Jak zvládnout dva kluky (2 a 4 roky)?

22. lis 2024

Ahoj, chtěla bych vás tu poprosit o radu. Jsme máma dvou kluku, 2,5 a 4 roky. Jsou to oba certici a hodně živí. Starší chodí už do školky, s mladším jsme zatím doma. Poslední dobou ale už mám pocit, že to nezvládám. Jsme z te jejich energie úplně vyřízena. Hodně lítají, křičí, s něčím hází nebo něco rozhazujou. Jsem ráda za to, že mám dva kluky. Ale bojím se, že jim budu špatnou mámou,když na ně často kricim, že si maji uklidit po sobě, nebo se nemlatit pořád apod. Mladší je hodně urvany, jakože ubreceny. Jakmile neni po jeho, hned řev. Klidně 10x denně a já už z toho nemůžu. S jejich tátou žijeme, vztah ideální není, ale tak nějak to jde. Já jsem hodně vyřízena z výchovy a starani se o domácnost a děti. On je občas odveze na víkend k rodičům,nebo po praci pohlídat stylem - zapne jim telku a lehne si s mobilem v ruce na gauč. Což se snažím neřešit, protože mám aspoň chvíli klid. Ale ideální to taky není. A když se ozvu, ať si jdou třeba hrát, tak prý nemám otravovat, že on hlídá takhle. Máte nějakou radu, jak zvkadnku dva kluky i když nemáte idelani podporu od partnera ve výchově? A jak to zvládnout, abych nekricela? Každé ráno si řeknu, dneska to bude dobrý, budu v klidu a nebudu křičet. A po pár hodinách už to nedavam a zase rvu. No a pak mě to samozřejmě mrzí. Dekuju všem.

lobella
22. lis 2024

Uplne neporadim, mam tedy 2 holky 6 a 3,5 a do toho mimco kluka, holky jsou hodne aktivni, stale mluvi, honi se a krici, rvou se a presne, ta mladsi rve xkrat za den, coz mi pak jeste budi maleho a to me vytaci, my tedy opravdu hodne chodime ven, hriste, na kolo, lezou po stromech, pisek, at se vylitaji a vyrvou venku, uvolni energii, 2 hodky dopo a 3 hodky odpo i v tomto pocasi, pokud vylozene neleje, kdyz trochu prsi, normalne jdem jen to treba zkratime na hodku a pul

jaja01k
22. lis 2024

Když jsem měla kluky v tomhle věku, trávili jsme hodně času venku. Doma byli na zabití, venku v pohodě. Takže za každého počasí po celý rok dvakrát denně ven na procházku, na hřiště.

autor
22. lis 2024

Díky, díky. To asi bude jediné řešení. Je pravda, že dneska jsme byli celý den doma, protože jsou trochu nastydli. Tak dneska se to nějak nakupilo, ale je pravda, že venku "škodí " tak nějak min 🙂

malytlustyhroch
22. lis 2024

Vzdycky si vzpomenu na tenhle obrazek a je mi lip, ze v tom nejsem sama. Jinak nase sousedka mela dva kluky a furt kricela a ja to jako dite vubec nechapala, pochopila jsem to az kdyz se mi narodik druhej kluk 😅 Ono staci, kdyz clovek krici jen, kdyz je ohrozeno zdravi a i tak nekdy krici cely den 😇. Ale tesi me, ze sousedka a jeji dospely synove spolu maji zda se v dospelosti celkem vrele vztahy.

autor
22. lis 2024

@malytlustyhroch tak teď jsem se fakt zasmala nad tím obrázkem🙂 tak snad zítra bude zase lip🙂

andelka
22. lis 2024

Asi neporadím, přestože přesně takové jsem měla ( 22 měsíců od sebe, starší Adhd). Já si to totiž nepamatuju 😁 Vím,že to bylo náročné, na budku a navíc jsem se v tom věku rozváděla. Dneska jim je 12 a 14 a sice jsou taky někdy na facku ( obrazně řečeno, jsou dávno moji bodyguardi, větší než já), ale je to úplně jiné. Přežili jsme a to je hlavní. Dokonce ani nemám šedivé vlasy, a antidepresiva taky neberu.

veroniqess
22. lis 2024

Mám dva kluky 2 a 4 😀. Určitě pomůže s nimi hodně lítat venku, aby si mohli tu energii vybít. U nás je to hrozně znát. Také rádi hážou atd., takže doma si třeba mohou házet plyšákama, zkrátka hledám alternativy k naplnění jejich potřeb. Učím je řešit konflikty a respekt9vat věci a prostor druhého. Na staršího někdy zakricim, ale vždy se pak omluvim, ze mi ujely nervy, protože mě nazlobilo to a to.
Zratka hledat cesty, v duchu počítat do deseti

rencinka87
22. lis 2024

Mam 5 a 8 - tim jak maji vetsi rozestup, tak ty prvni roky byly v pohode, ted to zacina nabirat grady, jak uz jsou si mentalne bliz. Presne me nejvic vycerpava jejich dohadovani rvani, litani, ruzny bitky (jen tak, proste se rvou, protoze je to zabava 🤦‍♀️), rady jsou dve: jak uz tu holky psaly, tak hlavne co nejvic ven - dokud nechodili do skoly, tak jsme byli kazdou chvili nekde venku - ruzny vylety do prirody, hledani pokladu, objizdeli jsme zoo po republice, Mirakulum a podobne, a zadruhy vysetrit si za kazdou cenu cas pro sebe, abys docerpala sily, pak se to vsechno zvlada lip 🙂

lennus
22. lis 2024

Kluci mají opravdu jinou energii a důležité jim ji nechat a nezabíjet v nich tu potřebu lítat, křičet, prát se. Za mě je nejlepší dopřát jim to - trávit hodně času venku, třeba i někde, kde nevadí, že řvou, mlátí se. A najít si pro sebe nějakou formu relaxu. Mně pomáhala sauna. Starší syn, museli jsme chodit ven dopo i odpo, doteď má spoustu energie, hraje 3x týdně fotbal + víkendy zápasy, svědčí mu to. Mladší dcera opak, když je celý den doma, vůbec jí to neva, umí se zabavit. Ber kluky jako kluky. Toho mého nedávaly kamarádky holčiček a je to i problém ve školství, kde je hodně učitelek a srovnávají kluky s holkama, které jsou prostě většinou od přírody jiné. Doporučuji Milana Studničku, má hezké webináře i na téma výchovy a přístupu ke klukům a jistě toho najdeš víc, je fajn se v tom i vzdělávat a být otevřená máma.

squezy
Včera v 05:53

4 lety je ve školce, takže toho vyzvedávat odpoledne,pokud ma celodenní vycházku. S 2 letakem chodit ven,s odrazedlem,na hřiště,jdete dopoledne na plavku,at se unavi a po obědě spi. Když jsou spolu,tak taky chodit ven a doma prostě najet na pravidlo,at nejeci, furt pripominat,i když 2 lety to ještě nemůže chápat. Občas na víkend je fakt vykopat k babickam 🙂 A hledat kamarady,se kterymi venku se zabavi,ty kafe do termosky a pokecat s jinymi maminkami 😉 S pritelem podle krátkého popisu si myslim,ze spolu nebudete "dokid nas smrt nerozdělí",ale to je asi na jiné téma..na jindy 🙂

cherie24
Včera v 08:14

Mám 2 dcery 5 let (ADHD) a mladší téměř 3 letou. Rvou se, běhají, hází s věcmi, pořád vřeští, piští, hádají se, není chvíli ticho doma. Pískají ať jsou veselé nebo si vynucují. Já teda řvu jenom když potřebuju překřičet ty děti v nějaké situaci, kdy se třeba rvou. Jednu dobu se u nás ale křičelo fakt hodně. Kvůli úklidu, poslouchání, házela jsem hračky z okna a podobné srandy. Ale ono to vůbec není účinné. Mladší vždycky spustí krokodýlí slzy a tvrdí, že za to může ségra a starší má nějaký můj emoční výlet úplně u 🍑. Tím, že se starší špatně ovládá a je hodně živelná, tak často mladší ublíží, ať už úmyslně nebo omylem. U nás platí akorát následek a trest a když něco chceš, musíš pro to něco udělat. Tresty ne fyzické, ani křik, ale třeba ublížila jsi ségře, omluvíš se a uděláš něco pro nebo za ní. Třeba něco za ní uklidíš, s něčím jí pomůžeš, něco svého jí půjčíš. Prostě něco, co je nepříjemné pro ně a vynahradí to té druhé. Chcete sladkost? Něco uklidit, pak odměna. Nechcete si uklidit? Ok, mě je to jedno, nechte si bordel, ale žádné pohádky ani dobrůtky. A klidně si před nima rozdělám bonbóny u kafe a nechám je řvát, že chtějí taky, dokud nejdou a neuklidí. 😄 A pohádka prostě klidně zákaz několik dní. Ony to celkem rychle pochopí a hlavně zůstat v klidu. Ty děti mají větší respekt z klidného rodiče než z hysterické mámy. 🙂