Ahoj maminky,
zajímalo by mě, kdy jste začaly a hlavně jak jste naučily vaše děti samostatně jíst? Můj 15 měsíční chlapeček vůbec nemá tendenci se zkoušet sám lžičkou najíst. Když mu dám lžičku, tak si s ní buď hraje, nebo jí pustí z ruky anebo si jí nechce vzít. Když mu dám jídlo do ruky, tak baští krásně sám, ale tou lžičkou prostě nechce. Úplně mu vyhovuje, že ho krmí maminka 🙂 Děkuji za odpovědi.
Moje dcera je býk. Od narození byla hodně tvrdohlava a nic nebylo jen tak. Už asi od trictvrte roku nechtěla krmit, strašně se vztekala a chtěla jist sama. Takže jsem jí jídlo krajela na malé kostičky a dala jsem jí vedle talíře lžičku. Od roka to zkoušela sama, vůbec mi nevadilo že je všude bordel a jídlo je všude nakydané, to jsem uklidila. Postupně se to naučila a teď má 2,5 a zvládne krásně i priborem. Ale každé dítě je jiné. Já bych to klidně zkoušela, dát mu lžičku, zkusit a když to nepůjde, tak se nic neděje. Zkusit to třeba za pár měsíců.
Já jsem byla pořád nešťastná z toho, že dcera nechce krmit, chce jist sama a jíst lžičkou neumí, takže napřed jedla rukama, i polívku, kaši, všechno, byla spokojená, najezená, pak se naučila lžičkou. Bordel okolo mi nevadil.
@niliho Učili jsme ve 14 mesicich a to tak, že jsem jim lzicku drzela zezadu v ruce a krmila ho. A furt rikala "nabereme" a do pusinky 🙂 celkem rychle to pochopili, ale polivku se treba ještě pořádně nenaji 🙂 Ale bud v pohode, hodně děti kolem a starší to stale neumi, spíš nechtějí, zatímco naši kluci (dvojcata) ji radeji sami.
Matýskovi je 18m a teprve teď projevuje zájem o to dát si neco lžíci do pusy. Nicméně moc usoesnej není a já na to nemám nervy 🤣🤣
@niliho fakt záleží na dětech. Dcera do roka nic nejedla a pak začala sama. Vše bylo kolem a pak ji bylo potřeba dokrmit. Teď ve dvou letech jí zcela sama. Syn začal také poměrně brzy cca kolem roka a půl. U nás fungovala lžička pro něj a druhou jsem krmila. Kolem dvou let také jedl sám. Ale i teď někdy berou jídlo do ruky. Dej mu čas a on na to přijde.
@leniczka23 U nás není ani ten zájem, tak uvidíme. Ale chce to asi hodně trpělivosti 🙂
@fandysek_1 Budu pomalu zkoušet, nebudu tlačit, ať se mu to nezprotiví a snad se mu to zalíbí 🙂
@niliho já bych mu prostě dala vedle talíře lžičku, aby věděl, ale do ničeho bych ho nenutila. Klidně jednou lžící krmit a druhou jen tak nechat ležet, třeba si jí někdy vezme. Prostě ať ví, že existuje lžíce a příbor. Však on si na to časem přijde sám. Každé dítě je jiné, nakonec se to naučí všechny. Dcera dlouho jedla rukama a pak si všechno jídlo vpatlala do vlasů 🤦♀️ Najednou začala jíst lžící, pak vidličkou a minulý týden koukám, že jí příborem, to jsem si ani nevšimla, kdy se to naučila.
Já jsem byla na krmení a mixování hroznej lenoch, a zároveň se mi líbil nápad BLW ( jídlo do tlapky) takže jsem to s oběma dětma praktikovala. Zhruba od půl roku, kdy dostával starší do ruky jídlo a něco pozřel, dostával i jídlo které nešlo vzít si ruky a k tomu lžičku. Samozřejmě jsem mu part soust dala, ale on chtěl sám, takže si vzal lžičku sám a snažil se. V 8m už byl schopnej sníst polévku, nebo jogurt. V roce už normálně jedl lžičkou i vidličkou. Teda, když chtěl jíst. Byl dlouho kojeny, takže tomu jídlu úplně moc nedal. Starší byl na tohle hrozně šikovnej, mladší to taky zvládal, ale zhruba o 2m déle. Je teda pravda, že to chtělo obrnit si nervy, protože než se to naučil, spousta toho skončila na zemi, nebo na něm. Ale to mi zas až tak nevadilo, vyhovovali mi, že u něj nemusím trávit půl dne a krmit ho.
Nic méně si myslím, že pokud dítě nebude vyloženě chtít se to naučit, stejně ho to nenaučíš. Takže jíst spolu u stolu, aby viděl, že ostatní příbor používají, a taky ho jednou použije 😊
Zkusila bych mu dát lžičku do ruky a druhou ho krmila. Většinou se mi začali děti cpát po chvilce sami k talíři a nabírat si. Moc toho do pusy dát nezvládli. Všude kolem nepořádek, strašná sranda, ale po pár obědech se naučili jak na to. Ze začátku se v jídle ponimrali sami a pak jsem jim pomohla, aby nebyli o hladu.
Na některé platí talíř nebo miska s oblíbeným obrázkem na dně. Když ho chceš vidět, musíš všechno sníst (nebo vyházet brambory na zem a zapatlat všechno okolo). 😀
První syn je extrém. Poprvé se sám najedl lžičkou ve 13 měsících. O jídlo měl velký zájem. Měl svoji lžičku a střídali jsme se. Ale v tech 13 m fakt snědl svačinu sám. Jinak kolem roku a půl už jedl sám běžně
Je brzo, nereste to tak 🙂 uzivejte si spolecne jidlo at se mu nezprotivi, na uceni jist priborem ma jeste spoustu casu 🙂 jen pro priklad (kazde dite to ma jinak) muj syn mel svoji lzicku od zacatku prikrmu, ted ma 21 mesicu, vetsinou ji rukou nebo se necha krmit, lzickou zkousi. Ted zacina napichovat vidlickou a zacalo ho bavit krajeni, tak to jeste vsechno rozpatlava nozem 😀