Když nechce být na bříšku, jak bude lézt a pak sedět?

astra11
1. únor 2015

Ahoj všem,

ráda bych se zeptala na následující.
Měli jste někdo zkušenost s tím, že Vaše dítě nechtělo být na bříšku - nemělo rádo tuhle pozici ?
Pomýšlím ale na to, nebo jsem slyšela nebo četla informace, že je tahle pozice důležitá nebo předchází tomu, aby se mohlo dítě dostat na čtyři, a aby pak mohlo sedět.
Nevím přesně jestli to tak musí být nebo jestli prostě když mu tato pozice nesedí, "nepřeskočí" jí a pak začne např. sám sedět a lézt z pozice sedu......
Moje dítě je na tom zatím tak, že je mu 6,5 měsíce, a je pořád v autosedačce, protože jednak ho nemůžu udržet v té pozici na břiše (na zádech ho to také dlouho nebaví, ), jednak asi potřebuje mít rozhled a jednak potřebuje být v těsné blízkosti lidí a také se rád houpe. Má rád pohyb a to v těch pozicích na břiše a zádech nemá. Akorát se bojím, že se holt nebude vyvíjet tak jak by měl. Ale to je právě ta otázka. Asi bude, ale jestli to nebude komplikace.
Díky Ast.

polaks
1. únor 2015

No v tom,že sa mu nepáči poloha na brušku nevidím problém,moja dcéra začala sedieť v piatich mesaicoch a liezť začala v 8. mesiaci,na brušku sa jej tiež nepáčilo,nebola schopná tak vydržať ani pár sekúnd,čo som jej krémovala chrbátik,a nijako ju to nespomalilo...v 10 mesiacoch už chodila.

anetadr
1. únor 2015

Asi se ti má odpověď nebude líbit, ale problém je v tom, že je v té autosedačce. Dítě z ní vidí a je tam opravdu spokojené, protože mu nic nechybí. Vše má "zadarmo" = bez větší snahy. Je to strašně špatně a být tebou už to vůbec nedělám!!!! Budeš to mít hodně složité, bude hodně pláče, ale tou autosedačkou mu strašně škodíš. Dítě se vyvíjí proto, že se chce dívat. Zajímá ho okolí a proto se začne přetáčet na bříško, aby z té pozice mohlo zvedat hlavičku a koukat. Ty mu to umožňuješ bez snahy a tím nemá důvod proč se snažit. Zastavuješ ho tím ve vývoji. Opravdu mu tím hodně škodíš.

polaks
1. únor 2015

@anetadr Súhlasím,že s tou autosedačkou to nieje dobrá voľba...

kajalka
1. únor 2015

Dítěti nejvíc pomůžeš, když mu nebudeš pomáhat vůbec. Nejen, že sedačkou brzdíš jeho vývoj, můžeš mu tím poškodit pohybový aparát.

anetadr
1. únor 2015

to má @kajalka taky pravdu - tím, že si bude sedat z pozice polosedu se cvičí přímé břišní svaly, nikoli šikmé břišní svaly, jako když si sedá z pozice "na čtyřech". To je ale hodně špatně a můžeš mu tím opravdu poškodit celé držení těla. Nejlepší je mít dítě na rovné podložce - klidně na zemi. Důrazně ti to doporučuji. Ze začátku bude plakat, ale výrazně mu tím pomůžeš. Uvidíš, že se po pár dnech začne samo snažit🙂

astra11
autor
1. únor 2015

No, tak ted je otázka, jestli bude v sázce jeho fyzický nebo duševní vývoj - bud se uřve do němoty pokud bude v postýlce a ne v autosedačce a nebo taky já skončím v Bohnicích, protože jeho řev když si ho dám v posteli k sobě je takového rázu, že mi praská hlava......
a jinak to řešit nemůžu - pokud ho vyexpeduju do vedlejšího pokoje, je mi ho líto a zase ho tahám v posteli po kuchyni kde jsem tam zase řve jak tur a takhle to jde dokola, to nelze dlouho vydržet.

nonnni
1. únor 2015

@astra11 a otaci se ze zad na brisko a zpet? Moje take na brise byt nechce...na zadech jen rano...je to vecny boj. .

kajalka
1. únor 2015

@astra11 A proč musí být někde odložený? Dej ho na podlahu na deku a buď tam s ním. Dítě sis snad nepořizovala proto, aby bylo někde zavřené a omezené. A nemysli si, že omezením fyzického pohybu neomezuješ jeho psychiku. omezuješ, a to velmi.

anetadr
1. únor 2015

@astra11 řve proto, že ví, že mu vyhovíš. Mé dítě v autosedačce nebývá jinde než v autě a tak by ho ani nenapadlo si to vyřvávat. Ani první, ani druhé. Uvidíš, že po pár dnech bez autosedačky se samo začne snažit a bude po řevu. Jen ten přechod bude hodně náročný. Nemusíš převážet postýlku, stačí mu dát v kuchyni na zem deku a položit ho na ní. Mluv na něj klidným hlasem, že se nic neděje. Ber to tak, že jsi si na sebe bohužel ušila sama bič a teď si to budeš muset hold protrpět:( nedávej ho do té autosedačky už vůbec (mimo cesty autem) - rychleji si zvykne a přestane plakat.

zarucha
1. únor 2015

@astra11 ahoj, asi tady všechny poradíme to samé, určitě co nejdřív vyndat z autosedačky...autosedačka je jen na to, k čemu odkazuje její název - jako sedačka na přemisťování dítěte v autě. Rozhodně ani ta nejlepší a nejdražší není uzpůsobena k tomu, aby dní dítě trávilo celé dny. Není to křesílko. a nedoporučuje se dokonce ani její časté využívání na podvozku, jak to člověk často vidí v nákupních centrech - není to kočárek. Někdy není zbytí, ale měla by to být výjimka. Ale hlavně klid, vše se v dobré obrátí 🙂 Je jasné, že některé děti jsou raději na bříšku či na zádech, jiné ne, ale ta poloha na bříšku je fakt klíčová pro všechno další. Naše Bětka (nyní osm měsíců) ji taky dlouho neměla ráda (i když koníky obstojně pásla v šesti týdnech), nejdřív zuřila, jak ryla nosem v dece, ale postupně zjišťovala, že se tak jí posilují ručky, že se dokáže stále více zvednout, že vidí kolem a hlavně na nás...a oblíbila si to. Nebylo to však za den, za týden, trvalo to měsíc, vlastně spíš měsíce, než si to oblíbila...dávala jsem ji na zem pořád, nejdřív na hrací deku (tu s tou hrazdičkou apod., teď na pěnové puzzle přímo na zem, nikdy jsme neměli žádné křesílko ani nic takvého....a myslím, že jsme udělali dobře.....te´d už malá podsouvá kolínka, boulí se, vystrkuje zadek nahoru, péruje na kolínkách, ručkuje po směru hodinových ručiček, takže se točí okolo své osy, snaží se doplazit za hračkou a lezení tu bude cobydup. Doporučuju pořídit pěknou podložku, třeba takové to pěnové puzzle nebo barevné čtverce, co se spojí jako zámková dlažba, tu rozložit v obýváku nebo kde jste nejvíc, abyste byli pořád s ním, a malého na to položit. kolem oblíbené hračky, knížky, nebo co má rád, aby měl nějaké povzbudivé vjemy...zezačátku bude asi řev, ale uvidíš, opravdu budou vidět každodenní pokroky. Teď by měl malý nejvíc posilovat, trénovat svaly i kloby, točit se, a on nejvíc ze všeho sedí...to je hrozná škoda. Bude to chtít trochu trpělivosti, ale hlavně klid, všechno bude dobré.

astra11
autor
1. únor 2015

@kajalka Nikde odložený není. taky musíš snad něco dělat doma ne? Vařit, uklidit...nemůžeš být věčně u dítete, to snad je pochopitelné....

evulina77
1. únor 2015

@astra11 vytáhni ho z autosedačky a prostě ho dávej na bříško. Jasně, že se bude vztekat, bude brečet a nebude se mu to líbit, ale dávej ho na pár minut ale často. Blbněte s ním na zemi. Časem si na to zvykne. V autosedačce má všechno zadarmo, nemusí se o nic snažit. Mě říkali, že by dítě mělo být na břiše tolik hodin, kolik má měsíců, ale nemusí to být v celku. Jak se zažne plazit, tak se mu to začne víc líbit. Autosedačka je jen o pasivním skoro sezení a je to o ničem. Měl by máchat rukama, kopat nohama a vůbec se rozkoukávat po světě a to si v té autosedačce neumím představit...

zulitvi
1. únor 2015

1) jak se má rozhýbat, když je v autosedačce, 2) co budeš dělat, až se do autosedačky nebude vejít (venda se nevešel už v 7 mesicich)? Vendovi nebyl ani měsíc a dostal sádru na nohy a měl zákaz na bříško. Byl až do skoro 3 měsíců na bříšku jen u přebalování a "koupání". Pak mu sádru sundali a dostal trminky, to mu nešla zvedat hlava, protože mu kvůli pokrcenym nohám šel zadek nahoru a hlava dolu, ale vydržela jsem a dávala ho tak aspoň na těch pár minut než se začal vyloženě vztekat. Na půlroce si sednul, v 7 měsících lozil a teď je mu necelych 9 měsíců a krásně chodí kolem nábytku. A ze měl sakra těžké, než se naučil otáčet ze zad na brisko a naopak s tema trminkama. Tak dej na zem puzzle nebo deku, vemte si tam kupu hraček ať to můžeš střídat, kousni se a vždy aspoň těch pár minut breku vydrz. 🙂 Přeju pevné nervy, ale i když se to nezdá, miminko fakt potřebuje pohyb.

kajalka
1. únor 2015

@astra11 Já se teda většinu času věnuju dítěti a udělat cokoliv s nelezoucím je naprostá hračka. Snažím se uklízet, když spí a nebo když hlídá muž. Když byl menší, dala jsem ho do ergo nosidla a uklízela s ním, pokud to bylo nezbytně nutné.
Přestaň už hledat výmluvy a začni pátrat po možnostech, přece chceš pro své dítě to nejlepší, i když je to nepochybně náročnější, než aby byl omezený v sedačce/ohrádce

astra11
autor
1. únor 2015

@kajalka Věty o pořizování nebo nepořizování dítěte bych tady neumisťovala být tebou...jsi snad soudce?

sunshine125
1. únor 2015

@astra11 ja to vyresila tou dekou s hazdickou a autosedacku jsem uplne vypustila ale o mnoho drive. Max vibr. Lehatko a to jenom na chvilku. A premyslela jsem o takovem tom "kolotoci" ci jak to mam nazvat od Lamaze. Dite na to polozis briskem a ono se muze tocit a hrat si s dokou pod nim. Ale nakonec se nejak rozhybala sama . Dnes jsou ji tri a zadne nasledky na ni nepozoruji

kajalka
1. únor 2015

@astra11 Umístím zde, co uznám za vhodné. A ano, nechápu, proč si někdo pořídí dítě a pak mu víceméně škodí. A doufám, že máš tolik sebereflexe, abys to změnila ve prospěch dítěte.

astra11
autor
1. únor 2015

@kajalka : Je to dost neomalené psát někomu ve slovech "přestaň " atd....Nejsi moje máma ani učitelka..Hledám tady radu a ne někoho kdo do mě bude šít, na to si najdi jiné téma.

lv
1. únor 2015

některé děti nemají moc polohu na bříšku rády, ale holt musí to být - je důležité už od 1.dne života dávat nejméně 10x denně a pár sekund na bříško, postupně prodlužovat čas, jak začnou zvedat hlavinku a pást koníčky../pase? co na to říkal doktor při preventivním prohlídkách?/..každopádně od tho 4-5měs by mělo dítěna břiše trávit většinu času, protože si tak může prohlížet svět, zvedat hrudníček na natažených rukou, aby viděl /2.vzpřímení/, co aby se natahovat po nějakých atraktivních předmětech, jako mobil,ovladač od tv?
Sedačku ti tady napsali všichni, že je to špatně..
začíná se otáčet, zkus na balonu houpání do stran..jinak se zkus poradit s pediatrem, aby tě poslal za fyzioterapeutem, který ti ukáže nějaké cviky, na balonu atd..
...myslím, že fáze na břiše nejde přeskočit, kvůli posílení břišních šikmých a zádových svalů, nutných k sezení, lezení a vzpřímené poloze.
..vařím, uklízím,jako většina maminek, obě holky byly pořád se mnou v místnosti, na zemi v kuchyni /deka, puzzle/, na koberci..jsou součástí běžného chodu domácnosti.

marecekavendulka
1. únor 2015

ahoj,o autosedačce tu už padlo mnohé,holky mají pravdu,at už ti to podaly jakkoliv.Zkus se oprostit od toho,že tě možná některá urazila a jednej v zájmu toho dítěte. 😉

lrg
1. únor 2015

Jen jsem přelítla očima komentáře a říkám si, že to jsou rady nad zlato 🙂 Prostě ho dávej na zem, zvykne si..... Dcera nikdy nechtěla být na břiše, jsou jí dva roky a nikdy ani neusnula v téhle poloze, jako jiné děti. Do 4 měsíců trpěla ukrutnou kolikou, takže jsme jí pořád nosili a chovali. Pořád jsem se jí snažila dávat na bříško, i v kočárku ale tak plakala, až z toho zvracela. Zkrátka nezvykla si nikdy. Důsledkem toho byl i zpožděný vývoj hrubé motoriky. Přetočila se na břicho až koncem 8. měsíce, sedla si ve 14 měsících a chodit začala v 19 měsících. Nikdy se nenaučila lézt, dlouho se plazila a pak se šoupala po zadku. Chodili jsme na neurologii, cvičení, nic nepomohlo. Takže radu pro tebe nemám, určitě je to špatně, že není na břiše, ale z vlastní zkušeností vím, že když nechce nic s tím nenaděláš ☹

alboo
1. únor 2015

@astra11 četla sem všechny komentáře přede mnou a mám pocit, že snad všechny odpověděly, že to děláš prostě špatně. Já sice nejsem žádná extra matka, ale vím, že jak píšou výše, že autosedačka je jen na transport v autě, a nejlíp pro vývoj dítěte je když leží na zádech na pevné podložce a pravidelně se dává na bříško. Já to dělám od tý doby, co jsme přišly z porodnice, jasne, že nebyla hned nadšená z toho být na břiše, ale zvykla si. Od 3měsíců je na zemi velkou část dne, zabaví se hrací dekou a nemám teda pocit, že bych při ní nic neudělala. Je to jen otázka toho na co je dítě zvyklý. Ale asi bude lepší doma za řevu ho dávat na zem na záda a nebo na břicho než pak chodit po doktorech a doma cvičit.
Já sem byla s malou na vyšetření u rehabilitační dr., když jí byly 3týdny, takže si na tohle dávám dost pozor.

pisisvori
1. únor 2015

@astra11 je uz hodne velke si ted zvykat, ale pomalu to zkousej ono to pujde. prvni dcera se 6m jen nosila,protoze jinak plakala a taky se vse naucila a pred 11m chodila sama. Proste kazdy den dopoledne a odpoledne si najdi chvili,kdy ma dobrou naladu= najedeny,vyspinkany a tak a bud na zemi na dece ( dcera taky tu zem nema moc rada)nebo na manzelske posteli, rozlozenem gauci dej okolo hracky co ma rad a hraj si tam s nim,pak za odmenu 😉 zase chvili sedacka (poridila bycg radsi aspon lehatko) ...no a takhle kazdy den to lezeni a hrani si prodluzovat, dat mu za hlavu tu nej hracku,aby se na ni snazil otocit a on se to nauci neboj. muzes mu i trosku pomoc,kdyz se natoci na bok tak dotocit za kolinko,aby vedel jak na to. a hlavne mu tu polohu na brisku hodne zprijemnovat= usmivat se. hrat si, delat treba kuk a chvalit😉😉. Nenechat ho brecet,ale ukazat mu,ze je to fajn. drzim palce.

dezyre
1. únor 2015

@astra11 takhle "staré" dítě musí mít různé podněty a ty v autosedačce nemá. Bohužel mám pocit, že si celkově podcenila celou situaci, protože už cca dvouměsíční dítě by se mělo dávat, nejlépe teda, na zem, na deku, pod hrazdičku, jak na záda, tak zvykat na bříško, dát mu tam různé hračky, aby se zabavilo a zvykat ho. Poloha na bříšku je v motorickém vývoji strašně důležitá, v poloze na bříšku posiluje celou páteř a zádové svaly, které bude potřebovat jak při lezení, tak při stoupání si a při chůzi. Takže rychle ze sedačky ven, pokud už je tam dítě zvyklé, bude to trošku boj, ale musíš přijít na to, co mu nabídnout, co pro něj bude víc zajímavé než autosedačka. Popravdě teda jsem ani jedno ze svých dětí nedávala doma do autosedačky, ta je prostě jen na cestování. Když už, tak jsem je dávala do vibračního lehátka a to vždy jen na chvilky. "Výhled" jsem jim měnila. Chvíli lehátko, chvíli hrazda na zemi, chvíli chování.... i když popravdě v necelých sedmi měsících už mě prvorozený lezl, takže si kramoval v hračkách sám a byl taková samostatnější jednotka.. žádné chování nebo vylehávání ;)

astra11
autor
1. únor 2015

@lv : No, pediatr nijak nezdůrazňoval, že by se měl v tom kterém období otáčet na bok a na záda a na bříško atd...nebyl striktní v časovém harmonogramu kdy se má co dít.....
Koníky pase pěkně, to uměl už kdy to umět měl , ale holt v tom nevydržel dlouho.
On to zvládá v podstatě asi dobře, naznačuje poměrně hodně pohybu když je tom bříšku, ale je holt v téhle poloze vzteklý, protože je bezmocný...to je asi o tom cviku a zvykání..
Problém je dost v tom, že on se mnou normálně také samozřejmě tráví čas, ale je dost ale opravdu dost fixovaný na mojí náruč a chce být stále natěsnaný na mě což se mu velice líbí a dělá mu to dobře takže i pouhé sezení nebo ležení na čemkoli i když je máma blízko u něho, je pro něj hrozné...proto to také jde tak těžko prolamovat a bude to o to těžší no....Asi to chce nějak postupně.

berenika39
1. únor 2015

@astra11 moje rada je,abys autosedačku co nejrychleji odnesla tam, kam patří. do auta. je opravdu absolutně nevhodná k tomu, aby v ní dítě "bylo". Jediné, k čemu ho to nabádá, je to, aby dělalo úplně blbý pohyb - zvedalo hlavu a břichem se přitahovalo - opravdu nebezpečná aktivita, pokud má možnost ji dělat kdykoliv.
Dej na zem lákadla, hračky, deku, podložku, lehni si taky, motivuj ho. Ale sedačku uklid, protože to pro něj může být do budoucna jen velký problém.

astra11
autor
1. únor 2015

@marecekavendulka : Kdybych nechtěla jednat v zájmu dítěte, ani bych tuhle diskusi nezahájila ......
A kdo řiká, že v zájmu dítěte nejednám, když hned všechno neodkývu napoprvé...
Ono také záleží na tom, jak to kdo podá ...a urážet se nechat - to rozhodně nehodlám....

zulitvi
1. únor 2015

@astra11 Když píšeš, jaký je mamánek, tak jak Venda neměl rád být na bříšku, tak sjem si lehla a položila ho na mě a i to nám dost pomohlo a pak mu to nevadilo. A jak se začal sám obracet tam i zpět, tak mu to bylo jedno a nevadilo mu to ani tak ani tak.

astra11
autor
1. únor 2015

@lrg : Jo jo, budeme to muset tak dělat, i přes pláč, párkrát denně a nějak se to vykrystalizuje, najde si to cestu víc nebo méně tvrdým způsobem....U nás je zase "handicap" psychická fixace na mě a ted se k tomu přidává asi i separační úzkost, která se projevuje bohužel i tím, že když poodejdu metr od něj, začne se bát že odejdu, takže spustí rachot, pak ho to rozhodí a je konec všemu cvičení, můžu začínat odznova ☹

astra11
autor
1. únor 2015

@alboo : Možná jsi měla "štěstí" že jsi byla na rehabilitačním tak brzy - asi jsi dostala dobré informace a včas.