Jsem vyšťavená...

1. srp 2024

Ahoj, nevím zda jsem vybrala správné zařazení tohoto tématu. Potřebuji se vypsat a zjistit, jestli jsem už úplně mimo vzhledem k hormonům nebo ne..
Věc se má tak, že jsme s partnerem 12 let. Máme vlastní dům, který stavěl sám. Já dělala papíry a vše okolo.
Rok po nastěhování se nám narodil syn , nyní jsou mu 4 měsíce.
Kolem baráku je neustále moc a moc práce. Vnitřek ale máme hotový. Až na to, že na podzim se chystáme udělat malému pokojik a přestěhovat ložnici.
Dnes už nastala druhý den po sobě pro mě náročná situace, kdy jsem si říkala, že to nemůžu zvládnout. Teď je ještě mimi malé, ale co pak, až bude lézt a chodit ?
Přijdu si na všechno sama. Lítám od jednoho k druhému, naplánuji si na ten daný den jednu aktivitu.
Např. dnes. Ráno jsem s malým vstávala kolem 6h. V noci vstávám 1x.
Přítel jen do práce, s tím , že dnes končí dříve. Zeptala jsem se ho, zda by nedovezl oběd když pojede domů kolem oběda.
Takže jsem s tím počítala. Připravila jsem si tedy ingredience alespoň na večeři - pozdní oběd.
Mezitím jsem šla vytírat ráno. Do toho vidím louži pod robotickým vysavačem (vytekla voda z prasklé nádoby) - takže fotím a reklamuji. Do toho jsem myla koupelnu, rozdělaný odpad, všude všechno.. hadry na podlaze kvůli tomu vysavači… do toho jsem dala spát malého ale nešlo mu vůbec zabrat. Takže jsem furt chodila a dávala dudlík.
Mezitím mi pípala vypraná pračka s prádlem.
Do toho přijel přítel.
Oběd nikde.
Leze do koupelny na wc a mýt si ruce - kde mám položené hadry a snažím se uklidit.
Chtěla jsem se vrhnout na sprcháč, mezitím on se šel sprchovat.
Takže jsem uklidila louže po vysavači a ždímala venku hadry.
On mezitím odešel z koupelny a já mohla blahoslavně doklidit. Do toho malý stále pořvával - požádala jsem ho aby mu dával dudlíka. Že musím dodělat tu koupelnu , kterou se snažím uklidit už asi měsíc. On hned , že nemůže jako nic používat?
Tak jsem vše poklidila a jdu vyřizovat reklamaci prasklé nádoby na vysavači a do toho nandávám dudlíček a konejším.
Přítel se mě ptá, co má uvařit? - To proto, že není uvařeno a dává mi to najevo. Řekla jsem mu, že jsem počítala s tím, že oběd doveze a že jsem si vyndala z mrazáku maso teprve před chvili na nejaky az pozdější oběd - večeři.
Najednou tedy začal říkat, že ty věci co v té restauraci po cestě měly, že by si asi nic z toho nedal a že je to od nás kousíček a můžu tam kdykoliv zajet. Mě už polévalo horko.
Šla jsem tedy vyndat pračku a pověsit prádlo. Řekla jsem mu, ať si něco udělá v lednici je nakoupeno a že uvařím hned jakmile mi rozmrzne maso.
On má hodně práce kolem domu a furt někde něco dělá- ok, ale když mu řeknu že zrovna v nějakou chvíli by mi víc pomohlo kdyby třeba jen udělat to nebo to doma, tak mi řekne - ok tak já budu (např. vařit a ty běž sekat , nebo bagrovat, nebo dělat plot, atd..) vždy něco.
Začínají mi docela docházet síly. Ale na druhou stranu když má volno tak ho využiji na hlídání malého - když jsem potřebovala ke kadeřnici, nebo nakoupit, do města, apod…
Zmiňuji to hlavně proto, že jsme na to samy. Hlídání ani babičky apod tady nikde nemáme.
Uf …

1pomnenka
1. srp 2024

Nikdy jsem neměla hlídání, i k zubaři jsem si brala děti s sebou. Tím, že se prodlužuje věk odchodu do důchodu, tak hlídání nemá možná 80% rodičů. Větší lehy než na mateřské jsem nikdy neměla. Peklo je nastoupit do práce, děti na střídačku nemocné a hlídání nikde. Práce v domácnosti a kolem baráku zůstává i po mateřské, jen je na to méně času. Takže s láskou vzpomínám na nejkrásnější období v životě.

petrasipkova1
1. srp 2024

jestli chceš potěšit, tak my máme barák a zahradu, kde je práce pořád, bydlíme 10 let, ale hotovo není ani vevnitř ani venku, manžel dělá na směny, po noční je KO 3 dny 😀 , já chodím do práce, do toho dvě malé děti. Zvířata venku i doma. Nemáme absolutně nikoho na pohlídání. Takže když není vařeno tak je krupicová kaše nebo párek a červená čočka. Když není uklizeno tak není, pak prostě třeba po 14 dnech bordelu chytnu dech a něco uklidím. Valím to před sebou jak hovnivál, ale čím jsem starší tím víc na to prdím q raději jdu ven než uklízet dům, a čím jsou děti větší tím víc vzpomínám na tu pohodu když byli mimina, na úklid jsem si je nosila v nosítku a byla schopná v šátku vyluxnout, vytřít i uvařit. To byla taková pohoda, když jsem byla celý den doma a měla čas jen na mimi a domácnost.

journals
1. srp 2024

Nechci být zlá, ale tohle je prostě normální život 🤷🏻‍♀️ furt něco. A to je miminko zatím malé a ještě se nehýbe.
Už asi víš, proč se o ženách říká že zvládají víc věcí najednou. Prostě musí 🤷🏻‍♀️🙈

andelka
1. srp 2024

No, miminko a barák. Normální stav.
Koupelnu,WC a okna u nás dělá chlap. S miminkem jsem nedělala nic co trvá delší dobu a je na to potřeba víc hebel nebo to dělá hluk. Na domě, zahradě je práce,doma je práce, miminko chce taky svoje ( a hodně). Jste dva, práce jsou tři. Těžko bude vše tak v pohodě a rychle a pravidelně jako když to bylo dva na dva. Vstávat 1x jsem zažila možná tak v roce, ve 4 měsících to je luxusní teda.
Vařit na čas je dost utopie. Je blbý,že on myslel a ty jsi myslela a oběd nebyl nakonec. Chybka v komunikaci.
Jinak jo, vítej v klubu, takhle to prostě je.

andelka
1. srp 2024

Jo a nějaké reklamace bych řešila až bude prostě čas a klid. Ne hned, když mám pocit,že už tak nezvládám.

kristyn86
1. srp 2024

Ja bych rekla,ze je to normalni scenar matky na materske 🙂 Chce to,nebrat vse vazne,ale s nadhledem. Chapu te,taky jsem to neumela. Az casem jsem si srovnala priority. Na prvnim miste dite,pak uklid. A kdyz dite nejaky den bylo spatny,tak proste nebylo uklizeno. Pak se nauc nerikat- vyndala jsem si maso,ale vyndala jsem maso. Vem maleho,pohlidej maleho misto pohlidej mi apod. My sice zijeme v byte,ale i tak toho je moc. A bude cim dal hur,az dite bude lezt,chodit,behat,tahat hracky,rabovat skrine a supliky 😉 Proste nekdy se toho sejde hodne,ale zase nekdy jsou i fajn dny. Pomaha varit na vice dni,uklizet po kouskach. Ja chodila i casto ven a pak nebyl doma bordel 🙂 A delit si praci s partnerem. Ja bych se vyprdla na reseni reklamace. To pocka navecer nebo na partnera. Mimco ti spi krasne,pokud se budi jen 1x v noci. To me deti vstavaly casteji. Kolikrat je clovek rad,ze si stihne sundat pyzamo a vycistit zuby.

oplatecka
1. srp 2024

Máš velkou výhodu v tom, že vstáváš k dítěti jednou v noci. Představ si vstávat co hodinu, přes den muset fungovat a řešit všechno to, cos popsala... Vždycky může být hůř 😀 Zkus si ujasnit priority, více odpočívat a zapojit partnera...

hojda
1. srp 2024

Asi to chce přenastavit v hlavě, že teď to tak prostě bude, že se věci nebudou dít podle plánu a kolem baráku je práce pořád. Jinak to chce, aby i ten tatínek se zažil jaké to je fungovat s tím dětem, oni tomu fakt nevěří dokud si to nezkusí, takže rozhodně zapojovat do péče,co nejvíc.

nat
1. srp 2024

No mozna VAm to prijde,ze je toho moc,ale je to naprosto bezna situace....JA mam 4 deti manzelů je 8 mesici v roce na cestach mimo CR ,takze jsem na ne sama na VSe ,3 deti zavodne sportuji ,takze 4x tydne vozeni na treninky vikendy na turnaje a jsem na Vse sama bez nejake pomoci a hlidani nejmladsiho.Videla byhc to spis na problem v tom si to umet usporadat a neřesit proste blbosti ty pockaji.....

autor
1. srp 2024

Moc díky za vaše zkušenosti… asi mám opravdu jen hormonální nálož a jsem se vším nespokojená. (Na něco se to svést musí) 🙂) prostě jsem hold byla vždycky hroznej kliďas a pořádku milovná.. no teď to prostě vše najednou zvládat nejde. Musím si asi zvyknout. Dělá mi spíš problémy takové to… co by si o mě někdo řekl… co jsem za matku, ženská co nezvládá domácnost .. a tak.. takže mám problém v hlavě

autor
1. srp 2024

Jo a nechápu a obdivuji ty z vás, kdo má dvě a více dětí… já si to upřímně nedokážu představit a to je to ještě malé mimčo, které neleze a nechodí… do toho dům a vše okolo. Nechápu jak to zvládáte. Asi jsem perfekcionista.

journals
1. srp 2024

Nejsi perfekcionista. Jen jsi dozrála do bodu kde se ocitne KAŽDÁ máma na mateřské. Každá. A sama si tmusí v sobě urovnat priority. Každá z nás by to chtěla jinak, ale musí se fungovat s tím, co je. Nehýbající miminko ke kterému vstáváš 1x v noci je obrovský luxus.

te_reza
1. srp 2024

Ano, známe to všechny. Ale. Muž má práci a dům. Ty máš dítě a dům a časem ti k tomu přibude i ta práce. Takže já bych nepatrně zapojila muže i do domácnosti, protože se z toho pak jednou tuplem pose*eš. On bude pořád v tomto módu, zvyklý, že se tak nějak všechno zařídí samo.

oplatecka
1. srp 2024

Naprosto ti rozumím. Taky jsem u prvního dítěte chtěla být dokonalá maminka, manželka i hospodyňka, která všechno zvládá levou zadní. Jenže dítě mi nespalo ani přes den, ani v noci, já jsem byla totálně vyřízená, unavená, věčně ve stresu, doma bordel, nestihla jsem ani uvařit. Pomoc ostatních jsem odmítala, protože jsem se cítila trapně, co si o mě pomyslí, že nezvladám postarat se o ditě a domácnost, když ostatním ženám to jde. No a málem mě to stálo zdraví 🤦‍♀️ Nestyď si přiznat, že něco nezvládáš, a neboj se říct si o pomoc. Bude to dobrý, neboj 🙂

mourovatakocka
1. srp 2024

Hele, valčíme všechny. Taky mě někdy napadá, jak to sakra zvládají ostatní. Za mě jen dvě věci. Zlepší komunikaci s přítelem, ať je jasné rozdělené, co kdo udělá nebo dělá každodenně. Přehodnoť priority. Reklamace během spánku malého. Úklid až za nespokojeným děckem.

veronikalam
1. srp 2024

Reklamaci bych resila u kojeni.

barumrallyebum
1. srp 2024

Omezit uklid, beztak to nikdo neoceni. Diteti obcas placene hlidani.

andelka
1. srp 2024

Mám tři, první dvě s rozdílem 22 měsíců. Nejlepší rada je, to prostě nehrotit. Nevím jestli kojis, já jsem půlku dne strávila kojením, čtvrtinu procházkami s kočárkem aby vůbec spal a v noci se běžně budili 5x a batole vstávalo v 5. Přežila jsem.

andelka
1. srp 2024

Tak to bude ono.
Absolutně ti může být jedno, co si kdo myslí a jaká by měla být ideální matka a hospodyňka. Ono je to všem fuk. A pokud není,tak mají problém oni, ne ty. V domácnosti žijete a o dítě se starate ty a muž. Denně navařeno a pinktlich domácnost fakt nemusí být. Ne pokud máš pocit přehlcení, únavy, s partnerem jste přednastvani, vylitnete kvůli blbostem a řešíte hlouposti. Dokud je malej mimco,tak to ještě asi jde, ale jak začne lézt, chodit, všude zkoumat, tak budeš mít oči i vzadu. Je to náročné,ale ztrhat se a mít dusno ve vztahu a ještě si vsugerovat,že máš být dokonalá,to opravdu nikomu nepomůže.
Ženská co nezvládá domácnost..to je taková kravina. Domácnost je snad obou ne?
A máma se každá snažíme být co nejlepší.

goldenova
1. srp 2024

No, já jsem taky perfekcionista, na malou jsem "sama", práce od 9-17:30, manažerská funkce, dítě ze školky vyzvedává babička, 2 dny v týdnu je malá u svého táty. Dělám všechno, co běžně dva lidé. A začíná se to projevovat třeba panickou atakou, kdy jdu z práce a mám pocit, že se svezu k zemi, tak se musím zastavit a zalézt někam, kde jsem v klidu a nevidím pohyb. Takže jo, máte to blbý, ale může být ještě hůř. Scénář dítě, práce, nemoc dítěte, moje nemoc, nekonečný koloběh je náročný, představte si, že byste byla sama, jako mnohé matky a ještě třeba s více dětmi. Člověk se prostě musí přizpůsobit.

goldenova
1. srp 2024

@barumrallyebum Můžu se zeptat, jaká je ve vašem městě hodinová sazba za hlídání?

barumrallyebum
1. srp 2024

@goldenova to nevim.

martinka_33
1. srp 2024

Myslim ze muz ti.nema co davat najevo ☝️ Ale jestli.on maka kolem baraku a je to fakt potreba, tak ani ty jemu. To je cesta do pekel.
Jak ja jsem ráda, ze tohle muj muz nedela. Nen8 večeře a ma hlad? Da si chle ba s maslem a pocka az se vecere dovaří... Zrovna vcera to tak bylo, byli jsme venku. Neni vyprano a chce cisty spodky? Pracku umi naplnit taky... A nebude posekano a ty nebudes chtit klistata? I ty tu sekacku zmaknes 😉 My se řídíme tim, co kdo chce, to si udelá. I kdyz taky mi rekne ze na neco neni cas a hoří to tak zaridim a naopak. Ale kdyz pro me neni priorita jidlo, pak si ho obstará sám..

alice345
2. srp 2024

Chce to slevit ze svých nároků na to, co bys "měla" zvládat a kdo si co pomyslí (ať si myslí co je libo). Bordel jeden dva dny klidně počká na úklid. Nestíhá se jídlo? Objedná se donáška nebo se koupí něco ve městě, popř. naplnit mrazák mraženým domácím jídlem (polévky, omáčky atd.). Úklid - co nejvíce si pomoct - robotický vysavač s mopem je super, jednou za čas paní na úklid atd. Rozhodně si pořídit sušičku na prádlo, věšení prádla je naprosto ztracený čas.

A nehrotit to - vztah a pohoda ve vztahu je důležitější, než perfektně uklízená koupelna.

Ale všechny tyto moudra ti dojdou a začneš je používat, až když máš více dětí, u prvního ještě člověk jede na vlně, že přece musí být perfektně uklízená domácnost, navařeno, musím všechno zvládat a všechno musí jít podle plánu a další kraviny :D Pak si u druhého říkáš, na co jsem se s prvním stěžovala, vždyť to byla pohoda úplná :D

marketa11112
2. srp 2024

Běžný den. 🙂). Vlastně může být i o moc hůř.

swan42
2. srp 2024

Mam jiny nazor nez vetsina. Chlapa bych nakopala do zadku. No a co ze jemu se tam nic nelibilo? Mas doma v rozdelanym baraku maly mimino, navic jste se domluvili, tak mel neco privest aspon tobe 🤷‍♀️ a ze je to kousicek? A kvuli tomu budes malymu narusovat rezim spanku nebo nechas pradlo smradlavet v pracce?
No ten by byl neco na moje nervy 🙈
Btw. Bagrovat a stavet plot se da i za par dni, ale jist se musi snad kazdy den, ne? 🤔

martinka_33
2. srp 2024

@swan42 já s tebou souhlasim, ze té práce neubyde je kedna vec, parnter se nemusi hned honit a delat vsechno, ale dojit koupit obed je prace na 10 minut (kdyz ho predem po telefonu objedna a pak jen vyzvedne) a mel by chápat, ze s miminem to je výprava na pul hodiny i kdyz je to kousek.

emillyhk
2. srp 2024

Rozumím ti. Já mám teda první čtyři měsíce dost v mlze, pamatuju si jenom to, že první dva měsíce jsem si maximálně ohřála jídlo, které připravil někdo jiný 🙈 Kolem toho čtvrtého měsíce jsem se konečně dala do kupy a taky měla pocit, že musím stihnout všechno a ideálně perfektně 🤦‍♀️ Jenže syn přes den prakticky nespal, kolem baráku bylo lešení a staveniště, krabice ze stěhování nevybalený... Jo, taky jsem měla dny, kdy jsem se z toho hroutila, že ostatní to zvládají a já ne.
Z mojí zkušenosti - bude líp. A bude hůř. Taky jsme měli od narození syna několikrát doma krizi, kdy já měla pocit, že padám na pusu, nic nestíhám a jsem na to sama. Blbý bylo, když měl stejný pocit ve stejnou dobu i muž. Ten můj má taky pocit, že když chodí do práce a udělá něco kolem domu, že toho dělá až až. Doma teda občas vyluxuje, prádlo vypere a usuší (ale neposkládá), zvládne nákup. Ale koupelnu neudělá, podlahu nevytře, atd. Párkrát na mě zkusil, že když jsem doma, mohla bych zařídit to a to. Tak jsem mu nechala malého pár hodin na starost a ještě ho zaúkolovala, že to přeci stihne, když je s ním doma. No rychle ho to přešlo 😉
My jsme nakonec šli cestou nižších nároků na sebe i na domácnost. Jasně dané priority - dítě, jídlo, potom zbytek. Kamarádka to má jinak. Má dvě děti, denně uvařeno, upečeno, kmitá kolem domácnosti úplně sama, kolem domu toho taky zastane (katrovala hlínu, seká trávník, dává do kupy zahradu, atd.), po večerech pracuje... Jo, mívá hlídání, ale jen toho staršího, mladšího má pořád u sebe. Jsem vyčerpaná jen když to píšu, kde ona na to bere energii a čas je pro mě záhada 🤷‍♀️ Dřív jsem si připadala vedle ní blbě, potom jsem si to srovnala v hlavě a jedu tak jak zvládám já, ne podle jiných...

fire85
2. srp 2024

Na co dvě teplý jídla denně? Jestli měl chlap donést oběd a nedonesl tak je to jeho problém . Jinak pokud je teplý obed , večeře je u nás už studena. Ale jinak je to asi klasika s deckem, nevím co jsi čekala jiného. Ono si to sedne.pak třeba bude další dítě a pořád dokola 🙂

andreacantu
2. srp 2024

Potesim te….zacali jsme stavet dum a tadaaaa narodila se nam dcera takze manzel v podstate neustale na stavbe a ja na malou sama babicky a dedecci na druhem konci sveta….domacnost na me, manzel prijde z prace a sup “na maltu”. Bud rada ze se ti nestavaji situace typu “poptej to tepelne cerpadlo a instalaci podlahove topeni”…. Co s tim? Babo rad 😀 A do toho jsem sla zpet na 50% do prace a mala do detske skupinky takze jezdim jak motorova mys. Ale to je normalni.
Ale uklidnim te. Mimco je malinke jeste si ma sebe zvykate. Hormony taky pekne fici tak jsi citlivejsi. Jestli si to spravne pamatuju tak jsem se vlastne zklidnila s extremni citlivosti az kolem prvnich narozenin. A jak zavne lizt a chodit bude ti strasne chtit pomahat a to je super uz na to nebudes sama budes mit super pomocnika!