Kdy jít na logopedii?

radkan91
16. zář 2021

Dobrý den, od jakého věku se dochází na logopedii? Dceři nejdou nějaká písmenka. Jsou ji tři roky, do školky zatím nechodí. Děkuji.

adula000
16. zář 2021

@radkan91 to je ještě brzo, syn začal chodit v 5

marimanta
16. zář 2021

@radkan91 není to brzo, nečekala bych. Nejstarší chodila od tří, mladší od necelých tří, třetí až od tří a půl a čtvrtá dokonce ode dvou. První dva měli jen lehkou vadu (sykavky, r, ř, l) a do roka byli hotovi. Druzí dva mají větší potíže.

radkan91
autor
16. zář 2021

@marimanta Děkuji, takže si to zařídit nějak soukrome? Neposílá tam pediatricka nebo pak ze školky?

dashyyy
16. zář 2021

Začali jsme ve třech letech, dr nám na tříletce dala žádanku na moji žádost a obě jsme se shodly, že je to třeba.. mladší začala až před pátým rokem a teď mě to trošku mrzí, že jsem nešla alespoň o rok dřív

radkan91
autor
16. zář 2021

@adula000 Je pravda, že nevím, jestli by jim tam vůbec něco řekla. Doma toho namluví dost, ale jak jsme někde u doktora, tak sotva pozdraví. Tak možná, že by to bylo lepší, až bude větší.

radkan91
autor
16. zář 2021

@dashyyy Děkuji, mě právě pediatricka řekla, že si to pak ve školce podchyti, ale nechci se na to raději spoléhat.

janedv
16. zář 2021

@radkan91 nam dala zadanku pediatricka na moji zadost, syn tenkrat cerstve 4. Rikala, ze je to brzy a zlepsi se to samo, ale vypsala ji. Ja hlavne tenkrat nevedela, ze muzu jako samoplatce, takze jsem chtela tu zadanku.
Kazdopadne - brzy nebylo, je mu 6 a jeste chodime. Co muzes udelat sama, je nechat si udelat nekde posudek, cca hodinove posezeni s logo, v Pze ti rada doporucim. A pak uvidis.

dashyyy
16. zář 2021

@radkan91 můžeš si domluvit třeba jen konzultaci na logo a pak se rozhodnout, jestli to hnát přes žádanku.. takhle jsem to udělala já.. vzala jsem malou nejdřív k logo, aby koukla, jak na tom je a pak jsem si řekla pediatře o žádanku.. velké plus vidím v tom, že se to dítě od malička učí spolupracovat, takže když jsme pak kolem pátého roku najeli na R a Ř, tak to byl docela fičák, protože s logo už byl kámoš a se mnou zvyklý spolupracovat, což se mi vrátilo i v první třídě.. jinak chodil 4 roky a teď mluví krásně, že jsem na něj fakt pyšná

felixfelicis
16. zář 2021

Měla jsem podezření, že by to chtělo minimálně konzultaci, ve školce mi to podezření potvrdili, takže jsme objednani v synových 3,5 letech. Objednala jsem se sama a dojdu si k pediatrovi pro zadanku. Za mě rozhodně lepší řešit dřív,než to honit těsně před nástupem do školy. Navíc jsem ještě dále na RD, mám na to víc času.

sunnurse
16. zář 2021

Syn začal ve třech letech. Nelituju, naopak, čeká nás ještě spousta práce. Žádanku dostal u pediatra na moji žádost. Na termín u klinického logopeda jsme čekali rok, jde poprvé příští týden. Takže do té doby jsem platila soukromou logopedku.

marcicek84
16. zář 2021

No ja si myslim,ze je dobre zacit az dite trochu udrzi pozornost,tedy pokud si vyzvednes zadanku od 3 let,pak na dobreho logopeda i cekas rok a dostanete se na radu kolem tech 4 tak je to optimalni,pozdeji je pozde a driv zalezi na diteti jestli se s nim uz da nejak pracovat,s nekterymi to proste driv jak ve 4 nejde 🤷🏻‍♀️

felixfelicis
16. zář 2021

Jojo, cekacky jsou dlouhé. To je další věc, kterou je třeba vzít v potaz.

palja
16. zář 2021

@radkan91 začali jsme chodit před 3 rokem

zoyee
16. zář 2021

@janedv mohla bych poprosit o ten tip v Praze? Dceři jsou 4 a asi by to už chtělo... Děkuju

marimanta
16. zář 2021

@radkan91 na školku bych nespolehala. Možná najít logopedku, domluvit se a pak ti dětská napíše žádanku. Naše dětská se teda dost cukala, hodně jsem s ní bojovala. Paradoxně i u nejmladší, kde nám logo doporučila psycholožka, neurolog i raná péče, vlastně i sama logopedka.
Jinak problém u doktora říct víc než dobrý den má i naše jedenáctiletá, jinak inteligentní dítě, chodí na gymnázium, dojíždí s několika přestupy... Ale jak má mluvit s cítím člověkem, tváří se jak poloblb 🙈 Takže na to bych nekoukala 😉 Naopak nejmladší (dva a čtvrt) s lidma doslova nekomunikuje (mračí se, nebo rovnou řve), nemluví, neopakuje, pozornost udrží asi minutu...máme podezření na mentální retardaci. I na tohle jsou tam zvyklé 😉

konidana
16. zář 2021

@radkan91 urcite pokud budete mit pocit ze se mluva nezlepsuje, nebo by mohla byt vzhledem k veku lepsi, tak kolem 4 let na logopedii. Ono cekat na petiletou prohlidku uz muze byt pozde pokud by tam bylo vic problemu... btv nase pediatra rec kluka vubec neresila , a na te petilete se strasne divila , ze chodime na logopedii🙄. A to mel docela znacne opozdeni reci a plno hlasek spatne...

vikinkav
16. zář 2021

A jak poznam, ze je ta logopedie potreba? Synovi budou 4 a nechavam to nejak plynout, mluvi na svuj vek podle me hezky, ale srovnani nemam vubec 😬 Je nekde dano, co by mel umet?

cilkat
16. zář 2021

@vikinkav Slušně podrobná tabulka je třeba tady: https://www.klinickalogopedie.cz/index.php?pg=v...

Jinak běžně logopedi berou děti zhruba od tří let, kdy už se předpokládá nějaká míra soustředění a spolupráce. Čekat na pátý rok před školou může být "pozdě". Na druhou stranu pokud jí opravdu jen nejdou "nějaká písmenka", tak bych to možná zatím nehrotila. Ale pouze v případě, že to jsou jednotlivé hlásky a jinak slova nekomoli.

lachipie
16. zář 2021

Klidně už můžete začít na logopedii chodit teď. Je lepší co nejdřív to podchytit, ale pokud normálně správně mluví a jen jí nejdou některé hlásky, můžete třeba chvíli počkat a po čtvrtém roce jít na logo, kdyby se to nezlepšilo. Vyber si klinického logopeda. Pokud má logoped smlouvu s pojišťovnou, potřebuješ žádanku. Pokud je logoped soukromý a nemá smlouvy s pojišťovnou, pak si to platíš sama a žádanku nepotřebuješ.

lachipie
16. zář 2021

@zoyee CarpeDiem Bohemia, Logoběžka, klinika LOGO

radkan91
autor
16. zář 2021

Děkuji moc všem za další komentáře 😊

janedv
16. zář 2021

@zoyee ja mam velmi prijemnou zkusenost v Logarte na Harfe, logopedka Milena. Jako samoplatci, ta prvni hodinova "analyza" byla fakt vyborna. Poslala syna na dalsi vysetreni, kde zjistili zkrizenou lateralitu (vedouci oko je jine nez dominantni ruka),coz samo o sebe neni nic zavazneho, jen je dobre to vedet, zejmena ve skole. Takze Logarte za me super. Ale neresime nic zasadniho, klasiku R a r s hackem, dopilovat nektere mekke hlasky. Takze jestli neco zavaznejsiho, vem tipy od @lachipie, ma zkusenosti.

bazarekprodeti
17. zář 2021

@radkan91 me nase Dr. u dcery doporucila po 4.roku, synovi bylo tenkrat 3 tak jsem se domluvila ze to vezmem pri jednom, tak chodily oba. Chodily cca 1 rok, pak uz mluvily krásně.

bazarekprodeti
17. zář 2021

@radkan91 Doktorka zadanku napise bez problemu na pozadani. To ze tam nebude mluvit nevadi, syn tam taky ze zacatku nemluvil, ona ho to nenauci, pouze ti ukaze postup jak trénovat doma, po nakem case uz tam mluvil, jelikoz se chtel pochlubit co se doma naucil🙂

eliska_f
17. zář 2021

Brzo to není, tím spíš, že logopedicke vady se skrze vývoj mozku dají napravit do cca 7 let věku. Pak to preucovani je opravdu obtížné a u většiny lidí to je v dospělosti poznat, že mají horší výslovnost.

galatea_a
17. zář 2021

@janedv Prosím tě, kolik stojí ta konzultace, kdybysme šli bez žádanky od doktorky?

janedv
17. zář 2021

@galatea_a konkretne v Logarte jsem platila 800kc za tu hodinu, pak za normalni pulhodinovky (klasicka 'terapie') 400kc

bohumilakupkova
17. zář 2021

Šla jsem se synem ve 4 letech a lituji, že jsem nebyla dřív. Ono asi až tak nevadí, když toho moc nenamluví mimo domov, ale logoped aspoň poradí cvičení, básničky, jak si hrát a u toho procvičovat... Pediatr vystaví žádanku a potom sezení proplácí pojišťovna. Nakonec když by to nešlo, počkat můžete vždycky, ale je lepší podchytit to co nejdřív, než si dítě špatnou výslovnost zafixuje.

galatea_a
17. zář 2021

@janedv Moc děkuju. 🙂 A ještě prosím, pokud bysme chodili na ty půlhodinovky, jak často se tam chodí?