminka převlíkat postel. atd.
Kromě teda toho vyšetření fyzického, jak píšou holky, bych zvolila řešení neřešit to. Prostě to přijmout jako fakt. Jako období, které určitě jednou přejde. Dávala bych mu na noc zase plinku, nakoupila nepromokavé prostěradla, zásobila bych se povlečením a peřinami na výměnu... Na noc měla připravené náhradní pyžamo, náhradní peřinu... Když se to stane, nic nekomentovat, jen prostě převlíknout, vyměnit a spí se dál. Já bych to alespoň takto nějakou dobu dělala. Hodit do klidu sama sebe a to dítě se pak určitě přidá.
Samozřejmě nemusí to zabrat, ale psychika dělá opravdu hodně. Držím palce, ať to zvládnete!