Dobrý den,
mám doma syna v říjnu 3,5roku. Minulý týden nastoupil poprvé do školky. Do jeho nástupu jsem byla přesvědčená o tom, že je na školku připravený, a že to je pro něj to nejlepší. Ještě před nástupem vyhledával děti. K tomu má opožděný vývoj řeči a školkou se to mělo prý vše zlepšit (dle logopedky). První den byl super, těšil se. Druhý den byl s pláčem, naštěstí byl manžel doma a pomohl mi s ním do školky, zase jen na hodinku. Učitelky říkali, že je ve školce hodný, že nepláče. Další den jsme jeli sami a opět strašný pláč, ve školce se mě držel vší silou, pusinkoval mě, prosil mě, domluvili jsme se tedy, že tam na chvíli půjdu s ním. Chvilku jsem s ním byla, ukázal mi hračky, pak jsem odešl, samozřejmě jsem mu to řekla. Ve školce byl prý opět v pořádku, bez pláče. Večer mi začal plakat doma a přemlouvat, že nechce do školky a takhle to je už třetí den. Kdy začne plakat do vyčerpání. Dneska jsme mu po hodině pláče slíbili, že nemusí druhý den do školky. Ještě nás prosil, že nechce nikdy chodit do školky. Nevím co si o tom večerním pláči myslet. Je nešťastný, z veselého chlapečka, je uplakaný, smutný chlapeček. Ale ve školce si s dětmi hraje, našel si i kamarádku , na kterou se těšil.
Nemá někdo s tímto zkušenosti, jak s ním třeba pracovat. Co dělat, když začne večer plakat? Chce to jen čas, nebo potřebuje odklad? Ještě chci říct, že jsme těhotná, malá se narodí začátkem prosince. Syn byl do teď jen se mnou, nebo s manželem. Nevím co dělat, nebo na koho se obrátit.
Děkuji za každou radu.
Zrovna nedávno jsme se o tom bavili s kolegyni😁 ze když měla dceru malou taky věkově takhle 3,5let začla chodit do školky.. 😁 Doma i v šatně hrozný pláč, prý po cestě domu taky, prosila že už tam nechce a jestli tam zas musí jít, že si nevěděla rady.. 😁Ale sama učitelka říkala, no paní V. ja teda nevim co ta Natálka, ale vy odejdete a běží za holkama, hraje si, je hodná, skoro o ni vůbec nevíme.. 😁 Že sama učitelka nechápala co ta holka předvádí 😊🤷.. Ale chce to čas, on si zvykne 😊 je to pro ně něco nového 😊 ale chápu, že tě to musí mrzet..
U nás školka proběhla bez problémů.. Malá ta hnedka prvni den nechtěla domů, nechtěla jit po O.. 😁😊 Ale jelikož jsem musela chodit do práce a kdyby bohužel takhle plakala, tak by tam prostě zůstat musela..🤷
Já bych napsala, že pokud přímo ve školce je spokojený, tak ho dávat, on si zvykne. Je to velká změna, tak vydrzet. Ale jestli jsi těhotná, s termínem letos, tak bych se na to naopak vykašlal. Mě se syn narodil v cca 3 letech starší. Do školy šla cca v 3,5 letech. Ja si nedovedu představit řešit školku s novorozencem, poté nemoci. A skutečně to tak u nás bylo, nejdriv náročné szivani a po nástupu do školky jsme všichni všechno chytli a těm nejmladší nejhůř.
Pokud ještě čekáte další dítko, nechala bych doma. Bude to náročný pro všechny i pro něj. Bude Vás potřebovat možná o to víc. Plus ano, skolkovy nemoci a tak. Na druhou stranu, treba by adaptace mohla bejt proste delsi a zvyknul by si (presne hodinu, dve) vlastne nemusíte tlačit na pilu aby tam hnedka spinkal, nebo byl “dlouho” (v jeho očích) ..kdyby šlo o to, ze proste musíte do práce, tak mam názor jasnej. Tady mi prijde, ze si to muzete trochu přizpůsobit. Ono to odpoutávani neni pohádka a většina deti mi prijde, ze to nenese dobre, ale víceméně všechny to zvládnou, jen to někomu trvá teochu dyl…)
Já bych dala , taky jsme chodily s pláčem že nechce ale pak jak jsem odešla si hrál .Prostě zkouší to ty děti .Důležitý je neustoupit .Jak se narodí miminko tak nechat ho doma 14 dní kvůli nemocem a aby se seznámil s miminkem a pak šup zas do školky .Taky jsem to tak udělala .
Já nějak nechápu zdejší trend "hlavně neustoupit, šup do školky" "chodili jsme s pláčem a dobrý".
Jako pokud brečí i večer, tak je to mazec. Když máš možnost ho nechat doma, nechala bych ho doma. Něco jiného je, když musíš do práce, ale ty si doma a doma budeš.
Moje stejně stará holčička také začala chodit do školky, nebrečí, ale už měla zásek, že nechce do školky, tak zůstala doma, vždyť o nic nejde. Jsou to prckové, potřebují spíš maminku než ústavní výchovu.
Mám to samé doma teď syn 4 roky a zažila jsem i u staršího 🙂 tak za mě, pokud máš možnost zůstat doma, nedávala bych, ten rok tak rychle uteče 🙂 starší vzal školku na milost až jako předškolák a teď je spokojený 🙂 ten čtyřletý nechce, nezůstane tam, když jsem ho tam nechala, volali, že ho nemůžou uklidnit, že hrozně pláče a nic nechce, oba se mi budili v noci s pláčem, že do školky nechtějí 🤷 viděla jsem vývoj u toho staršího, ten hrozný skok do zralosti, takže teď přemýšlíme a hledáme cesty jak to vymyslet, abych to dopřála i mladšímu synovi jít až dýl 🙂
@alianan Vidíte já zas nechápu ptát se děti , nechceš tam nelíbí se ti tak že nechám doma , jenže o tom ten život není .Děti mají poslouchat vás ne vy je .Nás se nikdo neptal jestli chci nebo ne prostě se muselo .A když by paní musela do práce tak to dítě tam taky musí dát ať brečí či ne přeci .
@luciebro1 Dcera šla na 3 letech, nemusela, ale já jsem vnímala, že už ten kolektiv dětí potřebuje, potřebuje si hrát s jinými dětmi, rozvíjet sociální kontakty, zkrátka už jsem si na to připadala krátká. Nástup měla těžký, protože s ní nastoupil chlapeček, který nebyl na kolektiv vůbec zvyklý, nebyl socializovaný moc ani z domova. Hodně křičel, bála se ho. Tak jsme na šli pozvolna na celé září jsem jí stáhla a nechala adaptovat toho kluka. Pak nastoupila na dva dny v týdnu a postupně jsme přidávali. A když si našla kamarády, začala se těšit. Teď, když někdy ráno kručí, že se jí spíš nechce, tak prostě jde. Já nejsem zastáncem ani poslouchat dítě, ale ani nejdu hlavou proti zdi. Taková zlatá střední cesta, pokud je to možné. Zkus ho tam dávat třeba postupně. Jinak každé září většinou všichni nový děti pláčou.
Tohle je normalni...Zkousejte, tyden dva je maaalo, to si musi sednout. Klido jen na par hodinek, treba jen kazdy druhy den, nenasilne. Urcite bych nenechavala doma jen kvuli tehotenstvi, to si pak potom jak se narodi sourozenec, bude myslet ze jste ho odstrcili do skolky, ze nemate ted na nej cas...
@ivkasolavova To je mi líto, že váš názor rodiče neposlouchali, to se ně dětské dušičce podepíše.
Mě se ptali, stejně jako se ptali manžela, oba jsme chodili do školky jen jako předškoláci a to ještě dost sporadicky a nezdá se mi, že by se absence školky na nás nějak projevila.
@alianan ne kazdy ma to stesti nechavat dite doma az do 6 let nebo mit milion babicek na hlidani.
@dyechampion To chápu, ale zakladatelka doma je, dítě ve školce brečí tak, že ji volají učitelky, dítě kvuli školce brečí po večerech. A stejně jí někdo napíše, že to dítě jenom zkouší, zvykne si či že nechápe dnešní trend poslouchat děti.
Jako fakt, by někdo, kdyby mohl být doma, za těchto okolností dítě dával do školky?
Se řevem a doma, kdyby prosilo, že už tam nechce?
Já bych na to žaludek neměla.
@luciebro1 starší nastoupil do školky taky ve 3,5 letech, kdy tam sám chtěl, ale po třech dnech zásek a školku odmítal, měl z toho noční děsy atd... Každý radil neustoupit, ale jelikož jsem byla doma s mladším, tak jsem ho prostě nechala doma a jsem ráda 😊 další rok nastoupil s bráchou úplně bez problémů 😊
@alianan nevolají naopak říkají, že je tam v pohodě a hraje si
je to o tvojim rozhodnutí, máš ten luxus, že jsi doma, kdyby jsi chodila do práce žádná taková situace by nenastala, prostě by musel. Já osobně bych ho dávala třeba na dopoledne, porotože až se miminko narodí byla bych ráda, že má možnost být s dětmi . Jo a taky u mě by hrála roli jaká ta školka je, jestli je to jen hlídací zařízení, nebo je to aktivní školka, co fakt s dětmi podniká hodně věcí
Máš možnost zkrátit docházku třeba na dva dny v týdnu? Nám se to v těch prvních letech osvědčilo. Syn do školky nikdy nechodil rád. Občas to bylo s ranními slzami, ale 2x za týden to pro něj bylo "snesitelné" . Byl tam ten pokrok z toho, že je mezi dětmi a be rodiče za zadkem, ale zároveň to bylo pro něj zvládnutelné. Byl i podstatně méně nemocný (i proto, že prostě nebyl tolik unavený), než když pak nastoupil na "povinnou předškolní docházku v plném rozsahu."
@alianan tezko rict, zalezi fakt na diteti, ale 2 tydny je strasne kratka aklimatizace.
jinak ja mam tu "luxusni" moznost neposilat dite vubec, jenze nase dite je zas extrovert co miluje spolecnost a nikdy ve skolce nebreci, ale vim, ze kdyby takove nebylo, tak v 3,5 letech bych uz chtela aby se trochu otrkalo..
@luciebro1 Nechej doma a časem uvidíš. Nemáte v okolí soukromou, kde by si zvykal tŕeba po půl dnech nebo nějaká skupina či s jinými maminkami se vystřídat. Nejsem zastánce je nutit, kor když nemusí chodit do školky a ty do práce. Naši chodily, ale na pár dní a postupně, užívala jsem si je i doma, nač je cpát do institucí. Tam je většina dětí dost času.
* chodit s nim tyden po hodine ale nehrat si jen sedet treba v predsini v chodbe ... at tam je sam ale vi ze mama tam je .
Privitat se klidne i podani rukou s ucitelkama a prohodit par slov at vidi ze i ty jsi s nima v pohode a i on muze byt .
Tyden delat hodinu .
Po tydnu zkusit jit ba hidku pryc.
Dale si vymslet nake louceni - rychle ale intenzivni.
U nas to je velka pusa a placak a utikej si hrat ...
🙂 pokud by to nekkaplo, nelamaka bych to a zkzsila ta pul roku 🙂
Nechat doma, tu možnost naštěstí máte.
Tyhle názory, že dítě zkouší, že je normální, že pláče a dělá scény budou vždy velmi podporovat matky, které tu možnost jako vy neměly. Prostě čirá závist.
Přečtěte si rady o oplenkování. Hlavně na dítě netlacit, nechat ho vyzrát, abyste mu neudělala trauma! Nenutit. Zajímavé je, že o školce takové rady moc neuslyšíte
Byla jsem loni úplně ve stejné situaci, tedy ještě navíc jsem chodila v září na zkrácený úvazek do práce. Syn tedy chodil od 2,5 do dětský skupiny na jeden den v týdnu. Upřímně neuměla jsem si představit jak zvládnu zabavit tříleťáka a starat se o miminko. Rodila jsem v říjnu. Dala jsem syna od září v půlce října ho stáhla a dala asi 14 dní po porodu. Syn taky plakal při předávání. Ale pak byl v pohodě a spokojenej. To bylo pro mě klíčový. Kdyby prořval celej den tak to bych neudělala. Ale kolektiv mu hodně dal. Rozmluvil se, pohybově, malování. A to jsem s ním dělala doma leccos (miluju tvoření) ale prostě třeba stříhat jsem ho nedokázala naučit.
Ale nedělala bych že jeden den dám a druhej ne. To pak bude zmatenej a bude si to vyřvávat. Nejlepší je, pokud můžou bejt ňákou dobu přítomný rodiče ve třídě s dítětem. Já byla tejden a to pomohlo. Nebo dávat třeba tři dny v týdnu.
Nemocí jsem se taky bála. Ale nakonec malá prodělala kovid když jí byl měsíc. Ale přitáhnul to muž, to si člověk nevybere. Rýmiček už měla...
Podle mě je dítě dost zmatený, když ho necháš doma. Jako nejde o to, že to zkouší, ale je to pro něj velkej krok. Bojí se. Potřebuje podporu. Když to člověk hned vzdá řekne mu, na to nemáš. Proto si myslim , že je blbě hned to vzdávat. Ale to musí člověk zvážit, zda na to opravdu to dítě nemá. Ale myslím si, že by se to projevovalo třeba tim, že tam bude celou dobu čekat na maminku.
Já teda když se něčeho bojim chci od okolí slyšet,to dáš máš na to, a ne když brečím "já to nedám", aby mi řekli no jo si ještě malá nemáš na to.
@drakenn nechápu co bych měla závidět, každý máma své dítě zná a tak pokud moje dítě v pohodě tráví čas třeba u babičky celý víkend beze mě tak nástup do školky může být lehčí, ale pokud mám doma dítě co se ode mě nehne ani na metr a špatně snáší třeba i jen to,že odejdu pryč a ono zůstane s otcem, bude to asi něco jiného. A názor na dítě netlačit je taky trochu mimo mísu, pak máte děti co jim je 5 let a neumí se ani obléknout protože se jim nechce
@jolcap NO, tak se pětileté neumí obléknout, však ono se to naučí, věčně ho oblékat nebudu.
U nás se traduje, že moje máma ke snídani pila Sunar z lahvičky ještě v první třídě a také jí to přešlo, přísahám, že už Sunar nepije.
Já má 4 děti, z toho už jedno dospělé, jednoho čtvrťáka a jednu čerstvou školkačku a dvouletou mám doma.
Na nic netlačím, však ono to přijde samo a fakt to samo přijde, není důvod děti drezurovat. Ty dva starší už jsou uplně samostatný, opravdu.😅
Pokud jste doma, vubec bych skolku neresila. Starsi sel az kolem 4,5let, mozna az jako predskolak(to musel) a to tam skoro nebyl kvuli Covidu...a pak uplne v pohode. Mladsi tam chtela snad od roka...ale pak take prislo horsi obdobi...kazdopadne kdyz jsem je mela takhle bez povinnosti doma, byly to ty nejlepsi roky podle nas a v pohode. A jak tu zaznelo, ani jedno nebylo do zhruba skoro 2let vubec nemocne, i kdyz jsme chodili vsude mozne...bylo to proste super.
Osobně bych nedávala, zvlášť, když to není potřeba. Za rok to bude jiné ☺️.
@luciebro1 dostanes tisic ruznych rad, tak ja zacnu se svoji ( vlastni zkusenosti zkreslenou) radou. Jestli jsi tehotna a doma a bez vetsich zdravotnich komplikaci, vykasli se na skolku, akorat ti bude nosit skolkove nemoci, coz v tehotenstvi ani s malym miminem neni idealni. Oba budete ve stresu, ke skolce akorat ziska odpor, proc se trapit, ve 3,5 mu nic neutece.