Jesle/školka ve 2 letech. Od kolika let jste dali děti vy?

michaela1990xx
20. říj 2022

Zdravím, od kolika let jste daly děti do jeslí, popřípadě do MŠ?Já chci dát do jeslí syna od příštího týdne a docela za to dostávám sadu. Tak mě právě zajímá jak je to u vás. Chtěla bych od ledna nastoupit do práce na půl úvazku a tak sem si říkala, že by šel malý od října do prosince do jeslí, kde by si zvykl na malý kolektiv a pak popřípadě do klasické MŠ, když bude místo. Přijde mi to super. Ale asi jsem v rodině jediná 😄PS: Syn měl v září 2 roky.

krisstina93
20. říj 2022

Klidně bych dala, pokud to to dítě zvládne. Náš syn by třeba v tom věku nebyl zralý a asi by to nesl těžce. Navíc teda u nás pro tak malé děti místa nejsou, mě letos při zápisu nevzali ani triletaka :D

eviicka
20. říj 2022

Já myslím, že to je dítě od dítěte. U mých dětí by to neprošlo bez obtíží, takže se o toto ani nepokouším, když nemusím. Ale jsou děti, které problém nemají a fo kolektivu se těší.

eviicka
20. říj 2022

@michaela1990xx jinak s tím místem mě taky překvapuje, že to jde u vás takto jednoduše u nás také není na klasickou MS šance ani u dětí, kterým už tři roky byly.

mishka87
20. říj 2022

Ty jsi jeho matka a ty musíš nejlépe vědět, jestli to zvládne. Na ostatní se vykašli. Já třeba vím, že kluk by nástup ve dvou letech zvládl velmi dobře. Jenže jesle tady nikde nejsou a do školky by ho nevzali, jelikož se nechtěl vzdát plenky.

petulkadodo
20. říj 2022

@michaela1990xx Syn šel v roce na 3 dny v týdnu do jesliček, já do práce na zkrácený úvazek a šťastní jsme byli oba dva. Zvládnul to skvěle. Už tam chodí rok a je šikovný, socializovaný, dobře tam jí i spinká a těší se tam. V mé sociální bublině téměř všechny děti jdou nejpozději ve 2 letech aspoň na pár hodin do nějaké dětské skupinky a maminky se pomalu vrací k práci. A v zahraničí je to zcela běžné.

mishka87
20. říj 2022

@petulkadodo Ono to dříve bylo zcela běžné i u nás. Jenže jesle se ve velkém po revoluci rušili a náš sociální systém je nastavený jinak.

dejvitka
20. říj 2022

@michaela1990xx pokud je ditko pripravene, proc ne, okoli bych neresila. Jen ty znas sve dite. A verim, ze kdyby na to nebyl, nedas ho tam, stejne by se tam trapil a nefungovalo by to. Nas malej sel prvne, kdyz mu nebylo ani 2,5. Chodil na par dni v mesici na dopo, od zari chodi denne, teprv mu budou 3 roky. S adaptaci problem nemel, miluje deti, spolecnost kolem sebe, doma uz se nudil. Skolku ma moc rad, nikdy tam neplakal. Mozna roli hraje i to, ze chodi jen do mensi skupiny, ucitelky ma hodne, maji na ne cas, kazda ma par deti. S tim, dat ho tam, jsem mela mnohem vetsi problem ja 🙂 . Brachovo dcera co je stejne stara by ale treba zrala nebyla, je hodne fixovana na mamku, nesla ani od 3 let zatim. Myslim, ze nejlepsi je posuzovat ciste jen sve dite a jeho tempo. Ne kazde dite je zrozene pro kolektiv, jinemu zas prospiva.

pavlinar
20. říj 2022

Souhlasim s tim, ze ty ho znas nejlip. Ja davala do jesli ve 2,5. Babicky tomu taky nedavaly, ze je fixovana na me apod..ale ja vedela, jak se chova v kolektivu, jak je rada mezi detma.. a nebyl zadny problem..

kafr
20. říj 2022

Dcera šla do jeslí v 2roky a 4měsíce. Chodila do jeslí celý rok a pak do státní školky. Úplně v pohodě. Krásně mluvila, ale tety se ještě v pololetí divily, že mluví, prý ji ještě neslyšely 🙈. Uměla se s dopomoci obléknout, byla bez plen, ale nehody občas byly.
Učila jsem ve státní školce u dětí 2-3 r, třída 15 dětí. Brečí, počůrávají se, i se pokakaji... no co se dá dělat, jsou malí, ale zvládnou úžasné věci, pracovalo se mi s nimi dobře 👍

jana_zofie
20. říj 2022

V 1,5 roce na 2 dopo, ted (2,5 roku) 4 dopo (jeden den mame plavani). Miluje to tam.

zmrzlinka
20. říj 2022

@michaela1990xx syn šel ve dvou letech .Kdo Ti dává sodu?Já jsem šla třeba do jeslí od 9 měsíců a manžel od roka a žijeme 🤷

sigyn
20. říj 2022

U nas v září 2,5 roku. Prvni tyden trchu breceni, ted se tam uz tesi. My moc na navstevy nechodime, takže by jinak do kontaktu s detmi moc nepřišla. Za nás přínos pro obě strany.

ivis_b
20. říj 2022

Syn sel ve dvou letech do soukrome skolky (maly kolektiv a vice ucitelek), kazdy den, ale do tri chodil jen dopoledne. Ja sla na pul uvazku do prace. Rval kazdy rano, ze tam nechce, ale jak jsem zavrela dvere, byl v pohode a kdyz jsem ho vyzvedavala, byl spokojenej. Jeste ve 3,5 letech mi ho rano rvouciho sundavali z krku, bez breku chodil az tak od 4 let. Nebyl proste skolkove dite, ale brecel jen pri louceni, takze jsem to neresila. Ani nebylo jak, rozhodne bych nebyla doma na rodicovsky do 4 let.

michaela1990xx
autor
20. říj 2022

@eviicka Zatím ho přijali do jeslí, ale MŠ bych pak chtěla zkusit, pokud teda zvládne ty jesle. Když nezvládne, tak to lámat přes koleno nebudu. Ale chtěla bych už do práce na pár hodin denně.

michaela1990xx
autor
20. říj 2022

@dejvitka zatím jsme domluveni na dva dny v týdnu na 4 hodiny. Ale když to bude špatně snášet, tak pro něho obratem zajedu a zkusíme to třeba za 2 měsíce až bude starší. Trápit ho nechci, ale byla bych ráda, kdyby se mu tam líbilo a já mohla pomalu do práce 🙂

vikinkav
20. říj 2022

Ve 2 a ctvrt na 2 cele dny do skolky, zvladala v pohode, byla tedy v soukrome.

michaela1990xx
autor
20. říj 2022

@dejvitka A právě máme jesličky, kde je taky jen pár děti, přesně 5, což je podle mě super z mnoha důvodu.

michaela1990xx
autor
20. říj 2022

@zmrzlinka Tu mi dává hlavně teda tchyně a moji ségre se to taky moc nelíbí.

jirovapa
20. říj 2022

@michaela1990xx pokud to prcek zvládne, tak proč ne. 🙂 A z okolí se nedělejte hlavu. Já dala druhou dceru do školky letos v září (teď v říjnu jí byly 3 roky) a od babiček jsem dostala sodu, proč jsem si jí nenechala ještě rok doma, protože jsem na rodičovské (ještě mám 8m prcka). Ale babičky nevidí, že doma by se holka nudila - už o prázdninách byla otrávená a chtěla za kamarády. Teď je šťastná a babičky vymýšlejí stále, že jí mám vyzvedávat dřív nebo nedávat jí tam každý den apod. 🤦‍♀️

zmrzlinka
20. říj 2022

@michaela1990xx vykašli se na ně....

michaela1990xx
autor
20. říj 2022

@jirovapa Však prave, syna to aj mezi druhýma dětma moc baví. Mezi děti chodíme často i jezdíme na kroužek, občas na plavání, do dětských heren, tak snad to klapne. Uvidíme v pondělí 😊

kafr
20. říj 2022

@michaela1990xx jak už jsem psala, jesle určitě doporučuji. Co ale nemusí být úplně dobré je forma adaptace, kterou plánujete. Co jsem na dětech vypozorovala, tak zásadní je rozhodnutá maminka - já chodím do práce, ty chodíš do školky. Takové zkusím, 2-3 dny v týdnu, kdyžtak ho stáhnu... To udělá dítěti obvykle zmatek, nechápe kdy jo a kdy ne, proč teď musí, když předtím nemusel a stačilo se šprajcnout. Děti často zkouší jestli rodice nepolevi, testují hranice. Právě ty hranice jsou ale strašně důležité - vydvareji pocit jistoty a vymezení v tom obrovském světě. Oni jen zkouší, jestli se na ty hranice můžou spolehnout.
Jo a ještě, malí špunti kolem 2 let mají adaptaci lehčí než později, když už moc přemýšlí. Malí to berou jako fakt.

dyechampion
20. říj 2022

@michaela1990xx jo to bych uz dala, ja uz pracuju na pul uvazku a hledam skolku (Praha) a docela brutalne plny(soukromy nechceme, ty zerou polovinu prumerneho platu). A chtela bych ho taky dat od 2-2,5let treba jen na ty tri dny co pracuju, jen ho musime odplenkovat🤷🏻‍♀️

karkulka63
20. říj 2022

Dávám dceru od 2 let do dětské skupiny a žádný problém. Nepláče, chodí tam ráda. Já už chodím do práce, tak není jiná možnost. Na řeči ostatních kašli, třeba bude nadšený 🙂 ono jak je tam těch dětí méně a je na ně čas, tak to bývá lepší....

merope
20. říj 2022

Syn šel ve 22 měsících - už byl bez dětí vyloženě nešťastný, chodil na 2 dny v týdnu.

prezdivka
20. říj 2022

V roce a třičtvrtě, chodí do dětské skupiny v Dejvicích.

michaela1990xx
autor
20. říj 2022

@kafr Díky, díky, určitě si z toho něco vezmu 🙏

barulina
20. říj 2022

@michaela1990xx v roce a půl. A pohoda

anetka1701
20. říj 2022

Šla v roce a půl do soukromé dětské skupiny na 3 dny v týdnu-já pracovala. Nelituju, skvělé rozhodnutí 🙂

95newmommy2020
20. říj 2022

Já jsem pro. Sice nemám dítě v jeslich, ale u babičky. Ale klidně bych ho tam dala. Ta možnost jít pracovat je zlata. A co mám v okolí pracující mamky, co dávají děti do jesli. Tak ty děti krasne mluvej, umí zpívat i říkat rikanky apod.