Ahoj, je tu prosim nekdo, kdo dite uci znakovou rec? Ma to i nejaky nazev... 🙂 zajima me, jak to funguje a od kdy je vhodne s tim zacit...? MOC DEKUJI za jakekoli odpovefi. 😉
@lorrelai
Děťátko teprve čekám, ale mám zkušenosti jako aupair z USA, kde rodina děti cca. od 9 měsíců, znakování učila a bylo to naprosto úžasný. Děti nebyly frustrované, vždycky ukázali co potřebují...samozřejmě je potřeba dávat větší pozor když ukazují, někdy je to nesrozumitelné, ale rodič pochopí co jeho dítě se snaží říct. Ze začátku k nám docházela speciální instruktorka (přesně nevím jaká) a děti to společně s náma učila. Děti se to opravdu rychle naučily a nejlepší komunikace byla určitě u jídla, kdy si dokázaly říct "víc" nebo "míň", že má žízeň apod. Taky byla dost změna v porozumění s dítětem, dokázalo říct že je unavené, dokázalo říct že už si hrát nechce apod...Bylo až neuvěřitelné kolik toho potom byly schopné vnímat, tolik nebrečely apod..Určitě budu učit i své děti jednou.
Mi učíme znakovou řeč,ale z duvodu nedoslychavosti ,ale syn je šikovny a ,už umí několik znaků právě proto,aby nebyl frustovany a velice rychle to pochopil a do 14.dnů začal nějaká slovíčka znakovat má naslouchátka tak,že slyší skoro normálně co zdravé děti,ale nemluvy a to mu hodně pomáhá v komunikaci.
Já jsem se učila se starším synem to dětské znakování. Teď s mladším synem se učíme znaky ze znakového jazyka z důvodu, že je prakticky hluchý. Má kochleární implantát a řekla bych, že znaky mu pomáhají i v rozvinutí mluvené řeči. On už odznakuje i věty a jeho slovní zásobu je vysoká. Když byl menší, tak si sám nějaké znaky vymyslel a vlastně to dělá i teď. S KI slyší i to co bych nevěřila, že někdy uslyší a slovům už i začínám rozumět. Podle mého tedy rozhodně není pravda, že znaky řeč zpomalují, ale spíš naopak. Znaky se děti učí snadno. Chvíli třeba může trvat než vám nějaký ukáže, ale ono ho nejdříve musí pochopit a potom se to rozjede. Důležité je vytrvat. Fajn je slovník znakového jazyka na internetu www.spredthesign.com, který má i aplikaci do mobilu nebo úžasná aplikace od FRPSP Znakujte s námi.
Znakovala jsem s oběma holkama. Měla jsem koupenou sadu Baby signs (ale myslím, že není potřeba, nejlepší na ní bylo to video pro děti a malá leporela) a pak je česká knížka Jak se domluvit s kojencem a batoletem.
Začínala jsem kolem 8 měsíců, někdo říká od narození, ale to dlouho znakuješ a není žádná odezva. Ale jak dítě začne dělat nějaký paci paci, nebo podobné posunky, tak se na ty znaky začne rychle chytat.
Já si dovolím oponovat. Samozřejmě těm menším to déle trvá zvlášť než něco ukážou. Je to ale to samé jako s řečí. Logicky na něj mluvíte a dítě taky hned nemluví a vlastně vám ani nerozumí. To přijde až po čase. Byla jsem jednou na přednášce, kde mi bylo řečeno, že dítě musí dané slovo slyšet x krát a to ne v řádu desítek, než pochopí jeho význam a stejně tak se znakem. Snažila jsem se začít co nejdřív, aby mi co nejdříve rozuměl stejně tak jsem na něj i mluvila. Chápal spoustu znaků a neměl ani 9 měsíců. Čím víc chápal, tím postupně i víc ukazoval. Potom to šlo doslova znak za znakem. Takže pokud má někdo klidné dítě, které se na rodiče rádo dívá, začala bych klidně dříve jak na půl roce. 🙂
je tady na toto téma skupina, můžeš do ní vstoupit:
https://www.modrykonik.cz/group/2452/detail/
...a určitě je tady na toto téma už spousta diskuzí. Namátkou zkusím najít...
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/baby-signs-znakova-rec-pro-deti/
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/znakovani-s-miminky-kde-najdu-seznam-znaku-s-obrazky/
Já si koupila sadu znakování (knížku+leporela+DVD atd.) na bazaru, přímo od Baby Signs, začala jsem s oběma dětmi sama doma, bez návštěvy nějakého kurzu, s oběma asi na 7měsících, syn první znak udělal asi na roce, dcera až později, ta spíš začala rovnou mluvit, ale teď na necelém roce a půl nějaké znaky používá. Je to hodně velká pomoc, jak se s dětmi dorozumět, když ještě nemluví. Taky mám od nich program Hurá na nočník.
Pročti diskuze, mrkni do skupiny nebo na babysigns.cz nebo znakovanismiminky.cz a uvidíš.