Kamarádství dětí rozdílných povah. Máte zkušenost?

20. led 2023

Diskuze jen tak pro zajímavost a zkušenosti jiných.
Máte někdo zkušenost s tím, že se vaše děti kamarádily s dítětem naprosto rozdílné povahy, chování a zájmů.
Máme hodného a klidného syna. Loni se začal kamarádit s klukem, co má věčně nějaké problémy. Nebudu konkrétně vypisovat, ale je to síla.
Náš je jedničkář, zajímá se o vesmír, historii... Kamarád řeší jen zbraně, střílení... Rozhodně není jedničkář.
Kamarád je vulgární a drzý. Náš je až moc slušný.
Jak to vypadalo a fungovalo u vás, pokud jste si tím s dětmi taky prošli?

autor
21. led 2023

A ještě jeden dotaz. Co podle děti k tak nevyrovnanému kamarádství vede?
Kolem sebe mám několik takových kamarádských dvojic. Vždy to je hodné dítě a k tomu takový zlobivec.

janylu
21. led 2023

Tvůj syn dle mého obdivuje u kamaráda tu akčnost, kterou on nemá a kamarád je zase rád, že se má před kým předvádět. Hlavně neříkej svému synovi aby s ním nekamarádil. Pokud mu to časem nebude vyhovovat, sám si najde jiné kamarády.

janylu
21. led 2023

Já mám doma právě toho akčního extroverta a snažím se to držet v těch mezích, že nesmí nikdy nikomu vědomě ublížit. Ale to, aby seděl na zadku a usmíval se k tomu ho nikdy nedonutím. Občas zahlídnu pohledy maminek těch "hodných" dětí a vidím ten nesouhlas, ale ostatní děti mého syna mají rádi. Je to vůdce a komediant.

autor
21. led 2023

@janylu nejde jen o akčního extroverta, ale vyloženě o problémového hajzlika.

evik19
21. led 2023

Muj syn si kamarady nikdy vedome nehleda, je introvert. Na druhou stranu je z nejakeho duvodu pro ostatni deti pritazlivy, takze ma kamaradu hodne, o nektere asi vlastne vubec nestoji, ale stejne se s nimi bavi i hraje, nechce jim ublizit (kolikrat taky s uplnymi zlobivci). Ve skole vidim denne, ze se bavi pro me skoro neuveritelne dvojice, ale ze by to skoncilo tak, ze ten hajzlik toho hodneho zlobenim nakazi, to neni nijak caste. Byt tebou, tak se nebojim a kamarada synovi nezakazuju. Ja synovi rikam, ze i zlobivci potrebuji kamarady a potrebuji videt, ze je ma nekdo rad, a potrebuji mit od koho odkoukat, jak se slusne chovat. A taky mu rikam, ze to, ze nekdo zlobi, neznamena, ze je zly. To jsou dve ruzne veci.

cilkat
21. led 2023

Znám spoustu "problémových hajzlíků" ze kterých vyrostli velmi odpovědní a "dobří" dospělý... Ono občas to "problémové hajzlovství" je o tom, že daný člověk má vlastně velmi silné morální cítění a tím, že mu ho okolí neopětuje, tak prostě rebeluje a omlacuje tak své i cizí hrany... Může to být i případ téhle dvojice - klidnější ze dvojice obdivuje sílu a energii toho akčního, ten "problémový" naopak konečně našel někoho, s kým si rozumí na té "hluboké rovině" a získává tak víru, že svět není až tak strašně špatný a že ho možná není nutné rozbít úplně celý... Je to jedna z možností, kdy mezi zdánlivě zcela rozdílnými lidmi, vzniká opravdu přátelství... I když samozřejmě nemohu tvrdit, že je to tak i v tomto případě.

autor
21. led 2023

@cilkat kluk házel na lidi na nádraží petardy, je proti všemu a proti všem.
Oni na sebe zbyli, ale zatím to tak nějak funguje.

mydlova
21. led 2023

Já být tebou se tvému synovi víc věnovala a víc zamestanavala. Co nejvíc výlety, akce, koníčky.. nenásilně ho musíš zaměstnat at na toho grazlika nemá čas.

autor
21. led 2023

@mydlova sedí spolu ve škole, chodí spolu domů. Kluk tu nebydlí, ale má tu babičku. Chodí spolu do 2 krožků. Syn tam chodil dřív. Mimo školu a kroužky se tolik nevídají.

janylu
21. led 2023

To o těch petardách už jsem někde četla....tohle není tvoje první diskuze na toto téma, nemám pravdu? Být tebou, začnu se zabývat něčím, co můžeš změnit a nemarnit čas nad výchovou někoho jiného. Zvlášť když se ti narodilo dítě " kam ho postavíš, tam ho najdeš". A na titulování problémový hajzlík jsem úplně alergická. Tak bych určitě nenazývala dítě, které má 8 let. Hodit po někom petardu je určitě špatná věc, ale vede to dítě někdo dobrým směrem nebo ho rodiče omlouvají. Možná jen volá o pomoc.

autor
21. led 2023

@janylu nechci ho vychovávat. Ani klukům nezakazuju, aby se kamarádili. Spíš mě zajímá, co k tomu ty děti vede.
Nepsala. Petardy se staly minulý týden.
Klukům je 12 let.

zmrzlinka
21. led 2023

Ve 3.tride k synovi do třídy nastoupil probemovej kluk z problémové rodiny.Hodne začali spolu kamarádili.Nemela jsem z toho radost.Časem kamarádství skončilo ....

zelenaesmolda
21. led 2023

Muze spatnym chovanim volat o pozornost.Kde ma rodice?

autor
21. led 2023

@zelenaesmolda chodila jsem do školy s jeho tátou a to byl už tehdy dost problémový žák.
Prostě mě překvapuje, že mají tu potřebu se spolu kamarádit.

superkousky
21. led 2023

Můj syn je taky jednickář, miluje vesmír a kamaradí s pěkným vejlupkem. Ten na školu kašle, je drzý, občas se porve. Když si na toho mého moulu někdo dovolí, kamarád je hned ve střehu 😁. Neřeším to a jsem v podstatě ráda. Škola jejich kamarádstvím netrpí, stížnosti za 4roky nejsou, tak co. Znáš to, protiklady se přitahují. Kdyby jsi viděla s kým jsem kamarádila já, tak tě švihne. Světě div se, nikdy jsem od nich její chování neokoukala. Akorát jednou udělala doma chlastačku, kdy u nás vše vypili a sežrali. Máti mi to vysvětlila jednou pro vždy 😁.

marianarem
21. led 2023

No casto to byva tak, ze takito protikladni ludia vidia na tom druhom nieco, co sami nemaju a chceli by toho mat trochu viac. Tvojmu synovi kamarat mozno nepripada drzy, ale priamy, spontanny, odvazny, priebojny...Tomu kamaratovi mozno zase imponuie kludnejsia povaha tvojho syna, mozno si sam nevie dat so sebou rady, mozno ani nechce, ale vzdy sa zapletie do problemov, lebo sa nezamysli, neovladne sa.
Taketo kamaratstva byvaju aj medzi dospelymi. Moj svokor je napriklad dlhorocny alkoholik s poruchou osobnosti, vecny pubertak, ktory z principu rebeluje a kade chodi, tade robi problemy. A ma uz cele desatrocia blizku kamaratku, ktora je kludna, mudra, povolanim psychoterapeutka. Pre mna tazko pochopitelne kamaratstvo. Z jej vyjadreni som vyrozumela, ze sa jej asi paci prave ta jeho pubertackost, ze sa vie pri nom odviazat, byt spontannejsia.

zelenaesmolda
22. led 2023

A co to ma jako vysvetlovat,ze byl jeho tata taky problemovy?

kmarie81
23. led 2023

No mozna byste se divila, jak se trebas syn chová, kdybyste mohla byt na chvili malou muškou, kdyz jsou ti dva spolu sami...

autor
23. led 2023

@kmarie81 nedivila. U syna opravdu ne. On hodně lpí na pravidlech. Dodnes mu vadí i slovo "blbý".

@zelenaesmolda často se děti chovají stejně jako jejich rodiče.

exbordelar
24. led 2023

Muj kluk je ten akcni extrovert, co je hlucny, vudce gangu. Obcas to prezene a jak je ve vsem hrr a rychle a musim byt prvni a vsude a ve vsem, tak se stane, ze nekomu ublizi, slovne i fyzicky. Mne to mrzi, a jeho pak taky. Musime ho hodne krotit a nastavovat mantinely. Ale v jadru je to dobrak s obrovskym srdcem, ktery ma v sobe jen prehrsel energie, s niz se musi denne pracovat. A nejvice si rozumi prave s klukem, ktery jako by povahove z oka vypadl tvemu synovi. Premysleli jsme, cim to je a dosli k nazoru, ze je tvarny a je nadseny pro kazdou blbost, co syn vymysli. Ze se s nim nedohaduje a hraje jeho hry, ale zaroven je diplomat a kdyz neco nechce, tak to syn absolutne respektuje.
Tve obavy ale chapu a urcite bych byla take ve strehu. To je ostatne to jedine, co v tuhle chvili muzes delat,..

copinka
25. led 2023

Mám dceru je extrovertka která vede partu je ji všude plno nebojí se diskuze a vždy je všude první a má nejlepší kamarádku která je tichá, bojácná úplný opak moji dcerky a skvěle jim to funguje naše ji občas popostrčí a ona zase umí občas naší zastavit že se bojí nebo stydí 😉😉