Kdy začít číst dětem pohádky?

Ahoj, chtěla bych znát váš názor, kdy á význam začít dětem číst pohádky?

monini28
9. lis 2015

Já bych začala klidně hned jak začne "vnímat" (pozoruje, poslouchá), což je samozřejmě hodně individuální u každého prcka. A samozřejmě nečíst 6 měsíčnímu mimču 3-stránkovou pohádku o Karkulce, začít s něčím kratoučkým a postupně prodlužovat podle toho, jak dlouho udrží pozornost nebo usne 🙂 Samozřejmě že nebude prcek rozumět obsahu, ale bude to váš rituál, bude poslouchat jak barvitě umíš vyprávět a vytvoří si k tomu vztah. Dceři sem ani číst moc nemohla, hned mi trhala stránky pod rukama 😀

no_title
9. lis 2015

Začala bych klidně od půl roku 🙂 ony děti leckdy rozumí víc, než si myslíme 🙂). Ale i v době, kdy nerozumí je to přínosem v porozumění slovu, ve slovní zásobě, v soustředění 🙂. Stačí i takové jednodušší knížky typu leporelo, kde je obrázek a kratičký text. Tak se člověk i vyhne problémům s trháním stránek. Já jsem takhle měla leporelo s pohádkou o kohoutkovi a slepičce. Pamatuju si ho dodnes 😀

monunkaaa
9. lis 2015

@alena_z_benesovska Ahojda,my jsme zacali v pul roce. Ale zatim to neni uspavaci ritual,Jen takove zpestreni. Ale krasne me posloucha.

drrregy
9. lis 2015

NO tak ze mě si teda příklad neber. Já bych ráda četla už třeba od roka, ale žádný efekt ani zájem o čtení či obrázky se nekonal. Takže jsem to vzdala. Ted mu budou v únoru 3 roky a ted je to 14 dní, co čteme pohádky. Po pohádce neusne, ale poslouchá, stiší se a zklidní. Pak knížku zaklapnu, lehnu si vedle něj a do půl hodinky je tuhoš 🙂

salikova
9. lis 2015

staršímu jsem četla od 6ti měsíců z této knížky: http://knihy.heureka.cz/povidej-pohadku-adolf-d... - jsou tam základní pohádky v krátké verzi;)
s mladším jsem to také zkusila v 6ti měsících,ale byl to propadák a pohádky začal vyžadovat až po třetím roce
záleží prostě na dítěti - pokud alespoň trochu poslouchá a netrhá jen stránky, má to význam, v jiném případě je to o nervy jak u dítěte tak u mámy
jinak jsem přes den oboum říkala básničky a říkadla;)

skyvik
10. lis 2015

My jsme začali číst snad už od 2 měsíců 🙂

scruffy
10. lis 2015

Četla jsem snad už od 2 měsíců, ale postupem času to malou před spaním spíš rušilo, moje povídání i ta knížka, byla zvědavá. Teď jí bude skoro rok a nemůžu číst už ani přes den, protože se po knížce sápe, rozčiluje se, chce trhat stránky, takže jak bylo napsáno výše, je to o nervy, takže nečtu🙂 Tak snad postupem času to bude lepší.

koudak
8. kvě 2016

Čtu asi od 7 týdnů, mám ráda dětské knížky, tak i kvůli sobě a hlavně malej se mi zklidní a zdá se, že snad i poslouchá 🙂

dokument
8. kvě 2016

No nevim, jestli ti uplne male u toho vydrzi. Ja ctu 2,5 letemu jen kratke, opravdu kratke pohadky a delsi rymovane. Ale od narozeni mu zpivam a rikam mu zpameti pohadky i rikanky, v 1,5 roce jich umel snad 30 i vic zpameti. No, ale porad je maly na to, aby se soutredil u dlouhe pohadky, musi tam byt aspon hodne obrazku 🙂 Vhodne je hned, zalezi jen na forme 🙂

japona
8. kvě 2016

Od cca 3 let pohádky typu dva řádky textu a k tomu obrázek (takhle jsou dělány např. příběhy o pejskovi a kočičce). Souvislý text az cca od čtyř let.

micaella23
8. kvě 2016

Ja ji ctu od mimca, uklidnuje ji muj hlas a behem 10min kdyz je unavena, tak je tuha, oni sice uplne nevedi co rikas, ale vnimaj ton hlasu a ze maji tu pozornost, ja ji ctu ikdyz si hraje na decce, jelikoz ji furt popisovat slonika a tygrika dokola me taky uz nebavi. A rekneme ze ctu vsechno mozny co jsem vzala u nasich, po me a segre. 🙂